De ultieme gids voor een onvergetelijk bezoek aan de Tempels van Angkor

Djura

De Tempels van Angkor zijn waanzinnig en bucketlist materiaal voor veel reizigers. De eeuwenoude tempelstad is de absolute highlight van Cambodja, maar ook één van de belangrijkste trekpleisters in heel Zuidoost-Azië. De tempelruïnes zijn verbluffend mooi en hebben ieder iets unieks en soms mysterieus. Dit is het grootste religieuze monument ter wereld en zo'n plek vol cultuur en historie, dat moet je gewoon een keer in je leven zien! In deze gids delen we al onze tips & tricks met je, zodat je bezoek aan Angkor net zo onvergetelijk wordt als dat van ons.

Wat is Angkor?

Eeuwen geleden was Angkor de hoofdstad van het Khmer-rijk. Van 800 tot 1432 heersten de Khmer over bijna heel Zuidoost-Azië. Doordat de tempels van (zand)steen werden gebouwd, zijn deze in al die eeuwen bewaard gebleven. In het gebied vind je onwijs veel tempelruïnes. Ze verschillen erg van elkaar in bouwstijl, omdat ze gedurende 500 jaar gebouwd zijn. Zo zijn sommige tempels gewijd aan hindoeïstische goden, terwijl andere juist boeddhistische kenmerken hebben.

Ta Prohm

De stad Angkor was echt enorm en zeker voor die tijd. Op het hoogtepunt woonden er 1 miljoen mensen in Angkor. Ter vergelijking: in die tijd was bijvoorbeeld Londen nog een dorp met enkele tienduizenden inwoners. Uiteindelijk is Angkor verlaten nadat het Ayutthaya Koninkrijk (nu Thailand) steeds meer land veroverde. Vanaf de 15e eeuw heeft de jungle de stad overgenomen en werden tempels opgeslokt door de natuur. Pas rond 1900 is het tempelcomplex opnieuw ontdekt en is men begonnen met het restaureren van de tempelruïnes. Dit cultureel erfgoed mag natuurlijk niet verloren gaan! Sinds 1990 zijn de tempels het visitekaartje van Cambodja en is de populariteit enorm toegenomen. Tegenwoordig bezoeken ieder jaar meer dan 2 miljoen mensen de Tempels van Angkor.

Je kunt een bezoek brengen aan het Angkor Archaeological Park om te genieten van al dit moois. Je zult je verbazen over de immense bouwwerken die deze mensen destijds al hebben gebouwd en over de minutieuze details die in de stenen zijn gekerfd.

Banteay Kdei

De mooiste tempels van Angkor

In totaal staan de tempels verspreid in een gebied van 300 vierkante kilometer. Het is dus vrijwel onmogelijk om álle tempelruïnes te bezoeken. De tempels zijn schitterend en hebben allemaal iets unieks. De ene tempel is fascinerend door haar grootte, terwijl je bij de andere tempel onder de indruk zult zijn van de gedetailleerde carvings. Hoe meer tempels je ziet, hoe beter je verschillen en overeenkomsten kunt ontdekken. Angkor gaat dan echt leven. Daarom raden we je aan om 3 dagen de tijd te nemen voor dit waanzinnige tempelcomplex. In drie dagen kun je de beroemdste en minder bekende (maar hele mooie) tempels bezoeken en heb je echt een totaalbeeld van de voormalige hoofdstad van de Khmer.

Of je nu 1, 2 of 3 dagen naar Angkor gaat, kiezen welke tempels je bezoekt moet je altijd. Het was erg moeilijk om een keuze te maken, maar dit zijn onze toppers: Angkor Wat, Bayon, Preah Khan, Ta Prohm en Banteay Srei. Ook waren we erg onder de indruk van Ta Keo, het Angkor Thom Complex, Banteay Samre, Pre Rup en Ta Som. Wat wij zo bijzonder of mooi vinden aan iedere tempel lees je in het uitgebreide blog 'Dit zijn de mooiste tempels van Angkor'.

Dit zijn de mooiste tempels van Angkor

Een toproute voor 1, 2 of 3 dagen

Als je eenmaal weet hoeveel dagen je in Angkor wilt zijn en welke tempels je wilt zien, dan is het tijd om je route te gaan bepalen. En als ik daarbij één tip mag geven: volg niet de standaardroutes die je overal ziet, maar neem even de tijd om zelf een goede volgorde te bepalen. De Tempels van Angkor zijn namelijk allang geen geheim meer. Miljoenen toeristen bezoeken de tempelruïnes en vooral bij de bekendste tempels (Angkor Wat, Bayon en Ta Prohm) kan het poepie-druk zijn. Een beetje jammer als je na maandenlang sparen en dromen eindelijk voor Angkor Wat staat, maar dat er ook nog honderd Chinezen met selfie-sticks en paraplu's op je foto staan, toch?

Als je de juiste route kiest, dan heb je dit moois voor jezelf!

Gelukkig is het tempelcomplex groot en is er altijd een plekje te vinden waar het op dat moment even niet zo druk is. Wij verdiepten ons in de standaard tours en routes en lazen verschillende blogs over hoe we de drukte konden omzeilen. Het heeft ons wat tijd gekost, maar voor zo'n magische plek als Angkor hebben we dat graag over! En het mooie is: het heeft zijn vruchten afgeworpen. We hebben onze eigen route samengesteld voor 3 dagen en bij niet één tempel was het te druk op het moment dat wij er waren. Benieuwd hoe we dat gedaan hebben?

Route voor 1, 2 en 3 dagen Zó vermijd je de drukte bij de Tempels van Angkor

Vervoer in de tempelstad

Omdat het park zo onwijs groot is, heb je een vervoermiddel nodig in Angkor. Je hebt de keuze uit de fiets, scooter, een tuktuk of een georganiseerde tour met minivan of touringcar. Iedere optie heeft voor- en nadelen en het is het beste om die af te wegen voordat je een keuze maakt. Bij het fietsen moet je er bijvoorbeeld rekening mee houden dat het behoorlijk vermoeiend kan zijn om én tempels te bezoeken en te beklimmen en tussendoor ook nog steeds enkele kilometers te moeten fietsen. En dat in de brandende zon en bij hoge temperaturen...

Wij kozen voor een tuktuk chauffeur die ons 3 dagen lang van tempel naar tempel bracht. Voor ons de ideale manier, want je hebt alle vrijheid en je kunt tussen het tempels kijken door echt even uitrusten in de tuktuk. Je hoeft niet zelf te zoeken naar de juiste weg en het is ook nog eens heel goed betaalbaar. In ons uitgebreide blog over de vervoersopties binnen Angkor zetten we per vervoermiddel alle voor- en nadelen op een rij. Zo kun jij kiezen wat het beste bij jou past!

De voor- en nadelen per vervoermiddel in Angkor

Alles over je ticket voor Angkor

Voordat je de tempels van Angkor mag gaan bewonderen, moet je een ticket aanschaffen. Je koopt het ticket bij Angkor Enterprise aan Street 60 in Siem Reap. Iedere tuktuk chauffeur weet het moeiteloos te vinden. Je hebt de keuze uit een ticket voor 1 dag, 3 dagen of 7 dagen. De prijs is respectievelijk $37, $62 en $72. Als je een ticket voor meerdere dagen koopt, hoef je deze niet op achtereenvolgende dagen te gebruiken. Een ticket van 3 dagen is gedurende 10 dagen geldig en bij een ticket van 7 dagen heb je een maand de tijd om je dagen te gebruiken.

Als je slim bent en de tijd hebt, dan koop je je kaartje al de dag voordat je naar Angkor wilt gaan. Zo voorkom je dat je 's ochtends lang in de rij moet staan om een ticket te bemachtigen. Als je je ticket koopt na 5 uur 's middags, dan mag je diezelfde dag nog gratis het park in om de zonsondergang te bekijken. Scheelt je weer wat geld! Het ticketcentrum is trouwens open van 5 uur 's ochtends tot half 6 's avonds.

Zonsondergang bij Pre Rup

Bij het aanschaffen van je ticket wordt er een foto van je gemaakt en deze komt op je toegangsbewijs. Je moet dus echt persoonlijk een kaartje gaan halen en kunt niet iemand anders op pad sturen voor jouw kaartje. Ook voorkomt het dat je een kaartje kunt doorverkopen of -geven. Je kunt betalen in cash, maar ook met een creditcard. Visa en Mastercard worden in ieder geval geaccepteerd. Wanneer je eenmaal je kaartje hebt, moet je er goed op letten. Bij iedere tempel wordt je ticket namelijk gecontroleerd en zonder kaartje kom je er simpelweg niet meer in. Berg je toegangsbewijs dus steeds goed op en vergeet hem niet mee te nemen!

Wat kost een bezoek aan Angkor?

In vergelijking met andere highlights die je zult bezoeken in Zuidoost-Azië is Angkor best duur. Toch zou ik je aanraden om wat extra geld opzij te zetten en de Tempels van Angkor op te nemen in je reisplannen. Er zijn niet zoveel van zulke bijzondere plekken ter wereld! Je toegangsbewijs is je grootste kostenpost, maar je bent ook wat geld kwijt aan vervoer en eten en drinken in het park. Het is logisch om in de stad Siem Reap te verblijven, omdat je hier alle faciliteiten voor toeristen vindt. Doordat er zoveel toerisme in de stad is, zijn er talloze hostels, guesthouses en hotels. In iedere prijsklasse kun je wel wat vinden!

Als je steeds kiest voor de goedkoopste optie (ticket voor 1 dag, fiets huren en zelf eten & drinken meenemen), dan zul je zo’n 45 dollar kwijt zijn voor je dagje Angkor. Voor 3 dagen zou ik minimaal rekening houden met 90 tot 100 dollar per persoon (excl. overnachtingen). Meer weten over de verschillende kostenposten en wat een reëel bedrag is voor jou? Lees snel verder in ons uitgebreide blog over de kosten van een bezoek aan Angkor!

Alle kosten voor je bezoek aan Angkor op een rij

Openingstijden Angkor Archaeological Park

In principe zijn alle tempels dagelijks geopend van 7:30 tot 17:30 uur. Enkel Angkor Wat en Srah Srang gaan al om 5:00 uur 's ochtends open, zodat je hier de zonsopkomst kunt zien. Bij Pre Rup en Phnom Bakheng mag je blijven tot 7 uur 's avonds, dus dit zijn de plekken voor een zonsondergang in het tempelcomplex!

Het ticketcentrum is dagelijks geopend van 5:00 uur tot 17:30 uur.

Tips

  • Angkor is een heilige plek voor de Cambodjanen en daarom is het belangrijk om je respectvol te kleden. Bij mannen maakt het meestal niet zoveel uit, maar voor vrouwen geldt dat de schouders en knieën bedekt moeten zijn. Een buiktruitje zou ik ook voor een ander moment bewaren. ;-) Wij hebben nergens gezien dat dit echt gecontroleerd werd, maar uit respect naar de bevolking zou ik me er toch aan houden.
  • Houd rekening met de warmte, zeker in de heetste maanden april en mei. Het is verstandig om je dagen niet té vol te plannen. In de maanden april en mei kan de gevoelstemperatuur in de middag snel boven de 40 graden schieten en dat zijn nou niet echt de fijnste omstandigheden voor het bezoeken van de tempels. Als je de tempels die je wilt bezoeken verspreidt over meerdere dagen, voorkom je dat je loopt te ploeteren in de hitte.
  • Ieder jaar in april wordt het Cambodjaanse Nieuwjaar gevierd. De Tempels van Angkor zijn één van de drukste plekken in het hele land tijdens deze drie dagen! Als je in april naar Cambodja reist, zoek dan even uit wanneer het nieuwjaar gevierd wordt en probeer je bezoek aan Angkor hier omheen te plannen.
  • Bij de tempels zul je veel kinderen tegenkomen die iets aan je willen verkopen. Ondanks dat de kinderen er schattig en lief uit zien, is het beter om niet van deze kinderen te kopen. Vaak zitten hier criminele organisaties of grotere bendes achter en help je het kind dus niet met je aankoop. Het zorgt er alleen maar voor dat het in stand gehouden wordt...
  • Als je met de tuktuk de tempels gaat verkennen, zorg dan dat je nog even goed naar je tuktuk chauffeur kijkt voordat je de tempel binnenloopt. Op de parkeerplaatsen bij de tempels staan soms wel tientallen tuktuk chauffeurs en zie de jouwe maar eens terug te vinden nadat je een uur in de tempel bent geweest! Met het zoeken naar je chauffeur verlies je kostbare tijd, dus spreek goed af waar hij op je wacht en onthoud de kleur van zijn kleding en tuktuk. Dat moet helpen! ;-)

Dit zijn de mooiste tempels van Angkor

Route voor 1, 2 en 3 dagen Zó vermijd je de drukte bij de Tempels van Angkor

Vervoer bij de Tempels van Angkor

Wat kost een bezoek aan de tempelstad Angkor?

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Cambodja

Dit zijn de mooiste tempels van Angkor

Cambodja

Zó vermijd je de drukte bij de Tempels van Angkor

Cambodja

Vervoer bij de Tempels van Angkor

Cambodja

Wat kost een bezoek aan de tempelstad Angkor?

Indonesië

De zonsopkomst vanaf de Borobudur tempel

Cambodja

Wat kost backpacken in Cambodja?

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen