Wat kost reizen in Maleisië? | Alles over lokale prijzen en een reëel budget

Djura

Maleisië is een heerlijke bestemming in Zuidoost-Azië. Je hebt er prachtige eilanden, een groen binnenland en op Maleisisch Borneo kun je de jungle in en wilde orang-oetans spotten! Benieuwd hoe duur een reis naar Maleisië is? Wij zetten voor je op een rij wat gemiddelde prijzen zijn voor accommodaties, vervoer, eten & drinken en bezienswaardigheden en tours. Zo kun je een goede inschatting maken van het budget dat je nodig hebt voor een toffe vakantie in Maleisië!

Onze week in Maleisië

Tijdens het derde deel van onze wereldreis kwamen we eigenlijk toevallig in Maleisië. We wilden namelijk onze vliegreis van Nederland naar Nieuw-Zeeland in twee delen splitsen (anders is het zo'n lange reis!) en besloten daarom om eerst naar Singapore te vliegen. 10 dagen later zouden we door vliegen vanaf Kuala Lumpur naar Nieuw-Zeeland. Dat betekende dat we ruim een week de tijd hadden om het schiereiland van Maleisië te ontdekken!

Een week is kort, maar we hebben toch veel toffe bestemmingen kunnen bezoeken in Maleisië. We struinden door het stadje Melaka, scooterden door de theevelden bij de Cameron Highlands, genoten van het relaxte eiland Langkawi en we verkenden de hoofdstad Kuala Lumpur. Helaas hadden wij geen tijd om ook naar Maleisisch Borneo te vliegen en was het regenseizoen op de Perhentian Islands toen wij in Maleisië waren. Anders zou ik die bestemmingen zeker toevoegen aan een reisroute voor Maleisië!

Lees onze blogs over Maleisië

Vliegtickets

Kuala Lumpur is één van de grootste vliegvelden van Zuidoost-Azië en dat is gunstig voor het boeken van een vliegticket. Er gaan namelijk ontzettend veel vluchten die kant op en dat heeft een fijne invloed op de ticketprijzen. ;-) Je kunt rekenen op een prijs van €450 tot €850 voor een retourticket. Uiteraard is deze kostenpost erg afhankelijk van het seizoen waarin je reist, hoe ver van tevoren je je tickets boekt en of je direct vliegt of één of meerdere keren over moet stappen.

Vergeet ook zeker niet vluchten van/naar Singapore te checken, want soms is dit weleens goedkoper dan Kuala Lumpur. En daarbij is Singapore sowieso een leuke bestemming om als extraatje aan je reis toe te voegen. Vervolgens ben je met de bus vanuit Singapore zo in Maleisië.

Singapore

Mini-gids voor een bezoek aan Singapore

Singapore

Wat kost een paar dagen in Singapore?

Voor onze enkele vlucht van Schiphol naar Singapore betaalden wij €550 per persoon. Dit was een directe vlucht met Singapore Airlines, één van de betere vliegmaatschappijen. :-)

Slapen

Er is een ruim aanbod aan leuke accommodaties in Maleisië. Of je nou graag in een gezellig hostel slaapt of juist zoekt naar luxe, bijzondere verblijven, er is voor ieder wat wils. Wij overnachten graag in een eigen kamer met privé badkamer en airconditioning. Daarnaast letten we altijd op de reviews van een accommodatie en de locatie.

Hoteltips voor Maleisië

Soho Suites KLCC by Leala
Soho Suites KLCC by Leala

Mooie kamers in Kuala Lumpur - voorzien van alle gemakken - buitenzwembad aanwezig.

Bekijk
Heahtitude - Children Not Allowed
Heahtitude - Children Not Allowed

Overnachten in een klein dorp in de Cameron Highlands - goede kamers - uitstekende service.

Bekijk
The Temak Villa
The Temak Villa

Mooie accommodatie op Langkawi - vlakbij het strand - behulpzaam personeel.

Bekijk

Wij waren met 2 personen gemiddeld €17,49 per nacht kwijt in Maleisië. Je kunt in principe uit gaan van een prijs van €15 tot €25 per nacht voor een fijne tweepersoonskamer. Een bed op een slaapzaal heb je voor €4 tot €7 per nacht en voor luxe accommodaties betaal je al snel €40 of meer.

Slaapzaal

€4 – €7

Tweepersoonskamer met airco

€15 – €25

Luxe hotelkamer of resort

€40 – €70

Vervoer

Het openbaar vervoer is goed geregeld in Maleisië. De bussen zijn comfortabel en niet duur. Het ideale vervoermiddel tijdens je reis dus! Voor de bus van Kuala Lumpur naar de Cameron Highlands (reistijd: 5 uur) betaalden we bijvoorbeeld €7,57 per persoon. Voor de busrit van Ipoh naar Kuala Perdis (haven met boten naar Langkawi) waren we €6,41 per persoon kwijt. Ook de boot naar Langkawi was echt goedkoop. We betaalden hiervoor slechts €3,85 per persoon. Een koopje voor een boottocht van ruim een uur!

Reizen met de bus (per uur)

€1 - €1,50

Taxiritje (tot 3 km)

€2 - €4

Scooter huren (per dag)

€6 - €8

Om een bestemming te verkennen, huurden we enkele keren een scooter. We betaalden hiervoor de ene keer €7,50 per dag en een andere keer €6,40 voor een dag. Prima prijzen! :-) Voor een paar euro gooi je je tank vol en kun je een dag rondrijden.

Al met al waren wij gemiddeld €8,45 per persoon per dag kwijt aan vervoerskosten.

Als je zelf een budget voor je reis naar Maleisië gaat opstellen, houd dan rekening met hogere vervoerskosten als je ook naar Maleisisch Borneo gaat. Voor een retourticket naar het eiland betaal je bij AirAsia zo'n €50 tot €140 per persoon. Daarnaast rijden er minder bussen op Maleisisch Borneo en zijn de afstanden best groot. Ook op Borneo zul je daarom misschien eerder een vlucht pakken en dat heeft uiteraard invloed op je dagbudget.

Eten & drinken

Eten en drinken kan erg goedkoop in Maleisië, maar dan moet je wel de lokale restaurantjes opzoeken. Je hebt al een lokale maaltijd voor €2 tot €4 per persoon. In de toeristische gebieden en op de eilanden kan dit wat duurder zijn, maar als je daar net iets buiten het drukste straatje kijkt, kun je ook op die toeristische plekken lekker eten voor een spotprijs.

Een biertje is dan wel weer vrij prijzig in Maleisië. Vaak betaal je voor een halve liter bier evenveel als voor een complete avondmaaltijd! Een gezonder en budgetvriendelijker alternatief is een smoothie, frisje of een lekkere (ijs)koffie. Daar betaal je gemiddeld €1 tot €2 voor.

Onze uitgaven aan eten & drinken bedroegen gemiddeld €8,24 per persoon per dag. Voor dit bedrag kun je eten in lokale tentjes, drink je af en toe een biertje en doe je verder niet heel gek. Wij waren in Maleisië erg oplettend met onze uitgaven, omdat we daarna naar het dure Nieuw-Zeeland zouden gaan. ;-) Ben je gewoon lekker op vakantie en ben je minder bezig met de prijzen, dan zou ik rekening houden met een budget van €12 tot €15 per persoon voor eten & drinken.

Lokale maaltijd

€2 – €4

Kopje koffie

€1 – €2

Halve liter bier

€3 – €4

Westerse maaltijd in restaurant

€4 – €7

Sandwich

€3 – €5

Frisje op het terras

€0,50 – €1

Excursies & entreegelden

Wij hebben in Maleisië veel gratis bezienswaardigheden bezocht en geen georganiseerde tours geboekt. In de Cameron Highlands hebben wij geen tour gedaan, maar een scooter gehuurd om zelf de omgeving te verkennen. Om je toch een idee te geven van de prijzen van bekende bezienswaardigheden en populaire excursies, zetten we wat entreegelden en tourprijzen op een rij.

  • Entree Taman Negara National Park: €6,60 per persoon
  • Entree Petronas Twin Towers in Kuala Lumpur: €18 per persoon
  • Dagtour Cameron Highlands: €12 - €20 per persoon
  • SkyCab op Langkawi: €11,75 per persoon
  • Beklimming Mount Kinabalu: vanaf €350 per persoon voor 2-daagse complete tour

Het is meestal het voordeligste om ter plaatse tours en excursies te boeken. Wil je dit toch graag van tevoren doen, kijk dan eens op Viator voor tickets en tours in Maleisië.

Wij hebben enkel de SkyCab gedaan (en vonden dit eigenlijk best een teleurstelling) en hebben in de Cameron Highlands op eigen houtje theeplantages bezocht. Daarom zijn onze totale uitgaven voor tours & entreegelden slechts €12,18 per persoon.

Overige uitgaven

Daarnaast gaven we met zijn tweetjes €19,27 uit aan overige dingen, zoals een zonnebril, een reisstekker en een korte broek. Per dag is dit een bedrag van €1,20 per persoon.

Dagbudget voor Maleisië

In totaal gaven wij €450,60 uit met 2 personen in Maleisië. (excl. vliegtickets) Dit is een gemiddeld bedrag van €28,17 per persoon per dag. Valt heel erg mee toch! Wij waren al best zuinig tijdens onze reis door Maleisië, maar als je echt goed oplet en bereid bent om in te leveren op comfort, dan zou je het misschien nog iets goedkoper kunnen doen. Drink bijvoorbeeld geen alcohol, overnacht in slaapzalen en doe zeker geen dure tours. En skip de SkyCab op Langkawi. ;-) Dan kun je voor €20 tot €25 per persoon per dag rondreizen in dit Aziatische land.

Uiteraard kan het ook allemaal wat duurder uitpakken dan bij ons het geval was. Ga je bijvoorbeeld ook naar Maleisisch Borneo, wil je duiken bij de Perhentian Islands, ga je Mount Kinabalu beklimmen en eet je af en toe een Westerse maaltijd, dan zul je een hoger budget nodig hebben voor een reis in Maleisië. Met €35 tot €50 per persoon per dag kun je een hele leuke vakantie hebben in Maleisië, waarbij je niet veel hoeft te laten!

Lees meer over reizen in Maleisië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Vietnam

Wat kost reizen in Vietnam?

Laos

Wat kost reizen in Laos?

Indonesië

Wat kost reizen in Indonesië?

Sri Lanka

Wat kost reizen in Sri Lanka?

Singapore

Wat kost een paar dagen in Singapore?

Cambodja

Wat kost backpacken in Cambodja?

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen