De avontuurlijkste tour naar Machu Picchu: de 4-daagse Inca Jungle Trail

Peru 12 oktober 2018

Na bijna 5 weken backpacken in Peru is het nu dan toch echt tijd voor de beroemdste highlight van het land: Machu Picchu! Hoe lang dromen we er al niet van om dit wereldwonder met onze eigen ogen te gaan zien? De vraag was alleen nog: hoe komen we bij Machu Picchu? Je kunt vanuit Cusco simpelweg met de trein naar het dorp vlakbij Machu Picchu (sáááái) of je gaat met één van de vele meerdaagse tours mee. Hiking tours zoals de Inca Trail en Salkantay Trek zijn populair, maar afwisselender en – in onze ogen – leuker is de Inca Jungle Trail. In 4 dagen ga je mountainbiken, hiken, raften, ziplinen en uiteindelijk sta je bij de magische Inca ruïnes van Machu Picchu!

De Inca Jungle Trail van dag tot dag

Dag 1 – mountainbiken & raften

Om half 7 ’s ochtends worden we verwacht bij het tourbureau in Cusco voor de start van de Inca Jungle Trail. We hebben er heel veel zin in! Onze groep bestaat maar uit 6 personen (inclusief onszelf), echt fijn. Eerst moeten we een paar uur rijden tot we aankomen bij het startpunt voor het mountainbiken. Als we rond een uur of 10 uitstappen op een plek op 4.700 meter boven zeeniveau, voelen we hoe enorm koud het is. En het regent ook nog! Het is toch echt de bedoeling dat we hier gaan beginnen aan ons mountainbike-avontuur…

Na een half uurtje zijn we al zeiknat en best verkleumd van de kou. Het mountainbiken is alleen maar naar beneden, dus ik houd mezelf op de been met het idee dat hoe verder we komen, hoe meer de temperatuur zal stijgen. Sommige tourgroepjes zien we de mountainbikes weer op het busje laden en de rest van het traject in de warme bus afleggen, maar wij zijn een groep met bikkels. ;-) Het is jammer dat de wolken helemaal in de vallei hangen, want volgens mij is het hier onwijs mooi. Helaas zien we niet veel van de omgeving, het zit helemaal dicht!

Mountainbiken tijdens de Inca Jungle Trail naar Machu Picchu - Peru
Helaas, geen uitzicht…

Ach, je kunt niet altijd geluk hebben met het weer. Na een paar uur op de fiets zijn we bij het eindpunt. Tijd om droge kleren aan te doen en op te warmen met koffie en thee. Daarna rijden we naar het dorp Santa Maria, waar we de eerste nacht zullen verblijven. We krijgen een warme lunch voorgeschoteld, daar knappen we goed van op. Na de lunch is het tijd voor een siësta, voordat we aan het eind van de middag gaan raften.

Ronny en ik hebben allebei nog nooit geraft, dus we weten niet goed wat we kunnen verwachten. Na de veiligheidsinstructies stappen we met 4 anderen en onze instructrice in het bootje. Raften blijkt super cool! Sommige ‘rapids’ (stroomversnellingen in de rivier) zijn spannend, maar nooit zodanig dat we het eng vinden. Er is veel gezelligheid in de boot en we doen het echt als een team. Alhoewel we regelmatig een flinke golf enorm koud water over ons heen krijgen, heeft iedereen volop plezier. Nadat we na 1,5 uur succesvol het einde van het rafting parcours hebben bereikt, wacht de ultieme beloning op ons. Een grote sauna waar we met tientallen mensen tegelijk in kunnen. Heerlijk om op te warmen en te genieten van een verdiend biertje natuurlijk. ;-)

Dag 2 – 20 kilometer hiken en relaxen in de hot springs

Vandaag staat er een flinke wandeling op het programma, maar liefst 20 kilometer! Tijdens het eerste deel van de hike loopt het pad vrijwel de hele tijd omhoog, maar onze gids stopt regelmatig bij coca- en fruitplantages voor wat uitleg. We stoppen ook bij het Monkey House, waar we lokale producten kunnen proeven. Het is pas 11 uur ’s ochtends, maar dat houdt ons niet tegen om een shotje Inca Tequila te proberen! In de fles Inca Tequila zit een dode slang, waardoor het drankje volgens de locals een medicinale werking heeft. Goed excuus om alcohol te drinken, toch? ;-)

Hiken - Inca Jungle Trail - reizen in Peru
Het eerste deel van de hike moeten we omhoog.
Hiken naar Machu Picchu - Inca Jungle Trail - Peru
Een shotje Inca Tequila in de ochtend, moet kunnen!
Alles over de Inca Jungle Trail - van Cusco naar Machu Picchu
Een nieuw vriendje gemaakt
Inca Jungle Trail - tips - waar te boeken - wat mee te nemen
Even stoppen bij een kraampje vol vers fruit

Door de vele stops is de hike heel goed vol te houden en na zo’n 2 uur wandelen bereiken we het hoogste punt. Vanaf nu is het alleen nog maar naar beneden en vlak. Appeltje eitje! ;-) We lopen door een bergachtig en jungle-achtig landschap. Ook al moeten we de muggen van ons afslaan, we genieten enorm van deze omgeving en de uitzichten. Het laatste deel van de hike lopen we langs de rivier, totdat we bij ons eindpunt komen: de hot springs. In deze warme baden kun je je spieren even verwennen na de 20 kilometer lange hike van vandaag. Top!

Inca Jungle Trail naar Machu Picchu - alternatief voor Inca Trail - Peru
Alles over de Inca Jungle Trail - avontuurlijke tour naar Machu Picchu

Dag 3 – ziplinen en een wandeling langs het treinspoor

Vandaag gaan we vliegen! Of nou ja, soort van. :-) We gaan ziplinen van berg naar berg. Het is een onwijs leuk parcours, waarbij we ondersteboven aan de zipline hangen en zelfs als een vogel (gezicht naar voren, armen wijd) naar de andere berg vliegen. Ook was er een hoge wiebelbrug en moesten we een stukje rotsklimmen. Het was een avontuurlijke ochtend!

Ziplinen tijdens de Inca Jungle Trail in Peru
Ziplinen tijdens de Inca Jungle Trail - Van Cusco naar Machu Picchu
Rotsklimmen - Inca Jungle Trail - backpacken in Peru

Na het ziplinen gaan we richting Machu Picchu Pueblo (voorheen Aguas Calientes). Dit dorp ligt aan de voet van de berg waar Machu Picchu ligt. We moeten 2,5 uur langs het treinspoor lopen om Machu Picchu Pueblo te bereiken. In het begin schijnt de zon fel, maar dat het weer hier veranderlijk is merken we al snel. Na een half uur lopen begint het hard te regenen. En het stopt niet meer tot we in ons hostel zijn! Oh oh, als we morgen bij Machu Picchu maar goed weer hebben…

Lopend langs het spoor naar Machu Picchu / Aguas Calientes

Dag 4 – naar Machu Picchu

Yes, vandaag is het zover! Hoewel de dag niet zo rooskleurig begint – de wekker gaat om 4:00 uur ’s nachts en het regent alweer – gaan we toch vol enthousiasme naar Machu Picchu. We lopen naar het eerste checkpoint en beginnen dan aan onze klim naar boven. In het donker trotseren we de vele treden die ons naar Machu Picchu brengen. Het is een behoorlijke hike vanaf het dorp naar Machu Picchu, maar 1,5 uur later staan we vol trots en met kriebeltjes in onze buik bij de ingang. Laat Machu Picchu maar komen!

Helaas wil het weer nog niet echt meewerken aan het realiseren van onze droom. Het is zo ontzettend bewolkt dat vanaf het House of Guardians – waar je de bekende foto van Machu Picchu maakt – de Inca ruïnes helemaal niet te zien zijn. Oh nee! Maar onze gids vertelt ons dat de dag gisteren ook zo begon en dat het toen in de loop van de ochtend opklaarde. Duimen dat dat nu ook gebeurt!

Na de uitleg van de gids zien we af en toe een fractie van Machu Picchu, maar goed zicht hebben we nog niet. We besluiten daarom om eerst naar de Inca Bridge te lopen. Als we drie kwartier later terug komen bij het House of Guardians verschijnt er een hele, hele, hele brede glimlach op ons gezicht. We zien Machu Picchu en wat is het mooi! Op één van de grote grasvelden gaan we er eens even lekker voor zitten en gewoon zitten kijken. Kijken naar dit schitterende wereldwonder!

Machu Picchu in Peru - wereldwonder
Machu Picchu - Inca Jungle Trail - hoogtepunt van Peru
Machu Picchu - Inca Jungle Trail - Peru

Bij veel van de meerdaagse hikes of tours naar Machu Picchu ga je dezelfde dag terug naar Cusco. Dit betekent dat je tot het einde van de ochtend bij Machu Picchu kunt blijven en daarna richting de trein of de bus moet. Voor ons gold dit niet, want wij hadden zelf een treinkaartje terug geregeld voor een dag later. Zo kunnen we vandaag zolang als we willen bij Machu Picchu blijven én gaan we morgen nog Huayna Picchu (de berg achter Machu Picchu) beklimmen. Dit geeft ons vandaag voldoende tijd om ook helemaal naar de Sun Gate te lopen vanaf waar we een spectaculair uitzicht hebben op de omgeving en Machu Picchu.

Sun Gate - Machu Picchu - Peru
Vanaf de Sun Gate

Uiteindelijk besluiten we de ruïnes van dichtbij te gaan bekijken en gaan we de oude stadsmuren binnen. Het is absoluut een fascinerende plek. Rond een uur of 1 starten we aan de wandeling terug naar het dorp, we zijn doodop!

Extra dag 5 – beklimming Huayna Picchu & 2e dag Machu Picchu

Deze dag hoort niet meer bij de Inca Jungle Trail, maar hebben we zelf geregeld. We hebben een paar weken geleden kaartjes gekocht voor Machu Picchu en Huayna Picchu. Huayna Picchu is de berg achter Machu Picchu en deze kun je beklimmen voor een waanzinnig uitzicht op Machu Picchu. Er zijn slechts 400 toegangskaartjes voor Huayna Picchu per dag, dus je moet er op tijd bij zijn als je deze hike wilt doen.

Onze benen zijn nog stijf en moe van de afgelopen dagen, dus we besluiten om nu de bus vanaf het dorp naar de ingang van Machu Picchu te nemen. Dat scheelt ons toch weer 1,5 uur hiken. En wat hebben we vandaag een geluk, want de lucht is helemaal blauw! De zon schijnt, we zien Machu Picchu nu op haar allermooist.

Machu Picchu - Peru
Die spitse berg achter Machu Picchu is Huayna Picchu.

De beklimming van Huayna Picchu gaat eigenlijk een stuk beter dan verwacht. De trappen zijn soms smal, maar je kunt je goed vasthouden aan touwen of aan de rotswand. Na 3 kwartier staan we al op de top. Wauw, wauw, wauw, wat een uitzicht. We zijn echt dol op Machu Picchu!

Beklimming Huayna Picchu - uitzicht op Machu Picchu
De top van Huayna Picchu bereikt!

Na de beklimming van Huayna Picchu gaan we weer even uitrusten op het gras bij het House of Guardians. Je kunt hier trouwens ook heerlijk mensen kijken. Urenlang wordt er geposeerd voor de beste foto, best vermakelijk. ;-) Na twee dagen Machu Picchu zijn we moe, maar oh zo voldaan. We hebben dit wereldwonder écht goed kunnen zien, alles kunnen doen wat we wilden en goed weer gehad. We zullen met een topgevoel terugdenken aan de Inca Jungle Trail en onze dagen bij Machu Picchu!


Praktische informatie over de Inca Jungle Trail

Waar boek je de Inca Jungle Trail?

De 4-daagse Inca Jungle Trail start vanaf de stad Cusco. In het historische centrum van de stad struikel je bijna over de tourbureaus die de Inca Jungle Trail aanbieden. Door de grote concurrentie is de prijs voor deze tour bizar laag. Je kunt de Inca Jungle Trail al boeken vanaf 160 dollar, inclusief toegangskaartje voor Machu Picchu! Er schijnt wel wat verschil te zitten in kwaliteit bij de verschillende tourbureaus, bijvoorbeeld qua accommodaties of het eten. Een prijs voor de Inca Jungle Trail tussen de 160 en 210 dollar per persoon (terugweg met de bus, geen trein) is normaal.

Dit zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je de Inca Jungle Trail gaat boeken.

 • Zijn alle activiteiten (mountainbiken, raften, ziplinen, hot springs) inbegrepen? Welke kosten zijn exclusief?
  In de meeste gevallen is eten met thee of limonade inbegrepen, maar (alcoholische) drankjes en snacks zul je bijvoorbeeld zelf moeten kopen. Daarnaast is er een optionele bus van de hot springs naar Santa Maria (slaapplek) die meestal niet is inbegrepen in de prijs en natuurlijk een eventuele fooi voor de gids.
 • In wat voor accommodaties slaap je? Krijg je een tweepersoonskamer of slaap je op slaapzalen?
 • Zijn alle maaltijden inbegrepen?
  Vaak is vanaf de lunch van dag 1 t/m het ontbijt van dag 4 inbegrepen in de tour.
 • Wat is de maximale groepsgrootte?
 • Hoe ga je terug naar Cusco?
  Optie 1 is 2,5 uur wandelen langs het spoor en vervolgens met de bus (goedkoopste). Optie 2 is met de trein. In principe zijn tours die met de trein terug gaan ongeveer 70 dollar duurder dan wanneer er voor wandelen en de bus gekozen wordt, want dat is de prijs van een treinkaartje.
 • Hoe zijn de reviews van de tourorganisatie?

Wij hebben geboekt bij Reserv Cusco en zijn hier hartstikke tevreden over. We sliepen steeds in schone accommodaties op een eigen kamer. Het eten was erg lekker en voldoende in hoeveelheid. De gids was gezellig en alles was goed geregeld. Geen op- of aanmerkingen dus!

Trein Cusco - Machu Picchu
Even navragen voor je boekt: hoe ga je terug naar Cusco?

Wat neem je mee?

Het is verstandig om een kleine rugzak in te pakken voor de Inca Jungle Trail en je grote backpack achter te laten bij je hotel in Cusco. Je moet namelijk zelf je bagage dragen tijdens de hikes, dus hoe meer je meeneemt, hoe zwaarder de hike wordt. Dit is wat wij mee hadden genomen tijdens de Inca Jungle Trail.

 • Kleding – 1 lange broek (waar je in kunt hiken), 1 korte broek, 4 T-shirts, bikini/zwembroek
 • Wandelschoenen
 • Slippers
 • Lichtgewicht handdoek
 • Toiletspullen – niet vergeten: muggenspray met minimaal 40% DEET, zonnebrandcrème, crème tegen de jeuk van muggenbulten (wij zijn echt lek gestoken, ondanks de muggenspray!)
 • Zaklamp / hoofdlampje voor de hike naar Machu Picchu
 • Paspoort – zonder paspoort kom je Machu Picchu niet binnen!
 • Regenjas en poncho’s
Wat neem je mee op Inca Jungle Trail
Goede wandelschoenen zijn handig tijdens het hiken

Breid je tour zelf uit met één dag extra Machu Picchu

Als je de tijd hebt en het geld kunt missen, dan is het zo’n aanrader om een dag extra bij Machu Picchu te blijven. Op dag 4 ga je gewoon volgens de planning van de tour naar Machu Picchu, maar je hoeft niet zo vroeg weg als de rest van de groep om de trein of bus naar Cusco te halen. Door vooraf een toegangskaartje te kopen voor Machu Picchu (en eventueel Huayna Picchu of Machu Picchu Mountain), kun je de dag erna nog een keer gaan genieten van dit wereldwonder.

Wij vonden het echt ideaal dat we het op deze manier hadden gedaan, want het gaf ons heel veel rust. We konden alles op ons gemak bekijken en ook een meer afgelegen plek zoals de Sun Gate bezoeken (1,5 uur wandelen heen & terug – vanaf House of Guardians). Daarnaast heb je natuurlijk meer kans op een moment met goed weer als je langer de tijd hebt in Machu Picchu. En tja, voor zo’n wereldwonder wil je wel de tijd nemen, toch?

Machu Picchu - wereldwonder - Peru
Met recht een wereldwonder, vind je niet?

Mocht je een nacht extra in Machu Picchu Pueblo verblijven, boek dan bij Picos House. Een betaalbaar hotel met fijne kamers en de vriendelijkste eigenaren van het hele dorp.


Kortom, de Inca Jungle Trail is leuk, afwisselend en enorm betaalbaar. Je hoeft de 4-daagse tour niet ruim van tevoren te boeken en het zit vol met avontuurlijke activiteiten. Als ik opnieuw de keuze zou moeten maken, zou ik zonder twijfel weer voor de Inca Jungle Trail gaan!

Inca Jungle Trail - aanrader - Peru
De Inca Jungle Trail was top!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 reacties

 • Bas en Els

  13 oktober 2018 om 09:18

  Waaauw waaauw waaauw…. dat zeggen we steeds bij het lezen van deze blog, wat een geweldig avontuur en wat zijn jullie doorzetters en Yes!!! Eindelijk jullie allergrootste wens is werkelijkheid geworden…. een herinnering om nooit meer te vergeten… zo gegund lieverds💋😘

 • Sanne

  21 oktober 2018 om 19:18

  Hallo,

  Wij zijn een reis aan het plannen naar Peru en daarbij willen we een inca trail gaan lopen. Nu is de vraag: hadden jullie de jungle trail ver vantevoren geboekt of toen jullie al in Peru waren?

  Groetjes

  • Djura

   22 oktober 2018 om 13:32

   Hi Sanne,

   Wil je de klassieke Inca Trail (hiken over door Inca’s aangelegde paden en eindigen bij Machu Picchu) doen of de Inca Jungle Trail? Wij hebben die laatste gedaan en dat kun je makkelijk ter plekke boeken in Cusco. Voor de klassieke Inca Trail moet je echt ver van tevoren boeken, omdat er maar een beperkt aantal mensen per dag mogen starten aan de hike. Ik schat in dat je een half jaar van tevoren wel moet boeken voor de Inca Trail. ;-)

 • Rachel

  3 januari 2019 om 14:32

  Klinkt super leuk! Je zegt dat je gereserveerd hebt via Reserv Cusco, maar als ik op de tripadvisor link klik staat er vanaf 350 euro. Maar wij zouden het ook graag voor de prijs doen die jullie hebben betaald. Hebben jullie online geboekt of ter plaatse? Ik hoor het graag! Thanks!

  • Djura

   3 januari 2019 om 17:24

   Hi Rachel,

   Dat snap ik. Het scheelt veel of je via een Nederlandse site boekt of ter plekke. Wij hebben de Inca Jungle Trail bij het kantoor van Cusco Reserv geboekt, maar ik denk dat je ook wel rechtstreeks naar hen een mailtje kunt sturen om de prijs op te vragen. Als je echt in het hoogseizoen (juni t/m augustus) de tour wil doen, is dat wel aan te raden denk ik. Anders kun je waarschijnlijk ook prima een paar dagen van tevoren ter plekke boeken. ;-)

   Groetjes,
   Djura

 • Renée

  17 november 2019 om 12:45

  Hoi! Ik vraag me af of het entree ticket voor de Machu Picchu bij de Inca Jungle trail in zit? Of moet je deze wel ver ben tevoren boeken/reserveren? Groetjes Renée

  • Djura

   17 november 2019 om 22:04

   Hoi Renée, bij de Inca Jungle Trail zit een toegangsbewijs voor Machu Picchu inbegrepen. Je hoeft die dus niet zelf (lang van tevoren) te reserveren. Veel plezier in Peru!

 • Lieve

  1 februari 2020 om 12:18

  Haai, ten eerste wil ik zeggen dat ik deze blog heel leuk vond om te lezen en ook helpt om een beeld te krijgen van de jungle trail!
  Ik ben van plan met een vriendin naar peru te gaan en natuurlijk mag de machu picchu bezoeken niet ontbreken. De jungle trail lijkt ons enorm leuk alleen weten we niet zo goed wat nou echt slim is om te doen: nu al boeken of pas daar in cusco? En zouden we dan het ticket voor de machu picchu zelf wel al moeten boeken? Want we willen natuurlijk niet het risico lopen dat we de machu picchu helemaal niet kunnen bezoeken. Daarnaast vragen wij ons af wat we dan moeten doen met onze backpack, we gaan waarschijnlijk beiden met een backpack van 50Liter en een daypack alleen zouden we die backpack dan ergens zomaar in een hostel kunnen achterlaten of is dit gevaarlijk?
  Wij zullen trouwens rond begin mei daar zijn.
  Het zou ons heel erg helpen als je deze vragen zou kunnen beantwoorden!
  Met vriendelijke groet,
  Lieve van Dam

  • Djura

   2 februari 2020 om 10:21

   Hoi Lieve,

   Leuk om te horen dat je door ons blog een goed beeld hebt gekregen van de Inca Jungle Trail! Of je de Inca Jungle Trail in Nederland of in Cusco boekt, maakt niet zoveel uit. Het kan makkelijk ter plaatse, maar ik kan het me voorstellen als je het fijn vindt om dit al wat verder van tevoren vast te leggen. Als je vanuit Nederland al gaat boeken, mail dan rechtstreeks met een tourbureau in Cusco en boek niet via een tussenpersoon, want dan betaal je vaak veel te veel! De prijs (incl. ticket Machu Picchu) voor de tour zou maximaal €200 moeten zijn, tenzij je met de trein terug reist. Dan is de tour wat duurder, omdat de treintickets prijzig zijn. Wij hebben de Inca Jungle Trail gedaan via Reserv Cusco en je kunt online hun e-mailadres vinden als je vooraf al wilt boeken.

   Bij de Inca Jungle Trail zit in principe een toegangsbewijs voor Machu Picchu inbegrepen. Deze hoef je dus niet zelf te kopen, tenzij je – net als wij – een extra dag in Machu Picchu wilt zijn, bijvoorbeeld om Huayna Picchu te beklimmen. Dit hoort dan niet meer bij de tour en daarvoor zou je zelf een ticket moeten kopen.

   Je backpack kun je prima achterlaten bij je accommodatie in Cusco. Meestal zetten ze je bagage in een afgesloten ruimte. Wij hebben in diverse landen onze bagage voor enkele dagen achtergelaten en dit is altijd goed gegaan.

   Alvast heel veel plezier met de voorbereidingen voor jullie reis naar Peru! Als we je nog kunnen helpen met andere dingen, laat het gerust weten.

   Groetjes,
   Djura

 • Lieve

  2 februari 2020 om 18:21

  Heel erg bedankt voor de antwoorden! Zou een daypack (Ongeveer 12/15L) denken jullie genoeg zijn voor die hele jungle trek van 4 dagen? Want met onze backpack is niet handig mountainbiken lijkt me.
  Bedankt!

  • Djura

   3 februari 2020 om 20:22

   Hoi Lieve, een daypack van 12 tot 15 liter is denk ik wel krap voor deze 4-daagse tour. Ik weet niet of alle spullen die je nodig zou hebben daarin passen, ook omdat je soms wat hoger in de bergen bent en het dan best fris kan zijn. Een trui en lange broek heb je dus ook wel nodig. Wij hadden volgens mij een daypack van 20 liter bij en dat was proppen. ;-) Tijdens het mountainbiken kan je rugzak sowieso in de bus, maar bij het hiken moet je hem in principe zelf dragen. Hoewel het bij ons wel mogelijk bleek om op dag 2 (de dag met de langere hike) tegen betaling je rugzak te laten wegbrengen. Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

Populair op Travly