Een roadtrip langs de mooiste plekken in de Atacama woestijn, Chili

Djura

De Atacama woestijn is waanzinnig mooi. Het uitgestrekte landschap met haar blauwe meren, hoge vulkaantoppen en immense zoutvlaktes is het ultieme terrein voor een mooie roadtrip. In twee dagen crossten we met een gehuurde auto langs de tofste plekken in de Atacama woestijn. Onvergetelijke dagen!

Dag 1: Oneindige vlaktes, vulkaantoppen en felgekleurde meren

Enthousiast lopen we naar de autoverhuur om onze pick up op te gaan halen. We hebben ontzettend veel zin om zelf door dit schitterende landschap te gaan rijden. Vrijheid, blijheid! Samen met Chris, een Amerikaanse backpacker die we hebben ontmoet tijdens de Salar de Uyuni tour, gaan we een twee-daagse roadtrip maken door de Atacama woestijn.

We hebben al maanden geen auto gereden, maar gelukkig verleer je dat niet zomaar. Met onze enorme auto - wat een grote bak! - rijden we het levendige dorp uit, de leegte in. De uitgestrektheid van dit landschap blijft fascineren. Enorme vlaktes worden omringd door vulkanen en bergen. Wat een fantastisch gebied om doorheen te rijden!

Vandaag staan de highlights die het verst van San Pedro de Atacama liggen op de planning. We stoppen eerst nog even in de dorpjes Toconao en Socaire, omdat we op zoek zijn naar empanada's of iets anders voedzaams om mee te nemen naar de meren die we vandaag willen bezoeken. Die liggen namelijk écht in de middle of nowhere. Maar deze dorpjes blijken ook al behoorlijke spookplekken te zijn. Het enige wat we vinden is een kleine minimarkt met wat koekjes, chips en drinken. Ach, dan maar een dagje wat minder gezond eten! ;-)

Waanzinnig mooie meren

Na wat foto-stops onderweg komen we aan bij de eerste bezienswaardigheid van vandaag: Laguna Miscanti & Miñique. Deze twee felblauwe meren zijn door ondergrondse kanalen met elkaar verbonden. De bergen erachter weerspiegelen in het water. Het is hier onwijs mooi!

De eerste stop was de moeite waard, maar de tweede stop... adembenemend! We rijden de bocht om en zien ineens een groenblauw meer liggen dat wordt doorbroken door witte stroken van al het zout. Samen met de bruinrode bergen eromheen is dit wel een hele gave plek. Ondanks de harde wind stoppen we meerdere keren terwijl we om het meer rijden. Helaas kunnen we niet heel dichtbij komen. Het is een beschermd gebied. En dat is maar goed ook, dit pareltje moet vooral blijven zoals het is!

De naam van deze fenomenale plek is Salar de Talar. Op de app maps.me kun je zoeken op 'piedras rojas' en dan vind je de plek die we bedoelen. Ga er zeker heen als je de kans krijgt. Veel tours gaan niet verder dan Laguna Miscanti & Miñique, wat echt heel zonde is!

Een paar kilometer verderop ligt Laguna Tuyaito, ook weer zo'n schitterende plek. Dit zou eigenlijk onze laatste highlight voor vandaag zijn, maar we hebben nog wat tijd over. Daarom rijden we op de terugweg naar Laguna Chaxa. Dit meer ligt in de Atacama zoutvlakte (Salar de Atacama) en je kunt hier een ronde lopen waarbij je op diverse plekken informatie krijgt over het ecosysteem. Best interessant! Het meer zelf stinkt trouwens wel enorm door alle zwavel. ;-)

Laguna Tuyaito

Laguna Chaxa & Salar de Atacama

Aan het eind van de middag besluiten we terug naar het dorp te rijden. Dag één van onze roadtrip was een enorm succes! Niet alleen de hotspots waren onwijs mooi, het gehele landschap waar je constant doorheen rijdt is ook gewoon fantastisch! Voor ons was Laguna Chaxa het minst bijzonder, terwijl deze laguna juist door veel tours bezocht wordt. Ons advies is dus om zeker verder te kijken dan wat de tours aanbieden! :-)

Highlights dag 1: Laguna Miscanti & Miñique, Salar de Talar / Piedras Rojas, Laguna Tuyaito, Laguna Chaxa en Salar de Atacama

Tip: Bezoek Laguna Chaxa en Salar de Atacama in de ochtend of juist aan het einde van de middag om tourgroepen zoveel mogelijk te vermijden. Toen wij er aan het eind van de middag waren (tussen 4 en 5 uur), hebben we een handjevol andere toeristen gezien.

Dag 2: Off road & drijven in een zout meer

Na onze toffe eerste dag hebben we super veel zin in dag twee! Eerst rijden we weer richting het zuiden, op naar Laguna Tebinquinche. We maken een korte stop bij twee perfect ronde meertjes. Door hun vorm staan ze bekend als Ojos del Salar (ogen van de zoutvlakte). Als je de foto ziet, snap je wel waarom.

Ojos del Salar

Daarna lopen we rond bij Laguna Tebinquinche. Wederom een schitterend meer met gave bergen op de achtergrond. Helaas zijn de bergen niet heel helder, waardoor ze maar weinig reflecteren in het water. Toch blijft het een topplek! En doordat Laguna Tebinquinche vooral tijdens middagtours bezocht wordt, is er nu helemaal niemand.

Drijven in Laguna Baltinache

Na deze prachtplek is het tijd voor een compleet nieuwe ervaring: drijven in het water. Doordat enkele meren in de Atacama woestijn zo ontzettend zout zijn (zelfs zouter dan de beroemde Dode Zee), blijf je erin drijven. Dat willen we weleens ervaren! In de Atacama woestijn heb je twee keuzes voor deze unieke ervaring: het dure en populaire Laguna Cejar (entreeprijs: 17.000 Chileense pesos per persoon, omgerekend zo’n 22 euro) of de rustigere en goedkopere Laguna Baltinache (entreeprijs: 5.000 Chileense pesos per persoon, omgerekend zo’n €6,50). Wij kiezen voor de laatste, reizen in Chili is al duur genoeg. ;-)

Op basis van de aangegeven locatie door de app maps.me rijden we richting de groep zoute meren. Op een gegeven moment moeten we echt off road en rijden we door los zand en een ‘weg’ vol met kuilen en gaten. Als we aankomen bij de plek die maps.me aangeeft als Laguna Baltinache, weten we zeker dat we niet goed zitten. Zo te zien was hier ooit wel een meer, maar nu ligt het helemaal droog. We hebben hier geen internetverbinding, dus opzoeken waar het wel is gaat ook even niet. Tja, ook dat soort probleempjes horen bij roadtrippen!

Het begin van het off road weggetje...

Als we terug richting de hoofdweg rijden, begint het internet op onze smartphones weer te werken en zoeken we snel op waar we dan moeten zijn. Laguna Baltinache blijkt helemaal ergens anders te liggen, zo’n 100 kilometer verderop! We twijfelen even of we dan niet toch beter naar Laguna Cejar kunnen gaan, maar we hebben nog voldoende tijd en dit is toch het laatste wat we wilden doen vandaag. Dus zetten we koers naar de ‘echte locatie’ van Laguna Baltinache.

Om Laguna Baltinache te bereiken neem je de hoofdweg die richting Calama gaat. (Ruta 23) Na zo'n 13 kilometer neem je een gravelweg naar links. Na 45 kilometer van dit kruispunt kom je bij Laguna Baltinache.

Eenmaal daar aangekomen zijn we blij dat we hebben doorgezet en niet naar Laguna Cejar zijn gegaan. Het is hier lekker rustig en de blauwe meertjes zijn ook nog eens ontzettend mooi. In totaal zijn er zo’n 7 meren en in de eerste en achterste mag je zwemmen. We kleden ons om en haasten ons naar het eerste meer, maar eenmaal daar staan we toch wat twijfelend aan de waterkant. Het water is ijskoud! Maar natuurlijk gaan we er toch in. Het drijven in het water is echt raar. Wel heel tof om een keer mee te maken!

We drijven!

Felblauwe meertjes bij Laguna Baltinache

Als je uit het water komt, voel je je huid gelijk helemaal trekken. Zodra je opdroogt, ben je bedekt in een witte laag van het zout. Lekker voelt het niet, maar dat hebben we over voor deze unieke ervaring. We lopen naar het achterste meer en passeren de andere, kleine meertjes. De ene is nog blauwer dan de ander. Wat een adembenemende plek!

Zo zie je eruit na je zoutbad!

Tip: trek schoenen aan als je van het eerste meer naar het laatste meer loopt. Dit is namelijk wel 10 - 15 minuten lopen over ongelijke stenen. De stenen kunnen ontzettend heet zijn door de zon en het is ook vrij hard (en soms pijnlijk) aan je voeten als je geen schoenen aan hebt. Vraag maar aan Chris. ;-)

Nadat we ook in het laatste meer hebben gebaden in het zoute water, gaan we richting de douches. Fijn om al het zout van je af te kunnen spoelen!

Rond een uur of 3 rijden we terug naar San Pedro de Atacama. We hebben alle plekken gezien die we wilden zien en we vonden het spectaculair. Het fijne van een eigen auto is dat je de vrijheid hebt om onderweg zo vaak te stoppen als je wil, je kunt zo lang of kort bij bezienswaardigheden blijven als je zelf wil en je kunt de drukte vermijden door niet op dezelfde tijden bij een highlight te zijn als de tourgroepen. Echt ideaal!

Highlights dag 2: Ojos del Salar, Laguna Tebinquinche, Laguna Baltinache

Zelf je eigen roadtrip door de Atacama woestijn organiseren

Zoals we al zeiden: een auto huren en zelf op pad gaan in de Atacama woestijn is een absolute aanrader. We vertellen je hoe wij onze eigen roadtrip hebben georganiseerd en met welke kosten je rekening kunt houden als je ook zo’n gave roadtrip wilt gaan maken!

Een auto huren

Stap één is natuurlijk om een auto te huren. In San Pedro de Atacama vind je maar enkele autoverhuurbedrijven, waarvan Europcar de bekendste is. Aangezien Europcar een wereldwijde speler is die goed bekend staat, kozen wij ervoor om de auto daar te huren. Het is wel aan te raden om vooraf contact op te nemen om een auto te reserveren of in ieder geval enkele dagen van tevoren langs te lopen en navraag te doen over de beschikbaarheid. Door drukte kun je anders weleens voor de vervelende verrassing komen te staan dat er geen auto's meer beschikbaar zijn.

Het is niet per se nodig om een 4WD (auto met vierwielaandrijving) te huren, maar bij Europcar in San Pedro de Atacama hebben ze bijna alleen maar grote pick ups. Reken er dus op dat je in een flinke auto gaat rijden. ;-)

Een andere optie is om een auto te huren vanaf het vliegveld in Calama. Als je vanuit Santiago naar de Atacama woestijn vliegt, zul je landen op dit vliegveld. Het aanbod aan autoverhuurders is hier veel groter dan in San Pedro de Atacama. Wij kwamen vanuit Bolivia naar de Atacama woestijn en dan is een auto op moeten halen in Calama niet echt handig.

Highlights en route

Nadat je de auto hebt geregeld is het tijd om te bepalen waar je allemaal heen wilt rijden. De bekendste highlights in de Atacama woestijn zijn Valle de la Luna, Geyser del Tatio, Laguna Cejar, Laguna Chaxa & Salar de Atacama, Laguna Tebinquinche en Laguna Miscanti & Miñique (altiplanic lagoons). Daarnaast is Laguna Baltinache een goed alternatief voor Laguna Cejar en zijn Salar de Talar en Laguna Tuyaito mooie plekken om aan je route toe te voegen. Mocht je meer tijd hebben, dan zou je ook nog naar Rainbow Valley (Valle Arcoiris in het Spaans) kunnen gaan.

Bij Salar de Talar

Wij hebben ervoor gekozen om Valle de la Luna en Geyser del Tatio met een tour te bezoeken. Voor de El Tatio geisers moet je namelijk al rond 5 uur ’s nachts vertrekken en zo’n 2 uur over een hobbelweg rijden om er met zonsopkomst (dan zijn de geisers het actiefst) te zijn. Dan is het wel lekker als je niet zelf hoeft te rijden. ;-) Valle de la Luna kun je ook heel goed zelf bezoeken tijdens je roadtrip, maar een tourtje is ook niet duur.

Maanlandschap in de droogste woestijn ter wereld Bezoek Valle de la Luna in Chili

Geyser del Tatio: een spetterende highlight in de Atacama woestijn

Als je eenmaal weet naar welke plekken je wilt, kun je je route gaan bepalen. De hoofdwegen zijn goed en de bekende highlights staan prima aangegeven. Soms is het laatste stuk naar een meer onverhard, maar echt moeilijk rijden is het niet. Enkel de weg naar Laguna Baltinache is een lange gravelweg en de rit hier naartoe kost je daarom wat meer tijd dan gebruikelijk.

Kosten van een tweedaagse roadtrip

Voor het huren van de auto betaalden wij ongeveer €85 per dag. Dit is inclusief verzekeringen, extra bestuurder, etcetera. De pick up reed op diesel en in twee dagen tijd hebben we voor €54 getankt. Doordat Chris met ons meeging, konden we de kosten van de autohuur en brandstof met hem delen. Zo'n constructie is zeker een aanrader om je roadtrip betaalbaar te houden!

Autohuur 2 dagen + diesel = €224
Gedeeld met 3 personen, ongeveer €75 per persoon.

Daarnaast moet je bij bijna elke bezienswaardigheid in de Atacama woestijn entreegeld betalen. Hierbij een overzicht van de huidige entreeprijzen per persoon.

  • Laguna Cejar - 17.000 pesos / €22
  • Laguna Miscanti & Miñique - 3.000 pesos / €4
  • Laguna Tebinquinche - 2.000 pesos / €2,65
  • Valle de la Luna - 3.000 pesos / €4
  • Geyser del Tatio - 10.000 pesos / €13
  • Laguna Chaxa & Salar de Atacama - 2.500 pesos / €3,25
  • Laguna Baltinache - 5.000 pesos / €6,50
  • Salar de Talar - gratis
  • Laguna Tuyaito - gratis
  • Rainbow Valley - 3.000 pesos / €4

Laguna Tuyaito

Salar de Talar

Tot slot is het slim om zelf wat eten en drinken mee te nemen, aangezien er onderweg vrijwel niks te krijgen is. Een grote empanada heb je al voor 2 tot 3 euro en is hartstikke geschikt als lunch. Voeg hier nog wat fruit en een rol koekjes aan toe en you’re good to go!

Laatste tips

  • Er is maar één benzinepomp in San Pedro de Atacama. Op de weg naar de genoemde highlights zul je helemaal geen tankstation tegenkomen. Zorg er dus voor dat je altijd met ruim voldoende brandstof vertrekt vanuit San Pedro de Atacama.
  • Om auto te mogen rijden in het buitenland, heb je een internationaal rijbewijs nodig. Je kunt deze aanschaffen bij een ANWB winkel. De geldigheid van het internationaal rijbewijs is 1 jaar.
  • Neem voldoende contant geld mee om de entreegelden te betalen. Deze kun je niet met een pinpas of creditcard betalen.
  • Voor een nog leukere roadtrip: neem een usb-kabeltje mee, zodat je de muziek van je telefoon af kunt spelen op de speakers van de auto. Erg gezellig!

Alles over onze reis in Chili

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Chili

Met een campertje door het Merengebied in Chili

Chili

Geyser del Tatio: een spetterende highlight in de Atacama woestijn

Chili

Bezoek Valle de la Luna in Chili

Chili

Wat kost backpacken in Chili?

Chili

Over onze W-Trek in Torres del Paine

Chili

Twee dagen op zelf georganiseerde wijntour in de Colchagua vallei

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen