Onze boottocht door Milford Sound | Voor het eerst varen door een fjord

Djura

In het zuiden van Nieuw-Zeeland ligt het Fiordland National Park. In dit unieke natuurgebied vind je tal van fjorden, waarvan Milford Sound de bekendste is. Het was voor ons de eerste keer dat we in een fjord waren en dus wilden we zeker meer van dit indrukwekkende stuk natuur zien. En dat doe je natuurlijk het beste vanaf een boot! Wij vertellen over onze boottocht door de wereldberoemde Milford Sound.

Een roadtrip door Fiordland National Park

De dag voor onze boottocht reden we al door het Fiordland National Park. We stopten bij meren, watervallen en toffe uitzichtpunten. Vooral de enorme, steile bergwanden waar we door omringd werden maakten diepe indruk. Op de ochtend voor onze boottocht reden we het laatste deel van Milford Road - de weg tussen Te Anau en Milford Sound - en dit deel van de route is adembenemend. Ik was echt even sprakeloos van de ruige, rechtop staande bergwanden die we om ons heen zagen. De dag was dus al goed begonnen en we hadden Milford Sound nog niet eens gezien!

Fiordland National Park 7x de leukste stops aan de Milford Road

Onze eerste indruk van Milford Sound

Als we aankomen bij de haven van Milford Sound, zien we gelijk waarom deze plek zo bekend én geliefd is. We zien ook nu weer die steile bergwanden, maar nu met water ertussen in plaats van land. Mitre Peak - de hoogste berg aan Milford Sound (1.683 meter) - is een echte eye catcher. Het is ongelooflijk om je te realiseren dat de fjord is ontstaan door de kracht van een aantal gletsjers duizenden jaren geleden.

Wat wel jammer is van Milford Sound is dat je er maar heel zelden een blauwe lucht en fel zonnetje bij hebt. In dit gebied valt 6.813 millimeter neerslag per jaar! Het is daarmee één van de natste gebieden ter wereld en dat gaat nou eenmaal gepaard met bewolking en grijze luchten. Het zorgt ervoor dat de fjord wat minder mooi belicht is en soms zelfs donker, maar aan de andere kant maakt dat het landschap juist ook ruiger en dramatischer.

Aangezien we nog wat tijd hebben voordat we op de boot stappen, lopen we eerst nog wat rond in de buurt van de vertrekhal. We schieten tientallen foto’s, maar de hoogte van de bergwanden komt absoluut niet over. Dat krijg je gewoon niet in een foto gevat. Op verschillende informatiebordjes lezen we over het ontstaan van de fjord en het wildlife dat in de wateren van de fjord leeft. Zo ontdekken we dat de fjord op sommige plekken wel 400 meter diep is en lezen we nog wat interessante dingen over het irritantste beest van Nieuw-Zeeland: de zandvlieg.

Over die laatste gesproken, het Fiordland National Park is een absoluut zandvliegenparadijs door de grote aanwezigheid van water. Zodra je je auto hebt geparkeerd en naar buiten stapt, word je omsingeld door deze kleine rotbeestjes. We hadden al eerder in Nieuw-Zeeland kennis gemaakt met de zandvlieg, maar niet in zulke aantallen. Het zijn er echt miljarden! En nu zul je denken, waarom zouden vliegjes zo vervelend zijn? Nou, deze vliegjes steken je. En de bultjes die je ervan krijgt jeuken énorm. En die jeuk kan gerust weken aanhouden. Dan heb ik toch echt veel liever een paar muggenbulten! ;-)

Met de boot langs bergen en watervallen

Dan is het tijd om de boot op te gaan! Wij hebben gekozen voor een boottour van Cruise Milford, omdat zij kleinere boten hebben en slechts de helft van de capaciteit van de boot gebruiken. Als ik iets irritant vind aan boottochten, is het dat je de helft van de tijd niks ziet doordat er rijen dik mensen aan de reling staan. Vandaar onze keuze voor deze organisatie. ;-)

Gelijk nadat we zijn vertrokken zien we de Bowen Falls. Samen met de Stirling Falls - die we later tijdens de boottocht zullen zien én voelen - zijn dit de bekendste watervallen van Milford Sound en deze zul je altijd kunnen zien tijdens een boottocht door de fjord. Als je een boottour doet terwijl het regent, zul je nog véél meer watervallen zien. Overal van de bergen stroomt het water dan naar beneden. Het schijnt een waanzinnig spektakel te zijn!

Bowen Falls

Tijdens de bijna 2 uur durende boottocht varen we door het donkere water langs de enorme bergwanden. Pas nu besef je hoe hoog en steil de bergen om je heen zijn! Door de donkere kleuren van het landschap en de ruige bergen heeft het echt iets dramatisch. Het is in ieder geval heel anders dan de felle, vrolijke kleuren die we zagen bij Lake Tekapo en het Mount Cook National Park!

Stirling Falls

We varen langs prachtige watervallen en zien zeehondjes spelen op de rotsen. Als we het einde van de 16 kilometer lange fjord bereiken, zien we de open zee en weten we dat het tijd is om om te draaien. We varen terug langs de andere kant van Milford Sound en kunnen de Stirling Falls nu van dichtbij bekijken. Héél dichtbij! De boot komt letterlijk ónder de waterval en het water spat tegen ons en de andere passagiers aan. De kapitein had ons vooraf gewaarschuwd, maar eigenwijs als we zijn blijven we toch op het dek staan om de waterval van zo dichtbij mogelijk te zien én te fotograferen. Gelukkig heeft onze camera de Stirling Falls overleefd! :-)

Bowen Falls

Mitre Peak<br>

Stirling Falls

Stirling Falls

Stirling Falls

Zeehondjes

Na deze bijzondere ervaring varen we terug naar de haven van Milford Sound. Eenmaal aan land worden we direct weer omsingeld door zandvliegen, maar dat hebben we over voor het zien van dit natuurfenomeen. Want dat is het absoluut. Milford Sound is een highlight in Nieuw-Zeeland die de irritatie en jeuk van de zandvliegen waard is! ;-)

Over het kiezen van een touraanbieder

Milford Sound is één van de top highlights in Nieuw-Zeeland en er zijn dan ook tal van touraanbieders voor het nationaal park en de fjord. Bij sommige boottours is vervoer vanaf Queenstown of Te Anau inbegrepen, bij andere kun je zelf naar de haven rijden via Milford Road (aanrader!).

Houd er rekening mee dat Milford Sound onwijs toeristisch is en dat je dus vaak op grote boten en in grote groepen het water op gaat. Je kunt dat niet totaal vermijden, maar je kunt het wel enigszins beperken. Wij kozen voor een boottocht van Cruise Milford Sound, omdat zij met minder grote boten varen én slechts de helft van het maximaal toegestane aantal passagiers op de boot laten. Zo kun je op je gemak genieten van Milford Sound, zonder te hoeven dringen voor de beste plekken. Daarnaast overtuigden de positieve reviews ons om voor deze aanbieder te kiezen.

De boottocht duurt 1 uur en 45 minuten en kost 95 NZD (€57) per persoon, exclusief vervoer. Je zult goedkopere aanbieders tegenkomen, maar zeker ook duurdere. Bij Cruise Milford heb je de keuze uit een boottocht om 10:45, 12:45 en 14:45 uur. Boeken doe je het makkelijkste online.

Natuurliefhebbers mogen Milford Sound niet missen

Als liefhebbers van ruige natuur, bergen en watervallen hadden wij deze boottour door Milford Sound echt niet willen missen! En plan niet enkel één dag voor dit gebied, maar houd ook wat ruimte in je reisplanning voor leuke stops en hikes in het Fiordland National Park. Het is één van de mooiste natuurgebieden van het land!

Al onze belevenissen in Nieuw-Zeeland

Onze boottocht is mede mogelijk gemaakt door Cruise Milford Sound. Deze samenwerking heeft de inhoud van dit blog op geen enkele wijze beïnvloed. Het is puur enthousiasme wat je leest!
Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Nieuw-Zeeland

Doen in de Bay of Islands: een dagje varen met een zeilboot

Indonesië

Een meerdaagse boottocht langs de Komodo eilanden

Nieuw-Zeeland

Wat kost reizen in Nieuw-Zeeland?

Indonesië+1

Persoonlijke update vanuit Bali

Nieuw-Zeeland

Wellington: de speciaalbier hoofdstad van Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland

Maak een roadtrip door The Catlins

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen