Voor op je bucketlist: een trekking langs de spectaculaire rijstvelden van Sapa

Vietnam 6 mei 2018

Al sinds het bedenken en plannen van onze wereldreis staat Sapa in Vietnam heel hoog op onze bucketlist. In het bergachtige noorden van Vietnam vind je namelijk vlakbij Sapa de groenste valleien, vol met duizenden rijstterrassen. Afgelopen weekend waren we eindelijk op deze prachtplek en gelijk werden we overdonderd door de schoonheid van de bergen, vallei en rijstvelden. Toen we een dagtrekking deden onder leiding van een lokale H’mong gids konden we de omgeving pas echt goed in ons opnemen. De fenomenale uitzichten, honderden kleuren groen en de authentieke bergdorpjes zullen we nooit meer vergeten. Deze trekking is nu al een hoogtepunt van onze wereldreis!

Tijdens de trekking heeft Sapa echt een plek in ons hart veroverd. Ik heb nog nooit zo’n landschap gezien en je raakt er gewoon niet uitgekeken. Je ziet bergtoppen verstopt in de wolken, water stroomt op allerlei plekken de berg af en je kunt de rijstterrassen echt niet tellen, zoveel zijn het er! Op internet hebben we al zoveel foto’s gezien van Sapa, maar in werkelijkheid ontdek je pas echt de schoonheid van deze regio.

Trekking Sapa - Vietnam
Trekking rijstvelden van Sapa
Trekking rijstvelden Sapa
Trekking Sapa - Vietnam

Je loopt door verschillende dorpjes en ziet hoe hard de mensen moeten werken in de rijstvelden. Buffels grazen in de groene omgeving en kinderen spelen in de rijstvelden. Bergstammen zoals de Zwarte H’mong leven al eeuwenlang in dit gebied en weten precies hoe ze handig gebruik kunnen maken van de natuur. Onze H’mong gids neemt ons mee naar haar huis en kookt lunch voor ons. Zo krijgen we een uniek inkijkje in het leven van deze mensen. Dít is Vietnam!

Hoogtepunt Vietnam - Sapa
Trekking Sapa
Trekking Sapa - bezienswaardigheden Vietnam
Sapa trekking - highlight Vietnam

Het is soms even bikkelen tijdens de trekking, want de paden (of soms geen paden) zijn enorm steil en erg glibberig door de modder. Af en toe valt er een bui op ons hoofd, maar de lach gaat niet meer van ons gezicht. Onze verwachtingen waren hoog en soms ben je dan bang dat het in werkelijkheid tegenvalt, maar niets is minder waar. Een trekking langs de rijstvelden van Sapa hoort echt bij iedere Vietnam reis!

Overtuigd? Dit zijn onze tips.

  • Verblijf niet in het stadje Sapa. Het is er ontzettend toeristisch geworden en vanuit de stad heb je helemaal geen uitzicht op de schitterende omgeving. Ook zijn de trekkings die je vanaf Sapa boekt vaak minder uniek en meer ‘massa-productie’. Wij gebruikten Luckydaisy’s Buffalo House – een homestay in de vallei – als uitvalsbasis en dit is ons geweldig goed bevallen. Je kunt bij hen ook een privé trekking regelen.
  • Goede schoenen zijn een must! In Sapa regent het regelmatig en lang niet alle paadjes waar je overheen loopt zijn verhard. Combineer hellingen van meer dan 10% met glibberige modder en je snapt waarom goede wandelschoenen onmisbaar zijn. ;-)
  • Onze gids Mai vertelde ons dat de rijstvelden het groenste zijn in juli. Dit zou dan ook de mooiste uitzichten moeten opleveren, maar helaas kun je ook veel regen verwachten in die periode. In september en/of oktober wordt de rijst geoogst en zullen de velden dus veel leger zijn.
  • Een privé trekking onder begeleiding van een lokale H’mong gids is echt een aanrader. Doordat dit volk al zolang in dit gebied woont, kent je gids alle ins en outs en kan ze al je vragen beantwoorden. En natuurlijk weet ze precies wat de mooiste plekken in de vallei zijn.
  • Houd rekening met regen én zon. Zowel een regenjas of poncho als zonnebrandcrème mag niet ontbreken. Je zit namelijk vrij hoog in de bergen, dus als de zon doorbreekt is die gelijk vrij sterk.
Sapa - Ta Van

De uitzichten over de vallei vervelen geen moment en iedere paar stappen wil je weer je camera pakken om nog maar een foto te maken. Het gevoel wat ik heb gekregen bij Sapa is echter lastig te omschrijven en zelfs foto’s brengen dit naar mijn mening niet helemaal over. Maar misschien ook wel goed, toch? Om het écht te ervaren moet je er gewoon heen. En dat is echt geen straf!

Ons verblijf in Sapa is mede mogelijk gemaakt door Luckydaisy’s Buffalo House. Deze samenwerking heeft de inhoud van dit blog op geen enkele wijze beïnvloed. Het is puur enthousiasme wat je leest!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie

  • Bas en Els

    14 mei 2018 om 21:19

    Prachtig…. wat een geweldige omgeving, daar zijn geen woorden voor… en wat een lieve mensen en kindjes…😍

Populair op Travly