Een terugblik op 2018 | Wat een jaar!

Djura

2018 zit er alweer bijna op. In die laatste dagen van het jaar denk ik altijd even terug aan wat er allemaal gebeurd is de afgelopen 12 maanden. Bij 2018 heb ik een fantastisch gevoel. Natuurlijk waren er wat tegenslagen en minder leuke momenten, maar alle hoogtepunten die we beleefden voeren de boventoon. Met gemak! Ik kan alleen maar hopen dat 2019 weer zo'n topjaar mag worden. In dit blog vertellen we je over onze hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar, zowel op het gebied van reizen als op persoonlijk vlak.

Januari & februari: de laatste maanden van ons 'normale leven'

De eerste maand van het jaar begon gelijk spannend. Er stond namelijk een belangrijke ziekenhuiscontrole gepland. Zouden de maandelijkse injecties hun werk doen? Helaas bleek een tumor in mijn lever toch gegroeid en moesten we deze wat gerichter behandelen. Een teleurstelling!

In eerste instantie wisten we nog niet of we dan na deze behandeling op reis mochten gaan. We moesten wat overleggen hier en daar en er werd afgeweken van de standaardprocedure, maar het lukte. We kregen groen licht om na een behandeling zonder complicaties te gaan reizen tot juni.

En toen ging alles heel snel. In februari werd ik behandeld en ik herstelde goed. We ruimden ons appartement op, schreven onze ontslagbrieven voor het werk, boekten vliegtickets, planden de route van onze reis en regelden de maandelijkse injectie. En tussendoor wilden we natuurlijk nog al onze vrienden en vriendinnen zien om afscheid te nemen voor de komende maanden. Een drukke tijd!

Nog één hobbeltje en dan... gaan wij op WERELDREIS!

Wereldreis deel I is begonnen!

Maart t/m juni: een droom die uitkomt | Backpacken in Azië

Op 5 maart stonden we dan eindelijk op Schiphol. We knuffelden onze ouders voor de voorlopig laatste keer. Daar gingen we dan. Het voelde zo onwerkelijk dat het nu echt ging gebeuren. Inmiddels waren we al ruim 1,5 jaar aan het sparen, routes aan het uitstippelen en aan het dromen. En nu gingen we dan echt. Een onbeschrijflijk goed gevoel.

En dat gevoel werd alleen maar intenser, want wat hadden we het naar ons zin in Azië. We scooterden door het platteland van Laos, bewonderden prachtige tempels in Cambodja, fietsten tussen de rijstvelden in Vietnam en genoten van het typische eilandleven in Thailand. Iedere dag scheen de zon, waren we samen en beleefden we nieuwe dingen. Wat voelden we ons gelukkig. Sindsdien ben ik niet meer alleen verliefd op Ronny, maar ook op Azië. (sorry!) Als ik eraan terugdenk, krijg ik gelijk weer een glimlach op mijn gezicht. Zo'n mooie periode!

Onze hoogtepunten in Azië

Cambodja

De ultieme gids voor een onvergetelijk bezoek aan de Tempels van Angkor

Cambodja

Tips voor Koh Rong Samloem

Thailand

Onze ervaringen met duiken op Koh Tao

Laos

Een dagje naar de Kuang Si watervallen

Vietnam

Een trekking langs de spectaculaire rijstvelden van Sapa

Vietnam

Het mooiste uitzicht over Halong Bay heb je vanaf dit geheime uitkijkpunt!

Onze dieptepunten in Azië

Het eerste deel van onze wereldreis verliep eigenlijk verrassend goed! Als je maandenlang in Azië gaat reizen, houd je er rekening mee dat je een keer goed ziek wordt of voor een flink bedrag wordt opgelicht. Dat gebeurde eigenlijk allemaal niet. Het verliep allemaal zo soepel. Heerlijk! Als ik dan iets moet noemen wat minder leuk of fijn was in deze periode, dan was het het hostel in Laos waar we sliepen nadat we midden in de nacht uit de bus kwamen gerold (het was zó vies!) en die hike in Nong Khiaw waarbij we tussen duizenden bloedzuigers liepen en ik gebeten werd. Ik heb er 3 nachten nachtmerries van gehad, wat een akelige, vieze beesten! Maar ja, als dat het enige is... Dan heb je volgens mij een topreis gehad! :-)

Nong Khiaw, Laos

Juni t/m juli: back to reality | Ziekenhuiscontrole in Nederland

Op onze verkeringsdag stapten we vanaf Bangkok in het vliegtuig terug naar Nederland. Van te voren leek 3,5 maand lang, maar wat was het voorbij gevlogen. Terugkomen in Nederland was erg dubbel. Het was hartstikke fijn en gezellig om onze familie en vrienden weer dichtbij te hebben, maar het was ook een spannende tijd vanwege de ziekenhuiscontrole. We waren door de afgelopen maanden nóg gekker geworden op reizen en wilden nu alleen maar nóg liever daarmee doorgaan.

We wilden nog niet naar huis!

Na twee weken zenuwpezen kwam het verlossende woord: alles was stabiel gebleven. Dit was de eerste keer in een jaar tijd dat we echt goed nieuws kregen, geen 'misschien' of 'maar'. We waren in de wolken! Diezelfde middag boekten we een ticket naar Bogota, de hoofdstad van Colombia. Yes!

Persoonlijke update na wereldreis deel 1

Uitslagen bekend: Mogen we de backpacks weer inpakken?

Juli t/m december: het overweldigend mooie Zuid-Amerika

Hoewel we de afgelopen maanden in Azië weer wat meer reiservaring hadden opgedaan, was het toch weer even spannend om naar een nieuw werelddeel te gaan. Hoe zit het daar met de veiligheid en kunnen we wel tegen die grote hoogtes? Met kriebeltjes in onze buik van enthousiasme en nieuwsgierigheid stapten we het vliegtuig in. Een nieuw avontuur ging beginnen!

En een avontuur, dat was het zeker. Zuid-Amerika is compleet anders dan Azië. We zagen landschappen die we nooit eerder gezien hadden en die grote indruk op ons maakten. Bewoners vertelden ons verhalen waar we stil van werden, we bezochten de meest bijzondere highlights en voelden hoe het is op meer dan 5.000 meter hoogte. Allemaal nieuwe ervaringen en belevenissen. Allemaal nieuwe herinneringen!

Onze hoogtepunten in Zuid-Amerika

Bolivia

Salar de Uyuni bezoeken

Peru

De ultieme gids voor een bezoek aan Machu Picchu

Chili

Over onze W-Trek in Torres del Paine

Peru

In je eentje op de top van de populaire Rainbow Mountain

Chili

Een roadtrip langs de mooiste plekken in de Atacama woestijn, Chili

Colombia

Een dagje hiken naar de schitterende Cocora Vallei

Onze dieptepunten in Zuid-Amerika

Ook het tweede deel van onze wereldreis verliep soepel. In het noorden van Peru raakten we in een klein reisdipje, maar toen we de spectaculaire bergen rondom Huaraz zagen, verdween dat als sneeuw voor de zon. Wat wel vervelend was waren de problemen met mijn ogen. Eén keer moesten we hierdoor een dag duiken annuleren, echt jammer!

Peru

Één van de mooiste plekken in Peru: Huaraz

In Mendoza hadden we ook een lastige dag. We moesten de laatste injectie van deze reis halen en dit keer liep het niet bepaald van een leien dakje. Dat gaf wel even wat stress en onrust, maar een dag later zaten we bij het wijnhuis Norton en waren we het alweer bijna vergeten! ;-)

December: hele fijne feestdagen in Nederland

Half december kwamen we opnieuw terug naar Nederland. De eerste week thuis vloog voorbij. We hadden veel afspraken met familie en vrienden staan en werden enkele dagen na thuiskomst al in het ziekenhuis verwacht voor de controle. Minder dan een week na thuiskomst hadden we de ziekenhuisuitslagen al binnen. Opnieuw was alles goed! Wauw, fantastisch nieuws!

Aankomst op Schiphol

Die avond zaten we alweer druk te zoeken naar tickets en te dromen over waar we precies naartoe zouden gaan. Het is zo heerlijk om weer 5 maanden reizen in te kunnen vullen zoals je dat wil! Met dit fijne gevoel gingen we de feestdagen in en konden we volop genieten van alles om ons heen. Ondanks dat we het heel gezellig vinden om weer in Nederland te zijn, tellen we stiekem ook alvast de dagen af... 23 januari vliegen we weer uit!

Je hebt het misschien tussen de regels door al gelezen: het was best moeilijk om 'dieptepunten' te noemen voor dit jaar. En wat zijn we daar blij om! Vanavond proosten we op een nieuw jaar vol liefde, geluk, gezondheid en mooie reizen. Laat het net zo'n topjaar worden als 2018!

Onze belevenissen in Azië

Onze avonturen in Zuid-Amerika

Leer ons beter kennen

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Waarom willen wij zo graag op wereldreis?

Sri Lanka

Yes, het reisadvies voor Sri Lanka is aangepast!

Sri Lanka

Sri Lanka: een maand na de aanslagen

Sri Lanka

Waarom wij ondanks een negatief reisadvies toch naar Sri Lanka gaan

Indonesië+1

Persoonlijke update vanuit Bali

Chili

Over de eerste keer op een slaapzaal, gedoe met de laatste spuit & meer

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen