Salar de Uyuni bezoeken | De mooiste zoutvlakte ter wereld

Djura

Beeld je in: een ultrawitte vlakte waar geen einde aan lijkt te komen. Daarboven een strakblauwe lucht. De oneindige leegte op Salar de Uyuni is behoorlijk onwerkelijk. Voor ons is het één van de mooiste plekken waar we ooit zijn geweest. Maar dat is niet de enige spectaculaire plek in deze regio van Bolivia. Tijdens onze 3-daagse tour kijken we onze ogen uit bij gekleurde meren, indrukwekkende vulkanen en uitgestrekte vlaktes. Drie dagen om nooit, maar dan ook nooit, te vergeten!

Over Salar de Uyuni, Bolivia

Salar de Uyuni is dé top highlight van Bolivia. Vrijwel iedere reiziger in Bolivia bezoekt de enorme zoutvlakte. Salar de Uyuni is met een oppervlakte van meer dan 10.000 km² de op één na grootste zoutvlakte ter wereld. Enkel de Makgadikgadizoutvlakte in Botswana is groter. Salar de Uyuni ligt in het zuidwesten van Bolivia en bevindt zich op een hoogte van 3.650 meter boven zeeniveau. Duizenden jaren geleden was de vlakte onderdeel van een groot meer. Toen dit meer opdroogde is de zoutvlakte overgebleven.

Vanuit het stadje Uyuni kun je de zoutvlakte in Bolivia bezoeken. En dat zou ik iedereen aanraden! Het landschap is onwerkelijk mooi en maakt diepe indruk. Voor handige informatie over je bezoek aan Salar de Uyuni, lees je hier verder.

Onze 3-daagse Salar de Uyuni tour

Eenmaal aangekomen in het stadje Uyuni gaan we direct langs bij een aantal tourbureaus. Je hebt de keuze uit een tour van één dag waarbij je alleen de zoutvlakte en enkele omringende bezienswaardigheden bezoekt of een tour van 3 dagen waarbij je ook verschillende meren, kilometershoge vulkanen en actieve geisers ziet. Wij wisten het wel: de 3-daagse tour zou het worden!

Dag 1 - een oogverblindende dag op Salar de Uyuni

Vandaag is een speciale dag. Niet alleen omdat we één van de plekken gaan zien waar we al maanden (of jaren?) naar uitkijken, maar ook omdat Ronny jarig is. Een bijzonderdere locatie om je verjaardag te vieren vind je niet snel, toch?

Om 10 uur melden we ons bij het tourbureau, ontmoeten we onze gids en 4 andere groepsleden en gaan we op pad. Yes, zoveel zin in! Na een paar minuten in de jeep komen we al aan bij onze eerste stop: de 'Train Cemetery'. Op deze plek staan oude treinen die al een hele tijd niet meer gebruikt worden. De verlaten treinwagons zijn bespoten met graffiti en zichtbaar verwaarloosd. Het is een fotogenieke plek!

Na een half uurtje ronddwalen tussen oude treinen is het tijd om verder te rijden. We stoppen in een klein dorp waar we meer dan een half uur de tijd krijgen om over een markt vol souvenirs te slenteren. Wij zijn echt geen 'souvenir-shoppers', dus deze stop had voor ons niet gehoeven. We staan te trappelen om Salar de Uyuni op te gaan!

Aan het einde van de ochtend zien we de zoutvlakte voor het eerst. Mijn hart maakt een klein sprongetje, dit is zó mooi! De lucht is felblauw en de grond witter dan wit. Aan het begin van de zoutvlakte staat het oude zouthotel - wat nu niet meer in gebruik is - en krijgen we een smakelijke lunch voorgeschoteld. Daarna rijden we verder en verder de zoutvlakte op... En het wordt alleen maar mooier. Het zout vormt een soort achthoeken op de bodem. Het bizarre is dat je het einde van de zoutvlakte gewoon niet ziet. Waar je ook kijkt, overal ligt zout. Al jaren zie je foto's van Salar de Uyuni en het is net alsof je nu zelf ín zo'n foto bent gestapt. Het landschap is bizar mooi!

Midden op de zoutvlakte stopt onze gids de jeep en is het tijd voor foto's. Door de weidsheid van de zoutvlakte kun je grappige foto's maken waarbij je speelt met het perspectief. Het blijkt nog best lastig om precies goed te gaan staan, maar onze gids is een ware expert. Zie hier het resultaat!

Salar de Uyuni is - letterlijk - oogverblindend mooi. Met de felle zon op het witte oppervlak is een zonnebril echt geen overbodige luxe! ;-) De uitgestrektheid van het gebied heeft iets onwijs bijzonders. Voor ons een plek die we never nooit gaan vergeten.

Wat een leegte!

Na de 'fotoshoot' gaan we naar Cactus Eiland, ofwel Isla Incahuasi. We hebben al eerder cactussen gezien, maar niet zulke grote! Sommige zijn wel 10 meter hoog en net zo dik als een flinke boom. Isla Incahuasi staat er helemaal vol mee! De combinatie van de cactussen met de witte zoutvlakte zorgt voor een spectaculair plaatje.

Het einde van deze fantastische dag nadert alweer. Met een fles rode wijn proosten we met onze groep nog eens op Ronny's verjaardag en zien we hoe de zon ondergaat. Wat voelen we ons gelukkig!

Dag 2 - vulkanen, meren, flamingo's & geisers

Op de tweede dag van de tour laten we de zoutvlakte achter ons. Maar we krijgen er minstens zulke mooie landschappen voor terug. We rijden door de middle-of-nowhere over uitgestrekte vlaktes. Constant worden we omringd door bergen en vulkanen en regelmatig stoppen we bij een felgekleurd meer vol flamingo's. Het is waanzinnig!

Niet alleen tijdens de stops kijk je je ogen uit, eigenlijk is de omgeving constant schitterend. We zitten vandaag urenlang in de jeep, maar vervelen doen we ons niet. De natuur is zo indrukwekkend hier.

Onze gids zet de jeep stil bij uitkijkpunten over vulkanen, gekleurde meren met flamingo's, woestijnlandschappen en op het laatst stoppen we bij borrelende geisers. We zijn vandaag op grote hoogte en soms waait het héél hard. Het is maar goed dat we dikke kleren bij hebben, maar dan nog is het op sommige plekken erg koud! Maar dat mag de pret niet drukken, want wat genieten we van dit landschap. De uitgestrektheid en ongereptheid maakt ongelofelijke indruk. Waar ter wereld rijd je urenlang in zulke fascinerende natuur?!

Laguna Colorada

Aan het einde van de dag komen we bij onze slaapplek. We hebben uitzicht over een groot meer en zien de zon achter de bergen ondergaan. Doordat er hier in de wijde omtrek geen mensen wonen, is er weinig lichtvervuiling en zie je de sterrenhemel op haar best. Vanuit de hot springs - die op nog geen 5 minuten lopen van onze slaapplek liggen - kijken we naar de fonkelende sterren. Fan-tas-tisch!

Zonsondergang bij onze tweede slaapplek

Dag 3 - enkele highlights en de grens over

Vandaag staan er nog maar een paar plekken op het schema. We stoppen bij een plek waar we uitkijken over het Salvador Dali Desert - zo genoemd vanwege de kleuren van de bergen - en nemen een kijkje bij Laguna Blanca en Laguna Verde.

Daarna is het nog maar een klein stukje rijden tot we bij de grens met Chili zijn. Wij hebben ervoor gekozen om onze tour te laten eindigen in Chili, andere mensen uit de groep gaan terug naar Uyuni. We nemen afscheid, bedanken de gids voor de onvergetelijke dagen en stappen in de bus naar San Pedro de Atacama. We hebben enorm veel zin in een nieuw land en een nieuw avontuur, maar zullen dit Boliviaanse natuurschoon zeker gaan missen! Als je maar tijd hebt voor één activiteit in Bolivia, doe dan een 3-daagse tour over de zoutvlakte. Je mond valt vaker dan eens open van verbazing!

Handig om te weten als je Salar de Uyuni wilt zien

Natuurlijk wil je Salar de Uyuni zien! Mocht je binnenkort naar Bolivia reizen en een bezoek aan de immense zoutvlakte op je verlanglijstje hebben staan, lees dan eerst even dit.

Een tour boeken

Je kunt de zoutvlakte bezoeken vanaf twee plaatsen in Bolivia: Uyuni en Tupiza. Uyuni is de bekendste plek om je zoutvlakte tour te starten en daar zul je de meeste touraanbieders vinden. Sommige backpackers zeggen dat de tours die starten in Tupiza minder druk zijn, maar ik heb eerlijk gezegd weinig last gehad van andere groepen tijdens onze tour vanuit Uyuni. Ik zou je aanraden om te kijken welke stad geografisch gezien het beste past in je reisschema.

Eigenlijk bezoeken vrijwel alle tourbureaus dezelfde plekken tijdens hun 3-daagse Salar de Uyuni tour. Het verschil tussen de tourbureaus zit hem in de service, ervaring van de gidsen en accommodaties. Bij sommige tourbureaus slaap je de tweede nacht in een accommodatie vlakbij de hot springs, waardoor je 's avonds vanuit de hot springs naar de sterren kunt kijken. Dit is echter zeker niet bij alle tourmaatschappijen zo! Bij Salty Desert Aventours - de maatschappij waarmee wij onze tour boekten - was het niet standaard om de tweede nacht bij de hot springs te slapen, maar toen we ernaar vroegen bleek het wel mogelijk te zijn. Vraag er dus zeker naar als je gaat shoppen voor een Salar de Uyuni tour! ;-)

Vanuit Uyuni heb je de keuze uit een tour van één dag of drie dagen. Bij de 1-daagse tour ga je naar het Train Cemetery, het zouthotel en de zoutvlakte. Bij de driedaagse tour ga je ook naar de vele lagunas, vulkanen, woestijnlandschappen en meer. Absoluut de moeite waard! Als het even kan, ga voor de tour van drie dagen. Bij deze tour kun je beginnen en eindigen in Uyuni, maar als je daarna door wil reizen naar Chili (de Atacama woestijn), dan kan je de tour ook daar eindigen voor een kleine meerprijs.

Prijs van een 3-daagse tour

Er zijn tal van tourbureaus in Uyuni en de prijzen lopen best wel uiteen. Toen wij rondvraag deden bij een aantal bureaus, kregen we prijzen te horen van 750 tot 1450 bolivianos (€94 - €181) per persoon. Dat is nogal een verschil! Het grootste verschil zit hem in de taal die de gids spreekt. Ga je voor een Spaanstalige gids, dan ben je gemiddeld 750 tot 950 bolivianos (€94 - €119) kwijt. Een tour met een gids die Engels spreekt kost je al snel 1.200 bolivianos (€150) of meer. Ons Spaans is niet heel best, maar vanwege het enorme prijsverschil kozen wij toch voor een Spaanstalige tour. En dat was echt hartstikke prima! We konden behoorlijk veel begrijpen en in onze groep zaten een aantal mensen die het Spaans beter beheersten dan wij. Als het echt snel ging of ingewikkeld was, vertaalden zij het voor ons. Ideaal!

Bij deze prijs zitten 2 overnachtingen inbegrepen, 3 maaltijden per dag (vanaf de lunch op dag 1 t/m de lunch op dag 3) en het transport in een jeep. Bij alle tourbureaus die wij spraken konden er maximaal 6 mensen in een groep. De entreegelden zijn niet inbegrepen. Reken voor entree, toiletbezoek, een warme douche en dat soort zaken op minimaal 200 bolivianos (€25) per persoon.

Niet vergeten mee te nemen

Je moet voorbereid zijn op warmte en op flinke kou tijdens de Uyuni tour. Door de hoogte is de zon erg sterk en kan het snel warm aanvoelen, maar op sommige plekken waait het enorm en is het ijzig koud. Kleed je dus in laagjes en neem ook een muts, sjaal en handschoenen mee voor de koude bezienswaardigheden. Daarnaast is zonnebrandcrème, contant geld voor entreetickets, drankjes, etcetera en je camera onmisbaar.

Je slaapt beide nachten op een behoorlijke hoogte. Dat betekent dat het 's nachts hartstikke koud kan zijn! Bij veel tours is vooral de accommodatie tijdens de tweede nacht erg hoog gelegen (en dus koud!). Wij sliepen de tweede nacht op 4.400 meter boven zeeniveau! In de koude periode van het jaar is een slaapzak dan een echte must. Vraag tijdens het boeken bij het tourbureau na hoe de situatie op dat moment is en of je een slaapzak nodig hebt. Als je deze niet bij je hebt, kun je er vaak eentje huren bij het tourbureau.

Houd er rekening mee dat je niet bij alle slaapplekken stroom (in je kamer) hebt, dus een powerbank om tussendoor je mobiele telefoon op te laden is handig. En vergeet je zwembroek of bikini niet, zodat je in de hot springs kunt onder de prachtige sterrenhemel!

Drie dagen vol natuurpracht

Al met al kunnen we zeggen dat onze tour naar de zoutvlaktes onvergetelijk mooi was. Van dit landschap krijg je simpelweg geen genoeg. Het is natuurschoon ten top. En zo ongerept, zo woest. Tijdens deze driedaagse tour voel je hoe krachtig de natuur is. Voor ons staat deze plek sowieso in de top 5 van wat we hebben gezien in Zuid-Amerika. Dus als je de kans krijgt: ga erheen!

Lees alles over onze reis in Bolivia

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Chili

Over onze W-Trek in Torres del Paine

Bolivia

Wat kost reizen in Bolivia?

Bolivia

5 redenen waarom wij Sucre de fijnste stad van Bolivia vinden

Bolivia

Een bezoek aan de Amazone in Bolivia

Bolivia

De miljoenenstad La Paz bezoeken

Bolivia

Mountainbiken op Death Road in Bolivia

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen