Sri Lanka: een maand na de aanslagen | Dit is onze eerste indruk

Djura

Na lang twijfelen hadden we tijdens onze laatste week in Indonesië dan echt de knoop doorgehakt. We zouden alsnog naar Sri Lanka gaan, ondanks het negatieve reisadvies. Het is natuurlijk wel even spannend wat je nou aantreft in zo'n land. Is de sfeer gespannen of valt het allemaal erg mee? Voelen we ons veilig of zijn we constant om ons heen aan het kijken? Kunnen we er wel van genieten? In dit blog vertellen we je over onze eerste dagen in Sri Lanka en wat je als reiziger op dit moment merkt van de situatie in het land. Het blijft natuurlijk altijd je eigen keuze om wel of niet naar Sri Lanka te gaan, maar misschien helpt deze inside information een beetje! ;-)

Aankomst op het vliegveld

Als we vanaf Jakarta het vliegtuig instappen, zien we hoe weinig (Westerse) toeristen er aan boord zijn. Ik tel er een stuk of 6… Dat zal een dikke maand geleden waarschijnlijk nog heel anders zijn geweest. Sri Lanka is (of was) enorm in opkomst als toeristenbestemming. Het land was zelfs door Lonely Planet verkozen als nummer 1 bestemming ter wereld voor 2019!

Terugblik: Op 21 april werd Sri Lanka getroffen door grootschalige, terroristische aanslagen. Bij hotels en kerken explodeerden bommen en dat zorgden voor honderden doden en nog veel meer gewonden. De overheid opende de jacht op de terroristen en andere mensen die betrokken zijn geweest bij de aanslagen. Veel landen, waaronder Nederland, pasten het reisadvies aan voor reizen naar Sri Lanka. In principe is reizen naar Sri Lanka momenteel afgeraden, tenzij het echt noodzakelijk is. De veiligheidssituatie is onzeker, omdat nog niet alle verdachten zijn opgepakt en er spanningen kunnen ontstaan tussen de verschillende bevolkingsgroepen / religies.

Via Facebook hebben we al gezien dat gigantisch veel mensen hun reis naar Sri Lanka hebben geannuleerd, dus verbaasd zijn we hier niet over. Ook op het vliegveld is het bizar rustig, zeker als je bedenkt dat dit het grootste vliegveld van het land is. Aangezien we laat in de avond landen, nemen we na onze vlucht gelijk een Uber naar een homestay vlakbij het vliegveld. Het is alleen erg lang wachten tot de taxi’s en Ubers het terrein op kunnen, want ze staan in een lange rij om uitvoerig gecontroleerd te worden. Er is veel leger op straat, maar toch voelt het allemaal prima. Iedereen is rustig en er gebeuren geen gekke dingen.

Sri Lanka

Waarom wij ondanks een negatief reisadvies toch naar Sri Lanka gaan

Een heel warm welkom

Bij de homestay worden we heel gastvrij ontvangen. We krijgen een kopje thee en kletsen met de familie. Ze zijn blij dat we er zijn, want ze zien de laatste weken nog maar weinig toeristen. Een neef van de eigenaren vraagt ons of Nederland geen negatief reisadvies voor Sri Lanka heeft gegeven. We vertellen hem van wel waarop hij reageert dat we dapper zijn dat we er toch zijn.

Je merkt aan alles dat deze mensen ontzettend hun best doen om het ons naar de zin te maken. De volgende ochtend krijgen we het meest uitgebreide (en lekkere!) ontbijt van heel onze wereldreis. In het boek waarin we ons registreren zie ik dat de laatste gasten een week geleden zijn geweest. Het maakt nog eens duidelijk hoe erg het toerisme hier ineens teruggelopen is.

Uiteraard spreken we met de familie ook over de aanslagen. Het valt me op dat ze de gebeurtenissen niet bij hun naam noemen, maar het hebben over “the situation” of “the 21st of April”. We durven niet te ver door te vragen, want de wonden zijn nog wel heel vers. Misschien hebben ze wel bekenden verloren. Er was immers ook een explosie in Negombo, de stad waar we ons nu bevinden. Wel zijn ze optimistisch en hoopvol. Ze hebben er vertrouwen in dat het niet nog eens zal gebeuren en dat de overheid het nu onder controle heeft. Toch drukken ze ons bij ons vertrek nog op het hart om hele drukke plaatsen voor de zekerheid maar te vermijden.

Wat je ervan merkt als reiziger

In de dagen die volgen reizen we een paar keer met de bus, bezoeken we tempels en andere bezienswaardigheden en smullen we van de heerlijke Sri Lankaanse keuken. Het normale backpackersleven dus! Toch wil dat niet zeggen dat het business as usual is voor de Sri Lankanen, want we zien nog wel hartstikke veel leger op straat. Er zijn roadblocks waarbij voertuigen gecontroleerd worden en bij drukkere plekken (zoals tempels) is er veel beveiliging. Onze tas wordt wel 3 keer gecontroleerd voordat we de tempels in Anuradhapura binnen mogen.

Extra beveiliging bij tempels

Van spanningen tussen bevolkingsgroepen merken we eigenlijk helemaal niks. Er is gelukkig geen avondklok en we kunnen ieder moment van de dag gaan en staan waar we willen. We voelen ons fijn en veilig. De bus pakken, een rondje fietsen of met een taxi of tuktuk van A naar B reizen, het verloopt allemaal vlekkeloos en zonder enig gevoel van onveiligheid.

Een goede Sri Lankaanse nieuwssite – geschreven in het Engels – is News First. Niet alle nieuwtjes over de ontwikkelingen hier komen uiteindelijk in de Nederlandse media. Door af en toe deze site te checken ben je dus eerder en vollediger op de hoogte van de huidige situatie in Sri Lanka.

Enorme domper voor het toerisme

Zelfs bij de allerbekendste bezienswaardigheden van het land zien we weinig tot geen toeristen. De eigenaar van de homestay in Anudharapura vertelt dat hij voor de maand mei 19 annuleringen heeft binnen gehad. En hij heeft maar 1 kamer… Tuktukchauffeurs vragen zonder te onderhandelen al lagere prijzen dan normaal, omdat ze anders helemaal niks verdienen. Je kunt je voorstellen wat een financiële strop dit is voor de lokale bevolking. En dat is echt hartverscheurend, want ze zijn zo ontzettend lief en behulpzaam.

Op straat worden we overal vriendelijk begroet, mensen maken graag een praatje en heten ons welkom in hun land. Kinderen rennen naar de weg als we langslopen om ons een high five te geven. Iedereen lacht vriendelijk naar ons en is zo behulpzaam. Ze wijzen ons de weg of helpen ons de juiste bus te vinden. Bij de ontbijtjes en diners bij de homestay krijgen we een massale hoeveelheid verrukkelijk eten voorgeschoteld. Ze willen echt dat we niks tekort komen. Een warmer welkom kun je je niet wensen.

So far, so good!

Onze eerste indruk van dit land is dus echt geweldig! Het is hier mooi, de sfeer is ontspannen en de locals zijn zo leuk. Het enige wat uiteindelijk anders is dan anders (voor ons als reizigers) is de hoeveelheid leger op straat en het ontbreken van andere toeristen. Dat laatste is voor ons natuurlijk niet erg, want je hebt normaal drukke bezienswaardigheden nu ineens voor jezelf. Toch zou ik ze liever delen met honderden andere toeristen, zodat de locals hier de draad weer op kunnen pakken. Dat verdienen ze!

Dit blog geeft onze eerste indruk van de huidige situatie in Sri Lanka weer. Ondanks dat wij positief zijn, is het natuurlijk altijd aan jezelf om een afweging te maken of je wel of niet naar Sri Lanka reist. Check in ieder geval altijd het actuele reisadvies en vergeet niet bij je reisverzekering na te vragen of je wel verzekerd bent voor reizen in een land met negatief reisadvies. Veel verzekeraars hebben namelijk in hun voorwaarden opgenomen dat de dekking vervalt als je reist naar een land met code oranje of rood.

Alle blogs over Sri Lanka

Leer ons beter kennen

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Sri Lanka

Yes, het reisadvies voor Sri Lanka is aangepast!

Sri Lanka

Waarom wij ondanks een negatief reisadvies toch naar Sri Lanka gaan

Sri Lanka

De ultieme route voor je reis door Sri Lanka

Sri Lanka

Wat kost reizen in Sri Lanka?

Sri Lanka

Een dagje Galle & Unawatuna

Sri Lanka

Dit is de leukste manier om Yala National Park te bezoeken

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen