Een dagje naar de Kuang Si watervallen | Must-do vanuit Luang Prabang

Djura

Luang Prabang is een heerlijke stad in Laos. Sfeervolle cafés en restaurants, mooie bezienswaardigheden en een fijne sfeer maken het zelfs onze favoriete stad van dit land. Ongeveer 30 kilometer ten zuiden van de stad liggen de beroemde Kuang Si watervallen. De bekendste en (volgens velen) mooiste watervallen van Laos, vooral door de blauwgroene kleur van het water en de vele plateaus waarvan het water naar beneden stroomt. Een dagje naar de watervallen is één van de leukste activiteiten in de omgeving van Luang Prabang!

De Kuang Si watervallen bezoeken

Met een minivan vertrekken we vanuit Luang Prabang naar de watervallen. Het landschap waar de weg doorheen kronkelt is al een bezienswaardigheid op zich. De felgroene rijstvelden en dichtbegroeide jungle langs de weg zorgen ervoor dat ik tijdens deze rit een keertje wakker blijf voor de verandering. ;-) Na een uurtje rijden zijn we er. We betalen 20.000 kip entree per persoon (≈ 2 euro) en gaan naar binnen. Eerst kom je langs het opvangcentrum voor beren waar je even een kijkje kunt nemen bij de beren en wat kunt lezen over het werk van het opvangcentrum. Daarna loop je door naar hetgeen waar je voor gekomen bent: de watervallen!

De watervallen zijn super mooi. Het water is inderdaad zo blauw als je altijd op de foto's ziet. Dit komt door de mineralen die in het water zitten. Je start bij het laagste punt en kunt langs de watervallen helemaal omhoog lopen. Uiteindelijk kom je bij de hoogste waterval. Wauw! De watervallen zijn omgeven door groene jungle wat het geheel nog mooier maakt. Bekijk de foto's en oordeel zelf! :-)

In ongeveer een half uur loop je van het beginpunt naar de hoogste waterval. Veel mensen stoppen hier en kiezen een plekje om te picknicken of te zwemmen, maar je kunt nog verder omhoog en dat is echt wel de moeite waard. Een steil pad brengt je naar de top van de hoogste waterval en vanuit hier kun je het water over alle plateaus naar beneden zien kletteren. Het is een klein half uurtje lopen naar dit punt, dus dat is heel goed te doen. Vanuit hier kun je eventueel nog met een bootje naar de bron van de waterval en als je veel tijd hebt kun je nog een grot bezoeken die iets verderop ligt. Genoeg te beleven bij de Kuang Si watervallen dus!

Tips voor een bezoek aan de Kuang Si watervallen

  • De Kuang Si watervallen zijn één van de belangrijkste bezienswaardigheden in de omgeving van Luang Prabang en het kan er dus behoorlijk druk zijn. Als je in het begin van de ochtend of het einde van de middag gaat, kun je de grootste drukte een beetje vermijden. Het park is dagelijks geopend van 8:00 uur tot 17:30 uur.
  • In het park zijn diverse bankjes waar je kunt picknicken. Neem dus wat te eten en drinken mee, zodat je al etend kunt genieten van de schoonheid van de watervallen.
  • Vanuit Luang Prabang kun je een tuktuk nemen naar de watervallen. Reken dan wel op een bedrag van 200.000 kip (≈ 20 euro) voor de heen- en terugreis. De tuktuk chauffeur zal dan op je wachten terwijl jij bij de watervallen bent. Om het goedkoper te maken kun je een tuktuk delen met andere mensen, maar dan moet je wel wachten tot de tuktuk vol is voordat je vertrekt. Als je voor een gedeelde tuktuk kiest, moet je denken aan een bedrag van 40.000 tot 60.000 kip per persoon. (≈ 4 tot 6 euro) Dat ligt eraan hoe goed je bent in het onderhandelen. ;-) Wij hebben ervoor gekozen om met een minivan naar de Kuang Si watervallen te gaan. Via een tourbureautje in de 'hoofdstraat' van Luang Prabang boekten we twee plaatsen in het busje voor 45.000 kip per persoon. (≈ 4,50 euro) We kregen 2,5 uur de tijd bij de watervallen en werden vervolgens weer terug gebracht. Ideaal & betaalbaar!
  • Je kunt zwemmen bij de watervallen, dus je bikini of zwembroek en een handdoek meenemen is een goed idee.

De groene omgeving, het blauwgroene water en de waanzinnige kleine en grote watervallen maken de Kuang Si watervallen een absoluut hoogtepunt in de omgeving en zelfs in heel Laos! Of het de mooiste watervallen van Laos zijn vind ik moeilijk te zeggen, want van enkele watervallen tijdens onze scootertocht op het Bolaven Plateau was ik ook enorm onder de indruk. Gelukkig hoef ik niet te kiezen. Mijn tip is om ze gewoon allebei te bezoeken!

Alle blogs over Laos

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Laos

Wat kost reizen in Laos?

Indonesië

Tumpak Sewu Falls: de mooiste waterval van Indonesië

Indonesië

Tips voor een bezoek aan de spectaculaire Sekumpul waterval in Bali

Laos

Dit zijn de leukste tips voor Luang Prabang

China+1

Off the beaten track in Vietnam: de Ban Gioc waterval

Laos

De eerste maand van onze wereldreis

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen