Onze ervaringen in de dorpjes Nong Khiaw en Muang Ngoi | Tips voor de leukste activiteiten

Djura

Nong Khiaw en Muang Ngoi worden door sommige reizigers beschreven als de mooiste dorpjes van Laos. De dorpen liggen midden tussen het karstgebergte en aan een rivier. Idyllischer dan dat wordt het niet! Toch hoorden we ook minder positieve verhalen over de rivierdorpen… Het zou zijn charme hebben verloren door de toestroom van toeristen en het authentieke waar de dorpjes voorheen om geroemd werden is verloren gegaan. Tijd om zelf een bezoek te brengen aan de dorpjes en onze mening te vormen!

We komen aan in Nong Khiaw

Met de minivan vertrekken we vanaf Luang Prabang naar Nong Khiaw. In zo'n 3 uur tijd rijden we de bergen in en de omgeving wordt mooier en mooier. Helaas zit het weer niet echt mee, de regendruppels vallen behoorlijk hard uit de lucht. Wanneer we uit het busje stappen, haasten we ons over een modderpad naar het guesthouse dat we al geboekt hebben. Het blijkt een sfeerloze, donkere kamer (geen ramen, niet ongebruikelijk trouwens in Azië), maar het is er vrij schoon en dus zijn we tevreden. Op booking.com had ik namelijk al gezien dat veel accommodaties in Nong Khiaw slecht scoren op hygiëne...

Ondanks het druilerige weer hebben we echt leuke dagen in Nong Khiaw, maar het is wel handig om je een beetje in te lezen. Dan heb je de juiste verwachtingen en worden jouw dagen in Nong Khiaw en Muang Ngoi waarschijnlijk ook super. Dit is wat wij hebben geleerd van onze tijd in de noordelijke rivierdorpjes van Laos.

Het straatbeeld in Nong Khiaw

Tips voor bezienswaardigheden & activiteiten

#1 Doe een dagtrip naar Muang Ngoi

Er zijn twee opties om Muang Ngoi te beleven, namelijk met een dagtrip vanuit Nong Khiaw of door er één of meerdere nachten te verblijven. Na wat onderzoek online en wat navraag bij de locals kozen wij voor een dagtrip en dit zou ik iedereen aanraden. Je kunt het dorpje en de omgeving makkelijk zien in een dag en voor de rust of authenticiteit hoef je niet echt meer naar Muang Ngoi. Het enige straatje waar het dorp uit bestaat staat inmiddels vol met smoezelige guesthouses en op toeristen gerichte restaurantjes. Het echte dorpse leven van Laos krijg je dus niet (meer) mee als je in Muang Ngoi verblijft. Nong Khiaw heeft meer en betere faciliteiten, dus ik zou lekker daar overnachten!

Tijdens zo'n dagtour vaar je met een bootje over de rivier naar Muang Ngoi en heb je een paar uur de tijd om het dorp en de omgeving te verkennen. Wij kiezen ervoor om naar het uitzichtpunt te lopen. Dat is wel even wat klimmen, maar het uitzicht is waanzinnig mooi. Een aanrader!

Phanoi Viewpoint in Muang Ngoi

Helaas was het ook onze eerste keer dat we in aanraking kwamen met bloedzuigers. Wat een nare beesten! Op de weg terug moesten we over een pad waar er wel honderden zaten. Echt doorlopen konden we niet, want het pad was soms vrij steil en glibberig. Niet gek dus dat ik op de terugweg gebeten was, zelfs door mijn sok heen!

In principe kan een beet van een bloedzuiger geen kwaad, tenzij ze een bacterie of virus bij zich dragen en deze aan jou doorgeven. Dat weet je natuurlijk nooit van tevoren, dus probeer jezelf te beschermen tegen deze vieze beestjes. Ze komen vooral voor in dichte bossen en jungle waar de ondergrond vochtig is. Als je lange kleding draagt en je voeten en benen insmeert met deet, zullen ze je al moeilijker te pakken krijgen.

Meerdere mensen uit onze groep hadden een bloedzuiger-beet te pakken. Gelukkig doet het geen pijn en konden we - nadat we elkaar en onze schoenen grondig hadden gecontroleerd op deze rotbeesten - verder met de tour. We varen naar een dorpje in de buurt van Muang Ngoi en eten hier onze lunch die verpakt is in bananenbladeren op. Dan beginnen we aan de trekking naar de waterval. We lopen door groene velden, steken kleine riviertjes over en horen om ons heen niets anders dan geluiden van de natuur. Een mooie wandeltocht met de waterval als beloning. Heel tof!

Over de rivier varen we terug naar Nong Khiaw. Het laatste stukje leggen we af per kajak, maar een groot succes is dat niet. Het is nattig weer en het begint inmiddels ook een beetje fris te worden. In een natte kajak gaan zitten is dan niet per se heel lekker. ;-) Maar al snel zijn we terug in Nong Khiaw en kunnen we ons opwarmen met Indiaas eten, jammie! (zie tip 5)

Wij hebben deze tour geboekt bij Nong Khiaw Adventure Tours en betaalden hiervoor ongeveer 20 euro per persoon. Dit is inclusief de lunch, een Engels sprekende gids en het kajakken. De dagtrip was goed verzorgd.

#2 Bezoek de Pha Tok Cave

We hebben nog een volle dag in Nong Khiaw en besluiten om eens te gaan kijken in de Pha Tok Cave. In de grot schuilde de bevolking voor de bommen die werden gegooid tijdens de Vietnamoorlog. Via een steile trap kom je in de grot terecht waar je de sporen van de oorlog nog duidelijk kunt zien. De kogelgaten zitten in de wanden. Indrukwekkend is het juiste woord voor deze grot.

Pha Tok Cave in Nong Khiaw

De entreeprijs voor de grot is 10.000 kip (≈ €1), maar voor je het weet word je rondgeleid en wordt er een fooi verwacht. Twee knulletjes begeleidden ons de grot in en wilden daarna natuurlijk wel geld zien. Wij vonden het niet erg, omdat ze behoorlijk veel wisten over de grot en het ook nog in het Engels konden vertellen. Vooruit dan maar!

Onze 'gidsjes' bij de grot

#3 Uitkijken over de omgeving

Het landschap waar Nong Khiaw in ligt is spectaculair. Vanaf de verschillende uitkijkpunten in het dorp heb je een fascinerend uitzicht over de mooie natuur. Het Phadeng Peak Viewpoint en het Nang None Mountain Viewpoint liggen in het dorp, maar zijn allebei behoorlijk pittige tochten. Zo ben je 1,5 uur onderweg tot je bij de top van het Phadeng Peak uitkijkpunt bent.

Dit landschap wil je toch van bovenaf zien!

De bergachtige omgeving van Nong Khiaw

Helaas was het voor ons niet mogelijk om naar de top te gaan. Door de regen van de afgelopen dagen was het pad enorm glibberig (hoorden we van andere backpackers die halverwege zijn omgedraaid) en het was zo bewolkt dat we waarschijnlijk weinig zouden zien als we eenmaal op de top zouden staan. Enorm jammer, want het uitzicht schijnt fantastisch te zijn!

Ga je een uitkijkpunt beklimmen, neem dan voldoende water mee. Zorg ervoor dat je voor zonsondergang terug bent of neem een zaklamp mee. Let ook op voor bloedzuigers onderweg.

Tips voor eten, drinken & slapen

#4 Lees reviews voordat je een slaapplek boekt

Nong Khiaw is niet het schoonste dorp van Laos. :-) Dat hoeft ook niet, maar zorg dat je niet te hoge verwachtingen hebt van de accommodatie die je boekt. Het is allemaal vrij basic en soms behoorlijk smoezelig. Lees daarom altijd even reviews over de bungalow of het guesthouse voordat je iets boekt, dan heb je iets meer zekerheid dat je een acceptabele slaapplek boekt. Deze tip geldt trouwens ook voor Muang Ngoi. ;-)

We hadden geen raam, wel een balkon! ;-)

#5 Eet bij de Indiase restaurants

We love chicken curry, chicken tikka masala, naan brood en al het andere lekkers uit de Indiase keuken. En Nong Khiaw is misschien maar klein, maar het heeft wel 2 (!) Indiase restaurants. En ze zitten ook nog eens naast elkaar. Zowel bij Deen's Indian Food als bij het Chennai Restaurant kun je heerlijk eten!

#6 Ga naar Alex Restaurant

Of je nu wilt ontbijten, lunchen of op zoek bent naar lekker avondeten, bij Alex Restaurant ben je aan het goede adres. De menukaart is onwijs uitgebreid en staat vol met lekkere gerechten. En het is nog goedkoop ook!

Praktische tips

#7 Neem warme kleding mee

Nong Khiaw was onze laatste bestemming in Laos en nergens hebben we het fris gehad, behalve in Nong Khiaw. Het is er vaak mistig en de luchtvochtigheid is behoorlijk hoog. Doordat je in de bergen zit, koelt het 's avonds best wel af en lange kleding is dan geen overbodige luxe. Ohja, ook handig om te weten: natte kleding droogt vrijwel niet. Dus zorg voor voldoende droge kleren en eventueel extra schoenen in je backpack. ;-)

Wat wij vinden van de rivierdorpjes

Nong Khiaw en Muang Ngoi zijn prachtig gelegen en echt nog wel heerlijk rustig. Ja, er is nu elektriciteit, er zijn restaurantjes voor toeristen en bungalows aan het water, maar de lokale bevolking woont hier nog in alle rust en afzondering. Kleren worden gewassen in de rivieren, kippen en koeien lopen op straat en mensen slapen in kleine, houten huisjes. Toch alsof je even terug gaat in de tijd, zeker als je net uit Luang Prabang komt. Ook al veranderen de dorpjes iets door het opkomende toerisme, Nong Khiaw is wat mij betreft nog steeds authentiek en een bezoekje meer dan waard!

Al onze ervaringen in Laos

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Laos

Wat kost reizen in Laos?

Laos

Dit zijn de leukste tips voor Luang Prabang

Laos

De eerste maand van onze wereldreis

Laos

Travly's restauranttips in Luang Prabang

Laos

Een dagje naar de Kuang Si watervallen

Laos

Een dag langs de hoogtepunten in de omgeving van Vang Vieng

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen