2018 zit er alweer bijna op. In die laatste dagen van het jaar denk ik altijd even terug aan wat er allemaal gebeurd is de afgelopen 12 maanden. Bij 2018 heb ik een fantastisch gevoel. Natuurlijk waren er wat tegenslagen en minder leuke momenten, maar alle hoogtepunten die we beleefden voeren de boventoon. Met gemak! Ik kan alleen maar hopen dat 2019 weer zo’n topjaar mag worden. In dit blog vertellen we je over onze hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar, zowel op het gebied van reizen als op persoonlijk vlak.

Januari & februari: de laatste maanden van ons ‘normale leven’

De eerste maand van het jaar begon gelijk spannend. Er stond namelijk een belangrijke ziekenhuiscontrole gepland. Zouden de maandelijkse injecties hun werk doen? Helaas bleek een tumor in mijn lever toch gegroeid en moesten we deze wat gerichter behandelen. Een teleurstelling!

Reisblog - wereldreis - dromen & uitdagingen

In eerste instantie wisten we nog niet of we dan na deze behandeling op reis mochten gaan. We moesten wat overleggen hier en daar en er werd afgeweken van de standaardprocedure, maar het lukte. We kregen groen licht om na een behandeling zonder complicaties te gaan reizen tot juni.

En toen ging alles heel snel. In februari werd ik behandeld en ik herstelde goed. We ruimden ons appartement op, schreven onze ontslagbrieven voor het werk, boekten vliegtickets, planden de route van onze reis en regelden de maandelijkse injectie. En tussendoor wilden we natuurlijk nog al onze vrienden en vriendinnen zien om afscheid te nemen voor de komende maanden. Een drukke tijd!

42

Nog één hobbeltje en dan... gaan wij op WERELDREIS!

6 februari 2018

Jaaaaaaaaaa! Het liefste wil ik het van de daken schreeuwen: wij gaan op wereldreis! De uitslag uit het ziekenhuis zou voor ons beslissen of we eindelijk onze droom mochten gaan waarmaken. Ondanks dat de uitslag niet helemaal was wat we hadden gehoopt en er wel eerst een extra behandeling moet plaatsvinden, hebben we toch kunnen regelen dat we daarna kunnen starten met onze wereldreis. Zo blij!

3

Regelen, afscheid nemen en de dag van vertrek | Wereldreis deel I is begonnen!

8 maart 2018

Na 1,5 jaar dromen en voorbereiden was het afgelopen maandag zover: het eerste deel van onze wereldreis! De laatste twee weken stonden in het teken van herstellen van de RFA behandeling en de laatste dingen regelen voor onze reis. Op 1 maart verlieten we ons appartement en op 5 maart kroelden we onze ouders voorlopig voor het laatst. ’s Avonds zijn we vertrokken en begonnen aan wereldreis deel I.

Maart t/m juni: een droom die uitkomt | Backpacken in Azië

Op 5 maart stonden we dan eindelijk op Schiphol. We knuffelden onze ouders voor de voorlopig laatste keer. Daar gingen we dan. Het voelde zo onwerkelijk dat het nu echt ging gebeuren. Inmiddels waren we al ruim 1,5 jaar aan het sparen, routes aan het uitstippelen en aan het dromen. En nu gingen we dan echt. Een onbeschrijflijk goed gevoel.

En dat gevoel werd alleen maar intenser, want wat hadden we het naar ons zin in Azië. We scooterden door het platteland van Laos, bewonderden prachtige tempels in Cambodja, fietsten tussen de rijstvelden in Vietnam en genoten van het typische eilandleven in Thailand. Iedere dag scheen de zon, waren we samen en beleefden we nieuwe dingen. Wat voelden we ons gelukkig. Sindsdien ben ik niet meer alleen verliefd op Ronny, maar ook op Azië. (sorry!) Als ik eraan terugdenk, krijg ik gelijk weer een glimlach op mijn gezicht. Zo’n mooie periode!

Onze hoogtepunten in Azië

4

De ultieme gids voor een onvergetelijk bezoek aan de Tempels van Angkor

15 april 2018

De Tempels van Angkor zijn waanzinnig en bucketlist materiaal voor veel reizigers. De eeuwenoude tempelstad is de absolute highlight van Cambodja, maar ook één van de belangrijkste trekpleisters in heel Zuidoost-Azië. De tempelruïnes zijn verbluffend mooi en hebben ieder iets unieks en soms mysterieus. Dit is het grootste religieuze monument ter wereld en zo'n plek vol cultuur en historie, dat moet je gewoon een keer in je leven zien! In deze gids delen we al onze tips & tricks met je, zodat je bezoek aan Angkor net zo onvergetelijk wordt als dat van ons.

1

Paradijs in Cambodja - het schitterende eiland Koh Rong Samloem [MINI-GIDS]

24 april 2018

Hagelwitte stranden, kristalhelder zeewater en een dichtbegroeide jungle. Het eiland Koh Rong Samloem is een paradijs! Wegen zijn er niet en de sfeer is er heerlijk laid-back. Je hebt er ongerepte stranden, maar je kunt ook de gezelligheid opzoeken in de levendige baaien van het eiland. Met een verse kokosnoot is het ultiem relaxen op het schitterende strand of je gaat juist voor een actieve hike door de groene jungle. Gaat het al kriebelen?!

3

Duiken op Koh Tao | Onze ervaringen met de PADI Open Water Cursus

18 juni 2018

Koh Tao is hét duikeiland van Thailand en zelfs één van de bekendste duikspots ter wereld. Hoe dat komt? De omstandigheden zijn er zodanig dat je het gehele jaar door kunt duiken rondom Koh Tao én het behalen van je PADI Open Water is nergens ter wereld zo goedkoop als hier! Wij wilden ook weleens een kijkje gaan nemen in die fascinerende onderwaterwereld waar zoveel mensen zo lyrisch over zijn. En dus gingen we naar Koh Tao voor het behalen van onze PADI Open Water!

0

Must-do vanuit Luang Prabang: dagje naar de Kuang Si watervallen

29 maart 2018

Luang Prabang is een heerlijke stad in Laos. Sfeervolle cafés en restaurants, mooie bezienswaardigheden en een fijne sfeer maken het zelfs onze favoriete stad van dit land. Ongeveer 30 kilometer ten zuiden van de stad liggen de beroemde Kuang Si watervallen. De bekendste en (volgens velen) mooiste watervallen van Laos, vooral door de blauwgroene kleur van het water en de vele plateaus waarvan het water naar beneden stroomt. Een dagje naar de watervallen is één van de leukste activiteiten in de omgeving van Luang Prabang!

1

Voor op je bucketlist: een trekking langs de spectaculaire rijstvelden van Sapa

6 mei 2018

Al sinds het bedenken en plannen van onze wereldreis staat Sapa in Vietnam heel hoog op onze bucketlist. In het bergachtige noorden van Vietnam vind je namelijk vlakbij Sapa de groenste valleien, vol met duizenden rijstterrassen. Afgelopen weekend waren we eindelijk op deze prachtplek en gelijk werden we overdonderd door de schoonheid van de bergen, vallei en rijstvelden. Toen we een dagtrekking deden onder leiding van een lokale H'mong gids konden we de omgeving pas echt goed in ons opnemen. De fenomenale uitzichten, honderden kleuren groen en de authentieke bergdorpjes zullen we nooit meer vergeten. Deze trekking is nu al een hoogtepunt van onze wereldreis!

1

Het mooiste uitzicht over Halong Bay heb je vanaf dit geheime uitkijkpunt!

21 mei 2018

Honderden puntige rotsformaties in de blauwe zee, Halong Bay is een waar walhalla voor natuurliefhebbers. Dit unieke landschap in het noorden van Vietnam is misschien wel de grootste trekpleister van het land. Met een boottocht kun je tussen de imposante rotsen varen en vanaf het eiland Cat Ba kun je vanaf 177 meter hoogte genieten van het uitzicht over de rotseilandjes van Lan Ha Bay. Maar, het mooiste uitzicht heb je toch echt vanaf Bai Tho Mountain. Officieel is het geen uitkijkpunt meer en veel mensen weten daardoor niet hoe je er alsnog op kunt. Wij delen een geheimpje!

Onze dieptepunten in Azië

Het eerste deel van onze wereldreis verliep eigenlijk verrassend goed! Als je maandenlang in Azië gaat reizen, houd je er rekening mee dat je een keer goed ziek wordt of voor een flink bedrag wordt opgelicht. Dat gebeurde eigenlijk allemaal niet. Het verliep allemaal zo soepel. Heerlijk! Als ik dan iets moet noemen wat minder leuk of fijn was in deze periode, dan was het het hostel in Laos waar we sliepen nadat we midden in de nacht uit de bus kwamen gerold (het was zó vies!) en die hike in Nong Khiaw waarbij we tussen duizenden bloedzuigers liepen en ik gebeten werd. Ik heb er 3 nachten nachtmerries van gehad, wat een akelige, vieze beesten! Maar ja, als dat het enige is… Dan heb je volgens mij een topreis gehad! :-)

Nong Khiaw - Laos - wereldreis - backpacken - azië - zuid-amerika
Nong Khiaw, Laos

Juni t/m juli: back to reality | Ziekenhuiscontrole in Nederland

Op onze verkeringsdag stapten we vanaf Bangkok in het vliegtuig terug naar Nederland. Van te voren leek 3,5 maand lang, maar wat was het voorbij gevlogen. Terugkomen in Nederland was erg dubbel. Het was hartstikke fijn en gezellig om onze familie en vrienden weer dichtbij te hebben, maar het was ook een spannende tijd vanwege de ziekenhuiscontrole. We waren door de afgelopen maanden nóg gekker geworden op reizen en wilden nu alleen maar nóg liever daarmee doorgaan.

Wereldreis - tips over backpacken en reizen in Azië en Zuid-Amerika - reisblog
We wilden nog niet naar huis!

Na twee weken zenuwpezen kwam het verlossende woord: alles was stabiel gebleven. Dit was de eerste keer in een jaar tijd dat we echt goed nieuws kregen, geen ‘misschien’ of ‘maar’. We waren in de wolken! Diezelfde middag boekten we een ticket naar Bogota, de hoofdstad van Colombia. Yes!

1

Alweer een week in Nederland | Persoonlijke update na wereldreis deel 1

25 juni 2018

Twee weken geleden waren we nog volop bezig met onze duikcursus op Koh Tao, nu zijn we alweer een week terug in Nederland. Ik denk dat we al wel tientallen keren de vraag hebben gekregen hoe het is om terug te zijn in Nederland en hoe we terugkijken op het eerste deel van ons wereldse avontuur. Tijd om jullie bij te praten! :-)

9

Ziekenhuisuitslagen bekend | Mogen we de backpacks weer inpakken?

6 juli 2018

Wat waren de afgelopen twee weken spannend. We genoten van het heerlijke weer en onze lieve familie en vrienden, maar tegelijkertijd wisten we constant dat er maar één reden is waarom we echt in Nederland zijn. De ziekenhuiscontroles. Die zouden gaan bepalen of onze wereldreis een vervolg krijgt of dat we onze plannen voor Zuid-Amerika voorlopig in de ijskast moeten zetten. Gisteren kregen we de uitslagen van de onderzoeken...

Juli t/m december: het overweldigend mooie Zuid-Amerika

Hoewel we de afgelopen maanden in Azië weer wat meer reiservaring hadden opgedaan, was het toch weer even spannend om naar een nieuw werelddeel te gaan. Hoe zit het daar met de veiligheid en kunnen we wel tegen die grote hoogtes? Met kriebeltjes in onze buik van enthousiasme en nieuwsgierigheid stapten we het vliegtuig in. Een nieuw avontuur ging beginnen!

En een avontuur, dat was het zeker. Zuid-Amerika is compleet anders dan Azië. We zagen landschappen die we nooit eerder gezien hadden en die grote indruk op ons maakten. Bewoners vertelden ons verhalen waar we stil van werden, we bezochten de meest bijzondere highlights en voelden hoe het is op meer dan 5.000 meter hoogte. Allemaal nieuwe ervaringen en belevenissen. Allemaal nieuwe herinneringen!

Onze hoogtepunten in Zuid-Amerika

1

Een tour naar de mooiste zoutvlakte ter wereld: Salar de Uyuni in Bolivia

10 november 2018

Beeld je in: een ultrawitte vlakte waar geen einde aan lijkt te komen. Daarboven een strakblauwe lucht. Salar de Uyuni is één van de mooiste plekken waar we ooit zijn geweest. Maar dat is niet de enige spectaculaire plek in deze regio van Bolivia. Tijdens onze 3-daagse tour kijken we onze ogen uit bij gekleurde meren, indrukwekkende vulkanen en uitgestrekte vlaktes. Drie dagen om nooit, maar dan ook nooit, te vergeten!

0

De ultieme gids voor een onvergetelijk bezoek aan Machu Picchu

19 oktober 2018

Machu Picchu is met recht een wereldwonder. De fascinerende Inca stad ligt in een schitterend, bergachtig landschap. Wij konden uren zitten in het gras en kijken naar Machu Picchu en de omringende natuur. Niet gek dat deze top highlight in Peru dagelijks duizenden bezoekers trekt! Waarschijnlijk staat een bezoekje aan Machu Picchu ook hoog op jouw bucketlist, maar als je je er dan in gaat verdiepen kom je zóveel informatie tegen. Grote kans dat het je gaat duizelen. Hoe kom je bij Machu Picchu, wanneer en hoe moet je een ticket kopen, welke tickets zijn er allemaal, en zo gaat het nog wel even door. In deze gids geven we antwoord op al deze én andere vragen. Zo ben je perfect voorbereid op je bezoek aan Machu Picchu!

1

76 kilometer hiken door de bergen van Patagonië | Over onze W-Trek in Torres del Paine

28 december 2018

Vier dagen lang liepen we met onze backpacks op onze rug door de ruige landschappen van Torres del Paine. We zagen gletsjers, bergtoppen en meren zoals we ze niet eerder gezien hadden. De natuur is hier in één woord overweldigend! Maar, je moet er wel wat voor over hebben. De W-Trek is zwaar. Je legt veel afstand af, moet bijna constant klimmen en weer afdalen en dan krijg je ook nog eens te maken met de grillen van het weer in Patagonië. We waren dan ook meer dan trots op onszelf toen we het laatste en beroemdste uitzichtpunt in het nationaal park bereikten: Mirador Las Torres!

1

In je eentje op de top van de populaire Rainbow Mountain staan? Zo doe je dat!

5 oktober 2018

De gekleurde berg van Peru prijkte al maanden hoog op onze bucketlist. De berg heeft wel 7 verschillende kleuren en is ontzettend fotogeniek. Een unieke plek die we maar wat graag wilden zien! Maar we hoorden dat Rainbow Mountain enorm in populariteit is toegenomen de afgelopen jaren. Andere reizigers waren na hun beklimming van de berg enigszins teleurgesteld op de top, omdat het zwart stond van de toeristen. Hoog tijd om op zoek te gaan naar een manier om Rainbow Mountain voor onszelf te hebben. Enne... dat is gelukt! Lees alles over onze dag bij Rainbow Mountain en de Red Valley én hoe jij ook in je eentje op de top van deze waanzinnige berg kunt staan.

1

Een roadtrip langs de mooiste plekken in de Atacama woestijn, Chili

30 november 2018

De Atacama woestijn is waanzinnig mooi. Het uitgestrekte landschap met haar blauwe meren, hoge vulkaantoppen en immense zoutvlaktes is het ultieme terrein voor een mooie roadtrip. In twee dagen crossten we met een gehuurde auto langs de tofste plekken in de Atacama woestijn. Onvergetelijke dagen!

1

Doen vanuit Salento: een dagje hiken naar de schitterende Cocora Vallei

27 augustus 2018

Het dorpje Salento is dé uitvalsbasis voor toeristen die de koffieregio van Colombia willen ontdekken. Maar, een interessante koffie tour is zeker niet het enige waarvoor veel backpackers naar Salento afreizen. Vlakbij het gezellige dorp ligt namelijk de adembenemende Cocora vallei. De vallei is bekend en geliefd doordat de langste palmbomen ter wereld hier groeien. Deze lange, dunne palmen in een groene, bergachtige omgeving hebben een enorme aantrekkingskracht op reizigers van over de hele wereld. Als je een dag gaat hiken in het Los Nevados National Park, dan kom je aan het eind van je wandeltocht in de idyllische Cocora Vallei. Vergeet je camera niet, want dit bijzondere landschap is zo fotogeniek!

Onze dieptepunten in Zuid-Amerika

Ook het tweede deel van onze wereldreis verliep soepel. In het noorden van Peru raakten we in een klein reisdipje, maar toen we de spectaculaire bergen rondom Huaraz zagen, verdween dat als sneeuw voor de zon. Wat wel vervelend was waren de problemen met mijn ogen. Eén keer moesten we hierdoor een dag duiken annuleren, echt jammer!

Één van de mooiste plekken in Peru: Huaraz

In Mendoza hadden we ook een lastige dag. We moesten de laatste injectie van deze reis halen en dit keer liep het niet bepaald van een leien dakje. Dat gaf wel even wat stress en onrust, maar een dag later zaten we bij het wijnhuis Norton en waren we het alweer bijna vergeten! ;-)

Wereldreis - reisblog - reistips - bestemmingen en bezienswaardigheden

December: hele fijne feestdagen in Nederland

Half december kwamen we opnieuw terug naar Nederland. De eerste week thuis vloog voorbij. We hadden veel afspraken met familie en vrienden staan en werden enkele dagen na thuiskomst al in het ziekenhuis verwacht voor de controle. Minder dan een week na thuiskomst hadden we de ziekenhuisuitslagen al binnen. Opnieuw was alles goed! Wauw, fantastisch nieuws!

Wereldreis - tips voor reizigers en backpackers
Aankomst op Schiphol

Die avond zaten we alweer druk te zoeken naar tickets en te dromen over waar we precies naartoe zouden gaan. Het is zo heerlijk om weer 5 maanden reizen in te kunnen vullen zoals je dat wil! Met dit fijne gevoel gingen we de feestdagen in en konden we volop genieten van alles om ons heen. Ondanks dat we het heel gezellig vinden om weer in Nederland te zijn, tellen we stiekem ook alvast de dagen af… 23 januari vliegen we weer uit!


Je hebt het misschien tussen de regels door al gelezen: het was best moeilijk om ‘dieptepunten’ te noemen voor dit jaar. En wat zijn we daar blij om! Vanavond proosten we op een nieuw jaar vol liefde, geluk, gezondheid en mooie reizen. Laat het net zo’n topjaar worden als 2018!

Onze belevenissen in Azië

Onze avonturen in Zuid-Amerika

Leer ons beter kennen

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie