Wat kost reizen in Indonesië? | Alles over prijzen en een reisbudget

Djura

Indonesië is één van onze favoriete reislanden in Azië. Deze enorme eilanden archipel heeft echt alles wat je reizigershartje begeert. Oogverblindende stranden, indrukwekkend wildlife, prachtige tempels, een betoverende onderwaterwereld en bizar mooie landschappen. Een paar weken rondreizen door Indonesië, dat wil je! Maar dan wil je misschien ook wel weten wat zo'n reis gaat kosten. In dit blog lees je wat voor prijzen je kunt verwachten en wat wij uitgaven tijdens onze reis door Indonesië.

58 dagen reizen in Indonesië

Indonesië is veel groter dan je misschien denkt en met al die toffe highlights kun je je er wekenlang heel goed vermaken. Wij reisden ongeveer twee maanden door het land en alsnog moesten we keuzes maken en konden we echt niet alles zien!

In die twee maanden bezochten we Bali, de Gili eilanden, Lombok, Nusa Penida, Java, Flores en de Komodo eilanden. Sommige van deze eilanden zijn erg geliefd onder reizigers en ver ontwikkeld, terwijl op andere eilanden het toerisme nog in de kinderschoenen staat. En dat heeft ook weer invloed op jouw uitgaven als reiziger. Over het algemeen kun je zeggen dat de toeristische eilanden (zoals Bali) duurder zijn voor reizigers dan de minder bezochte eilanden van Indonesië.

Alle blogs over Indonesië

In Indonesië betaal je met de roepia (IDR). Tijdens onze reis stond 1 euro ongeveer gelijk aan 15.000 roepia. Voor het gemak vermelden we in dit blog alle prijzen in euro’s.

Vliegtickets

Indonesië ligt nou niet bepaald om de hoek en een retourticket zul je niet snel vinden voor minder dan €700 per persoon. Een prijs van €700 tot €1.000 per persoon is reëel. Tenzij je in het laagseizoen (december t/m maart) reist en je ticket ruim van tevoren boekt. Dan kun je al voor €500 op en neer vliegen! Over het algemeen is het het voordeligste om te vliegen op Jakarta (op het eiland Java) of Denpasar (op het eiland Bali).

Wij vlogen vanuit Nieuw-Zeeland naar Bali met Virgin Air en dit kostte ons €207 per persoon. Dit was een enkele reis met tussenstop in Australië. De ruimbagage was al wel inbegrepen in deze prijs. Niet slecht voor een afstand van bijna 7.000 kilometer, toch?

Dag Nieuw-Zeeland, hallo Indonesië! Persoonlijke update vanuit Bali

Slapen

Op de toeristische eilanden van Indonesië is het aanbod aan accommodaties enorm. Door de hevige concurrentie kun je hele comfortabele kamers boeken voor een leuk prijsje! Vooral op Bali vinden wij de prijs/kwaliteitverhouding van accommodaties erg goed.

Ons kamertje op de Secret Gili's

Tijdens onze twee maanden in Indonesië verbleven wij op verschillende eilanden, waaronder Java, Bali, Nusa Penida, Lombok, de Gili eilanden en Flores. Wij sliepen vrijwel altijd in een tweepersoonskamer met airconditioning en eigen badkamer. Gemiddeld kostten accommodaties ons €15,67 per nacht en dat is dus voor 2 personen. Vaak was het ontbijt hier ook nog eens bij inbegrepen!

Onze favoriete accommodaties in Indonesië

Maha Neka Villa
Maha Neka Villa

Ruim huisje met uitzicht op Mount Agung - ontzettend vriendelijke familie - voortreffelijk eten.

Bekijk
Gading Homestay Ubud
Gading Homestay Ubud

Nette, lichte kamers in Ubud - warm ontvangst door familie - op goede locatie.

Bekijk
Umah Nugraha
Umah Nugraha

Bestseller in Canggu - buitenzwembad aanwezig - comfortabele kamers - lief personeel.

Bekijk

Als je buiten het hoogseizoen reist en/of naar goede deals zoekt, dan kun je overnachten in een tweepersoonskamer voor slechts €12 tot €20 per nacht. Wil je slapen op bijzondere plekken of wat extra luxe, houd dan rekening met een bedrag van €25 tot €40 per nacht. Als je samen met iemand reist, kun je deze kosten natuurlijk mooi delen. Ben je alleen en ga je op slaapzalen verblijven, reserveer dan €4 tot €7 per dag van je reisbudget voor overnachtingen.

Slaapzaal

€4 – €7

Tweepersoonskamer met airco

€12 – €20

Luxe hotelkamer of resort

€25 – €40

Vervoer

We hebben denk ik in geen enkel ander land tijdens onze wereldreis van zoveel verschillende vervoermiddelen gebruik gemaakt als in Indonesië. Op ieder eiland is de situatie namelijk weer anders en is er een andere manier van rondreizen. Als wereldreizigers die op hun budget moeten letten, nemen wij normaliter vaak de bus of de trein, maar dat bleek in Indonesië niet overal te kunnen. Uiteindelijk hebben we ons met treinen, bussen, taxi's, boten, scooters en vliegtuigen verplaatst in Indonesië.

Het handigste transport per eiland in Indonesië
  • Tussen de eilanden reis je het fijnste met de boot (enkel bij kleine afstanden) of met een binnenlandse vlucht.
  • Op Bali verplaats je je het makkelijkste met een taxi / privé chauffeur.
  • Op Java is het netwerk aan bussen en treinen erg uitgebreid. Doordat het eiland zo groot is, kan een binnenlandse vlucht ook een fijne optie zijn om van oost naar west of andersom te reizen.
  • Op Lombok gebruik je een taxi / privé chauffeur om van A naar B te gaan.
  • Op Flores kun je gebruik maken van een privé chauffeur, maar er rijden ook mini busjes en gedeelde taxi's. Deze worden vaak wel volgepropt en de chauffeurs houden er niet de veiligste rijstijl op na. ;-)
  • Voor kleine afstanden in heel Indonesië kun je het beste gebruik maken van taxi's of een scooter huren en zelf ergens heen rijden.

De kosten van een taxi / privé chauffeur in Indonesië

Op veel eilanden is er weinig tot geen openbaar vervoer en ben je aangewezen op privé chauffeurs of taxi's om van A naar B te gaan. Je kunt een chauffeur regelen via je accommodatie of je gaat simpelweg aan straat staan en houdt een taxi aan. Simpel!

Op Bali betaal je gemiddeld €12 - €16 per uur voor een taxi. Op Lombok en Flores kost een taxi iets minder. Reken op gemiddeld zo'n €10 per uur. Ga je de hele dag op pad met een privé chauffeur, dan is een prijs van €40 - €50 normaal.

Is dit een soort van openbaar vervoer? ;-)

Tips voor het nemen van een taxi
  • Spreek een ritprijs af voordat je vertrekt. Zo voorkom je dat je chauffeur achteraf met bizarre bedragen komt.
  • Onderhandel over de ritprijs. De prijs die de chauffeurs in eerste instantie noemen is meestal veel te hoog. Als je goed onderhandelt, kun je op minder dan de helft van die startprijs uitkomen.
  • Houd er rekening mee dat het verkeer in Indonesië enorm druk is. In Bali is het heel normaal om een uur onderweg te zijn voor een ritje van 25 kilometer.
  • De metertaxi's van Bluebird staan goed aangeschreven en zijn betrouwbaar. Helaas rijden ze nog lang niet overal in Indonesië en worden online taxi's zoals Bluebird - maar ook Uber en Grab - nog weleens geboycot op verschillende plekken. Soms mogen ze bijvoorbeeld niet bij het busstation komen en zullen ze je via de app vragen om een straat door te lopen naar een plek waar ze je wel kunnen ophalen.

Kosten van een treinticket op Java

Op Java kun je wel gebruik maken van een uitgebreid netwerk aan verbindingen met het openbaar vervoer. Je hebt op Java zelfs keuze uit de trein of de bus! Wij vonden de trein vooral prettig voor langere afstanden, zoals van Malang naar Yogyakarta (reistijd ongeveer 7 uur). De prijs van een treinticket is afhankelijk van de klasse waarin je reist. In de executive klasse heb je fijnere stoelen en meer beenruimte dan in de economy klasse. Voor de lagere klasse betaal je ongeveer €2 per uur in de trein, terwijl je voor de meest luxe klasse het dubbele kwijt bent. Dit zijn enkele voorbeelden van de uitgaven die wij deden aan treintickets.

  • Probolinggo - Banyuwangi: 160.000 IDR per persoon (€10,67) in economy klasse - reistijd ± 4 uur
  • Malang - Yogyakarta: 250.000 IDR per persoon (€16,67) in executive klasse - reistijd ± 7 uur
Een fijne app om je treintickets in Indonesië te boeken is Traveloka.

De lokale bus is het goedkoopste

Je kunt op Java en Flores ook met de bus over het eiland reizen. Dat is eigenlijk de goedkoopste vorm van vervoer in Indonesië. Voor een kaartje in een lokale bus van Probolinggo naar Malang (ruim 110 kilometer) betaalden we €2 per persoon. Voor een mini busje op Flores van Moni naar Ende (± 50 km over kronkelige bergwegen) betaalden we ook €2 per persoon. Een rit in een gedeelde auto van Ende naar Bajawa kostte ons 100.000 IDR per persoon. Omgerekend is dat ongeveer €6,66 voor een rit van meer dan 3 uur.

Eilandhoppen met de boot

In de buurt van Bali liggen de Nusa eilanden en vlakbij Lombok liggen de Gili's en de Secret Gili's. Deze kleine eilandjes hebben geen vliegveld en de enige manier om er te komen is dus met de boot. Je hebt vaak de keuze uit snellere boten en langzame varianten. Voor de boot van Bali naar Nusa Penida (± 30 minuten varen vanaf Kusamba) betaalden we €6 per persoon. Vanuit Nusa Penida gingen we ook een dagje naar Nusa Lembongan en Nusa Ceningan. Voor dit boottochtje van 15 minuten hebben we €6 per persoon betaald (retour).

Met een mini bootje naar de Secret Gili's bij Lombok

Vanuit Nusa Penida hebben we de boot genomen naar Lombok. Dit is een behoorlijk tripje waarbij je eerst langs de Gili eilanden gaat en dan pas wordt afgezet in Lombok. De schade? €28 per persoon!

Voor de 'public boat' van Lombok naar de Gili eilanden betaal je nog geen euro. Dat is dan wel weer lekker goedkoop. ;-)

De public boat tussen Lombok en Gili Air kost nog geen euro!

Binnenlandse vluchten

Indonesië is enorm groot en als je meerdere eilanden in één vakantie wilt bezoeken, dan zul je hoogstwaarschijnlijk wel een keer een binnenlandse vlucht pakken. AirAsia biedt goedkope vluchten aan in Indonesië en Garuda Indonesia is de comfortabele, betrouwbare vliegmaatschappij van het land. Er zijn tal van kleinere, goedkope vliegmaatschappijen in Indonesië, maar die hebben niet allemaal een goede reputatie als het aankomt op veiligheid, stiptheid en betrouwbaarheid. Doe dus even wat research voordat je een vlucht boekt.

Wij hebben meerdere binnenlandse vluchten genomen tijdens onze reis door Indonesië. Dit kwam ook doordat we 2 keer in Jakarta moesten zijn voor mijn maandelijkse injectie. Dit overzicht geeft je een goede indicatie van wat een binnenlandse vlucht kost in Indonesië. Alle prijzen zijn inclusief 1 stuk ruimbagage van minimaal 15 kilogram.

  • Lombok - Jakarta: €120 per persoon met Garuda Indonesia
  • Jakarta - Maumere: €207 per persoon met Sriwijaya Air
  • Bajawa - Labuan Bajo: €45 per persoon met Wings Air
  • Labuan Bajo - Surabaya: €95 per persoon met Lion Air
  • Yogyakarta - Jakarta: €28 per persoon met AirAsia

Een scooter huren in Indonesië

Wij huren in Azië graag een scooter om zo zelf op pad te kunnen in de omgeving. Je hebt dan alle vrijheid om te doen wat je wilt en te blijven zolang je zin hebt. Daarnaast is het enorm goedkoop! Voor het huren van een scooter betaal je in Indonesië ongeveer €4 per dag. Voor een eurootje gooi je je tank vol en kun je een hele dag rondrijden.

Ik moet er wel bij zeggen dat scooter rijden in Indonesië weleens een uitdaging kan zijn. Het verkeer is hectisch en druk en de wegen zijn op best wat plekken slecht. Vooral op Nusa Penida is scooter rijden zeker niet voor beginners. Realiseer je ook dat je niet verzekerd bent als je geen geldig motorrijbewijs in Nederland hebt. Het is dus zonder twijfel de goedkoopste manier van transport in Indonesië, maar niet de vervoersoptie met de minste risico's.

Onze uitgaven aan vervoer in Indonesië

Uiteindelijk gaven wij in 58 dagen €765,57 uit aan transport in Indonesië (2 personen). We hebben hierbij enkel de binnenlandse vluchten van Bajawa naar Labuan Bajo en van Yogyakarta naar Jakarta gerekend. De andere binnenlandse vluchten waren enkel noodzakelijk, omdat wij 2 keer in Jakarta moesten zijn voor mijn maandelijkse injectie. Die geven dus geen representatief beeld van vervoerskosten als je zelf gaat rondreizen door Indonesië.

Gemiddeld bedroegen onze vervoerskosten €6,60 per persoon per dag. Als je veel verschillende bestemmingen gaat bezoeken, dan is dit een realistisch bedrag. Ga je minder rondreizen en blijf je langer op een bestemming, dan kun je het wellicht met minder geld redden. Ga je alleen reizen, dan kun je de kosten van taxi's niet met anderen delen. Je zult dan wat meer geld moeten reserveren voor vervoer, vooral als je op Bali en Lombok gaat reizen, omdat je daar weinig tot geen openbaar vervoer hebt.

Reizen met de bus (per uur)

€0,60 – €1,20

Taxi lange afstanden (per uur)

€10 – €16

Scooter huren (per dag)

€3 – €5

Eten & drinken

Je uitgaven aan eten en drinken hoeven niet heel hoog te zijn in Indonesië. Als je van de lokale keuken houdt dan! Voor een Indonesische maaltijd betaal je namelijk maar €2 tot €3,50. In het centrum van erg toeristische plaatsen, zoals Ubud, Canggu en Kuta (Lombok), liggen de prijzen iets hoger. Maar loop gewoon één straatje het centrum uit en je vindt heerlijk eten voor hele fijne bedragen!

We love curry!

Wil je een burger, pizza, pasta of iets anders westers, dan betaal je minimaal €4 voor een gerecht. Ontbijt is vaak inbegrepen bij je overnachting, maar kun je ook bij restaurants krijgen voor €3 tot €4,50. Een kopje koffie kost €1 tot €2 en een halve liter bier (Bintang is het lokale biermerk) kost gemiddeld €3 tot €4. Wil je een gezonder alternatief, ga dan voor een fruit smoothie voor maar €2. :-)

Wij gaven met 2 personen €1.100,54 uit aan eten & drinken tijdens onze 58 dagen in Indonesië. We hebben enkele meerdaagse tours gedaan (3 dagen bij de Komodo eilanden en 2 dagen een trekking naar de Rinjani vulkaan) en hierbij waren de maaltijden inbegrepen. Gemiddeld komen we uit op een bedrag van €9,49 per persoon per dag. Hiervoor eet je Indonesische gerechten (helemaal geen straf!), drink je regelmatig een biertje, ontbijt je af en toe buiten de deur en neem je tussendoor een frisse smoothie.

Je kunt het beste besparen op eten & drinken door geen alcohol te drinken, goed te ontbijten bij je accommodatie en in goedkope, lokale restaurants te eten buiten het centrum van toeristentrekpleisters. Als je dat allemaal doet, dan zou je met een budget van €7 per dag voor eten & drinken wel uitkomen.

Indonesische maaltijd

€2 – €3,50

Kopje koffie

€1 – €2

Halve liter bier

€3 – €4

Westerse maaltijd in restaurant

€4 – €7

Sandwich

€3 – €4

Frisje op het terras

€0,50 – €1

Excursies & entreegelden

Ook in deze categorie kun je het qua kosten zo gek maken als je wilt. Je kunt je kosten voor tours binnen de perken houden door bezienswaardigheden op eigen houtje te bezoeken in plaats van met een tour, maar aan de - soms hoge - entreegelden ontkom je niet!

Wij hebben waanzinnige tours gedaan in Indonesië. Ze waren zeker niet goedkoop, maar wij vonden het het geld absoluut waard! Oke, alleen het raften was iets minder, doordat het water in de rivier zo laag stond. ;-)

Naast deze tours moesten we bij bezienswaardigheden regelmatig een paar euro entreegeld betalen, bijvoorbeeld bij een waterval of een tempel. De entree voor de Bromo vulkaan, de Prambanan tempel en de Borobudur tempel is helaas wel een stuk hoger dan een paar euro. Lees alles over de verschillende soorten tickets en prijzen in onze blogs over deze highlights.

Alle tips en handige info op een rij De Bromo vulkaan bewonderen zonder tour

8x antwoord op de meest gestelde vragen De Prambanan tempel bezoeken

Must-see in Indonesië De zonsopkomst vanaf de Borobudur tempel

Als we alles bij elkaar optellen, dan betaalden we €1.222,18 aan tours en entreebewijzen. Een flink bedrag, zeker in verhouding tot onze andere uitgaven in Indonesië! Maar we hebben nergens spijt van. Sommige plekken wil je gewoon écht gezien hebben. Gemiddeld kostten tours en entreetickets ons €10,54 per persoon per dag.

Overigen

Naast al deze uitgaven besteedden we nog €47,98 aan toiletspullen, bezoekjes aan de kapper, nieuwe kleren en het laten wassen van onze kleding. Ook kopen we altijd een lokale simkaart, zodat we ook onderweg internet hebben en bijvoorbeeld even de reviews van een restaurantje waar we langslopen kunnen checken. We kochten 2 simkaartjes met ieder 5GB internet voor €15. We hebben gedurende de twee maanden in Indonesië regelmatig moeten opwaarderen, vooral als de wifi verschrikkelijk was en we wel een nieuw blog wilden publiceren. ;-) In totaal kostte ons dat nog €44 met zijn tweetjes.

Onze totale overige kosten komen daarmee op €106,98. Dit is een gemiddelde van €0,92 per persoon per dag.

Dagbudget voor Indonesië

In totaal hebben wij met 2 personen €4.104,22 uitgegeven in Indonesië (excl. vliegticket erheen vanaf Nieuw-Zeeland). Voor gemiddeld €35 per persoon per dag hebben we een onvergetelijke tijd gehad in dit land. We hebben ontzettend veel bezienswaardigheden bezocht, genoten van de lokale keuken, in hele fijne accommodaties geslapen en fantastische tours gedaan.

Maar laat je zeker niet afschrikken als je minder geld uit wilt geven aan je reis door Indonesië. Het kan namelijk écht goedkoper. De dure tours (bijvoorbeeld naar de Komodo eilanden en op de Rinjani vulkaan) kun je dan beter achterwege laten. Ook zou je kunnen besparen op drankjes doen op het terras en in hele simpele kamers kunnen slapen. Ook al doe je zuinig, je zult wel minimaal €25 per persoon per dag nodig hebben in Indonesië.

Uiteraard kan het ook allemaal een stukje duurder uitpakken dan bij ons het geval was. Doordat wij lang op reis zijn, letten wij namelijk wel op ons budget en proberen we niet te duur uiteten te gaan en boeken we geen luxe hotels. Als je een paar weekjes op vakantie bent, vind je je uitgaven waarschijnlijk wat minder belangrijk en zul je eerder €50 per persoon per dag uitgeven in Indonesië.

Zo zie je maar, het is een land wat past bij allerlei type reizigers en bij allerlei soorten budgetten. Echt een hele veelzijdige bestemming die wij met volle overtuiging kunnen aanraden!

Alle blogs over Indonesië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Vietnam

Wat kost reizen in Vietnam?

Laos

Wat kost reizen in Laos?

Maleisië

Wat kost reizen in Maleisië?

Indonesië

De leukste route voor een reis naar Bali

Sri Lanka

Wat kost reizen in Sri Lanka?

Singapore

Wat kost een paar dagen in Singapore?

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen