Skydiven in Namibië

Ronny

Nog voordat we in Amsterdam op het vliegtuig stapten, wisten we het eigenlijk al zeker. Tijdens deze reis gaan we uit een vliegtuig springen. Uiteraard niet uit de Boeing die ons via Dubai naar Kaapstad bracht, maar uit een klein sportvliegtuigje in Swakopmund. Het is nooit de vraag geweest óf Djura en ik een keer zouden skydiven maar wanneer. Tijdens onze rondreis in Zuidelijk Afrika kwam het er dan eindelijk van…

Na een ochtend quad rijden in de woestijn worden we door een busje opgehaald. We zijn gezond gespannen en ik heb er enorm veel zin in. Hoe zou het voelen als je van 3 kilometer hoogte uit een vliegtuig springt? Als we aankomen op het mini vliegveldje enkele kilometers vanaf de kust, zie je de kleine sportvliegtuigjes al staan. Na een korte briefing bij één van deze vliegtuigjes mogen we ons gaan omkleden. Al vrij snel word ik omgeroepen. Het is zo ver! Ik geef Djura een kus en stap snel in het kleine vliegtuigje.

Het vliegtuigje rijdt steeds harder over de droge, zanderige grond. Ik zit vlakbij de open deur en zie de schaduw van het vliegtuigje steeds kleiner worden. Het duurt een kwartiertje voordat we op 3 kilometer hoogte zijn. Als we ongeveer op 2 kilometer hoogte zijn worden de voorbereidingen in gang gezet. Ik word aan de instructeur gekoppeld en de laatste checks worden gedaan. Dan krijg ik het seintje dat het zo ver is. We draaien een kwartslag en ik zit in de deuropening met mijn benen uit het vliegtuig. Ik moet moeite doen om ervoor te zorgen dat mijn benen niet naar de staart van het vliegtuig worden geblazen. Links van me zie ik de cameraman die met me meespringt op het vliegtuigwiel zitten. Ik moet mijn hoofd naar achter houden en voel dat de instructeur zich afzet. Daar gaan we.

Zodra je het vliegtuig verlaat begrijp je eigenlijk niet zo goed wat er gebeurt. Ik zie het vliegtuigje een paar keer voorbijkomen en na enkele seconden hangen we stabiel in de lucht. Wauw, de adrenaline schiet door mijn hele lichaam. Ik maak me geen moment zorgen en geniet maximaal van het moment. De cameraman hangt vlakbij ons in de lucht. Kundig schiet hij onder ons door en draait hij om ons heen. Hij wil zoveel mogelijk hoeken vastleggen met de GoPro op zijn hoofd. De instructeur kijkt regelmatig op zijn hoogtemeter.

Als we na een vrije val van 30 seconden ongeveer een snelheid hebben bereikt van 190 kilometer per uur is het tijd om de parachute te openen. De instructeur trekt aan het koortje op zijn rug en de parachute klapt open. Dit remt onze val enorm en met een klap hangen we aan de parachute. Sommige mensen vragen me of dit een oncomfortabel gevoel was, maar dat was absoluut niet het geval.

De grond is inmiddels al een stuk dichterbij gekomen en ik zoek naar het plekje waar ik op het vliegtuigje ben gestapt om te kijken of ik Djura kan zien, maar daar zijn we nog veel te hoog voor. De instructeur vraagt me ‘do you want to make some fun?’. Ik antwoord met ‘sure!’. Hij trekt aan de touwen van de parachute en we tollen naar beneden. De g-kracht trekt het bloed naar mijn benen en ze beginnen vrij snel te tintelen. Dit gaat echt hard! Vooraf dacht ik dat het avontuur er al ver op zou zitten zodra je aan de parachute hangt maar integendeel. Even later geeft de instructeur mij de touwtjes in handen. Ik laat me natuurlijk niet kennen en trek ook hard aan de touwen en de instructeur lacht. De instructeur neemt de touwen weer over en stuurt naar de plek waar we landen. Inmiddels kan ik Djura zien en zij ziet me met een grote lach op mijn gezicht veilig landen.

Wauw, wat was dit fantastisch! Nu is Djura aan de beurt. We geven elkaar een kus en ze stapt in het vliegtuigje. De gezonde spanning maakt plaats voor doodsangst. Als dit maar goed gaat!

Een tandemsprong in Swakopmund kost €165,-. Voor €65,- extra springt er een cameraman met je mee die foto's en een leuke video maakt.

https://www.skydiveswakopmund.com/
Hangar 13B, Swakopmund Airport

Meer blogs voor thrillseekers

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Zimbabwe

Bungeejumpen bij de Victoria Falls

Bolivia

Mountainbiken op Death Road in Bolivia

Colombia

Paragliden boven de Chicamocha Canyon

Botswana+3

De ultieme route door zuidelijk Afrika

Naar de zon in november: 8 stralende topbestemmingen

Zimbabwe

Oog in oog met de witte neushoorn

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen