Een dagje hiken naar de schitterende Cocora Vallei | Doen vanuit Salento

Djura

Het dorpje Salento is dé uitvalsbasis voor toeristen die de koffieregio van Colombia willen ontdekken. Maar, een interessante koffie tour is zeker niet het enige waarvoor veel backpackers naar Salento afreizen. Vlakbij het gezellige dorp ligt namelijk de adembenemende Cocora vallei. De vallei is bekend en geliefd doordat de langste palmbomen ter wereld hier groeien. Deze lange, dunne palmen in een groene, bergachtige omgeving hebben een enorme aantrekkingskracht op reizigers van over de hele wereld. Als je een dag gaat hiken in het Los Nevados National Park, dan kom je aan het eind van je wandeltocht in de idyllische Cocora Vallei. Vergeet je camera niet, want dit bijzondere landschap is zo fotogeniek!

Dit is waarvoor je de hike maakt

Tijdens de wandeling kom je langs fantastische landschappen. Eerst loop je langs weilanden met koeien en geniet je van de stilte en rust die hier heerst. Het enige wat wij horen is het geluid van de wind en de rivier. Heerlijk! Na ongeveer 2 kilometer loop je niet meer in het dal, maar ga je een dichtbegroeid bos in. Je wandelt over modderpaadjes en steekt meerdere keren de rivier over door wiebelende loopbruggetjes te gebruiken.

Eerst wandel je in een groen dal vol weilanden en koeien.

Met gammele bruggetjes steek je de rivier over.

Na een tijdje moet je een pittig - maar gelukkig kort - deel bergopwaarts en kom je op het hoogste punt van je hike (bijna 2.900 meter boven zeeniveau!). Je hebt een onvergetelijk uitzicht op de bossen, bergen en je ziet al tientallen lange palmbomen. Vervolgens ga je afdalen en kom je steeds meer van die lange, dunnen palmen tegen. De waspalm is de langste palmsoort ter wereld en ze kunnen een hoogte bereiken van wel 60 meter. Om je een idee te geven: dat is ongeveer even hoog als een flatgebouw van zo'n 15 verdiepingen! Indrukwekkend dat deze palmen zó lang zijn en helemaal bizar dat het hier vol staat met deze torenhoge bomen!

Het uitzicht vanaf Finca de Montana

De lange, slanke waspalmen zie je de hele tijd al in de verte.

Bij de verschillende uitzichtpunten waren wij echt even stil van het natuurschoon. Het landschap in dit nationaal park is bijzonder mooi en ook nog eens afwisselend. Uiteindelijk kom je bij het mooiste deel van de wandeltocht: de Cocora Vallei. In deze vallei kun je de lange waspalmen niet tellen, zoveel zijn het er! Als je ernaast loopt, ben je net een klein stipje. Ze zijn zo dun dat je je afvraagt hoe ze zo lang kunnen zijn zonder om te vallen of in tweeën knappen. Echt een heel tof gebied en uniek in de wereld denk ik! :-)

Valle de Cocora

Cocora Vallei - wat een plaatje hè

Zie je dat kleine stipje tegen die boom zitten? Dat is Ronny!

Over de route

Valle de Cocora vind je in het Los Nevados National Park. Het beginpunt van de hike ligt op 11 kilometer rijden vanaf het dorp Salento. Eenmaal aangekomen bij de parkeerplaats kun je gaan beginnen aan je wandeling. Bij het blauwe hek sla je rechtsaf en dan is het gewoon een heel eind het pad volgen. In dit deel van de route stijg je wel iets, maar niet heel steil. Na iets minder dan 4 kilometer heb je de keuze om rechtdoor te gaan naar Acaime (opvang voor kolibries) of linksaf te slaan. Wij deden over dit eerste deel van de route ongeveer 1,5 uur, inclusief stoppen voor foto's en een korte drinkpauze.

Trotseer krakkemikkige bruggetjes...

... en loop langs de groene weilanden

Voor de ronde ga je naar links, voor de kolibries naar rechts

Aangezien wij van andere reizigers hadden gehoord dat het kolibrie-paradijs niet zo bijzonder was, kozen wij ervoor om linksaf te slaan. Het is dan nog een kwartiertje tot één van de weinige finca's die je onderweg tegenkomt. Je moet behoorlijk steil omhoog lopen, ik schat de helling op meer dan 25%. Vervolgens kom je op het hoogste punt van de hike en heb je een spectaculair uitzicht over de bergen. Je bevindt je op dat moment op ruim 2.800 meter boven zeeniveau en het is hier dan ook best fris! Gelukkig kun je bij de finca op de berg iets warms te drinken kopen. Erg welkom!

Vanaf nu is het alleen nog maar dalen. Het moeilijkste gedeelte van de hike heb je dus gehad. Ook is het pad wat breder en makkelijker te lopen dan in het eerste deel van de route. Vanaf het hoogste punt volg je het pad en kom je langs onvergetelijke uitzichtpunten. Na ongeveer 3 kilometer arriveer je bij het hoogtepunt van je hike: Valle de Cocora. Je kunt om de vallei heen lopen, maar er dwars doorheen is ook een mogelijkheid. Vanaf de vallei is het uiteindelijk nog zo'n 1,5 kilometer tot je terug bent bij de parkeerplaats.

Uitzichtpunten onderweg

De beloning voor een paar uur hiken: Valle de Cocora!

In totaal is de route zo'n 9 kilometer. Ga je wel naar Acaime, dan loop je ongeveer 1,5 kilometer extra. Met een aantal korte pauzes moet je rekening houden met een duur van 4 uur. Ga je naar de kolibries kijken, tel hier dan minimaal een uur bij op.

Als je geen tijd hebt voor een urenlange wandeltocht

Wil je wel de Cocora Vallei zien, maar heb je geen tijd (of misschien geen zin) in een wandeltocht van minimaal 4 uur? Dan is er een alternatief! Vanaf de parkeerplaats blijf je het brede pad volgen in plaats van rechtsaf te slaan bij het blauwe hek. Je bent dan binnen 2 kilometer bij de vallei. Vanaf de vallei kun je eventueel nog een stukje het pad volgen naar één of twee uitzichtpunten en dan teruglopen. Hoewel de uitgebreide hike veruit het mooiste is, zou het een oplossing kunnen zijn voor als je bijvoorbeeld enkel een middag de tijd hebt voor dit gebied.

Handig om te weten

Eten & drinken onderweg

Er zijn weinig plekken waar je iets te eten of drinken kunt kopen onderweg. Bij de kolibries (Acaime) kun je een kopje koffie krijgen of wat eten en op het hoogste punt vind je een klein hutje met wat simpele drankjes. Deze laatste plek heet Finca de Montana. Je kunt hier water kopen, een kopje koffie of warme chocomel krijgen en eventueel een simpel broodje. Niet heel veel, dus zorg er voor dat je zelf genoeg eten en drinken meeneemt.

Bij het Brunch Restaurant in Salento verkopen ze lunchpakketjes om mee te nemen. Wij vonden het broodje in het pakket wat droog, maar het lunchpakket was wel erg uitgebreid en we waren blij dat we zelf op deze manier genoeg eten en snacks hadden. Je betaalt 14.000 pesos (€4,30) voor een normaal lunchpakket en 20.000 pesos (€6) voor een groot pakket.

Entree betalen

Tijdens de lange wandeling betaal je op twee plekken entree. Vlak nadat je aan de hike bent begonnen, betaal je een bedrag van 2.000 pesos per persoon. Tussen Finca de Montana en Valle de Cocora betaal je nog eens 3.000 pesos entree. In totaal ben je dus 5.000 pesos kwijt aan de toegang tot het park, omgerekend zo'n 1,50 euro. Loop je niet de lange hike, maar enkel naar de Cocora Vallei, dan hoef je maar 1 keer entree te betalen (3.000 pesos per persoon).

Vervoer naar het park

Vanaf het centrale plein in Salento kun je met een jeep naar het startpunt van de wandeltocht. Het ritje duurt 20 tot 30 minuutjes en kost je 4.000 pesos (ruim één euro) voor een enkele reis. De jeeps hebben een schema met vertrektijden, maar het komt er eigenlijk op neer dat ze vertrekken zodra ze vol zijn. En ja, dan bedoelen ze ook écht vol. ;-) Als alle zitplaatsen bezet zijn, kunnen er nog wat mensen achterop de jeep staan. Een aanrader om te doen, want zo kun je onderweg al genieten van het landschap waar je doorheen rijdt!

Als je na je hike terug wilt naar Salento, loop je gewoon naar de parkeerplaats waar je bent afgezet. Vaak staat daar al een jeep te wachten en deze zal vertrekken zodra hij vol zit. De laatste jeep naar Salento gaat om 6 uur. Begin dus in de ochtend aan je wandeling, zodat je terug bent voor het donker wordt en de laatste jeep gaat.

Dit raad ik je aan om mee te nemen

Trek in ieder geval goede schoenen aan waarmee je een stuk kunt wandelen. Sommige paadjes zijn glibberig door de modder of gaan steil omhoog of naar beneden. Schoenen met grip zullen je helpen tijdens de hike. :-) Daarnaast is het verstandig om zowel zonnebrandcrème als een regenjas of poncho mee te nemen. Het ene moment is het namelijk zonnig, het andere moment kan het regenen. In Salento is het meestal iets warmer dan in het nationaal park. In het park waait het best flink en aangezien het wat hoger ligt, is de temperatuur ook nog eens lager. Zorg daarom voor warme kleding, zodat je niet verrast wordt door de kou.

Hier wil je naartoe! - Cocora Vallei

Wij zagen veel mensen die zich niet hadden ingelezen in de hike naar de Cocora Vallei en daardoor maar een eindje liepen, zonder te weten welke plekken mooi zijn of dat er überhaupt een ronde gelopen kan worden. Zonde, want als je de hike op bovenstaande manier loopt, ga je door afwisselende landschappen en bewaar je het beste voor het laatste. De Cocora Vallei is de ultieme beloning na urenlang hiken volgens mij! Veel plezier in één van de meest schilderachtige landschappen van Colombia!

Alle blogs over Colombia

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Colombia

Mini-gids voor Tayrona National Park

Colombia

Een dag en een nacht in Tayrona National Park

Colombia

Een afwisselende reisroute door Colombia

Argentinië

Hiken naar de beroemde Mount Fitz Roy in Patagonië

Chili

Over onze W-Trek in Torres del Paine

Peru

In je eentje op de top van de populaire Rainbow Mountain

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen