Twee maanden geleden begon ons avontuur deel 2: backpacken in Zuid-Amerika. Een werelddeel waar we toen nog nooit waren geweest voelt nu alweer zo normaal. Bijzonder hoe snel je kunt wennen aan een nieuwe omgeving, hè. We vertelden je de afgelopen tijd natuurlijk al over de plekken die we bezochten en wat we daar hebben gezien en gedaan. Maar wat is nu onze indruk van Zuid-Amerika, hoe zit het met de veiligheid en zijn we het reizen nog niet beu? We vertellen het in deze wereldreis-update!

Onze indruk van Zuid-Amerika

Een nieuw land bezoeken is altijd even wennen. Er staan allemaal vreemde gerechten op de menukaart, het is weer even rekenen met de wisselkoers en alles om je heen ziet er vaak helemaal anders uit. Toen we aan het tweede deel van onze wereldreis begonnen, gingen we niet alleen naar een nieuw land, maar naar een voor ons compleet onbekend werelddeel. Altijd even spannend wat je aantreft en hoe we dat vinden natuurlijk. Vooral de veiligheid was iets waar ik me vooraf een beetje zorgen over maakte. Als je constant op je hoede moet zijn, kun je dan nog wel genieten van het reizen?

Al snel merkten we dat het in Zuid-Amerika heel anders is dan in Azië, maar dat we ons ook hier erg thuis voelen. Vooral de lieve, gastvrije mensen in Colombia hebben ons zo’n warm welkom gegeven. Colombia was mede daardoor echt een heel fijn land om onze reis door Zuid-Amerika te beginnen. Ook met de veiligheid viel het ons 100% mee. We zijn natuurlijk wel meer op ons hoede dan in Azië, maar je went er heel snel aan en je leert steeds beter inschatten of iets verstandig / veilig is of niet. Het staat ons reisplezier in ieder geval totaal niet in de weg!

Reizen in Colombia - aanrader!
Colombia, een topbestemming!

Zuid-Amerika heeft allerlei landschappen

Wat we verder heel leuk vinden aan Zuid-Amerika is dat het zo afwisselend is. We hebben al in de woestijn gelopen, maar ook door de jungle. We zijn in de bergen geweest en aan de kust. Het verkennen van de mooie natuur kun je hier perfect afwisselen met het bezoeken van koloniale steden en schattige dorpen. Het is echt apart dat je soms slechts een halve dag in de bus zit en je opeens in een totaal ander landschap met ander klimaat bevindt. Het is maar goed dat we genoeg kleren voor warme én koude dagen bij hebben! ;-)

1

Doen en niet doen in het koloniale Cartagena | Onze mening & tips voor deze schitterende stad

14 augustus 2018

Ondanks dat wij op reis meer van natuur en kleine dorpen houden dan van grote steden, zijn we toch erg gecharmeerd van Cartagena. De kleurrijke gebouwen, lieflijke balkons, smalle straatjes en koloniale stijl maken het historische centrum van de stad een absolute must see. Je hebt er verschillende wijken met elk hun eigen kenmerken en sfeer. Er is van alles te zien, te doen en te beleven in het sfeervolle Cartagena. Wij vertellen je wat echte aanraders zijn in Cartagena en welke plekken we bewust over hebben geslagen.

1

Na deze foto's en video ben je overtuigd: de Tatacoa woestijn wil je zien!

1 september 2018

De Tatacoa woestijn is zo'n bestemming die door veel reizigers overgeslagen wordt. Het ligt niet op een route met veel andere highlights in Colombia, dus je zult er een stukje voor om moeten reizen om het te zien. Maar dit spectaculaire landschap is die extra bus-uren zo waard! Zowel in het grijze als in het rode gedeelte voelt het alsof je op een andere planeet bent... Een mysterieus én enorm mooi gebied!

1

Doen vanuit Salento: een dagje hiken naar de schitterende Cocora Vallei

27 augustus 2018

Het dorpje Salento is dé uitvalsbasis voor toeristen die de koffieregio van Colombia willen ontdekken. Maar, een interessante koffie tour is zeker niet het enige waarvoor veel backpackers naar Salento afreizen. Vlakbij het gezellige dorp ligt namelijk de adembenemende Cocora vallei. De vallei is bekend en geliefd doordat de langste palmbomen ter wereld hier groeien. Deze lange, dunne palmen in een groene, bergachtige omgeving hebben een enorme aantrekkingskracht op reizigers van over de hele wereld. Als je een dag gaat hiken in het Los Nevados National Park, dan kom je aan het eind van je wandeltocht in de idyllische Cocora Vallei. Vergeet je camera niet, want dit bijzondere landschap is zo fotogeniek!

0

Dit mag je niet missen in het mooiste dorp van Colombia | Tips voor Barichara

30 juli 2018

Na 10 uur onderweg te zijn geweest vanaf Villa de Leyva, komen we uitgeblust aan in Barichara. Het weer is ook nog eens grijs en nat... En toch verschijnt er een grote glimlach op ons gezicht zodra we uit de bus stappen. Wat is dit een waanzinnig mooi dorp! Het is - net als Villa de Leyva - een wit dorpje, maar heeft naar onze mening meer sfeer en is net iets unieker. Met onze backpacks op onze rug wandelen we door de pittoreske straatjes naar onze accommodatie voor de komende 3 nachten. Dit gaan mooie dagen worden!

Minpuntje ontdekt!

Toch hebben we ook al wel een minpuntje ontdekt aan Zuid-Amerika. Het eten. Dat is hier… eentonig. En vaak vet. In de lokale restaurants krijg je meestal vlees met rijst en aardappelen voorgeschoteld. Ga je in toeristische restaurants eten, dan kies je bijna altijd uit pizza, pasta of een hamburger. Wij missen groenten en variatie! Ja, op dat gebied wint Azië het toch echt van Zuid-Amerika. ;-)

Minpuntje aan Zuid-Amerika: het eten

Do you speak English?

Wat ook even omschakelen was, is de taal. Zelfs in een vrij onontwikkeld land als Laos konden we ons prima redden in het Engels, maar hier is dat echt anders. De mensen spreken hier Spaans, geen Engels. Dat betekende voor ons dat we in een rap tempo moesten leren om onszelf verstaanbaar te maken. En inmiddels kunnen we best wel wat hoor! We kunnen in het Spaans buskaartjes kopen, eten en drinken bestellen en simpele gesprekjes voeren. Iedere dag wordt ons Spaans een tikkie beter en dat is best leuk. Reizen combineren met iets nieuws leren, zoals een taal.

Spaans leren - reizen in Zuid-Amerika
Dit cadeautje komt goed van pas!

Kortom, wij hebben het heel goed naar ons zin in Zuid-Amerika. We doen onwijs veel nieuwe ervaringen op, zien voor ons compleet nieuwe landschappen en leren weer een beetje meer over de wereld.

Een reisdipje – hoort erbij?

Toch hadden we een klein reisdipje tijdens dit deel van onze wereldreis. We eindigden onze 6 weken Colombia met 2 nachtjes in Bogota, totdat we naar Peru zouden vliegen. We waren moe van 6 weken lang op een flink tempo backpacken en wilden in Bogota eigenlijk een dagje helemaal niks doen. Dat werd hem helaas niet… Die nacht lag ik wakker doordat ik zo’n pijn had in mijn oog. Het was rood, dik en bleef maar tranen. De volgende ochtend werd het dus niet uitslapen, maar een bezoekje aan het ziekenhuis om dit op te lossen. Gelukkig werden we in een kliniek kundig geholpen en kregen we goede medicijnen mee.

Een dag later vlogen we naar Lima, de hoofdstad van Peru. Wederom verbleven we 2 nachten in een stad waar wij zeker niet warm van worden, omdat we daarna naar het niet-toeristische noorden van Peru zouden vliegen. Bij aankomst in Tarapoto hadden we zin om weer wat te gaan ondernemen in plaats van rondhangen op sfeerloze bestemmingen. Helaas was Tarapoto wederom een tegenvaller. We wilden vanuit hier een meerdaagse tour naar de jungle (de Amazone!) maken, maar dat zat er niet echt in. De tourbureaus boden enkel tours van 1 dag in de omgeving van Tarapoto aan en buiten dat vonden we nergens ook maar iemand die een beetje Engels sprak. Op een meerdaagse tour is een Engelssprekende gids wel een voorwaarde voor ons, zo goed is ons Spaans nou ook weer niet! ;-)

Een reisdipje tijdens onze wereldreis
Wij misten gezellige dorpjes zoals Barichara in Colombia!

We besloten om dan later in onze trip (vanuit Cusco) een jungle tour te gaan doen en Tarapoto achter ons te laten. Na ruim 8 uur in de bus kwamen we aan in Chachapoyas. Vanaf daar gingen we naar Kuélap en de Gocta waterval, supermooie plekken! Dat deed ons goed, eindelijk hadden we weer wat highlights bezocht! Helaas werd Ronny toen een beetje grieperig en waren we wederom genoodzaakt om het rustig aan te doen. We hadden nog een andere waterval in de omgeving willen bezoeken, maar hiervoor moest je weer een paar uur hiken. Dat is niet zo’n goed idee als je al niet fit bent natuurlijk… Weer deden we 2 dagen eigenlijk niks en we verveelden ons best wel in Chachapoyas. We baalden van dit griepje, want in Medellín waren we allebei ook al een paar dagen niet lekker geweest.

3

Aanrader in het noorden van Peru: bezoek de ruïnes van Kuélap

10 september 2018

In Peru hebben we natuurlijk de mysterieuze Nazca-lijnen, Cusco en het wereldberoemde Machu Picchu op ons lijstje staan, maar ook het minder bekende noorden van Peru hebben we opgenomen in onze reisplanning. In de Amazone regio vind je namelijk een paar verborgen pareltjes. Kuélap is er daar absoluut eentje van. Op een bergtop van 3.000 meter boven zeeniveau liggen eeuwenoude ruïnes die stammen uit de tijd vóór de Inca's. Een interessante highlight in een indrukwekkend landschap!

1

De spectaculaire Gocta waterval is één van de hoogste ter wereld, wauw! [+video!]

13 september 2018

Wij zijn gek op watervallen. Waarom weet ik niet, maar ze fascineren me altijd. Ik zou uren naar het alsmaar vallende water kunnen kijken! Toen we onze reis naar Peru gingen voorbereiden, kwamen we erachter dat midden in de Amazone regio een waterval van 771 meter hoog ligt. Je kunt de voet van de waterval enkel bereiken door 2,5 uur te hiken door de bergachtige jungle. Er was geen discussie nodig, de Gocta waterval móesten we zien!

We hadden bedacht dat we dan graag wilden gaan hiken bij Huaraz. De foto’s op Google van het landschap daar maakten ons super enthousiast. Chachapoyas ligt alleen vrij geïsoleerd en we konden niet rechtstreeks naar Huaraz reizen. Een lange rit met de nachtbus (13 uur) bracht ons naar Trujillo, wederom een plek waar niet veel te beleven was. Kortom, we hadden wat tegenvallers, konden weinig highlights bezoeken of deze vielen tegen en we zaten meer in de bus dan ons lief was. Het resultaat: een reisdipje.

Gelukkig arriveerden we toen in Huaraz en daar kwam het gelijk helemaal goed. Onze hikes waren zó mooi! Door het zien van deze landschappen laadden we weer helemaal op. Dit is waarvoor je reist! Vol energie en enthousiasme verbleven we uiteindelijk bijna een week in Huaraz en reisden we daarna door naar het zuiden van Peru. We zitten weer helemaal lekker in ons vel en genieten met volle teugen!

Hiken in Huaraz – hoogtepunt in Peru

Wat na wereldreis deel 2?

In totaal zijn we nu ongeveer een half jaar aan het reizen. In juni / juli waren we 4 weken in Nederland voor ziekenhuiscontrole, maar verder zijn we vanaf 5 maart op pad met onze backpacks. 15 december komen we wederom terug naar Nederland voor ziekenhuiscontroles en natuurlijk vieren we dan de feestdagen met onze lieve familie en vrienden. Want die missen we wel hoor!

Hoe we na wereldreis deel 2 verder gaan, dat weten we nog niet. We willen er sowieso nog een deel 3 aan plakken, maar hoe we dat precies invulling gaan geven, daar denken we de laatste tijd veel over na. We zouden heel graag nog gaan backpacken in Australië, Nieuw-Zeeland en Indonesië, maar die eerste 2 landen zijn erg duur. De kosten voor het op en neer reizen naar Nederland iedere 5 maanden zijn behoorlijk, dat heeft gezorgd voor een wat krapper budget dan wanneer we – zoals we hadden bedacht toen we ons spaarplan maakten – een jaar lang aan één stuk zouden reizen. We zouden natuurlijk een werkvisum kunnen aanvragen voor Australië of Nieuw-Zeeland, maar past werken op een boerderij echt bij ons? En dat heeft alleen zin als we een paar maanden gaan werken, dus alledrie de landen bezoeken in 5 maanden wordt dan onmogelijk. Misschien één land skippen? En welke dan..?

Persoonlijke wereldreis deel 2 - backpacken

Allerlei ideeën gaan door ons hoofd. De ene dag vinden we plan A een goed idee, de andere dag neigen we meer naar plan B. Moeilijk, moeilijk! Dan hebben we ook nog de onzekerheid van de ziekenhuisuitslagen aan het einde van het jaar. Ook al nemen we een beslissing, die uitslagen kunnen alles weer op zijn kop zetten. Eén ding weten we wel zeker: wij leven onze droom, hebben geen seconde spijt van ons besluit en zouden het zo weer doen. Wij zijn zo blij en dankbaar dat we dit samen meemaken. Hoe we na wereldreis deel 2 ook verder gaan, wij zijn duizenden prachtige herinneringen rijker!

Leer ons beter kennen

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie

  • Bas en Els

    Wat een fijne en eerlijke blog en goed dat jullie nadenken over deel 3….en we gaan er in december weer voor lieverds… nu nog genieten van al het moois om jullie heen… dikke knuffel❤️😘