Wat kost reizen in Vietnam? | Alles over lokale prijzen en een reëel dagbudget

Djura

Vietnam is een waanzinnige bestemming in Zuidoost-Azië. Je wandelt er door immense grotten, kijkt je ogen uit in het bergachtige noorden, geniet van het gezellige stadje Hoi An, ziet ontelbaar veel groene rijstvelden en ontdekt miljoenensteden Ho Chi Minh City en Hanoi. De veelzijdigheid van Vietnam maakt het een aantrekkelijke bestemming. Wat ook aantrekkelijk is: je uitgaven in Vietnam. Met een klein budget kun je makkelijk rondreizen in dit mooie land! Wij vertellen je welke kosten je kunt verwachten en hoeveel geld wij hebben uitgegeven aan vervoer, accommodaties, eten & drinken en meer!

5 weken backpacken in Vietnam

Nadat we tijdens het eerste deel van onze wereldreis Laos en Cambodja hadden verkend, was het nu tijd voor Vietnam. We verbleven 38 dagen in Vietnam en konden alsnog niet alle bezienswaardigheden bezoeken. Er is zoveel te ontdekken!

Ons favoriete deel van Vietnam was het noorden. De bergen en kloven die we zagen tijdens de Ha Giang Loop, de rijstvelden bij Sapa en natuurlijk het wonderschone Halong Bay kenmerken deze regio. Ook de hoofdstad Hanoi is super. Hectisch, maar leuk!

Na onze avonturen in het noorden van Vietnam reisden we verder richting Centraal-Vietnam. Stop op die route zeker bij Tam Coc voor het karstgebergte en bij Phong Nha voor de mooiste grotten van Vietnam. Ook bezochten we Hoi An en dat werd al snel één van onze favoriete steden in Azië. Niet gek dat we er een week bleven hangen!

Alle blogs over Vietnam

In Vietnam betaal je met de Vietnamese Dong (VND). Tijdens onze reis was 1 euro ongeveer 27.500 VND waard. Voor het gemak vermelden we in dit blog alle prijzen in euro's.

Vliegtickets

De grootste internationale luchthavens zijn die in de hoofdstad Hanoi en in Ho Chi Minh City. Hanoi ligt in het noorden van Vietnam, terwijl Ho Chi Minh City in het zuiden ligt. Als je zowel het noorden als het zuiden wilt gaan verkennen tijdens je reis door Vietnam, dan is het het fijnste om in de ene stad te landen en vanuit de andere stad terug te reizen naar Nederland. Dat scheelt je veel reistijd in Vietnam zelf! Om deze tickets te vinden kun je bij het zoeken kiezen voor 'meerdere bestemmingen'.

Helaas gaan er vanuit Nederland geen directe vluchten naar Vietnam. De prijs van een retourticket is van veel factoren afhankelijk, bijvoorbeeld de periode waarin je reist, hoe lang je totale reisduur is en het imago en de kwaliteit van de vliegmaatschappij. Als je voor minder dan €550 een retourtje hebt gescoord, dan heb je een hele goede deal te pakken. De gemiddelde ticketprijs ligt tussen de €650 en €800 per persoon voor een retourvlucht.

Omdat wij vanuit Cambodja kwamen, reisden we eenvoudig met de bus naar Vietnam. Wij hadden daarom geen kosten voor internationale vliegtickets.

Slapen

In Vietnam heb je een ruim aanbod aan fijne accommodaties. In principe kun je er vanuit gaan dat een ho(s)tel je iets meer kost op de toeristische hotspots dan wanneer je een minder bekende highlight bezoekt. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wil, maar overnachten hoeft in Vietnam echt niet duur te zijn!

Onze favoriete accommodaties in Vietnam

Elite Central Hotel Hanoi
Elite Central Hotel Hanoi

Comfortabele, schone kamers - midden in het Old Quarter van Hanoi, maar wel in een rustig straatje.

Bekijk
Tam Coc Sunshine Homestay
Tam Coc Sunshine Homestay

Leuke bungalows tussen de rijstvelden bij Tam Coc - heerlijk eten en gastvrije familie.

Bekijk
Hoi An Dream City Hotel
Hoi An Dream City Hotel

Fijne kamers in Hoi An - goede prijs/kwaliteitverhouding - klein buitenzwembad aanwezig.

Bekijk
Luckydaisy Buffalo House
Luckydaisy Buffalo House

Prachtige accommodatie vlakbij Sapa - uitzicht op de rijstvelden - lekker eten in Bamboo Bar - goede trekkings.

Bekijk

Wij verbleven altijd in tweepersoonskamers en hadden daarbij vaak een eigen badkamer en airconditioning. Doordat we een keer in een nachtbus hebben geslapen en bij de 3-daagse tour naar de Ban Gioc watervallen de overnachtingen waren inbegrepen, hebben we uiteindelijk 32 nachten zelf een accommodatie geboekt in Vietnam. In totaal waren we hier €498,82 aan kwijt. Dat is gemiddeld €7,79 per nacht per persoon en dat voor fijne, schone kamers met goede faciliteiten!

Als je alleen reist of simpelweg wilt bezuinigen op je uitgaven, dan zijn er ook tal van leuke hostels in Vietnam. Daar heb je al een bed voor €4 tot €7 per nacht.

Slaapzaal

€4 – €7

Tweepersoonskamer met airco

€13 – €25

Luxe hotelkamer

€30 – €60

Vervoer

Vietnam is zo'n 1.600 kilometer lang en de reisafstanden kunnen best flink zijn. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om rond te reizen. Zo kun je kiezen voor een binnenlandse vlucht bij lange afstanden, maar reizen met de trein en de bus is ook prima geregeld. Voor korte ritjes is het het makkelijkste (en goedkoopste) om een scooter te huren of in de grote steden een taxi te nemen. We zetten de kosten van deze verschillende vervoersopties op een rij.

Binnenlandse vluchten

Er gaan dagelijkse veel binnenlandse vluchten vanaf Hanoi (gelegen in het noorden), Da Nang (gelegen in centraal Vietnam) en Ho Chi Minh City (gelegen in het zuiden). Voor zo'n binnenlandse vlucht (enkele reis) betaal je ongeveer €30 tot €60 per persoon.

Vanwege mijn maandelijkse injecties in Ho Chi Minh City hebben wij twee keer een binnenlandse vlucht genomen, namelijk van Ho Chi Minh City naar Hanoi (€53,28 per persoon) en van Da Nang naar Ho Chi Minh City (€48,97 per persoon).

Kosten van een treinticket

Wij hebben geen gebruik gemaakt van de trein, maar tussen diverse bestemmingen schijnt de verbinding hartstikke goed te zijn. Zo is er een treinverbinding tussen Hanoi, Hue, Da Nang, Nha Trang en Ho Chi Minh City, waarbij je ook kunt kiezen voor de nachttrein. Daarmee bespaar je natuurlijk accommodatiekosten!

Enkele voorbeelden van de prijzen van treintickets (softsleeper met airco) om je een idee te geven:

  • Hanoi - Hue: 797.000 VND ≈ €29. Reistijd is ongeveer 13 uur.
  • Ho Chi Minh City - Da Nang: 937.000 VND ≈ €34. Reistijd is ongeveer 16,5 uur.
  • Hue - Da Nang: 99.000 VND ≈ €3,60. Reistijd is ongeveer 2,5 uur.

Als je maar een paar uurtjes met de trein reist, is het niet nodig om een bed te nemen en kun je ook kiezen voor een 'soft seat'. Dat scheelt best wat geld! ;-)

Prijzen voor busreizen

Het netwerk aan bussen is uitgebreid in Vietnam en reizen met de bus is lekker voordelig. De meeste busritten zullen je niet meer dan €10 kosten. Wij hebben één keer een nachtbus genomen van Ha Giang naar Hanoi en daarvoor betaalden we €12,60 per persoon. Het is deels afhankelijk van de kwaliteit en comfort van de busmaatschappij, maar je kunt rekening houden met een prijs van €1,50 tot €3 per uur dat je in de bus zit.

Korte afstanden

Om je makkelijk te verplaatsen in een grote stad als Hanoi of Ho Chi Minh City, kun je een taxi gebruiken. Voor een korte rit van een kilometer of 3 ben je niet meer dan €3 kwijt. Vanwege het drukke, chaotische verkeer zou ik het rijden met de scooter of fiets niet per se aanraden op deze plekken. ;-)

Maar er zijn genoeg bestemmingen in Vietnam waar je wel heerlijk rond kunt fietsen of scooteren, bijvoorbeeld in Tam Coc en natuurlijk tijdens de Ha Giang Loop en de route van Hué naar Hoi An. Voor een scooter betaal je gemiddeld €3 tot €6 per dag. Voor nog eens €2 heb je een volle tank benzine en kun je makkelijk 100 kilometer rijden. Voor de huur van een fiets ben je €1 tot €3 per dag kwijt.

Dit moet je weten Een scooter huren in Azië

Onze ervaringen & tips Scooter rijden in Azië

Onze totale vervoerskosten

Onze totale uitgaven aan binnenlands vervoer waren €551,16 met 2 personen. Hier zijn onze twee binnenlandse vluchten bij inbegrepen. Gemiddeld komen we dan op een bedrag van €7,25 per persoon per dag.

Het is echter waarschijnlijker dat je hooguit 1 binnenlandse vlucht nodig hebt tijdens je reis door Vietnam. Je zou dan gemiddeld minder dan €6 per persoon per dag nodig hebben voor uitgaven aan vervoer.

Reizen met de bus (per uur)

€1,50 - €3

Taxiritje (tot 3 km)

€1 - €3

Scooter huren (per dag)

€3 - €6

Eten & drinken

In Vietnam kun je heel lekker én goedkoop eten! Voor een simpel lokaal gerecht betaal je soms nog geen €2. Vooral streetfood is erg voordelig. Ga je eten in een lokaal restaurantje, dan ben je €3 tot €4 kwijt. Voor een ontbijt betaal je €1,50 tot €3 en voor een Westerse maaltijd moet je rekening houden met een prijs van €3,50 tot €6.

Bier is echt goedkoop in Vietnam. Meestal betaal je maar een euro voor een ijskoud biertje. Leuk weetje: het goedkoopste biertje wat wij dronken in Vietnam kostte 3.000 dong, ofwel €0,11! Oke, het was niet het lekkerste bier dat we ooit op hebben, maar wat verwacht je voor dat geld? ;-)

Wij hebben in totaal €692,05 uitgegeven aan eten & drinken in Vietnam. Dat is een gemiddelde van €9,11 per persoon per dag. Echt niet veel! Nu waren de maaltijden bij onze 3-daagse tour in Noord-Vietnam inbegrepen. Als we het gemiddelde berekenen over 35 in plaats van 38 dagen, dan zijn onze gemiddelde uitgaven €9,88 per persoon per dag. Voor dat geld eet je vaak een lokale maaltijd, drink je regelmatig een bakje koffie, een verse smoothie of een biertje, maar doe je verder niet te gek. Wil je het wat luxer aanpakken of gewoon minder op je centen hoeven letten, dan is een dagbudget van €14 per persoon voor eten & drinken realistisch.

Lokale maaltijd

€2 – €4

Kopje koffie

€0,80 – €1,80

Halve liter bier

€0,75 – €1,50

Westerse maaltijd

€3,50 – €6

Sandwich

€1,50 – €3

Frisje op het terras

€0,50 – €1

Excursies & entreegelden

Als je een reis door Vietnam maakt, dan wil je highlights als Halong Bay, de rijstvelden van Sapa en de Cu Chi tunnels bij Ho Chi Minh City zeker niet missen. Je kunt deze en andere plekken vaak met een georganiseerde tour bezoeken, maar je kunt ook veel op eigen houtje doen. Dat laatste heeft in veel gevallen onze voorkeur. Als je zelfstandig op pad gaat, heb je over het algemeen meer vrijheid, kun je minder toeristische plekken bezoeken en je bespaart er 9 van de 10 keer geld mee.

Voor bezienswaardigheden betaal je in Vietnam meestal een klein bedrag aan entree. Er zijn natuurlijk ook wat uitschieters qua kosten. Om je een idee te geven van het budget dat je nodig hebt voor tours en entreetickets, zetten we wat prijzen voor je op een rij.

  • Cu Chi tunnels: 90.000 dong ≈ €3,25
  • Privé trekking met gids in Sapa: €23 (inclusief lunch)
  • 3-daagse tour door Noord-Vietnam: €115 (inclusief maaltijden, vervoer, gids, accommodaties, entreegelden)
  • Boottocht door Halong Bay vanaf Cat Ba: €25
  • Paradise Cave bij Phong Nha: 250.000 dong ≈ €9,50
  • Activiteiten en entree Dark Cave bij Phong Nha: 450.000 dong ≈ €17
  • Boottochtje in Tam Coc van 1,5 uur: 390.000 dong ≈ €14,50 (voor 2 personen)
  • Entree My Son tempelcomplex: 150.000 dong ≈ €5,50

Wij hebben in totaal €383,10 uitgegeven aan excursies en entreegelden. Dat is €5,04 per persoon per dag. Wij hebben veel plekken die andere reizigers vaak met een tour bezoeken, zoals de Cu Chi tunnels en de Mekong Delta, op eigen houtje bezocht en daardoor onze uitgaven hiervoor kunnen beperken. Wil je wat vaker een georganiseerde tour met gids doen, dan zul je iets meer geld apart moeten houden voor tours tijdens je reis door Vietnam.

Overige uitgaven

Voor Vietnam heb je een visum nodig. Je hebt bij de visa verschillende keuzes qua aantal keer inreizen en aantal dagen dat je in het land mag blijven. Voor veel reizigers zal het e-visum voor 30 dagen voldoende zijn. Deze vraag je aan voor €39,95 per persoon. Wil je vaker in-/uitreizen of langer in Vietnam blijven? Lees dan ons uitgebreide blog over het visum voor Vietnam.

Wij zouden voor een langere tijd in Vietnam blijven en wilden het land meerdere keren in- en uitreizen vanwege de injecties die ik iedere maand in Ho Chi Minh City kreeg. Wij waren daarom ongeveer €67 per persoon kwijt aan visumkosten.

Alle info op een rij Het visum voor Vietnam

Ook kopen we altijd een lokale simkaart met een internetbundel, zodat we ter plaatse makkelijk dingen op kunnen zoeken. Erg handig en het kost bijna niks. In Vietnam betaalden we €6 voor een simkaart met internet.

Tot slot heb je altijd nog wat overige kosten. Wij lieten onze kleren wassen, gingen naar de kapper, kochten nieuwe toiletspullen en een zonnebril. In totaal kostte ons dit €67,36, ofwel €0,89 per persoon per dag.

Dagbudget voor Vietnam

Wij hebben uiteindelijk tijdens onze reis van 38 dagen in Vietnam een bedrag van €2.327,74 uitgegeven met zijn tweetjes. (excl. internationale vliegtickets) We komen daarmee uit op een gemiddelde van €61,26 per dag, ofwel €30,63 per persoon.

Vanwege mijn maandelijkse injecties in Ho Chi Minh City moesten wij 2 keer een binnenlandse vlucht nemen en een duurder visum kiezen. Als we die kosten eraf halen, dan komen we op een dagbudget van €57,03 met 2 personen.

Als je een echte budget reiziger bent en vaak op slaapzalen slaapt, lokaal openbaar vervoer gebruikt, niet gek doet qua eten & drinken, dan kun je voor €22 tot €25 per dag leuk backpacken in Vietnam. Wil je het juist wat luxer en comfortabeler aanpakken dan wij, houd dan rekening met een dagbudget van €35 tot €40 per persoon.

Als je een retourticket scoort voor €650 en vervolgens 3 weken gaat rondreizen en daarbij €35 per dag uitgeeft, dan heb je een waanzinnige vakantie in Vietnam voor maar €1.385. En daarvoor bewonder je fantastische landschappen, smikkel je van de lokale keuken, doe je leuke activiteiten en ontdek je de locals en hun cultuur. Ik zeg: koopje voor zulke toffe herinneringen!

Alle blogs over Vietnam

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Laos

Wat kost reizen in Laos?

Maleisië

Wat kost reizen in Maleisië?

Indonesië

Wat kost reizen in Indonesië?

Sri Lanka

Wat kost reizen in Sri Lanka?

Singapore

Wat kost een paar dagen in Singapore?

Cambodja

Wat kost backpacken in Cambodja?

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen