Wat kost reizen in Laos? | Alles over lokale prijzen en een reëel dagbudget

Djura

Laos heeft een speciale plek in ons hart. Niet alleen omdat het het land was waar onze wereldreis begon, ook omdat het er zo heerlijk relaxt is. De lokale bevolking maakt zich niet zo snel druk en daar ga je als reiziger vanzelf in mee. Wat ook fijn is aan Laos: je hebt maar een klein reisbudget nodig in dit land! We vertellen je precies wat wij hebben uitgegeven tijdens onze reis door Laos en welke kosten je kunt verwachten.

3 weken backpacken in Laos

Onze wereldreis begon in Laos. Oke, niet letterlijk. We vlogen vanuit Amsterdam eerst naar Bangkok en reisden een dag later de grens over naar Laos. ;-) We voelden ons gelijk op ons gemak in dit fijne land. Ja, het is basic en soms wat smoezelig, maar tegelijkertijd ook authentiek en de natuur is er onwijs mooi. Wij konden Laos vanaf dag 1 waarderen!

In ruim 3 weken reisden we van het zuidelijke Si Phan Don naar het authentieke rivierdorp Nong Khiaw in het noorden. Op deze route deden en zagen we ontzettend veel toffe dingen. We scooterden de Pakse Loop en de Thakhek Loop, we verkenden de omgeving van Vang Vieng per mountainbike en we genoten in de gezelligste stad van het land: Luang Prabang.

Lees meer over onze reis door Laos

In Laos betaal je met de Laotiaanse Kip (LAK). 10.000 LAK is omgerekend ongeveer 1 euro waard. Voor het gemak vermelden we in dit blog alle prijzen in euro's.

Vliegtickets

Vanuit Nederland of België kun je helaas niet rechtstreeks naar Laos vliegen. Het is vaak het voordeligst om een vlucht naar Bangkok in Thailand te boeken en vanaf daar door te vliegen naar Laos. Doordat Bangkok een groot vliegveld heeft waar veel op gevlogen wordt, kun je al retourtickets vinden vanaf €450 per persoon. Wil je zonder tussenstop naar Bangkok vliegen, houd dan rekening met een prijs van €650 tot €950 per persoon, afhankelijk van het seizoen.

Vervolgens kun je met Air Asia, Lao Airlines, Bangkok Airways of Thai Airlines naar Vientiane, Luang Prabang of Pakse in Laos vliegen. Voor een retourtje tussen Thailand en Laos betaal je gemiddeld €75 tot €150 per persoon. En als je dan toch op Bangkok vliegt, misschien ook wat dagen plannen om die miljoenenstad te verkennen? ;-)

Voor ons retourtje naar Bangkok betaalden wij €567 per persoon (met tussenstop) en voor de enkele vlucht van Bangkok naar Ubon Ratchathani waren we €35,80 per persoon kwijt. Ubon Ratchathani is een stadje in Thailand en ligt vlakbij de grens met Laos (in de buurt van Pakse). Vanaf daar staken wij met een minibusje de grens over en arriveerden we zo in Pakse. Het startpunt van ons avontuur in Laos!

Slapen

Laos is een arm land en het toerisme is nog niet ontzettend ver ontwikkeld. De meeste accommodaties zijn daarom vrij basic, maar bieden wel wat je nodig hebt. In de toeristische steden Vang Vieng en Luang Prabang heb je een ruimer aanbod aan slaapadresjes en daar zitten ook hele fijne accommodaties bij!

Onze favoriete hotels in Laos

Golden Lotus Namkhan View
Golden Lotus Namkhan View

Comfortabele kamers op goede locatie in Luang Prabang - ontbijt op je eigen balkon - behulpzaam personeel.

Bekijk
Jasmine Vangvieng Hotel
Jasmine Vangvieng Hotel

Mooi hotel in Vang Vieng - buitenzwembad - in het centrum.

Bekijk
BABA Guesthouse
BABA Guesthouse

Ruime kamers - gelegen op Don Det - uitzicht op de Mekong rivier vanaf balkon.

Bekijk
Inthira Thakhek
Inthira Thakhek

Sfeervol hotel in Thakhek - fijne locatie - hulp bij huren scooter of organiseren vervoer.

Bekijk

In Laos sliepen we eigenlijk altijd in tweepersoonskamers met een eigen badkamer en airconditioning. Daarnaast was de gemiddelde beoordeling van de accommodaties die wij boekten een 8 of hoger. Voor dit soort kamers betaal je in Laos gemiddeld €15 tot €20 per nacht (2 personen). Als je bereid bent wat in te leveren op hygiëne of comfort, dan kun je ook al slapen voor €10 per nacht! Wij gaven in totaal €375,14 uit aan overnachtingen in Laos. Gemiddeld is dat een bedrag van €7,82 per persoon per nacht.

Slaapzaal

€3 – €7

Tweepersoonskamer met airco

€15 – €20

Luxe hotelkamer

€25 – €60

Vervoer

Om van A naar B te reizen zul je in Laos het vaakst gebruik maken van de bus. De wegen in Laos zijn niet heel goed en je zult over de weg dan ook best wat uurtjes onderweg zijn, maar toch is de (mini)bus het handigste vervoermiddel. Er zijn namelijk maar een paar vliegvelden in Laos en de prijzen voor binnenlandse vluchten liggen best hoog. Ach ja, vanuit de bus kun je langer naar het landschap om je heen turen! ;-)

Voor een buskaartje betaal je gemiddeld €5 tot €10 per persoon, afhankelijk van de afstand. We hebben één keer met de nachtbus gereisd (dit is qua comfort level trouwens echt niet vergelijkbaar met nachttreinen of -bussen in Thailand, wees gewaarschuwd!) tussen Pakse en Thakhek en hiervoor betaalden we €13,72 per persoon. Tussen toeristische plekken rijden trouwens ook vaak minibusjes. Daarmee reis je wat sneller en comfortabeler, maar je betaalt er ook iets meer voor. Aan jou de keuze! ;-)

Voor de meerdaagse scootertochten (Pakse Loop en Thakhek Loop) maakten we uiteraard gebruik van gehuurde scooters. Je betaalt hiervoor gemiddeld €7 tot €12 per dag in Laos. Voor benzine heb je slechts enkele euro's per dag nodig en dan kun je heel wat kilometers maken.

Dit moet je weten Een scooter huren in Azië

Onze ervaringen & tips Scooter rijden in Azië

Al met al gaven wij in 24 dagen tijd €319,24 uit aan vervoer met zijn tweetjes. Per persoon per dag is dat €6,65 en dat is dus inclusief de huur van scooters en benzine tijdens de meerdaagse scootertochten.

Reizen met de bus (per uur)

€2 - €3,50

Taxiritje (tot 3 km)

€1 - €2,50

Scooter huren (per dag)

€7 - €12

Eten & drinken

Voor maaltijden en drankjes heb je geen groot budget nodig in Laos. Helaas is het eten niet zó lekker als in buurlanden Thailand of Vietnam, maar het is prima. ;-) Voor €2 tot €3,50 heb je een Aziatische maaltijd. Wil je liever iets anders eten, zoals een hamburger of een pizza, reken dan op ongeveer €5. Voor een ontbijtje ben je meestal €2 tot €3 kwijt.

Ook drankjes zijn voordelig in Laos. Een bakje koffie kost je maar een euro en ook van een flesje frisdrank of een verse smoothie zal je reisbudget niet snel opraken. Voor een halve liter ijskoud bier ben je soms niet eens €1 kwijt. Zou het land daarom zo populair zijn bij backpackers? ;-)

Onze totale uitgaven aan eten & drinken in Laos bedroegen €469,62. We besteedden dus gemiddeld €9,78 per persoon per dag aan maaltijden en drankjes. Voor dit bedrag eet je wel vaak lokale maaltijden. Heb je het niet zo op de Aziatische keuken en ga je vaker voor een burger, pasta of pizza kiezen, reken dan op minimaal €13 per persoon per dag.

Lokale maaltijd

€2 – €3,50

Kopje koffie

€1 – €2

Halve liter bier

€0,75 – €1,50

Westerse maaltijd

€4,50 – €7

Sandwich

€1,50 – €3

Frisje op het terras

€0,50 – €1

Excursies & entreegelden

Veel mooie plekken in Laos kun je gratis of voor een klein bedrag bezoeken. Voor een tempel, grot of waterval betaal je meestal €1 tot €2. Helemaal prima natuurlijk! Zelfs voor de beroemde (en prachtige!) Kuang Si watervallen bij Luang Prabang betaal je maar €2 aan entreegeld.

We zetten voor je op een rij wat populaire bezienswaardigheden en activiteiten kosten.

Wij vonden de Gibbon Experience echt te duur en kozen er daarom voor deze te skippen. Dat scheelt een hoop in onze uitgaven voor tours! Wij gaven in Laos €124,75 uit aan excursies en entreebewijzen. Dat is gemiddeld €5,20 per persoon per dag.

Overige uitgaven

Dan heb je ook altijd nog wat andere uitgaven, zoals het laten wassen van je kleren, nieuwe toiletspullen, etcetera. In Laos gaven we hier maar weinig geld aan uit, slechts €5,88 met 2 personen. Daarnaast betaalden we 35 dollar per persoon (ongeveer €32) voor een visum on arrival.

Tijdens het reizen is het handig om een lokale simkaart te kopen met wat data. Zo kun je altijd snel even iets opzoeken als dat nodig is. Voor een lokale simkaart inclusief 3 GB internet betaal je ongeveer €12.

Dagbudget voor Laos

Laos is een budgetvriendelijke reisbestemming. Wij reizen niet extreem zuinig, maar zeker ook niet erg luxe. We hadden natuurlijk nog 12 maanden reizen te gaan en dan ben je nu eenmaal wat bewuster met geld bezig dan wanneer je 3 weken op reis bent. ;-) Onze totale uitgaven in Laos bedroegen €1.294,63 voor 24 dagen en 2 personen. (excl. vliegtickets) Ons streven was om met zijn tweetjes maximaal €50 per dag uit te geven, dat is uiteindelijk €53,94 geworden. Iets hoger dan verwacht dus.

We hebben veel plekken in Laos bezocht, bij fijne accommodaties overnacht en regelmatig een kokos-shake (zo lekker!) of snackje tussendoor genomen. Als je gaat overnachten in slaapzalen of in kamers zonder airco, dan kun je al snel een paar euro per dag besparen. Als je ook nog eens enkel bij goedkope, lokale tentjes eet en weinig betaalde bezienswaardigheden bezoekt, dan kun je met een bedrag van €20 per persoon prima rondreizen in Laos. Als je juist van wat meer comfort en luxe houdt en/of de Gibbon Experience gaat doen, dan moet je dagbudget vanzelfsprekend hoger zijn.

De kosten hoeven je in ieder geval zeker niet tegen te houden om dit authentieke land vol schitterende natuur te bezoeken!

Lees meer over onze reis door Laos

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Vietnam

Wat kost reizen in Vietnam?

Maleisië

Wat kost reizen in Maleisië?

Indonesië

Wat kost reizen in Indonesië?

Sri Lanka

Wat kost reizen in Sri Lanka?

Singapore

Wat kost een paar dagen in Singapore?

Cambodja

Wat kost backpacken in Cambodja?

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen