Het visum voor Nieuw-Zeeland | Een update over NZeTA

Djura

Bij wie staat Nieuw-Zeeland nou niet op de bucketlist? En terecht! De natuur in Nieuw-Zeeland is wonderschoon en het land leent zich perfect voor de ultieme road- en kampeertrip. Als je dan besluit om de verre en dure reis naar de andere kant van de wereld te maken, zorg dan dat je goed voorbereid bent. Sinds 1 oktober 2019 zijn er nieuwe regels over het visum voor Nieuw-Zeeland. We praten je bij!

De verschillende soorten visa

Er zijn allerlei verschillende soorten visa waarmee je Nieuw-Zeeland kunt ontdekken. Welk visum je nodig hebt, is onder andere afhankelijk van wat je gaat doen in Nieuw-Zeeland (reizen, studeren en/of werken) en hoe lang je er wilt blijven. De meest voorkomende visa voor reizigers zijn een NZeTA (nieuw, ingevoerd sinds 1 oktober 2019), het Working Holiday Visum en het Visitor Visa. We leggen kort aan je uit wat de verschillen zijn tussen deze visa voor Nieuw-Zeeland.

Mount Cook National Park

Rotorua

Tongariro Crossing

NZeTA

Voor 1 oktober 2019 was het niet nodig om een visum voor Nieuw-Zeeland te hebben voor je naar het land reisde. Als Nederlanders en Belgen behoren wij tot de zogenoemde Visa Waiver landen. Bij binnenkomst werd enkel gecheckt of je voldeed aan de vereisten voor het inreizen en vervolgens kreeg je een (elektronische) stempel in je paspoort en mocht je 3 maanden in het land blijven.

Sinds 1 oktober 2019 kan dit niet meer en heb je als toerist met de Nederlandse of Belgische nationaliteit een NZeTA nodig. De afkorting staat voor New Zealand electronic Travel Authority en het is een elektronische toestemming om het land in te reizen, net zoals het ETA voor Australië en Canada. Officieel is het dus een toestemming voor inreizen en geen echt visum, maar om het niet te verwarrend te maken noemen we het in dit blog wel een visum. :-)

Het NZeTA is het meest geschikte visum als je Nieuw-Zeeland bezoekt als vakantieganger en je niet langer dan 3 maanden aaneengesloten wilt blijven. Alle details over de geldigheid en de voorwaarden van het NZeTA lees je verderop in dit blog.

Lake Marian, Fiordland National Park

Working Holiday Visum

Wil je niet alleen de mooiste plekken van Nieuw-Zeeland ontdekken, maar ook werken in het land? Dan heb je een ander soort visum nodig, bijvoorbeeld het Working Holiday Visum. Dit visum is geschikt voor jongeren die reizen en werken in Nieuw-Zeeland willen combineren. Je kunt het aanvragen als je een leeftijd hebt van 18 t/m 30 jaar. Met het Working Holiday Visum op zak mag je 12 maanden in Nieuw-Zeeland verblijven en mag je er ook werken. Dit visum kost 280 NZD, omgerekend zo'n €160. Even een investering, maar als je eenmaal een (tijdelijke) baan hebt gescoord verdien je dit zo terug!

Visitor Visa

Als je de tijd en het budget hebt om langer dan 3 maanden in Nieuw-Zeeland rond te reizen, dan is het Visitor Visa een goed idee. Met dit visum mag je 9 maanden aaneengesloten in het land verblijven én dit visum kun je ook nog eens verlengen. De kosten voor het Visitor Visa bedragen 246 NZD (ongeveer €140) en het is daarmee best prijzig. Kijk dus goed of je niet ook met het NZeTA uit de voeten kunt met je reisplannen.

Bay of Islands

Arthur's Pass

Alles over een NZeTA

Een NZeTA is voor veel reizigers de beste keuze: goedkoop, makkelijk te regelen en geldig voor een verblijf van maximaal 3 maanden. Met een NZeTA mag je niet werken, maar je mag wel solliciteren naar een (betaalde) baan. Vrijwilligerswerk mag ook niet, maar je mag wel maximaal 3 maanden studeren gedurende een periode van 12 maanden.

Geldigheidsduur van een NZeTA

Vanaf het moment van toekenning is een NZeTA 2 jaar geldig. In deze periode mag je zo vaak als je wilt Nieuw-Zeeland in- en uitreizen. Elk verblijf mag maximaal 3 aaneengesloten maanden duren en in een periode van 12 maanden mag je maximaal 6 maanden in Nieuw-Zeeland zijn met een NZeTA.

Let op: je krijgt geen stempel in je paspoort wanneer je in Nieuw-Zeeland arriveert. Je aankomstdatum wordt elektronisch gekoppeld aan je paspoort en het is je eigen verantwoordelijkheid om in de gaten te houden wanneer je het land uit moet zijn.

Voorwaarden voor een NZeTA

Om in aanmerking te komen voor een NZeTA, moet je voldoen aan een aantal vereisten. Dit zijn de belangrijkste visumvereisten voor Nieuw-Zeeland:

  • Je moet bij aankomst in Nieuw-Zeeland in het bezit zijn van een retour- of doorreisticket.
  • Je paspoort moet nog minimaal 3 maanden geldig zijn na je geplande vertrek uit Nieuw-Zeeland.
  • Bij de immigratie kan je gevraagd worden om bewijs te leveren van voldoende financiële middelen om in je levensonderhoud te voorzien tijdens je periode in Nieuw-Zeeland. Maak dus even wat screenshots van het saldo op je bankrekening voordat je op die lange vlucht naar Nieuw-Zeeland stapt. ;-)
  • Als je een risico kunt zijn voor de veiligheid of openbare orde, dan kan het zijn dat je geen toestemming krijgt om naar Nieuw-Zeeland te reizen. Ook als je een gevangenisstraf opgelegd hebt gekregen of verdacht wordt van een strafbaar feit waar je mogelijk gevangenisstraf voor krijgt, word je hoogstwaarschijnlijk niet toegelaten.
  • Je mag geen ernstige, overdraagbare ziektes hebben als je in Nieuw-Zeeland arriveert.

Als dit allemaal geen probleem voor je is, dan kun je het NZeTA voor Nieuw-Zeeland aanvragen!

Abel Tasman National Park

Mount Cook

NZeTA aanvragen en de kosten

Als je voldoet aan alle bovenstaande vereisten, niet in Nieuw-Zeeland wil werken en niet langer dan 3 aaneengesloten maanden wil blijven, dan is een NZeTA de juiste keuze. Je kunt een NZeTA op twee manieren aanvragen: zelf regelen via de app of website van de Nieuw-Zeelandse immigratie of laten regelen door een visumbureau.

Zelf je visum regelen is altijd goedkoper, maar via een visumbureau is het makkelijker. Het is dus helemaal aan jou en je budget op welke manier je je visum aanvraagt. Als je het NZeTA zelf regelt, dan kan dit via de app of website van de immigratiedienst. Je betaalt dan 35 NZD (€20) als toeristenbijdrage en 12 NZD (€7) voor het verwerken van je aanvraag via de website. Dien je je aanvraag in via de gratis app, dan betaal je 9 NZD (€5) aan administratiekosten. Zo heb je toch maar mooi 2 euro bespaard! ;-) De verwerking van je aanvraag duurt maximaal 72 uur en je wordt per mail op de hoogte gehouden van de status van je aanvraag.

Indien je na het toekennen van je NZeTA een ander paspoort hebt gekregen, bijvoorbeeld doordat je vorige is verlopen of kwijt is geraakt, dan moet je je nieuwe paspoortnummer zelf doorgeven voordat je naar Nieuw-Zeeland reist. Zo kan de immigratie je NZeTA elektronisch koppelen aan je nieuwe paspoort.

Vind je het fijn als je aanvraag gecontroleerd wordt, heb je geen creditcard of vind je het niet prettig om alles in het Engels in te moeten vullen, dan is een visumbureau een goede uitkomst. Bij Visumbuitenland.nl kun je eenvoudig en online je visum voor Nieuw-Zeeland aanvragen. Zij doen vervolgens de rest! Ze controleren je aanvraag en staan 24/7 voor je klaar met Nederlandstalige ondersteuning. Voor het NZeTA voor Nieuw-Zeeland via Visumbuitenland.nl betaal je €39,95. De standaard levertijd van het visum is 5 werkdagen, maar tegen bijbetaling kun je ook kiezen voor spoedlevering.

Stilwell Bay, Abel Tasman National Park

Zo, dan is je visum in ieder geval goed geregeld!

Alles over onze reis door Nieuw-Zeeland

Dit blog is geschreven in samenwerking met VisumBuitenland.nl. Lees hier meer over samenwerkingen op Travly.
Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Nieuw-Zeeland

Wat kost reizen in Nieuw-Zeeland?

Australië

Het toeristenvisum voor Australië

China

Het visum voor China

Indonesië+1

Persoonlijke update vanuit Bali

Nieuw-Zeeland

Wellington: de speciaalbier hoofdstad van Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland

Maak een roadtrip door The Catlins

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen