Wat kost reizen in Nieuw-Zeeland? | Alles over prijzen, een dagbudget én bespaartips

Djura

Tja, om maar meteen met de deur in huis te vallen: reizen in Nieuw-Zeeland is duur. De prijzen van hostels, busritjes en vooral activiteiten liegen er niet om. Maar ja, het land heeft zoveel moois te bieden dat wij het écht niet wilden overslaan. Gelukkig hadden we goed vooronderzoek gedaan en is het ons gelukt om binnen ons gestelde budget te blijven. In dit blog vertellen we je wat reizen in Nieuw-Zeeland kost, welke prijzen je kunt verwachten én hoe je kunt besparen tijdens je trip aan de andere kant van de wereld!

Kamperen of bussen & hostels?

Er zijn grofweg twee manieren om door Nieuw-Zeeland te reizen. Een populaire optie is om een kleine campervan te huren en daarmee zelf door de waanzinnige landschappen te rijden. Super gaaf! Maar misschien vind je het niet fijn om zelf te rijden in Nieuw-Zeeland, reis je alleen en kun je de vervoerskosten niet splitten of heb je een andere reden waarom je kamperen niet ziet zitten. In dat geval kun je met de bus van bestemming naar bestemming reizen en slapen in ho(s)tels.

Nieuw-Zeeland is een perfecte bestemming voor een roadtrip!

Wij kozen voor het kamperen. Nieuw-Zeeland is de ultieme roadtrip bestemming! We reden langs waanzinnige nationale parken, maakten onvergetelijk mooie hikes, gingen mee met boottochtjes (langs onbewoonde eilandjes en door een imposante fjord) en we keken onze ogen uit in de geothermische parken in het land. Na bijna 7.000 kilometer rijden in 6 weken tijd kunnen we gerust zeggen dat veel van het Nieuw-Zeelandse landschap gezien hebben. En dat was het geld echt waard!

Lees alle blogs over Nieuw-Zeeland

In totaal verbleven we 46 dagen in Nieuw-Zeeland, waarvan we 42 dagen in een gehuurde campervan bivakkeerden. De andere dagen verbleven we in Airbnb's in Auckland en Wellington om bij te komen van de jetlag of voor te bereiden op een lange vlucht het land uit.

In Nieuw-Zeeland betaal je met de Nieuw-Zeelandse dollar. Tijdens onze reis stond 1 euro ongeveer gelijk aan 1,60 NZD. Voor het gemak vermelden we in dit blog alle prijzen in euro’s.

Vliegtickets

Nieuw-Zeeland ligt ver, heel ver van huis. Voor een vliegticket moet je dan ook flink in de buidel tasten. Je zult waarschijnlijk twee lange vluchten hebben en een reisduur van 30 uur of langer is niet ongebruikelijk. Over het algemeen is het voordeliger om een retourticket te boeken dan een enkele reis, maar wij zouden na Nieuw-Zeeland doorreizen naar Indonesië en dus was een retourtje voor ons geen mogelijkheid.

Om de reis wat op te breken, zochten wij naar twee losse vluchten. Eentje naar Singapore en vervolgens eentje naar Auckland. Na heel wat speurwerk vonden we een vrij voordelig ticket (enkele reis) naar Singapore met Singapore Airlines (luxe!) en een betaalbaar ticket van Kuala Lumpur (Maleisië) naar Auckland met AirAsia. Het ticket naar Singapore kostte ons €1.112 (2 personen, directe vlucht) en voor de vlucht van Kuala Lumpur naar Auckland betaalden we €679 (2 personen, 1x overstap). In totaal waren we aan ons ticket naar Nieuw-Zeeland dus €1.791 kwijt, ofwel €895,50 per persoon.

Singapore

Singapore: een ideale tussenstop op weg naar Nieuw-Zeeland

Wat jouw ticket naar Nieuw-Zeeland gaat kosten is enorm afhankelijk van je flexibiliteit. Wil je een (relatief) korte reistijd en/of vliegen met een topmaatschappij, dan betaal je vaak meer dan wanneer je het prima vindt om wat vaker over te stappen of bijvoorbeeld langer te wachten tijdens een overstap. Als je enkele maanden van tevoren boekt en buiten het hoogseizoen (december t/m februari) reist, dan zou je voor een retour tussen de €1.000 en €1.250 kwijt moeten zijn. Boek je later en/of in het hoogseizoen, dan kan dit bedrag veel hoger uitpakken!

Slapen

Als je met een simpele campervan gaat rondreizen, dan zul je hoofdzakelijk overnachten op (gratis) campsites. Ga je met het openbaar vervoer door Nieuw-Zeeland reizen, dan ben je aangewezen op ho(s)tels of Airbnb accommodaties. We vertellen je wat voor prijzen je kunt verwachten in beide gevallen.

Kosten voor kamperen in Nieuw-Zeeland

Dit is een meevaller, want je kunt op veel plekken in Nieuw-Zeeland gratis kamperen! Je mag bijna nergens meer echt wildkamperen, maar met de app Campermate vind je makkelijk aangewezen locaties waar je gratis in je huisje op wielen de nacht mag doorbrengen. Er zit best wat verschil in het comfort bij zo'n gratis camping. Soms heb je schone wc's, een koude douche, afvalbakken en gootstenen om bijvoorbeeld af te wassen en soms is het gewoon een grasveldje met een dixie of compost toilet en that's it. ;-)

Een gratis campsite vlakbij Lake Tekapo

Wij hebben zoveel mogelijk op gratis campsites gestaan, maar soms kozen we toch voor een betaalde camping. Bijvoorbeeld omdat we stroom nodig hadden om accu's van de camera en de drone op te laden of simpelweg omdat de gratis campsites niet in de buurt waren of vol waren. Het is namelijk gewoon 'wie het eerste komt, wie het eerst maalt', dus dan kun je weleens achter het net vissen.

Kies je voor een hele simpele camping (vaak gerund door de DOC - Department of Conservation), dan betaal je gemiddeld €3,60 tot €5 per persoon per nacht. Naast een toilet en soms een koude douche moet je dan niet rekenen op andere faciliteiten. Wil je een echte camping met douches, stroom en wifi (vaak niet onbeperkt), dan betaal je €18 tot €27 per nacht (2 personen).

Een gratis campsite met onvergetelijk uitzicht!

Wij hebben van de 42 nachten slechts 9 keer op een betaalde camping gestaan. In totaal kostte dit ons €139,74 met 2 personen. Niet gek, hè!

Kosten van een overnachting in een ho(s)tel

Ga je niet kamperen, dan moet je voor overnachtingen een heel ander bedrag opnemen in je begroting. Voor een slaapzaal in een hostel betaal je €14 tot €20 per nacht. Daarnaast is het aantal hostels op veel plekken in Nieuw-Zeeland niet heel groot, waardoor je niet zo makkelijk kunt jagen op goede deals zoals in andere landen.

Voor een tweepersoonskamer met gedeelde badkamer kun je rekening houden met een bedrag van €40 tot €50. Ga je voor een hotelkamer, dan ben je vaak minimaal €60 per nacht kwijt.

De twee nachten voordat we onze campervan zouden ophalen en één nacht na het inleveren van de campervan hadden we een slaapplek nodig. Uiteindelijk hebben we deze via Airbnb geboekt, omdat dit zowel in Auckland als in Wellington goedkoper bleek dan via sites als Booking.com. Voor 3 nachten betaalden we in totaal €126,76. Dit komt neer op een gemiddelde van €21,13 per persoon per nacht.

Nieuw-Zeeland

Aanrader in Wellington: bezoek een bierbrouwerij!

Onze totale kosten aan overnachtingen in Nieuw-Zeeland

In totaal waren we dus €139,74 (campings) + €126,76 (Airbnb) = €266,50 kwijt aan overnachtingen in Nieuw-Zeeland. We verbleven in totaal 45 nachten in dit land en gemiddeld kostte slapen ons dus €2,96 per persoon per nacht! Nu hadden we natuurlijk wel de campervan nodig om dit mogelijk te maken. De kosten daarvan vind je onder de categorie vervoer.

Slaapzaal

€14 – €20

Eigen kamer met gedeelde badkamer

€40 – €50

Kamperen

€0 – €27

Vervoer

Ook voor dit onderdeel geldt dat je het op twee manieren kunt doen: zelf rondrijden in een campervan of gebruik maken van het openbaar vervoer. We geven je een kostenindicatie voor beide mogelijkheden.

Een campervan huren & bijkomende kosten

Wij hebben ervoor gekozen om een campervan te huren en lang gezocht naar een betaalbaar exemplaar. In het hoogseizoen (december t/m februari) liggen de huurprijzen nou eenmaal véél hoger dan in de Nieuw-Zeelandse winter. Na lang zoeken vinden we een klein verhuurbedrijf in Palmerston North waar we Barrie (een self-contained campervan) kunnen huren voor een bedrag van €52,38 per dag. Dit bedrag is fors lager dan wanneer je huurt bij de gevestigde namen, zoals Jucy en Britz. Voor een self-contained campervan bij een bekendere verhuurder ben je in het hoogseizoen wel €80 of meer kwijt per dag. Soms loont het dus zeker om wat meer tijd door te brengen op Google. ;-)

Ons huisje op wielen

Veel reizigers die wat langer in Nieuw-Zeeland blijven kopen een campervan en verkopen deze aan het einde van hun reis. Als je weinig pech hebt met de camper tijdens je reis en als je hem hem voor een goede prijs kunt verkopen, dan is dit vaak voordeliger dan een camper huren. Je zit alleen wel met 'de rompslomp' en eventuele stress van het wel of niet verkocht krijgen van je campervan.
Self-contained of niet? In Nieuw-Zeeland maken ze onderscheid tussen twee typen campers. Je bent self-contained als je voldoet aan bepaalde criteria en daardoor eigenlijk geen (externe) faciliteiten nodig hebt. In praktijk betekent dit dat je bijvoorbeeld een chemisch toilet in de auto moet hebben en dat je een tank hebt met vers water en een tank met afvalwater. Met het self-contained certificaat mag je op veel meer plekken (gratis) kamperen dan wanneer je niet self-contained bent. Alhoewel het huren van een self-contained camper vaak duurder is, bespaart het je dus wel weer geld voor overnachtingen en kan het uiteindelijk toch goedkoper uitpakken!

Benzine kosten in Nieuw-Zeeland

Als je dan eenmaal rondrijdt in je campervan zul je al snel merken dat het nou niet de zuinigste auto's zijn. Ik denk dat Barrie ongeveer 1 liter benzine gebruikte op 8 kilometer. Aangezien we bijna 7.000 kilometer hebben gereden in Nieuw-Zeeland, kun je je voorstellen dat benzine een grote kostenpost voor ons was! In 42 dagen tijd besteedden we €847,98 aan benzine.

Een volle tank (ong. 40 liter) kost in Nieuw-Zeeland gemiddeld €55 tot €65. Door via Google Maps grofweg je route uit te stippelen, krijg je een idee van het aantal kilometers dat je gaat rijden en kun je dus ook inschatten hoeveel geld je ongeveer in je dagbudget moet reserveren voor brandstof.

Door dit soort landschappen rijden verveelt nooit!

De benzineprijzen in Nieuw-Zeeland verschillen enorm per tankstation. Soms hadden we net getankt voor bijvoorbeeld 2,15 NZD per liter en reden we 10 kilometer later langs een tankstation waar het 30 cent goedkoper was! Het is dus slim om altijd even op te letten als je langs een benzinepomp rijdt en als het een goede prijs is, gewoon de tank even vol te gooien. Daarnaast krijg je bij de grote supermarkten via de kassabon weleens korting op benzine. Zeker gebruik van maken! Op het Noordereiland is het over het algemeen goedkoper tanken dan op het Zuidereiland.

Overige vervoerskosten met een gehuurde camper

Daarnaast maakten we nog wat andere kosten die samenhingen met de campervan. Zo moesten we in sommige steden betaald parkeren, reden we over een tolweg en last but not least: we namen de ferry van het Noorder- naar het Zuidereiland en terug. De ferry is best wel prijzig, maar de enige manier om met een voertuig van het ene naar het andere eiland te komen. Wij betaalden per keer ongeveer €155 voor 1 voertuig (kleiner dan 5,5 meter) en 2 passagiers. In totaal bedroegen onze overige vervoerskosten die samenhingen met de camper €348,97.

Besparen op de huur van een campervan is het eenvoudigste als je net buiten het hoogseizoen reist. In de maanden voor november en na maart zijn de huurprijzen per dag veel lager dan in het hoogseizoen. Je bespaart zo enkele tientjes per dag!

Reizen met de bus

Als je er niet voor kiest om zelf te gaan rijden in Nieuw-Zeeland, dan ben je vooral aangewezen op bussen. Helaas zijn deze ook echt niet goedkoop! Er zijn niet zoveel busmaatschappijen die lange afstanden rijden, dus je kunt niet heel makkelijk 'shoppen voor de beste prijs'.

Besparen op je busticket: boek je buskaartje ruim op tijd voor de beste prijs. Enkele dagen voor vertrek gaat het tarief namelijk ineens flink omhoog!

Intercity is het grootste busnetwerk in het land en via de website kun je je route plannen, prijzen bekijken en eventueel tickets boeken. Over het algemeen kun je denken aan een prijs van €4 tot €7 per uur in de bus. Als je veel met de bus gaat reizen, kan het voordeliger zijn om een buspas aan te schaffen. Intercity biedt een buspas voor x aantal uur in de bus en bij Kiwi Experience en Stray koop je buspassen voor een bepaalde route waarbij je zelf bepaalt hoe lang je op iedere plek blijft.

Helaas zijn de minder toeristische plekken - zoals The Catlins - moeilijker bereikbaar met de bus.

Wij maakten slechts één keer gebruik van de bus, namelijk van Palmerston North naar Wellington. We betaalden voor dit ritje van minder dan 3 uur €20 per persoon. Best een hoge prijs als je het mij vraagt, maar we hadden het ticket ook pas 2 dagen van tevoren gekocht.

Hoeveel geld jij moet reserveren voor het reizen met de bus is nogal afhankelijk van hoeveel en welke plekken in Nieuw-Zeeland je wilt bezoeken. Door het aanbod en de prijzen van de verschillende busmaatschappijen vooraf te bekijken, kun je een goede inschatting maken van je vervoerskosten.

Binnenlandse vluchten

Om tijd én soms zelfs geld te besparen kun je een binnenlandse vlucht boeken. Air New Zealand vliegt ontzettend veel binnen het land en ook prijsvechter Jetstar biedt binnenlandse vluchten aan. Wij vlogen bijvoorbeeld van Auckland naar Palmerston North, omdat dit even duur was als met de bus reizen (en natuurlijk een veel kortere reistijd!). Wij betaalden €33,40 per persoon voor het vluchtje van 45 minuten (incl. bagage).

Een binnenlandse vlucht is soms ook goedkoper dan het nemen van de ferry tussen de twee eilanden. Dat kan natuurlijk alleen als je niet met een voertuig van het ene naar het andere eiland wil. ;-)

Andere vervoerskosten

Dan heb je natuurlijk altijd nog wat andere vervoerskosten. Zo gingen we met een Uber van & naar het vliegveld in Wellington (ong. €6 per rit van < 5 km), gingen we in Auckland met een klein treintje van & naar het centrum (€8 p.p. voor retour), we gebruikten een shuttle voor de Tongariro Crossing (ong. €20 p.p.), gingen van & naar het vliegveld in Auckland met de airport bus (€2 p.p. enkele rit) en namen we een watertaxi in het Abel Tasman National Park (€22 p.p.). Dit alles bij elkaar kostte ons €122,24 met twee personen.

Nieuw-Zeeland

Wellington: de speciaalbier hoofdstad van Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland

Twee dagen in het schitterende Abel Tasman National Park

Onze totale vervoerskosten in Nieuw-Zeeland

Al met al waren we dus behoorlijk wat geld kwijt aan vervoer. Het huren van de campervan kostte €2.200 en we gooiden er voor €847,98 aan benzine in. Daarnaast betaalden we parkeergeld, reden we over een tolweg, namen we de ferry, reisden we een enkele keer met de taxi en de bus, etcetera. In totaal zijn we aan vervoer in Nieuw-Zeeland €3.631,77 kwijt geweest. Dit is 67% van onze totale reiskosten in Nieuw-Zeeland! (excl. internationale vliegtickets)

Nu scheelt het natuurlijk dat wij deze kosten konden delen met zijn tweeën. Als je hetzelfde zou reizen, maar dan als solo backpacker, dan zouden de kosten nagenoeg hetzelfde zijn, maar dan voor slechts één persoon. Het is dus financieel héél interessant om in Nieuw-Zeeland een reismaatje te hebben! ;-)

Reizen met de bus (per uur)

€4 – €7

Taxi < 5 km

€5 – €8

Binnenlandse vlucht (enkeltje)

€30 – €60

Eten & drinken

Zelf koken, weinig vlees eten en weinig alcohol drinken, dat zijn dé tips om te besparen op eten en drinken in Nieuw-Zeeland. Veel prijzen op het gebied van voedsel zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Zo betaal je voor een cappuccino ongeveer 3 euro en voor een lunch in een restaurantje ben je 10 tot 15 euro kwijt. Een biertje drinken op het terras is wel een stukje duurder dan in Nederland. Reken op 5 euro - soms zelfs meer - voor een pilsje. Speciaalbier is volop te krijgen in Nieuw-Zeeland, maar dan betaal je gerust €8 per biertje.

Aangezien buiten de deur eten en drinken best wel prijzig is, hebben wij vaak boodschappen gedaan en zelf gekookt bij het campertje. Voor een avondmaaltijd met zijn tweeën waren we €10 tot €12 kwijt. Voor dit bedrag kun je alleen niet vaak vlees eten bij je maaltijd, want dit is al snel €6 of duurder voor een pak.

In totaal gaven we €1.300,07 uit aan eten & drinken in Nieuw-Zeeland. Voor dit bedrag (€14,13 per persoon per dag) kun je boodschappen doen voor 3 maaltijden per dag, af en toe iets extra's nemen om te borrelen (een stukje brie, stokbrood met pestodip, etc.), bijna dagelijks een koffietje drinken in een koffiezaak en regelmatig bij de camper een biertje of wijntje (die je hebt gekocht in de supermarkt) pakken. Ook hebben we verschillende brouwerijen bezocht en daar proefplankjes genomen en een enkele keer geluncht in een eetcafé. Je zou dus zeker nog zuiniger kunnen doen, maar het kan ook veel duurder uitpakken als je nergens naar zou kijken.

Avondmaaltijd 2 pers. - zelf koken

€10 – €12

Kopje koffie

€2,50 – €4

Biertje op het terras

€5 – €9

Hoofdgerecht in restaurant

€15 – €28

Sandwich

€7 – €11

Frisje op het terras

€1,50 – €2,50

Excursies & entreegelden

Je kunt zo ontzettend veel doen in Nieuw-Zeeland. Raften, bungee jumpen, boottochten maken, met de helikopter over gletsjers vliegen, parachute springen, met dolfijnen zwemmen en ga zo maar door. Het aanbod aan activiteiten en tours is echt enorm! Helaas zijn vrijwel al dit soort activiteiten echt duur. Maar gelukkig is er nog iets wat je heel veel kunt doen in Nieuw-Zeeland dat vaak gratis is: hiken door schitterende natuur. De toegang tot nationale parken met haar oogstrelend mooie natuur kost je niks!

Nieuw-Zeeland

Hike naar het spectaculaire uitzicht op Roys Peak

Nieuw-Zeeland

Tips voor de Tongariro Crossing

Simpelweg omdat ons budget het niet toe liet en we veel activiteiten ooit al eens eerder hebben gedaan (zoals raften, bungee jumpen, een helikoptervlucht, parachute springen en meer), besloten we om het niet nog eens in Nieuw-Zeeland te doen. Als we deze gave dingen nog een keer willen doen, dan kunnen we daar beter een ander (lees: betaalbaarder) land voor kiezen. Toch? ;-)

Wij hebben dus niet veel tours gedaan en daardoor zijn onze kosten in deze categorie heel laag. In 46 dagen tijd gaven we €99,13 uit aan excursies en entreegelden. Waar dit geld naartoe is gegaan? De toegang voor Craters of the Moon (bij Lake Taupo) á €4,50 per persoon, ticket voor Wai-O-Tapu Thermal Wonderland in Rotorua á €19,30 per persoon, entreegeld voor Waimangu Volcanic Valley in Rotorua á €14,25 per persoon (gekocht op een kortingssite) en de toegang tot de Gypsy bus in The Catlins á €4,25 per persoon.

We deden ook een boottocht door de Bay of Islands (normale prijs: 100 NZD ofwel €60) en door Milford Sound (normale prijs: 95 NZD ofwel €57), maar deze tours kregen we gesponsord in ruil voor een blog - met daarin natuurlijk onze oprechte mening zoals je van ons gewend bent - en kostten ons daardoor niets.

Om voor jezelf een reëel budget te bepalen voor excursies & entreegelden in Nieuw-Zeeland is het goed om alvast te bedenken welke tours je zou willen doen. Voor allerlei excursies en tours kun je online al prijzen vinden, dus dan is het enkel nog een simpele optelsom!

Overige kosten

En dan zijn er aantal nog wat andere kosten. In Nieuw-Zeeland bestond dit bij ons voornamelijk uit het kopen van ijsblokjes voor onze koelbox en het geld om te douchen. Meestal betaal je 3 NZD (€2) voor 3 minuten warm water in de douche. Je moet wel opschieten dus! ;-)

Ook kochten we gas voor ons kookstelletje, een fleecedeken om de koude nachten door te komen en nog wat andere, simpele spulletjes. Een lokale simkaart bleek in Nieuw-Zeeland ook geen overbodige luxe, want wifi hebben ze vaak niet of het werkt niet of je krijgt slechts een half uur toegang... Voor €66 hadden we beide een lokale simkaart (Skinny) met internet waarmee we 6 weken online konden zijn.

In totaal bedroegen onze overige kosten €162,78. Dit is een bedrag van €1,77 per persoon per dag.

Dagbudget voor Nieuw-Zeeland

Wij hadden onszelf een limiet opgelegd van €120 per dag en dat is gelukt! In 46 dagen tijd gaven we €5.459,81 uit (excl. internationale vliegtickets). Dit is een gemiddelde van €118,69 per dag. Als je met zijn tweeën reist en ongeveer dezelfde reisstijl hebt als wij, dan kun je dus denken aan een dagbudget van €50 tot €60 per persoon. Als je in je eentje gaat kamperen, dan zullen je vervoerskosten vrijwel even hoog zijn als die van ons, maar dan kun je deze niet verdelen over twee personen. Voor een solo reiziger met grofweg dezelfde planning en reisstijl als wij is een dagbudget van €100 daarom realistisch.

Ondanks de hoge prijzen in Nieuw-Zeeland zou ik het land absoluut aanbevelen voor een rondreis. De natuur is hier zo afwisselend en ongelooflijk mooi!

Al onze ervaringen in Nieuw-Zeeland

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Vietnam

Wat kost reizen in Vietnam?

Laos

Wat kost reizen in Laos?

Maleisië

Wat kost reizen in Maleisië?

Nieuw-Zeeland

Het visum voor Nieuw-Zeeland

Indonesië

Wat kost reizen in Indonesië?

Sri Lanka

Wat kost reizen in Sri Lanka?

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen