Persoonlijke update vanuit Bali | Dag Nieuw-Zeeland, hallo Indonesië!

Djura

Ons avontuur in Nieuw-Zeeland zit erop. Alhoewel we een fantastische tijd hebben gehad bij de kiwi's, genieten we alweer volop van onze nieuwe bestemming: Indonesië. Heerlijk (en goedkoop) eten, een relaxte sfeer en lekker in je korte broek en hempje langs rijstvelden en watervallen scooteren. Zo leuk! In deze persoonlijke update vertellen we over onze laatste dagen in de camper, onze eerste dagen op Bali en wat onze plannen voor de komende tijd zijn. Enne, we hebben (eindelijk) een keuze gemaakt voor het laatste land van onze wereldreis!

Afscheid nemen van Barrie

Nieuw-Zeeland is een schitterend land. In 6 weken tijd reden we over het Noorder- en Zuidereiland en hebben we zoveel mooie plekken gezien. Onze favoriete plekken zijn de Bay of Islands, het Wai-O-Tapu Thermal Wonderland in Rotorua, de Tongariro Crossing, het Abel Tasman National Park, Lake Tekapo en Mount Cook National Park. En eigenlijk ook nog Milford Sound en misschien Lake Taupo ook wel... Kiezen is moeilijk als je zoveel waanzinnigs gezien hebt! ;-)

Lake Marian, Fiordland National Park

Tongariro Crossing

Hooker Valley Track, Mount Cook National Park

Champagne Pool, Wai-O-Tapu Thermal Wonderland

Stilwell Bay, Abel Tasman National Park

Arthur's Pass

Bowen Falls, Fiordland National Park

Highway 80, Mount Cook National Park

Abel Tasman National Park

Lake Tekapo

Bay of Islands

Roys Peak, Wanaka

Ondanks dat we zoveel hoogtepunten hebben beleefd in Nieuw-Zeeland, hadden we er tegen het einde ook wel vrede mee om door te reizen naar een nieuwe bestemming. We waren na 6 weken bivakkeren in onze campervan toe aan wat comfort - denk aan een echt bed wat je niet iedere dag hoeft op- en af te breken - en hadden zin om ook in de avond weer eens op pad te kunnen gaan. Want doordat we vaak op gratis campsites verbleven midden in de natuur én deze rond 6 uur 's avonds vol raakten, konden we in de avond nooit meer ergens naartoe. Samen kokkerellen bij de camper en een spelletje spelen is natuurlijk gezellig, maar na 6 weken is erop uit kunnen gaan ook weer eens leuk! :-)

Nadat we de laatste dagen wat wijnhuizen hadden bezocht in Blenheim (aanrader trouwens!) gingen we dan ook met gemengde gevoelens naar de plek waar we Barrie (onze campervan) zouden inleveren. Aan de ene kant keken we uit naar een eigen kamer met een écht bed, met stroom, met een badkamer. Maar aan de andere kant was Barrie ook gewoon ons thuis geworden in de afgelopen 6 weken en hebben we het zo leuk gehad tijdens het kamperen. Maar goed, aan alles komt een einde. En voor ons reisbudget was het maar goed ook dat we Nieuw-Zeeland gingen verlaten. ;-)

Alle blogs over Nieuw-Zeeland

Thuiskomen in een nieuw land

Ik kan het niet helemaal uitleggen, maar voor ons voelt arriveren in Azië toch iedere keer weer een beetje als thuiskomen. En ondanks dat Indonesië voor ons een nieuw land is, voelde het ook nu weer zo. We werden zo gastvrij en lief ontvangen bij ons hotel en eigenlijk vinden we alle mensen die we hier spreken zo leuk en aardig. Dat zal vast een rol spelen in dit vertrouwde gevoel. :-)

Tegelijkertijd is het ook altijd even wennen in Azië. Aan de warmte, de vochtigheid (we zitten in het staartje van het regenseizoen nu) en natuurlijk het verkeer. Op Bali - vooral in het zuiden van het eiland - is het echt heel druk op de weg. Van het vliegveld naar ons hotel (een ritje van 25 kilometer) waren we bijna 2 uur onderweg. De wegen zijn gewoon ontzettend smal en klein en absoluut niet berekend op zoveel verkeer. En ja, als iedereen dan ook nog kriskras door elkaar rijdt, dan wil het weleens vastlopen. ;-)

Alle blogs over Azië

2 maanden in Indonesië

De komende tijd zul je heel wat blogs over Indonesië voorbij zien komen, want we zijn nog wel 8 weken te vinden in dit veelzijdige land. We hebben een visum voor 60 dagen geregeld, maar alsnog het gevoel dat we tijd te kort komen. Er is zoveel te zien en te doen in Indonesië! We zijn in ieder geval van plan om de highlights op Bali, Lombok, de omliggende eilandjes (bijvoorbeeld Nusa Penida & Gili Air) en Java te gaan bewonderen. Ook zouden we nog graag naar Flores en de Komodo eilanden gaan, want je schijnt hier ontzettend mooi te kunnen duiken. Op Sumatra kun je een trekking doen waarbij je orang-oetans in het wild kunt zien en ook dat lijkt ons zó gaaf. Of dit allemaal gaat passen in die 60 dagen, dat zullen we vanzelf ontdekken! ;-)

Borobudur, Java

Op Sumatra

Een financiële tegenvaller

En ja, wat na Indonesië? Voor ons was dat tot deze week eigenlijk ook niet helemaal duidelijk. We hadden verschillende landen op ons wensenlijstje staan (Iran, India, Sri Lanka, Myanmar), maar hadden te maken met een andere onzekere factor: ons budget. Doordat we onze originele wereldreis hebben moeten opdelen in drie fases, hebben we vooral aan vliegtickets van/naar Nederland best wat extra kosten moeten maken. En voor de maandelijkse injecties moesten we ook regelmatig vliegen naar een grote stad, omdat dit medicijn lang niet overal beschikbaar bleek te zijn. En wereldreizen op zichzelf is natuurlijk ook niet goedkoop. ;-)

Alles over onze wereldreis

We hadden een zodanig budget opgesteld dat het allemaal moest lukken, maar je weet nooit met wat voor tegenvallers je onderweg te maken krijgt. En op deze hadden we in ieder geval niet gerekend: onze camera was van de ene op de andere dag stuk! En guess what, de garantie was een week of twee daarvoor verlopen. Zo balen!

Maar ja, rondreizen zonder goede camera was geen optie voor ons. We willen al die mooie plekken en herinneringen wel vastleggen! Daarom kochten we in Nieuw-Zeeland een nieuwe camera. Auw, dat deed zeer in onze portemonnee. Vooral omdat we natuurlijk niet echt hadden gerekend op deze grote uitgave...

Dit soort momenten moeten vastgelegd worden!

Maar gelukkig volgen er vaak meevallers na tegenvallers. En dat bleek ook nu zo te zijn. Tijdens het invullen van onze belastingaangifte sprongen we zo ongeveer een gat in de lucht. Aangifte doen was nog nooit zo leuk, want we krijgen een flink bedrag terug! Ineens was het niet meer de vraag óf we een laatste land zouden toevoegen aan onze wereldreis, maar welke!

Onze allerlaatste bestemming...

En we hebben onze keuze gemaakt. Het wordt Sri Lanka! Een land dat totaal anders is dan de andere Aziatische landen die we al bezochten, wat goed bereisbaar is in een week of 3 en wat ons gewoon ontzettend mooi lijkt. En ik hoop heel erg dat we er luipaarden gaan zien. Het Yala National Park schijnt hiervoor één van de beste plaatsen ter wereld te zijn. Fingers crossed!

De andere landen die we in gedachten hadden, staan nog steeds heel hoog op ons wensenlijstje. Maar die pasten nu gewoon net even niet helemaal lekker in ons schema, bijvoorbeeld door het klimaat in die periode.

Daarna is het rekken echt afgelopen, dan komen we naar huis. Vanaf 1 juli wonen we in ons eigen appartement en gaan we op zoek naar een leuke baan. Met veel vakantiedagen natuurlijk, want het reizen is voor ons nog lang niet klaar! ;-)

Meer persoonlijke blogs

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Waarom willen wij zo graag op wereldreis?

Indonesië

De leukste route voor een reis naar Bali

Indonesië

Wat kost reizen in Indonesië?

Sri Lanka

Yes, het reisadvies voor Sri Lanka is aangepast!

Sri Lanka

Sri Lanka: een maand na de aanslagen

Indonesië

De zonsopkomst vanaf de Borobudur tempel

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen