Waimangu Volcanic Valley of Wai-O-Tapu Thermal Wonderland? | Welk park in Rotorua kies je?

Nieuw-Zeeland 27 februari 2019

Rotorua staat bekend vanwege de geothermische activiteit in het gebied. Je vindt er geisers, kokende meren, borrelende modderpoelen en andere interessante natuurfenomenen. Waimangu Volcanic Valley en het Wai-O-Tapu Thermal Wonderland zijn de bekendste parken in Rotorua om deze verschijnselen te bewonderen. Maar welk park is nou het mooiste? En wat is er te zien in elk park? Is het leuk om beide parken te bezoeken of kijk je dan twee keer naar hetzelfde? We vertellen je over onze ervaringen in beide parken én geven ons advies!

Ons bezoek aan het Wai-O-Tapu Thermal Wonderland

Op ons eerste dag in Rotorua gingen we naar het Wai-O-Tapu Thermal Wonderland. In eerste instantie kreeg ik een beetje een jeukgevoel bij de term ‘Wonderland’, maar het park doet haar naam eer aan. Het is hier waanzinnig mooi!

We begonnen de dag bij de Lady Knox geiser en ondanks dat het niet helemaal 100% natuurlijk is (de geiser wordt een handje geholpen d.m.v. een soort waspoeder), is het toch leuk om de geiser te zien uitbarsten.

Wai-O-Tapu of Waimangu Valley in Rotorua - tips Nieuw-Zeeland

In het park zelf wandelen we langs de meest speciale plekken. We zien borrelende modderpoelen, overal komt stoom uit de grond en natuurlijk blijven we lang hangen bij het kroonjuweel van het park: Champagne Pool. Met haar kleine bubbeltjes en oranje kleur aan de randen is dit wel echt dé highlight van het park. Zo fotogeniek! Maar Champagne Pool is niet de enige plek in het park waar ons hart sneller van gaat kloppen. Wij kiezen ervoor alle wandelpaden in het park te doen en kijken onze ogen uit. Al die kleuren, al dat geborrel in de aardbodem, het is zo’n bijzondere plek. We eindigen de wandeling bij Devil’s Pool. Het water in deze poel is gewoon fluorgroen. Onze ogen snappen werkelijk niet wat ze zien. Zo bizar!

Algemene informatie over het Wai-O-Tapu Thermal Wonderland

  • Toegangsprijs: 32,50 NZD – omgerekend ongeveer €19,50
  • Openingstijden: dagelijks van 8:30 tot 17:00 uur
  • Website: https://www.waiotapu.co.nz/
  • Handig om te weten: de Lady Knox geiser spuit 1 keer per dag, namelijk om 10:15 uur. Als je dit wilt mee maken, zorg dan dat je op die tijd bij de geiser (net buiten de parkgrenzen) bent.

Ons bezoek aan Waimangu Volcanic Valley

Aangezien we zo positief verrast zijn door alles wat we een dag eerder in Wai-O-Tapu zagen, besluiten we om de dag erna nog een thermisch park te bezoeken. We kiezen voor Waimangu Volcanic Valley, mede doordat we hiervoor een leuke korting kunnen krijgen via de website bookme.co.nz. :-)

Bij aankomst krijgen we een uitgebreide informatiefolder, in het Nederlands! Dat is wel echt luxe. :-) Ook hier geldt weer dat je zo lang of veel kunt lopen als je zelf wilt. Er zijn 3 bushaltes vanaf waar je terug kunt naar de ingang. Wij willen natuurlijk weer alle highlights zien en wandelen tot bushalte 3.

Wat ons direct opvalt is dat dit park veel groener is dan Wai-O-Tapu. We wandelen door een heuvelachtig gebied met veel bossen en groen en daartussen liggen de kokende meren, geisers en modderpoelen. Doordat we ons regelmatig wat hoger bevinden, heb je ook hele toffe uitzichtpunten onderweg. Heel cool!

Voor ons was het Frying Pan Lake absoluut de mooiste plek van het park. Vlak boven het water hing stoom door de hitte en het meer wordt omringd door rotsen en bergen. Heel mooi! Normaal is ook de Inferno Crater een echt hoogtepunt in het park vanwege de felblauwe kleur van het water, maar helaas is de kleur tijdens ons bezoek wat dof. Jammer!

Wat echt leuk is aan Waimangu is dat je in de folder onwijs veel te weten komt over het landschap en hoe dit is ontstaan. Zo lezen we dat de Waimangu geiser in zijn actieve tijd tot wel 400 meter hoog spoot bij een uitbarsting. Ongelooflijk!

Wat te doen in Rotorua - bezienswaardigheden en tips - reis Nieuw-Zeeland
Een kleine geiser in het Waimangu park

Nu moet ik wel eerlijk bekennen dat je de tofste bezienswaardigheden in het park vindt tot busstop 1. Wij kiezen zelfs voor de extra uitdagende Mt. Haszard Hiking Trail (een flinke klim, is optioneel) met natuurlijk de hoop om beloond te worden voor onze inspanning. Die beloning blijft helaas uit. Tijdens deze hike zien we niet veel bijzonders. Dan weet je dat je die klim dus gerust kunt laten zitten! ;-)

Algemene informatie over de Waimangu Volcanic Valley

  • Toegangsprijs: 40 NZD – omgerekend ongeveer €24
  • Openingstijden: dagelijks van 8:30 tot 17:00 uur
  • Website: https://www.waimangu.co.nz/
  • Handig om te weten: je kunt op zijn laatst om half 4 starten aan je wandeling door het park als je tot busstop 3 (eindpunt) wilt lopen. Als je later zou beginnen, dan mis je misschien de laatste bus terug naar de ingang. ;-)

Een vergelijking tussen de twee parken

Beide parken hebben wat ons betreft plus- en minpunten. Zo is Waimangu Volcanic Valley rustiger en is het in Wai-O-Tapu Thermal Wonderland veel massaler. Het Wai-O-Tapu Thermal Wonderland is iets goedkoper, maar voor Waimangu Volcanic Valley kun je regelmatig kaartjes met korting kopen. Als je bereid bent om buiten de piektijden te gaan, dan betaal je maar de helft van de normale entreeprijs. Wij kochten ons kaartje via bookme.co.nz voor 24 dollar. Dat scheelt een hoop! Voor Wai-O-Tapu kun je trouwens ook weleens tickets met korting scoren, maar dit komt minder vaak voor en de korting is over het algemeen niet zo hoog.

Qua schoonheid van het park: beide thermische parken zijn echt schitterend. Waimangu is veel groener en heuvelachtiger, maar – naar onze mening – zijn de highlights in Wai-O-Tapu net wat indrukwekkender. In de Waimangu Volcanic Valley krijg je wel meer achtergrondinformatie door de uitgebreide folder.

Bezienswaardigheden Rotorua - tips Noordereiland van Nieuw-Zeeland
In Waimangu
Wai-O-Tapu Thermal Wonderland bezoeken - Champagne Pool - Nieuw-Zeeland
In Wai-O-Tapu

Het is dus absoluut een aanrader om beide parken te bezoeken. De parken vullen elkaar mooi aan en zijn wat mij betreft genoeg verschillend. Mocht je krap zitten in je tijd of budget, dan zou mijn advies zijn om voor het Wai-O-Tapu Thermal Wonderland te gaan. Het is uiteraard een kwestie van smaak, maar dit park heeft ons meer weggeblazen dan de Waimangu Volcanic Valley. Maar wat je ook kiest, Rotorua gaat een onuitwisbare indruk achterlaten tijdens je reis door Nieuw-Zeeland! Al is het alleen al door die doordringende zwavelgeur! ;-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populair op Travly