Maak een roadtrip door The Catlins | Ongerepte stranden, woeste kliffen & wildlife spotten

Djura

Ik hoor je denken: The Catlins? Ik moet eerlijk zeggen, ik had ook nog nooit van deze regio in Nieuw-Zeeland gehoord. Maar het bleek de ideale bestemming na het toeristische Milford Sound en Fiordland National Park. Wat een rust hier! Het gebied zit vol ruige baaien met indrukwekkende kliffen. En met een beetje geluk spot je er zeeleeuwen, dolfijnen, zeehonden of de bijzondere geeloogpinguïn. Helemaal gratis!

The Catlins ligt in het zuiden van het Zuidereiland, tussen de steden Invercargill en Dunedin. De dagen hiervoor hadden we doorgebracht in het Fiordland National Park, wat ook ver in het zuiden ligt. Nu we toch al zo zuidelijk zijn, kunnen we net zo goed ook eens een kijkje nemen in The Catlins! ;-) We zoeken wat informatie over de leukste stops onderweg en gaan op pad! In 2 dagen rijden we langs deze highlights.

Stop 1: Slope Point

Het is niet per se de mooiste plek in de omgeving, maar wel de zuidelijkste! Op Slope Point bevinden we ons op het zuidelijkste puntje van het Zuidereiland. We turen een tijdje naar de oneindig lijkende zee voor ons en kijken hoe het water tegen de rotsen aan beukt. Een prima stop om de dag mee te beginnen!

Stop 2: Curio Bay

Na nog geen half uur rijden komen we bij onze volgende bestemming: Curio Bay. Het bijzondere van deze baai is dat er op de bodem fossielen van een miljoenen jaar oud bos liggen. En bij eb kun je dit perfect zien! De resten van de boomstammen in de bodem zijn bizar. Zoiets hebben we nooit eerder gezien.

Ook voor het spotten van de geeloogpinguïn is Curio Bay een goede plek. Deze bijzondere beestjes zijn overdag aan het vissen in de zee en keren rond zonsondergang terug naar hun nest op het land. Als je rond die tijd gaat kijken, heb je goede kans om de pinguïns te zien!

Stop 3: Porpoise Bay

Direct naast Curio Bay ligt Porpoise Bay. Een enorm lange baai met een heerlijk ogend zandstrand. Dat ziet er niet verkeerd uit! Schijnbaar wordt de baai geregeld bezocht door dolfijnen en komen ze behoorlijk dichtbij als je in de zee aan het zwemmen bent. Voor ons zit een poging wagen er helaas niet in, de zee ziet er behoorlijk wild uit. Dat risico nemen we maar niet. ;-)

De Hector’s dolfijnen in Porpoise Bay zijn een bijzondere dolfijnensoort. Het is de kleinste soort onder de dolfijnen en er leven er nog maar 7.000 wereldwijd! Vooral in de zomer en herfst heb je goede kans om ze te zien bij Porpoise Bay, omdat ze dan hun voedsel dichtbij de kust zoeken. In Porpoise Bay leven naar schatting 20 van deze nieuwsgierige beestjes.

Stop 4: McLean Falls

In The Catlins vind je verschillende watervallen en als je slechts tijd hebt voor eentje, dan zou ik de McLean Falls bezoeken. Na een korte wandeling kom je bij de waterval die verscholen ligt in het dichte bos. Super mooi! Mocht je geen genoeg krijgen van watervallen, dan liggen de Matai Falls en de Purakaunui Falls in de buurt.

Stop 5: Florence Hill Lookout

Bij dit uitzichtpunt kijk je over de mooie Tautuku Bay. Erg lang zijn we hier alleen niet blijven kijken, want we werden gelijk belaagd door zandvliegen zodra we de auto uitstapten. Even een fotootje en door!

Stop 6: The Lost Gypsy bus

In het dorp Papatowai staat een bijzondere bus. Bij The Lost Gypsy neemt kunstenaar Blair je mee in een wondere wereld van unieke bouw- en kunstwerkjes. Je mag op knopjes drukken, aan kunstwerkjes draaien en meer. Blair omschrijft het zelf als een speeltuin voor volwassenen en zo voelden wij ons ook op deze plek. Deze excentrieke man heeft met heel weinig heel veel kunnen maken. Heel knap en zeker een stop waard. Vooral als je een creatief hart hebt (zoals Ronny) of gek bent op het excentrieke, beetje hippie achtige, dan is The Lost Gypsy een fantastische stop!

De bus is gratis te bezoeken. De grotere kunstwerken vind je in ‘het theater’. Als je hier naar binnen wil, betaal je 8 NZD (€5) per persoon. Zeker doen!

Stop 7: Matai Falls

De Matai Falls liggen op onze route en dus nemen we ook hier nog een kijkje. Naar onze mening is deze waterval minder bijzonder dan de McLean Falls die we eerder vandaag bezochten, maar een waterval bekijken blijft altijd leuk. Toch? :-)

Einde dag 1 - kamperen bij Kuramea Lodge Holiday Park

In The Catlins is het heerlijk rustig. Het leven lijkt hier net een tandje minder snel te gaan en wij laten ons lekker meenemen in dit relaxte tempo. We besluiten daarom dat het mooi is geweest voor vandaag. We zouden nog 1 of 2 highlights in deze dag kunnen proppen, maar daar hebben we geen zin in. En dus zoeken we een kampeerplek op. Er zijn niet veel gratis campsites in de buurt, dus gaan we voor een betaalde camping. Bij Kuramea Lodge Holiday Park staan we op een fijne plek met stroom. wifi, douches en wc’s. Alles wat we nodig hebben!

Stop 8: Surat Bay

De volgende ochtend rijden we naar Surat Bay. Aan de baai heb je een lang zandstrand en daarom is het een geliefde plek voor zeeleeuwen om te rusten. Wij hopen natuurlijk dat we deze enorme dieren gaan zien! Maar helaas, we lopen zo’n 3 kwartier over het strand, maar geen zeeleeuw te bekennen. Hopelijk hebben we bij de volgende plek meer geluk!

Stop 9: Cannibal Bay

En geluk hebben we nu zeker. Op het nabijgelegen Cannibal Bay liggen meerdere zeeleeuwen te rusten in het zand. Wat een gigantische beesten! Op een veilige afstand kijken we naar ze, maar echt veel bewegen ze niet. Toch blijft het leuk om deze dieren van zo dichtbij gezien te hebben. En het wordt nog beter als er precies een zeeleeuw uit de zee gehupst komt als wij staan te kijken. Boffen!

Stop 10: Nugget Point

We eindigen onze roadtrip bij Nugget Point. Na een korte wandeling vanaf de parkeerplaats komen we bij het uitkijkpunt vanaf waar we zicht hebben op een steile klif en de vele rotsen in het water. Een mooie plek! En als je goed kijkt kun je op de rotsen af en toe een zeehondje zien liggen. Zulke schattige diertjes!

Afsluiten in Dunedin

We laten de rust van The Catlins achter ons en rijden door naar een grotere stad in het zuiden van Nieuw-Zeeland: Dunedin. Ook vanaf Dunedin zou je met (boot- of kajak)tours mee kunnen om wildlife te spotten, maar aangezien wij al helemaal tevreden zijn met de dieren die we afgelopen dagen hebben gezien, skippen wij deze prijzige optie. Wat je wel zeker moet doen in Dunedin: je roadtrip afsluiten met het proeven van biertjes bij de Emersons bierbrouwerij! 

Is The Catlins een must see in Nieuw-Zeeland?

The Catlins hoort voor mij niet bij de top highlights van het land, maar het is leuk om meer van een land te zien dan de allerbekendste plekken. Dus als je na het Abel Tasman National Park, Lake Tekapo, het Mount Cook National Park en Milford Sound nog wat dagen over hebt op het Zuidereiland, dan is The Catlins een leuke toevoeging aan je route door Nieuw-Zeeland. In 2 dagen kun je vrijwel alle bekendere bezienswaardigheden in The Catlins bezoeken.

Handig om te weten: Er zijn weinig steden en dorpen in The Catlins en daardoor ook minder (grote) supermarkten. Handig dus om voor je roadtrip nog even wat eten en drinken in te slaan. ;-)

Alle blogs over Nieuw-Zeeland

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Nieuw-Zeeland

7x de leukste stops aan de schitterende Milford Road

Nieuw-Zeeland

Arthur’s Pass: de mooiste weg van Nieuw-Zeeland?

Nieuw-Zeeland

Een 4-daagse roadtrip door Northland

Nieuw-Zeeland

Wat kost reizen in Nieuw-Zeeland?

Indonesië+1

Persoonlijke update vanuit Bali

Nieuw-Zeeland

Wellington: de speciaalbier hoofdstad van Nieuw-Zeeland

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen