Huaraz in Peru is hét paradijs voor hikers | Natuurliefhebbers opgelet

Djura

Wie houdt van gletsjers, kraakheldere meren, omringd worden door besneeuwde bergtoppen en een stevige hike MOET naar Huaraz in Peru. Als de natuur ergens rauw, puur en overweldigend is, dan is het in het nationaal park Huascarán. In de omgeving van Huaraz maak je schitterende hikes en kijk je je ogen uit. Of je nu één dag wilt hiken of 10 dagen het maximale uit jezelf (en de omgeving) wil halen, vanuit Huaraz kan het. Wij vertellen je wat de tofste hikes zijn en waar je vooraf rekening mee moet houden.

Over Huaraz en Huascarán Nationaal Park

Huaraz ligt op 3.000 meter boven zeeniveau en op zo'n 8 uur rijden ten noordoosten van Lima. De stad zelf is niet heel bijzonder - helemaal niet zelfs - maar het is de ideale uitvalsbasis voor hikes door het oogverblindend mooie landschap dat de stad omringt. Denk aan imposante bergen, idyllische watervallen, gletsjers, besneeuwde pieken en felblauwe gletsjermeren. Als de natuur ergens rauw is, dan is het in het Huascarán Nationaal Park. Ook vind je hier de hoogste berg van Peru, Nevada Huascarán van 6.768 meter hoogte.

Hoogteziekte - iets om rekening mee te houden

Huaraz ligt op 3.000 meter boven zeeniveau en de hikes brengen je nog veel hoger. Zo ligt Laguna 69 - één van de populairste daghikes rondom Huaraz - op 4.700 meter boven zeeniveau. Dit betekent dat je last kunt krijgen van hoogteziekte. Doordat er minder zuurstof in de lucht zit, kun je hoofdpijn krijgen, zwaar ademenen of je benauwd voelen of enorm uitgeput zijn. In zeer ernstige gevallen kan hoogteziekte zelfs blijvende schade aanrichten of leiden tot de dood. Absoluut iets om rekening mee te houden dus!

Gelukkig kun je wel iets doen om het risico op hoogteziekte te beperken. Het allerbelangrijkste is om niet te snel te stijgen en je lichaam tijd te geven om te wennen aan de hoogte en dus het lagere zuurstofgehalte. Wanneer je aankomt in Huaraz, is het verstandig om je 1 à 2 dagen niet in te spannen en je lijf rust te geven. Als je na je 'wen-dagen' in Huaraz geen last hebt van hoogteziekte, dan kun je beginnen met eenvoudige hikes. Later kun je dit opbouwen en steeds intensievere hikes doen waarbij je hoger gaat. Neem hoogteziekte alsjeblieft serieus, want je kunt je er echt hartstikke ziek van voelen.

De mooiste daghikes vanuit Huaraz

Wij hebben 3 daghikes gemaakt vanuit Huaraz en ze waren allemaal fan-tas-tisch. Zo mooi! We zijn op dag 1 naar Laguna Parón en de Paramount berg geweest, de 2e hike ging naar Laguna Churup en als afsluiter bewonderden we het populaire Laguna 69. De hikes werden qua intensiteit steeds zwaarder en we gingen iedere dag een beetje hoger. Door deze opbouw hebben we - op een hele lichte hoofdpijn na - geen last gehad van hoogteziekte. Enorm fijn, want zo konden we écht genieten van dit onvergetelijke landschap.

Hike 1: Laguna Parón & Paramount

We moeten er zo'n 3 uur voor in een busje zitten, maar als we uitstappen zien we direct dat dat het waard was. Zo'n felblauw meer heb ik nooit eerder gezien. En dan al die besneeuwde bergtoppen eromheen. Een plaatje! Laguna Parón is ruim 3 kilometer lang en daarmee het grootste meer in het nationaal park. Achter het meer ligt Nevada Artesonraju (6.025 meter hoog), de berg waarop filmproducent Paramount haar logo baseerde. De piek is enorm herkenbaar!

De hike van vandaag is makkelijk, want je bepaalt zelf hoeveel je wilt wandelen. Laguna Parón ligt op 4.200 meter boven zeeniveau en is daarom een goede plek voor een eerste hike. Wij klimmen naar een uitzichtpunt vanwaar we de omgeving nog beter op ons laten inwerken. Ook al zou je niet meer hoeven te wennen aan de hoogte, dan nog is een dagtrip naar Laguna Parón echt een aanrader!

Hiken in Huaraz Alles over onze hike bij Laguna Parón

Hike 2: Laguna Churup

Hike 2 is al veel intensiever dan de eerste. We starten in het dorpje Pitec op 3.850 meter hoogte en moeten naar Laguna Churup op 4.450 meter boven zeeniveau. Over een relatief korte afstand - 3 kilometer - moeten we dus 600 meter klimmen. Dat betekent een pad met flinke hellingsgraad! Het is zweten, hijgen en ploeteren, maar het gletsjermeer doet je al je inspanning gelijk vergeten. Wauw, dit is fabelachtig mooi. De reflectie van de besneeuwde bergtoppen in het water geven de plek iets betoverends.

De hike naar het meer was uitdagend en een mooie opwarmer voor Laguna 69. Er zijn 2 stukjes waarbij je zo steil omhoog moet dat er touwen zijn opgehangen waarmee je omhoog klimt. Een leuke afwisseling tijdens het wandelen! De hike naar Laguna Churup is niet alleen de moeite vanwege het meer, maar ook vanwege de uitzichten die je hebt onderweg. Je kunt enorm ver kijken en overal om je heen zie je bergen. Moeder natuur laat hier overduidelijk zien hoe krachtig ze is.

Hiken in Huaraz Alles over hike 2: Laguna Churup

Hike 3: de alternatieve hike naar Laguna 69 | Panorama hike

Tot slot maken we de hike naar de plek waar we - in eerste instantie - voor gekomen zijn: Laguna 69. De foto's van dit felblauwe gletsjermeer zorgden ervoor dat we een bus naar Huaraz pakten en de andere daghikes maakten als voorbereiding. Achteraf weten we dat de hikes naar Laguna Parón en Laguna Churup niet enkel opwarmertjes waren voor het echte werk, maar op zichzelf al absolute hoogtepunten!

Laguna 69 is populair en dus loop je tijdens deze hike tussen tientallen andere mensen. Of niet! Als je de Panorama hike doet - zoals wij deden - start je vanaf een ander punt (met onovertroffen uitzicht) en ben je eerder bij Laguna 69 dan de 'normale tourgroepen'. Zo heb je dit schitterende plekje even voor jezelf en ja, dat wil je. Als je iemand kent die niks heeft met natuur, neem hem of haar dan eens mee naar Laguna 69. Ik kan me niet voorstellen dat dat geen indruk maakt. De foto's en video zeggen genoeg lijkt me!

Hiken in Huaraz Meer over de alternatieve hike naar Laguna 69

Andere daghikes vanuit Huaraz

Er zijn nog andere ééndaagse hikes die je vanuit Huaraz kunt maken. Zo is de hike naar Laguna Wilcacocha een mooie inkomer, omdat de hike makkelijk is en je 'slechts' tot 3.850 meter boven zeeniveau komt. Een andere populaire dagtrip is die naar de Pastoruri gletsjer. Je hoeft hiervoor maar een half uur te lopen vanaf het busje, maar je bevindt je wel op meer dan 5.000 meter hoogte. Dat betekent happen naar adem!

Meerdaagse hikes

Fanatieke hikers kunnen hun geluk niet op in het Huascarán Nationaal Park, want er zijn indrukwekkende meerdaagse hikes te maken in dit natuurgebied. De Santa Cruz is de bekendste van de meerdaagse hikes. In 4 tot 5 dagen leg je 50 kilometer af in dit overweldigende landschap. Slapen doe je in een tentje tussen de bergen. Back to basic en regelmatig flink afzien, maar volgens National Geographic wel één van de mooiste hikes ter wereld. Dus pak je kans!

Voor de echte bikkels is er de Huayhuash Trek. In 10 tot 14 dagen wandel je langs ultraheldere meren, kabbelende riviertjes, indrukwekkende watervallen en geïsoleerde bergdorpjes.

Handig om te weten

  • Huaraz is makkelijk te bereiken vanuit Lima of Trujillo. Vanaf beide steden ben je 8 à 9 uur onderweg met de bus. Er gaan bussen overdag, maar een nachtbus is ook een goede optie om tijd te besparen.
  • Wanneer je je hoog in de bergen bevindt, is het weer wisselend en onvoorspelbaar. Het ene moment loop je met een muts op en sjaal aan, terwijl je 5 minuten later alles uit wilt trekken als de zon doorkomt. Het is dus belangrijk om kleding mee te nemen voor allerlei weersomstandigheden. Kou, warmte, zonneschijn en regen. En flink wat zonnebrandcrème is op deze hoogte ook zeker geen overbodige luxe!

Ontdek het beste van Peru

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Peru

Een hike naar Humantay Lake

Peru

De alternatieve trekking naar Laguna 69

Peru

Het oogverblindende Laguna Churup

Peru

Laguna Parón & Paramount berg

Peru

In je eentje op de top van de populaire Rainbow Mountain

Peru

Mini-gids voor een bezoek aan de Colca Canyon

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen