De ultieme gids voor een bezoek aan Machu Picchu | Een onvergetelijke ervaring

Djura

Machu Picchu is met recht een wereldwonder. De fascinerende Inca stad ligt in een schitterend, bergachtig landschap. Wij konden uren zitten in het gras en kijken naar Machu Picchu en de omringende natuur. Niet gek dat deze top highlight in Peru dagelijks duizenden bezoekers trekt! Waarschijnlijk staat een bezoekje aan Machu Picchu ook hoog op jouw bucketlist, maar als je je er dan in gaat verdiepen kom je zóveel informatie tegen. Grote kans dat het je gaat duizelen. Hoe kom je bij Machu Picchu, wanneer en hoe moet je een ticket kopen, welke tickets zijn er allemaal, en zo gaat het nog wel even door. In deze gids geven we antwoord op al deze én andere vragen. Zo ben je perfect voorbereid op je bezoek aan Machu Picchu!

Over Machu Picchu

In de 15e eeuw werd Machu Picchu gebouwd door de Inca's. Dit volk heerste over een groot gedeelte van Zuid-Amerika en bouwden nederzetting op de meest onherbergzame plaatsen. Ook Machu Picchu ligt midden op een berg waarvan je je afvraagt hoe ze dit hier ooit hebben kunnen bouwen. Met de komst van de Spanjaarden in Peru hebben de Inca's Machu Picchu verlaten. Door de verborgen ligging duurde het lang voordat Machu Picchu opnieuw ontdekt werd, pas in 1911!

Tegenwoordig kun je deze fascinerende Inca ruïnes bewonderen en dat doen veel mensen dan ook! Het is de absolute highlight van Peru. De archeologische vindplaats trekt zoveel bezoekers dat er besloten is een maximaal aantal toegangskaartjes per dag te verkopen. Zorg dus dat je op tijd je kaartje koopt, want dit wereldwonder wil je met eigen ogen zien!

Wat je moet zien bij Machu Picchu

Er zijn verschillende onderdelen bij Machu Picchu die de moeite waard zijn om te bekijken. Zo kun je naar de Sun Gate voor een uitzicht op Machu Picchu van afstand en het House of Guardians mag je ook zeker niet overslaan. Hier maak je de bekende foto van Machu Picchu! Achter Machu Picchu ligt de spitse berg Huayna Picchu en aan de andere kant ligt Machu Picchu Mountain. Met een speciaal ticket mag je deze berg beklimmen en geniet je van het allerbeste uitzicht op de Inca ruïnes! Lees over onze klim naar de top van Huayna Picchu.

Vanaf Huayna Picchu

Tegenwoordig is er een vaste wandelroute uitgezet en je kunt eenmaal verder in de route niet altijd meer terug naar voorafgaande plekken. Als je vanaf het House of Guardians eenmaal naar beneden loopt en de stadsmuren betreedt, kun je niet meer terug naar het House of Guardians, de Inca Bridge en de Sun Gate. Extra belangrijk dus om te weten wat er allemaal te zien is bij Machu Picchu én wanneer je hier in de route naartoe kunt. Lees ons uitgebreide blog over de verschillende onderdelen van Machu Picchu om jouw ultieme route te bepalen.

De verschillende onderdelen van Machu Picchu uitgelegd

Je ticket voor Machu Picchu

Er zijn verschillende soorten tickets voor Machu Picchu. Het reguliere ticket geeft je toegang tot de Inca ruïnes en de bijbehorende onderdelen, zoals de Sun Gate en de Inca Bridge. Voor de bergen Huayna Picchu en Machu Picchu Mountain heb je een speciaal ticket nodig. Het aantal mensen dat dagelijks deze bergen op mag is beperkt, dus hiervoor moet je op tijd een ticket aanschaffen.

Je kunt je ticket online kopen of bij een officieel verkooppunt in Cusco of Machu Picchu Pueblo. De officiële website voor Machu Picchu tickets is niet erg gebruiksvriendelijk en in het Spaans. Je kunt je toegangsbewijs ook online aanschaffen via een tussenpersoon, maar dan betaal je vaak wel wat meer dan wanneer je het rechtstreeks bij een officieel verkooppunt zou kopen.

Dit moet je weten Alles over je ticket voor Machu Picchu

Zo kom je bij Machu Picchu

Oke, je ticket is in the pocket! Nu moet je nog bedenken hoe je bij Machu Picchu komt. Veel reizigers gaan vanaf Cusco naar Machu Picchu. Bij Machu Picchu ligt een klein dorp, Machu Picchu Pueblo. Voorheen heette dit dorp Aguas Calientes. Je bereikt het dorp met de trein of je neemt de bus en moet het laatste stuk lopen. Er zijn namelijk geen wegen die naar Machu Picchu Pueblo leiden. De trein is het comfortabelste vervoermiddel, maar ook erg duur. Een andere optie is om een meerdaagse tour of trekking te doen waarbij je op de laatste dag Machu Picchu bezoekt. De Salkantay Trek, Inca Jungle Trail en de Inca Trail zijn populaire tours naar Machu Picchu. Afhankelijk van je budget en de hoeveelheid tijd die je hebt kun je bepalen wat voor jou de beste keuze is.

Vervolgens moet je vanaf het dorp naar de ingang van Machu Picchu. Dit kan op twee manieren: met de bus of lopend. De bus kost 12 dollar per persoon voor een enkele reis. Zonder enige moeite sta je dan bij de ingang. Ga je lopen, dan zul je wel een behoorlijke inspanning moeten leveren. Je moet namelijk een flink stuk klimmen! Je loopt vanaf het dorp in een half uur naar het wandelpad en je neemt vervolgens de laaaaaange trap naar boven. Reken op een uur klimmen naar de ingang. Best pittig, maar dan heb je het zien van dat wereldwonder wel verdiend!

De verschillende vervoersopties op een rij De vervoersopties naar Machu Picchu op een rij

Wat kost een bezoek aan Machu Picchu?

Een bezoek aan Machu Picchu kan een flinke hap uit je reisbudget zijn! Gelukkig zijn er ook manieren om het wat betaalbaarder te houden, maar dan zul je wel moeten inleveren op comfort. Hoeveel je kwijt bent aan je bezoek van dit wereldwonder is afhankelijk van de keuzes die je maakt. Zo kost de trein van Cusco naar Machu Picchu Pueblo al snel 70 dollar per persoon, voor een enkele reis. De bus van Machu Picchu Pueblo naar de ingang kost 12 dollar per persoon, voor een enkele reis. En dan hebben we het enkel nog maar over het vervoer!

Met de bus naar de ingang van Machu Picchu: comfortabel, maar prijzig!

Een regulier ticket voor Machu Picchu kost 152 soles (€40). Een ticket waarbij je ook Huayna Picchu of Machu Picchu Mountain mag betreden kost 200 soles (€52). Dan heb je natuurlijk nog de kosten voor een overnachting in het dorp bij Machu Picchu en zul je moeten eten en drinken. De prijzen hiervoor zijn hoger dan je gewend bent in Peru, het is immers een echt toeristendorp.

Kies je steeds voor de goedkoopste optie en blijf je 1 nacht in Machu Picchu Pueblo, dan moet je rekening houden met een budget van 115 euro per persoon. Wil je het voor jezelf wat comfortabeler maken, dan zul je al snel 200 tot 250 euro kwijt zijn.

Alles over de kosten van een bezoek aan Machu Picchu

Handig om te weten

  • Machu Picchu is dagelijks geopend van 6:00 tot 17:30 uur.
  • De beste maanden voor een bezoek aan Machu Picchu zijn mei, september en oktober. In deze maanden is de neerslag beperkt - hoewel het weer je altijd kan verrassen natuurlijk - en is het niet op zijn drukst. De maanden juni, juli en augustus zijn het droogste, maar dat betekent ook dat het de drukste periode van het jaar is. Van november t/m maart valt de meeste neerslag.
  • In februari zijn de Inca Trail en Huayna Picchu gesloten voor onderhoudswerkzaamheden.
  • Bij de ingang moet je je ticket én paspoort laten zien. Zonder paspoort kom je Machu Picchu niet in!
  • Officieel mag je geen eten meenemen naar Machu Picchu, maar rugzakken worden niet gecontroleerd (op dit moment). Het is aan te raden om wat snacks en drinken mee te nemen, want binnen Machu Picchu zijn geen restaurants of verkooppunten. Zeker als je Huayna Picchu of Machu Picchu Mountain gaat beklimmen, zijn snacks belangrijk om je energie tijdig aan te vullen.
  • Er zijn géén toiletten binnen Machu Picchu. Ja, je leest het goed. Enkel voordat je door de ingang gaat, kun je naar het toilet. Maak dus van deze mogelijkheid gebruik, want anders zul je bij hoge nood Machu Picchu moeten verlaten. Met je ticket mag je slechts 1 keer naar binnen, dus dan is het gelijk het einde van je bezoek. Zonde! Uitzondering: met een ticket voor Machu Picchu & Huayna Picchu of Machu Picchu Mountain mag je 2 keer naar binnen. Je kunt na je beklimming dus door de uitgang lopen, even snel naar de wc gaan en dan voor de tweede keer naar binnen.
  • Wat je verder mee moet nemen: antimuggenspray, zonnebrandcrème, regenjas en natuurlijk je camera. Van dit fotogenieke wereldwonder zul je waarschijnlijk tal van foto's willen maken!
  • Machu Picchu ligt op 2.430 meter boven zeeniveau. Je zou wat verschijnselen van hoogteziekte kunnen krijgen, vooral als je nog niet gewend bent aan de hoogtes in Peru. Het is daarom verstandig om je lichaam vooraf een paar dagen te laten wennen aan de hoogte voordat je veel activiteiten gaat ondernemen.

De verschillende onderdelen van Machu Picchu uitgelegd

Dit moet je weten Tickets voor Machu Picchu

De verschillende vervoersopties op een rij Zo kom je bij Machu Picchu

Wat kost een bezoek aan Machu Picchu?

Ontdek het beste van Peru

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Peru

Info en tips over de beklimming van Huayna Picchu

Peru

De verschillende onderdelen van Machu Picchu uitgelegd

Peru

Tickets voor Machu Picchu

Peru

Zo kom je bij Machu Picchu

Peru

Wat kost een bezoek aan Machu Picchu?

Peru

In je eentje op de top van de populaire Rainbow Mountain

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen