Een must-visit in Rotorua: het Wai-O-Tapu Thermal Wonderland

Djura

In het Wai-O-Tapu Thermal Wonderland waan je je écht in de wondere wereld van geothermische activiteit. Overal komt stoom uit de aardbodem, water- en modderpoelen koken door de hitte en je ziet meren met de meest bijzondere en mooie kleuren. Wij gingen langs alle highlights van het park en keken onze ogen uit in dé bezienswaardigheid van Rotorua!

De stad Rotorua ligt op het Noordereiland in Nieuw-Zeeland en staat bekend om de geothermische activiteit. Er zijn diverse parken waar je geisers kunt bewonderen, in hot springs kunt relaxen, kokende modderpoelen kunt zien en ga zo maar door. Nog voordat je het stadje in rijdt, weet je al dat je er bijna bent. De zwavelgeur (lees: rotte eieren lucht) is behoorlijk overweldigend!

De Lady Knox geiser

Nadat we tickets hebben gekocht voor het park bij de hoofdingang (32,50 NZD ofwel €19,50 per persoon), lopen we eerst naar de Lady Knox geiser. Deze ligt op loopafstand van de parkeerplaats en met je ticket voor het park heb je ook toegang tot de geiser. Iedere dag spuit de geiser stipt om 10:15 uur.

Van tevoren had ik al gelezen waardoor de geiser zo stipt is... De geiser wordt namelijk een handje geholpen door een parkmedewerker. ;-) Zonder menselijk ingrijpen zou de geiser 1x in de 2 tot 3 dagen spuiten, maar dan zou je als bezoeker van het park net geluk moeten hebben om dit mee te pikken. Wat ze daarom doen is iedere dag om 10:15 uur wat milieuvriendelijke zeeppoeder in de geiser gooien. Dit veroorzaakt een reactie en vervolgens spuit de geiser tot wel 20 meter hoog.

Aan de ene kant natuurlijk tof, want je bent er nu van verzekerd dat je het spuiten van de Lady Knox geiser kunt zien. Aan de andere kant voelde het net alsof we naar een voorstelling zaten te kijken. Rondom de geiser is een soort tribune gemaakt en de parkmedewerker die Lady Knox 'een handje komt helpen' geeft informatie en maakt er ook daadwerkelijk een show van. Ze heeft zelfs een microfoon! Wat ons betreft dus niet de highlight van het park, maar wel leuk om even gezien te hebben. ;-)

Champagne Pool

Nadat we de Lady Knox geiser hebben gezien, lopen we terug naar de hoofdingang van het park. We beginnen aan de wandeling langs de highlights in het Wai-O-Tapu Wonderland. Eerst komen we langs een aantal stomende kraters en borrelende modderpoelen. Daarna komen we bij één van de bekendste plekken in het park: Champagne Pool. Wauw, wat een kleuren!

Champagne Pool is een groot meer (doorsnede van 60 meter) met aan de zijkanten een feloranje kleur door de mineralen. Als je goed kijkt, zie je hele kleine belletjes in het water. Vandaar de naam Champagne Pool. ;-) De kleuren in het water, de damp die omhoog komt, het is een fotogenieke plek! Alleen de geur is wat minder... ;-)

Wandelroute 2 & 3

Bij Champagne Pool kun je kiezen: of je gaat enkel voor de korte wandeling (walk 1 - geschatte duur 45 minuten) of je doet ook route 2 en/of 3 erbij. Als je alledrie de routes doet, kom je langs alle bezienswaardigheden in het park. Daar kiezen wij dus voor!

We lopen door een prachtig bos en komen langs toffe uitzichtpunten en vlaktes vol kleuren van alle mineralen. Het is belangrijk om echt op de paden te blijven, want overal om ons heen zien we kleine waterpoelen borrelen en stoom uit de grond komen. De aarde zit hier niet stil!

Het pad eindigt bij het schitterende Lake Ngakoro. Vanaf hier ga je via een andere route terug richting Champagne Pool. Langs route 2 & 3 vind je niet de bekendste plekken van het park, maar het is nog steeds super mooi. Wat ons betreft mag je ook route 2 & 3 echt niet missen als je Wai-O-Tapu Thermal Wonderland bezoekt!

Devil's Pool

Na 3 kwartier over wandelpad 2 & 3 komen we terug op de hoofdroute bij de Champagne Pool. Opnieuw schieten we tientallen foto's. Het is echt schitterend hier! Inmiddels is het ook een stuk minder druk in het park. Erg fijn!

Aan het einde van de wandelroute komen we langs de andere beroemde highlight van het park: Devil's Pool. Het water heeft een fluorgroene kleur. In eerste instantie snappen je ogen niet helemaal wat ze zien. Het is zó fel! Het water in Devil's Pool komt uit Champagne Pool en is gemixt met zwavel en ijzersulfaat. Als je ernaar kijkt, kun je bijna niet geloven dat dit iets natuurlijks is!

Wai-O-Tapu Thermal Wonderland: de highlight van Rotorua

Tja, het park is toeristisch en druk, maar ondanks dat vinden wij Wai-O-Tapu een highlight die je niet mag missen als je in Rotorua bent. De toegang is niet goedkoop, maar wij vonden het het geld zeker waard! Voor ons was het zelfs één van onze favoriete highlights op het Noordereiland. Wil je de drukte enigszins vermijden, ga dan in de middag naar het park. Het is het drukste tussen half 11 en half 1, aangezien veel bezoekers dan vanuit de Lady Knox geiser het park in gaan.

Tips voor een bezoek aan Wai-O-Tapu Thermal Wonderland

  • Neem voldoende tijd voor het park. Als je enkel wandelroute 1 doet, kun je in 3 kwartier je rondje gemaakt hebben, maar dan heb je best wel wat mooie plekken gemist. Het is zeker de moeite om de drie wandelroutes te doen. In totaal ben je dan zo'n 1,5 uur in het park.
  • Als je de Lady Knox geiser gaat bezoeken, laat dan je auto gerust bij de parkeerplaats op de hoofdingang staan. Je kunt makkelijk te voet naar de geiser (ong. 15 tot 20 minuten lopen). Na 'de voorstelling' bij de geiser gaat iedereen namelijk tegelijk met de auto naar de parkeerplaats bij hoofdingang. Het resultaat: file & weinig parkeerplekken!
  • Op bookme.co.nz kun je voor veel attracties in Nieuw-Zeeland met korting tickets kopen. Soms staat het Wai-O-Tapu Thermal Wonderland er ook bij. Altijd even checken dus! ;-)

Meer blogs over Nieuw-Zeeland

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Nieuw-Zeeland

Waimangu Volcanic Valley of Wai-O-Tapu Thermal Wonderland?

Nieuw-Zeeland

7 leuke dingen om te doen bij Lake Taupo in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland

Wat kost reizen in Nieuw-Zeeland?

Indonesië+1

Persoonlijke update vanuit Bali

Nieuw-Zeeland

Wellington: de speciaalbier hoofdstad van Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland

Maak een roadtrip door The Catlins

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen