Wellington: de speciaalbier hoofdstad van Nieuw-Zeeland | Een rondje langs brouwerijen

Djura

Eerlijk gezegd zijn we niet echt gecharmeerd van de steden en dorpen in Nieuw-Zeeland. We missen sfeer, gezelligheid, leuke dingen om te doen. Het is echt de natuur waarvoor we zijn afgereisd naar de andere kant van de wereld, maar soms moet je toch in een stad zijn. Voor mijn maandelijkse injectie waren we twee keer twee dagen in de hoofdstad van Nieuw-Zeeland: Wellington. Gelukkig ontdekten we snel dat Wellington ook wel ‘beer capital of New Zealand’ genoemd wordt vanwege de grote hoeveelheid brouwerijen in de stad. Wij maakten een rondje langs verschillende brouwerijen!

Heyday

Per toeval komen we bij Heyday terecht. We lopen eigenlijk door het centrum van de stad op zoek naar een plekje om even te werken op onze laptops, maar we belanden dus bij een microbrouwerij. Nu blijkt Heyday ook een prima plek om wat te rommelen aan Travly, want de sfeer is er heel ontspannen en vrij. Sommige mensen spelen een spelletje, andere zitten in het zonnetje en er wordt ook gewerkt op laptops.

Wij houden echt van het speelse design en de pasteltinten die ze hebben gebruikt voor de brouwerij. We voelen ons hier gelijk op ons gemak! Vanaf het café kijk je zo op de vaten en op de brouwer die druk bezig is. Er hangt een geur van mout en we krijgen wel zin in een biertje!

We bestellen het proefplankje van 4 bieren (kosten 18 NZD, ofwel €11). De bieren hebben echt goede, verrassende smaken. Ze zijn erg uitgesproken en er zijn leuke twists gegeven aan bekende biersoorten. Bij de Lemongrass Witbier proef je koriander en bij de stout proef je met een beetje inlevingsvermogen de marshmallows. Een hele leuke brouwerij om te bezoeken, zeker als je houdt van nieuwe, sterke smaken. Wij vonden trouwens geen Heyday flesjes of blikjes in de supermarkten, dus je moet echt naar de brouwerij om ze te proeven. Wat een straf! ;-)

Adres

264 Cuba Street, Wellington

Openingstijden

  • zondag & maandag 11:00 – 23:00 uur
  • woensdag t/m zaterdag 11:00 – 00:00 uur

The Third Eye - Tuatara

We hoeven alleen maar de hoek om te wandelen of we komen alweer bij de volgende brouwerij terecht. The Third Eye is het café van het bekendere biermerk Tuatara. Hiervan zul je eerder speciaalbiertjes vinden in de supermarkt. Hoewel de meeste bieren van Tuatara buiten Wellington worden gebrouwen, is het wel dé plek om de verschillende bieren van deze producent te proeven. Het café heeft een warm interieur en door de koperen vaten in de kroeg heb je toch het idee dat je bij de bron zit. ;-)

Ook nu kiezen we weer voor een proefplankje van 4 bieren (kosten 15 NZD, ofwel €9). We hebben al enkele bieren van Tuatara op, doordat we even geleden een mix pack in de supermarkt hadden gekocht, maar er is nog steeds keuze genoeg uit voor ons nieuwe varianten. We gaan lekker buiten zitten en genieten van de smaakvolle bieren. Mijn favoriet is absoluut het witbier. De smaken zijn minder nieuw of verrassend dan bij Heyday, maar de kwaliteit is meer dan in orde. Deze brouwerij is daardoor misschien net wat meer geschikt voor de beginnende (speciaal)bierdrinker dan Heyday.

Adres

30 Arthur Street, Wellington

Openingstijden

  • zondag t/m woensdag 12:00 – 20:00 uur
  • donderdag 12:00 – 21:30 uur
  • vrijdag & zaterdag 12:00 uur – laat

The Garage Project

Met hun toffe design op de bierblikjes was The Garage Project ons in de supermarkten al opgevallen. Wat ooit begon als een kleine brouwerij in een oud tankstation groeide uit tot één van de bekendste speciaalbier brouwerijen in Wellington. The Garage Project is dus een populaire plek onder toeristen en locals in Wellington.

Bij de brouwerij zelf kun je georganiseerde proeverijen en tours doen. Het café blijkt even verderop in dezelfde straat te zijn. Je hebt hier veel keuze uit bieren op de tap en er zijn ook flessen van bijzondere edities te koop. Wij nemen het proefplankje van 4 bieren (kosten 17 NZD, ofwel €10,50). Ook The Garage Project experimenteert graag met variaties en smaken. De bieren zijn lekker en bevatten regelmatig bijzondere elementen.

Adres

91 Aro Street, Wellington

Openingstijden

  • dinsdag t/m donderdag 15:00 – 22:00 uur
  • vrijdag t/m zondag 12:00 – 22:00 uur

Extra: Bebemos

Hoewel Bebemos geen brouwerij is, zijn we hier toch even naar binnen gegaan. Dit biercafé ligt namelijk naast het ziekenhuis waar ik mijn injectie krijg en aangezien de injectie nog niet geleverd was, hadden we wat tijd te doden. ;-) Bij Bebemos heb je de keuze uit veel bieren van verschillende brouwerijen. Je kunt er ook een hapje eten en de borden die wij voorbij zagen komen zagen er niet verkeerd uit!

Je kunt hier helaas geen proefplankje nemen. Van 4 tot 6 uur is het happy hour en zijn de biertjes van de tap iets goedkoper. De normale prijs is vanaf 10 dollar (€6) voor een speciaalbiertje.

Adres

88 Riddiford Street, Wellington

Openingstijden

  • maandag t/m vrijdag 11:00 uur – laat
  • zaterdag & zondag 10:00 uur – laat

Een rondje langs de brouwerijen in Wellington

En dan hebben we nog lang niet alle brouwerijen in Wellington gehad. In én buiten het centrum van Wellington zitten er nog meer!

Kom je niet in Wellington, maar vind je het wel leuk om in Nieuw-Zeeland naar een brouwerij te gaan? Niet getreurd, want verspreid over het hele land vind je (kleine) brouwerijen. Zo kun je naar de Moa Brewery (Blenheim), Emersons (Dunedin), Speight’s (Dunedin), Monteiths (Greymouth) of Scotts Brewery (Oamaru). Keuze genoeg dus!

Alle blogs over Nieuw-Zeeland

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Nieuw-Zeeland

Wat kost reizen in Nieuw-Zeeland?

Indonesië+1

Persoonlijke update vanuit Bali

Nieuw-Zeeland

Maak een roadtrip door The Catlins

Nieuw-Zeeland

7x de leukste stops aan de schitterende Milford Road

Nieuw-Zeeland

Onze boottocht door Milford Sound

Nieuw-Zeeland

Hike naar het spectaculaire uitzicht op Roys Peak

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen