Wat kost reizen in Sri Lanka? | Alles over prijzen & een reëel reisbudget

Djura

Sri Lanka is een bestemming in opkomst. En dat is helemaal niet gek, want het eiland zit vol prachtige bezienswaardigheden, de bevolking is ontzettend gastvrij en een reis naar Sri Lanka is heel betaalbaar. Dat laatste is natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk! In dit blog vertellen we je wat wij hebben uitgegeven tijdens onze reis door Sri Lanka, geven we je wat voorbeelden van prijzen en ontdek je wat voor jouw reisstijl een realistisch budget voor een reis door Sri Lanka is.

4 weken backpacken in Sri Lanka

Sri Lanka was de laatste bestemming van onze wereldreis en het bleek een fantastische plek om onze droom af te sluiten. We hebben genoten van schitterende tempelruïnes, leuke safari's, groene bergen, mooie watervallen, gezellige dorpjes en geweldige stranden. Sri Lanka is bijna net zo groot als België en Nederland samen, maar het heeft zoveel verschillende landschappen en bezienswaardigheden. Echt heel leuk!

Alles over onze reis in Sri Lanka

In Sri Lanka betaal je met de Sri Lankaanse roepie (LKR). Tijdens onze reis stond 1 euro ongeveer gelijk aan 200 roepies. Voor het gemak vermelden we in dit blog alle prijzen in euro’s.

Vliegtickets

Een vliegticket naar Sri Lanka hoeft helemaal niet duur te zijn. Als je een beetje op tijd boekt, dan kun je al voor €600 per persoon op en neer vliegen vanaf Schiphol. Wil je met een bekende, comfortabele maatschappij vliegen zoals Qatar Airways, Emirates of KLM, reken dan op ongeveer €750 voor een retourtje.

Doordat het toerisme in Sri Lanka een flinke klap heeft gekregen door de aanslagen in april, zijn de ticketprijzen op dit moment wat lager dan gebruikelijk. Je zult nu dus eerder tickets kunnen vinden voor spotprijzen!

Sri Lanka

Waarom wij ondanks een negatief reisadvies toch naar Sri Lanka gaan

Sri Lanka

Sri Lanka: een maand na de aanslagen

Wij reisden vanuit Indonesië naar Sri Lanka met AirAsia. We hadden 1 tussenstop op Kuala Lumpur en betaalden hiervoor €141 per persoon, inclusief ruimbagage en maaltijden. Niet slecht, hè! Wij hadden deze tickets trouwens al geboekt voor de aanslagen op Tweede Paasdag, dus die gebeurtenissen hebben geen invloed gehad op onze ticketprijs van Jakarta naar Colombo.

Slapen

In Sri Lanka heb je vrij veel keuze uit accommodaties. Je hebt er luxe hotels, maar ook leuke hostels voor reizigers met een klein budget. Wij kozen in Sri Lanka altijd voor een tweepersoonskamer met eigen badkamer en airco. Ook letten we er altijd op dat de accommodatie op een fijne locatie ligt en veel goede reviews heeft. We hebben vaak in homestays geslapen en dat is ons heel goed bevallen. We werden zó lief en leuk ontvangen en de Sri Lankanen doen meer dan hun best voor je. Echt een aanrader!

Wij betaalden met 2 personen gemiddeld een bedrag €14 tot €20 per nacht voor een kamer. Dat is dan vaak ook nog eens inclusief een enorm ontbijt waar je de hele dag op door kunt. ;-)

Onze favoriete slaapadresjes in Sri Lanka

Green Ocean Bay
Green Ocean Bay

Op een ideale locatie in Arugam Bay - behulpzaam personeel.

Bekijk
Water Front Home Stay
Water Front Home Stay

Verrukkelijk ontbijt & diner verkrijgbaar - persoonlijke aandacht van de eigenaar

Bekijk

Omdat Sri Lanka de laatste bestemming was van onze wereldreis, wilden we onszelf nog wel een keertje verwennen met een luxere accommodatie. In Hiriketiya zijn we daarom 2 nachten verbleven in een huis met tuin en mini zwembad. We hadden dit geboekt via Airbnb en betaalden hiervoor €67 per nacht (2 personen). Uiteindelijk valt ons gemiddelde daardoor wat hoger uit, namelijk €20,26 per nacht voor twee personen. Zouden we niet gek hebben gedaan met die luxe overnachting, dan zouden onze gemiddelde uitgaven voor overnachtingen in Sri Lanka slechts €16,37 zijn!

Onze Airbnb in Hiriketiya

Wij bezochten Sri Lanka kort na de terroristische aanslagen. Toen wij arriveerden in het land, was er een negatief reisadvies en lag het toerisme compleet op haar gat. Onze kosten voor overnachtingen zullen daarom wat lager zijn dan wat je in 'een normale situatie' in Sri Lanka zou betalen voor zulke goede kamers verwacht ik.

Reken erop dat je voor een bed in een slaapzaal €5 tot €9 per nacht betaalt. Reis je met zijn tweeën, dan is het soms net zo voordelig om een tweepersoonskamer te boeken. Voor een simpele maar fijne kamer met airco en een eigen badkamer ben je €18 tot €25 kwijt. Natuurlijk zijn er ook nog de luxe hotels en resorts, daarvoor betaal je al snel €50 of meer per nacht.

Slaapzaal

€5 – €9

Tweepersoonskamer met airco

€18 – €25

Luxe hotelkamer of resort

€50 – €75

Vervoer

Er zijn verschillende manieren om je te verplaatsen in Sri Lanka. Het openbaar vervoer is meestal niet de meest comfortabele manier van reizen, maar wel spotgoedkoop! Een andere optie is om met een privé chauffeur van A naar B te gaan. Dat kost je wel veel meer geld én je mist de gezellige gesprekjes met de locals in de bus of trein. Voor de backpacker is dit daarom meestal minder geschikt, maar voor een comfortabele vakantie is het een prima optie.

Voor een busrit van ongeveer 5 uur betaalden we slechts €2,50 per persoon. Helaas is er meestal geen airco in de lokale bus, maar de ramen kunnen ver open. Je kunt er vanuit gaan dat je gemiddeld nog geen €0,50 betaalt voor een uur in de bus. Zo goedkoop hebben wij het ook in andere Aziatische landen nooit meegemaakt!

Ook het reizen met de trein is ongelooflijk goedkoop. De beroemde treinreis tussen Kandy en Ella duurt 7 uur en daarvoor betaal je nog geen €5. Het reizen met de trein is meestal iets comfortabeler dan met de bus, maar houd er wel rekening mee dat de trein op veel trajecten langzamer is dan de bus.

Tot slot is er nog een hele leuke manier om door Sri Lanka te reizen tegenwoordig: per tuktuk! Via Tuktuk Rental kun je zelf een tuktuk huren (huurprijs all in $14 tot $21 per dag, afhankelijk van huurperiode en seizoen) en daarmee door het land touren. Echt zo gaaf om te doen! En benzine kost echt bijna niks in Sri Lanka. Voor een eurootje of 5 zit je tank weer vol. ;-) In ons blog over tuktuk rijden in Sri Lanka ontdek je meer over deze manier van rondreizen en vind je alle informatie die je nodig hebt.

Sri Lanka

Travly's tip in Sri Lanka: een tuktuk huren [met korting!]

Sri Lanka

Tuktuk rijden in Sri Lanka + kortingscode

Al met al waren wij €261,96 kwijt aan vervoerskosten in Sri Lanka. We hebben gebruik gemaakt van de lokale bus, de trein tussen Kandy en Ella, taxi's en tuktuks voor korte afstanden en we hebben zelf 12 dagen lang rondgereden met onze tuktuk. Dit komt neer op een gemiddelde van €5,04 per persoon per dag. Als je alleen met het openbaar vervoer gaat reizen, dan zul je zelfs nog minder geld kwijt zijn!

Reizen met de bus (per uur)

€0,25 – €0,50

Taxi < 3 km

€1 – €2

Auto met chauffeur per dag

€40 – €60

Eten & drinken

De prijzen voor maaltijden en drankjes zijn best wel vergelijkbaar met andere Aziatische landen. Voor een lokale maaltijd ben je €2,50 tot €4 kwijt, maar wil je een pizza, burger of pasta, dan is €4 tot €6 een normaal bedrag. Ga je een drankje doen, dan kost een glas frisdrank ongeveer €0,50, een smoothie €2,50 en een halve liter pils €2 á €3.

Voor een smoothie bowl betaal je €3 tot €5. Wel erg lekker!

De beste manieren om te besparen op eten & drinken zijn dus vaak lokaal eten, weinig of geen alcohol drinken en accommodaties boeken waar ontbijt bij inbegrepen is. Het Sri Lankaanse ontbijt is vaak zo uitgebreid dat wij de lunch over konden slaan. ;-)

Boek accommodaties inclusief ontbijt. Dan kun je vaak de lunch overslaan!

Wij gaven in 26 dagen €510,07 uit aan eten & drinken. Ons gemiddelde is daarmee €9,81 per persoon per dag. Wil je wat vaker westers eten of ga je de lunch niet zo vaak skippen, dan is een bedrag van €12 tot €14 per persoon per dag realistischer.

Sri Lankaanse maaltijd

€2,50 – €4

Kopje koffie

€1,50 – €2,25

Halve liter bier

€1,50 – €3

Westerse maaltijd in restaurant

€4 – €6

Sandwich

€2,50 – €4

Frisje op het terras

€0,50 – €1

Excursies & entreegelden

Zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt zijn de prijzen voor levensonderhoud echt laag in Sri Lanka. Helaas geldt dat niet voor de entreeprijzen die gevraagd worden voor bezienswaardigheden en nationale parken. Er wordt onderscheid gemaakt in de toegangsprijs tussen lokale bevolking en toeristen en die prijsverschillen zijn niet klein! Als toerist betaal je soms wel 100x meer dan een local.

Naar mijn mening zijn de entreegelden voor toeristen een beetje buiten proportie in Sri Lanka en als je veel betaalde highlights bezoekt, dan kan dit snel een enorme budgetvreter zijn. Wij hebben er daarom soms bewust voor gekozen om een highlight over te slaan of enkel een gratis of goedkopere variant te bezoeken. Zo kochten we bij Anuradhapura geen combinatieticket voor de belangrijkste tempels ($25 p.p.), bezochten we in Sigiriya de Pidurangala Rock in plaats van de Lion Rock (€2,50 vs. €27 p.p.) en skipten we de grottempel in Dambulla en de Tempel van de Tand in Kandy (beide €7,50 p.p.).

Sri Lanka

Anuradhapura & Mihintale: het geld waard?

Sri Lanka

Het beste uitzicht op Lion Rock heb je vanaf Pidurangala Rock

Natuurlijk wil je sommige dingen wel gewoon zien, ondanks de hoge entreeprijs. Wij waren in totaal €219,69 kwijt aan excursies en entreegelden met 2 personen. Voor dit bedrag hebben we onderstaande kunnen doen en bezoeken.

Overigen

Tot slot heb je altijd nog wat andere kosten, zoals de aanschaf van een lokale simkaart met internet, het laten wassen van onze kleding, een bezoekje aan de kapper en het kopen van toiletspullen. In totaal gaven we hier €54,09 aan uit. Dit is een bedrag van €1,04 per persoon per dag.

Voor de Sri Lankaanse rijbewijzen - die we nodig hadden om tuktuk te mogen rijden in het land - betaalden we $40 per stuk. Een bedrag van $80 moeten we dus nog bij onze totale kosten optellen.

Sri Lanka

Tuktuk rijden in Sri Lanka + kortingscode

Dagbudget voor Sri Lanka

In totaal kostte onze 26-daagse reis door Sri Lanka ons €1.624,23 (excl. vliegtickets) voor 2 personen. Dat betekent dat we gemiddeld €31,24 per persoon per dag uitgaven aan overnachten, vervoer, eten & drinken, entreegelden en overigen. Dat valt reuze mee, toch?

Het kan zeker nog een stukje goedkoper als je altijd met het openbaar vervoer reist (en dus geen tuktuk huurt), bereid bent om in te leveren op comfort qua accommodaties en minder of geen relatief dure safari's maakt. Je kunt dan al voor €22 tot €25 per persoon per dag backpacken in Sri Lanka.

Met de bus reizen is goedkoper, maar wel minder avontuurlijk!

Ben je lekker op vakantie in Sri Lanka en ga je niet teveel op je geld letten, dan zul je wat duurdere accommodaties boeken, af en toe met een privé chauffeur reizen en wat meer uitgeven aan tours en entreebewijzen. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, maar voor €45 per persoon per dag kun je al vrij luxe leven in Sri Lanka!

Sri Lanka is een hele toffe bestemming, zowel voor vakantiegangers als voor backpackers. Het land is zo veelzijdig, je wordt met open armen ontvangen en het rondreizen in Sri Lanka hoeft echt niet veel te kosten. Waar wacht je nog op? ;-)

Alles over onze reis in Sri Lanka

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Vietnam

Wat kost reizen in Vietnam?

Laos

Wat kost reizen in Laos?

Maleisië

Wat kost reizen in Maleisië?

Indonesië

Wat kost reizen in Indonesië?

Sri Lanka

De ultieme route voor je reis door Sri Lanka

Sri Lanka

Tuktuk rijden in Sri Lanka + kortingscode

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen