Bungeejumpen bij de Victoria Falls

Ronny

Bij de Victoria Falls in Zimbabwe maak je één van de spectaculairste bungeejumps van Afrika. Vanaf een hoge stalen brug spring je 111 meter de diepte in met de kletterende, enorme waterval op de achtergrond. Wat een fantastische kick geeft dat! Ook als je het een beetje eng vindt, zou ik je willen overtuigen om het toch te proberen. Het is een ervaring die je nooit zal vergeten! Benieuwd hoe zo’n dag verloopt?

We zitten aan een grote bartafel in Shearwater Cafe en kijken regelmatig naar buiten. Een kwartier te laat komt er eindelijk een busje aangereden. De grote stickers aan de zijkant van het busje maken direct duidelijk dat dit het busje is waarop we zaten te wachten. We stappen met een klein groepje gespannen mensen in en rijden richting de Victoria Falls Bridge.

Na 10 minuutjes rijden komen we aan bij de grote brug. Net voor de brug worden onze paspoorten nog even gecheckt, omdat we officieel Zimbabwe hier verlaten. De brug ligt precies tussen de grens van Zimbabwe en Zambia. Na een korte briefing en het tekenen van de nodige papieren (altijd fijn als je moet tekenen dat je op de hoogte bent van de risico’s) lopen we naar het midden van de brug. We worden door de kijkende Afrikanen onthaald als helden. Ze klappen en iedereen van het groepje is druk met het geven van high fives. Ik kijk over de reling en zie iemand de sprong wagen. Wat een diepte! Veel tijd om het kunstje bij anderen af te kijken is er niet, want vrij snel wordt het nummer dat op mijn arm werd geschreven omgeroepen.

Snel doe ik het tuigje aan en trek alle koorden goed aan. Ik strik mijn veters extra strak en bind de action cam aan mijn borst. Ik ben er klaar voor! Enkele ogenblikken later betreed ik het stalen hokje aan de rand van de brug en moet op een bankje gaan zitten. Het elastiek wordt aan mijn benen vastgemaakt en hoewel ik er geen verstand van heb, kijk ik goed mee. Als ik vast zit mag ik gaan staan en wordt alles door twee personen gecheckt. “Yes, you’re good to go” en de Afrikaan wijst naar het plateautje.

Met mijn samengebonden benen hink ik richting de afgrond. Ik sta met mijn tenen over de rand en spreid mijn armen. Ik hoor de gigantische waterval achter me kletteren en ik voel de nevelige wind. Wauw, dit voelt tof! Ik heb er enorm veel zin in. Dan roepen de mannen achter me “one, two, three, bungee”. Ik zet me af en spring vol enthousiasme de diepte in.

Ik voel me zo vrij als een vogeltje en zie de rivier heel snel op me af komen. Voor ik het door heb word ik weer door het elastiek omhoog getrokken. Wat een kick! Dit herhaalt zich een aantal keer en na enkele seconden bungel ik een beetje aan het elastiek. Ik zie een man aan een touw afdalen en hij steekt zijn hand naar me uit. Ik pak zijn hand en hij helpt me omhoog te komen. Even later worden we opgetakeld en komen we aan bij een stalen pad onder de brug. Ik koppel me vast aan de touwen aan de brug en klim een trapje op. Boven me hoor ik weer “one, two, three, bungee” en zie ik Djura voorbij vliegen. Wat een bikkel!

Enkele minuten later klimt ook Djura het trapje op. We geven elkaar een high-five en een dikke kus. Vol adrenaline lopen we de brug af en gaan naar het restaurantje waar de briefing was. Nu eerst een biertje!

Feitjes

  • De Victoria Falls Bridge ligt precies op de grens tussen Zimbabwe en Zambia. Daarom moet je je paspoort niet vergeten als je gaat bungeejumpen! Ook als je wilt gaan kijken bij iemand die gaat springen, moet je je paspoort meenemen. Zonder paspoort mag je de brug niet op.
  • In Livingstone vind je tal van aanbieders waar je spannende activiteiten boekt. Voor de bungeejump moet je rekening houden met een prijs van 160 USD (ongeveer 136 euro).
  • Als je het idee van ‘head-first’ vallen niet prettig vindt, kun je kiezen voor een swing. Je zit dan vast aan je middel in plaats van aan je voeten en daardoor val je niet met je hoofd naar beneden. Je kunt de swing alleen of met zijn tweeën doen!
  • De Victoria Falls Bridge is 126 meter hoog en loopt over de woeste Zambezi rivier. Je springt 111 meter naar beneden, dus er is nog ruim voldoende afstand tussen jou en het water. De vrije val duurt ongeveer 4 seconden. Genoeg voor heel veel kriebels in je buik!

Meer blogs voor adrenaline-junkies

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Bolivia

Mountainbiken op Death Road in Bolivia

Colombia

Paragliden boven de Chicamocha Canyon

Botswana+3

De ultieme route door zuidelijk Afrika

Zimbabwe

Oog in oog met de witte neushoorn

Zimbabwe

Hoogtepunt van Zimbabwe: Victoria Falls

Namibië

Skydiven in Namibië

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen