De ultieme route door Peru in 3 tot 4 weken | Vol highlights & handige tips

Djura

Peru is een land vol hoogtepunten. Het wereldberoemde Machu Picchu is een goede, maar zeker niet de enige reden om het land van de Inca's te bezoeken. Peru heeft zoveel meer prachtplekken! Je kunt er hiken door imponerende berglandschappen, vliegen over de mysterieuze Nazcalijnen en je onderdompelen in de Peruaanse cultuur en historie. Het is een reisbestemming vol variatie en deze route neemt je mee langs de tofste plekken in het land. Ook vertellen we je wat onze favoriete slaapplekken zijn en hoe je makkelijk van de ene naar de andere plek reist. Met deze reisroute wordt het voorbereiden van je reis naar Peru een eitje!

6 weken backpacken in Peru

Peru stond al enkele jaren hoog op onze wishlist en tijdens het tweede deel van onze wereldreis was het dan zover: backpacken in Peru! Ondanks dat Peru al jarenlang vele toeristen van over de hele wereld aantrekt, zijn er nog steeds genoeg plekken te vinden zonder andere reizigers. En ook voor bezienswaardigheden die wel heel toeristisch en druk zijn, heb je soms de mogelijkheid om dat moois even voor jezelf te hebben. Zo waren we in Huaraz met een handjevol mensen bij het kraakheldere Laguna 69 en op Rainbow Mountain stonden we door een slimme planning in ons eentje op de top. Onvergetelijke ervaringen!

Rainbow Mountain

De bestemmingen die we hebben opgenomen in deze reisroute zijn stuk voor stuk meer dan de moeite waard. Soms waren we onder de indruk van het landschap, andere keren van de cultuur of historische achtergrond. Een reis door Peru is ontzettend veelzijdig en daarom onwijs leuk! Deze reisroute kun je in 3 tot 4 weken afleggen en dan kun je echt zeggen dat je de mooiste plekken van Peru gezien hebt!

Bekijk deze reisroute door Peru ook op Google Maps.


Aankomst in Lima

De Peruaanse hoofdstad is een logisch startpunt van je reis, omdat de meeste internationale vluchten hier aankomen. Het is een prima stad om even bij te komen van je lange vlucht, maar Peru heeft - naar mijn mening - veel toffere bestemmingen dan Lima en daarom zou ik er niet al te lang blijven hangen. Slenter door het historische centrum of langs de ruige kustlijn in de wijk Miraflores om je op te laden voor 3 tot 4 weken langs Peru's mooiste plekken!

Aantal dagen

1 tot 2 dagen

Overnachten in Lima

De wijk Miraflores is de veiligste wijk van de stad en daarom een populaire wijk onder toeristen om te overnachten. Je hebt hier volop restaurants, cafés en supermarkten.

Vervoer naar Lima

Waarschijnlijk is Lima het startpunt van je reis door Peru en kom je hier dus per vliegtuig aan. Als je op tijd boekt en buiten het hoogseizoen reist, zal je voor een retourticket ongeveer 600 tot 800 euro kwijt zijn.

Kom je vanaf het noorden van Peru, dan kun je eenvoudig met de bus naar Lima reizen. Vanaf Trujilo - grotere stad in het noorden van Peru - doe je er 9 tot 10 uur over. Bezoek je Peru nadat je in Colombia bent geweest, dan kun je het makkelijkste vliegen naar Lima. Bij de budgetmaatschappij Viva Air kun je goedkope vluchten tussen Bogota en Lima vinden! Wij betaalden hiervoor zo'n €170 per persoon. (inclusief ruimbagage)


Stop 1: Huacachina

Je eerste stop is Huacachina. Dit oasedorp ligt in de woestijn en wordt omringd door enorme zandduinen. De ultieme omgeving voor een dagje crossen in een buggy en sandboarden! Hoewel Huacachina erg toeristisch is, blijft het een erg leuke stop voor een dag. Enne, vergeet niet de zonsondergang te kijken vanaf de top van één van de duinen.

Aantal dagen

1 volle dag

Overnachten in Huacachina

Je kunt vroeg in de ochtend de bus nemen naar Huacachina, daar de hele dag blijven en dan in de avond doorreizen, maar een nachtje blijven slapen geeft wel wat meer rust in je reisschema. Huacachina is klein maar toeristisch en dus vind je er best wel wat accommodaties. Helaas is de prijs/kwaliteitverhouding vaak wat onder de maat, maar onderstaande hostels kunnen wij je aanraden.

Wild Olive Guest House
Wild Olive Guest House

Betaalbare kamers met eigen badkamer - Italiaans restaurant - gedeelde keuken.

Bekijk
Banana's Adventure Hostel
Banana's Adventure Hostel

Comfortabel hostel met buitenzwembad - één activiteit per dag inbegrepen - inclusief goed ontbijt.

Bekijk

Mochten er in Huacachina geen fijne slaapplekken meer vrij zijn, dan kun je altijd uitwijken naar het nabijgelegen Ica. Deze stad ligt op nog geen kwartier rijden van Huacachina en je moet hier sowieso naartoe om door te reizen naar je volgende bestemming. Overnachten in Ica kan dus ook een goede optie zijn!

Vervoer van Lima naar Huacachina

Om in Huacachina te komen, zul je vanaf Lima eerst de bus naar Ica moeten nemen. Er rijden meerdere busmaatschappijen tussen Lima en Ica en overdag vertrekken er meestal meerdere bussen per uur. In 5 á 6 uur ben je in Ica, vanwaar je een taxi kunt nemen naar Huacachina. Voor dit ritje van 4 kilometer betaal je ongeveer 2 euro per persoon.

Must read

Een oase in de Peruaanse woestijn Sandboarden en buggy rijden in Huacachina


Stop 2: Nazcalijnen

Na dit gezellige woestijndorp is het tijd om in de geschiedenis van Peru te duiken! De Nazcalijnen blijven één groot mysterie. Hoe hebben ze zo lang geleden zulke grote figuren in de grond kunnen tekenen? En wat was de betekenis van de lijnen? Met een klein vliegtuigje kun je over deze speciale lijnen heen vliegen en je eigen verklaring bedenken voor dit raadsel!

Aantal dagen

1 dag

Overnachten in Nazca

Het stadje Nazca is een logische overnachtingsplek als je de Nazcalijnen wilt bezoeken. Echt sfeervol is Nazca niet, dus nadat je de Nazcalijnen hebt gezien kun je gewoon doorreizen. Wij reisden overdag met de bus van Huacachina naar Nazca en sliepen er een nachtje voor onze vlucht over de Nazcalijnen. Deze accommodaties in Nazca worden goed beoordeeld door andere reizigers en zijn ook nog eens leuk voor je portemonnee. ;-)

Anccalla Inn Guesthouse
Anccalla Inn Guesthouse

Eenvoudige tweepersoonskamers met eigen badkamer - dichtbij het busstation - behulpzame eigenaren.

Bekijk

Vervoer van Huacachina naar Nazca

Vanuit Huacachina neem je eerst de taxi naar het busstation van Ica. Vanaf daar kun je met de bus naar Nazca reizen. De rit duurt ongeveer 3 uur. Er vertrekt een aantal bussen in de ochtend en in het begin van de avond (tot ongeveer 8 uur 's avonds). Als je krap in je tijd zit, kun je dus na een volledige dag in Huacachina gelijk doorreizen naar Nazca en direct de volgende ochtend de vlucht over de Nazcalijnen doen.

Must read

4x wat je vooraf wil weten Vliegen over de mysterieuze Nazcalijnen


Stop 3: Arequipa

In Arequipa, ook wel bekend als 'de witte stad' van Peru, is het heerlijk slenteren door het historische centrum. Het barst van de hippe lunchrooms, gezellige cafés en goede koffietentjes. Prima toeven in Arequipa! ;-) Breng zeker een bezoekje aan de San Camilo markt en voer de lama's bij Alpaca Mundo. Direct achter Arequipa ligt vulkaan Misti. Je bewondert de vulkaan vanaf het Yanahuara uitkijkpunt.

Aantal dagen

2 tot 3 dagen

Overnachten in Arequipa

In Arequipa heb je tal van goede accommodaties. Het is het leukste om in het historisch centrum te verblijven, zodat je dichtbij de winkels en restaurantjes zit. Het Plaza de Armas is het hart van de stad, dus hoe dichter je daarbij in de buurt zit, hoe levendiger het is!

El Portal De San Lázaro
El Portal De San Lázaro

Keurige hotelkamers met eigen badkamer - in het hart van Arequipa - goed ontbijt inbegrepen.

Bekijk
Hostal Bubamara
Hostal Bubamara

Uitzicht op de vulkaan - goede prijs/kwaliteitverhouding - bestseller in Arequipa.

Bekijk

Vervoer van Nazca naar Arequipa

Het is een behoorlijke afstand van Nazca naar Arequipa, ongeveer 600 kilometer! Je zit wel een uur of 10 in de bus als je van Nazca naar Arequipa gaat en daarom zou ik je aanraden om een nachtbus te nemen. Wij hebben goede ervaringen met de bussen van Cruz del Sur en Movil Tours. Ook busmaatschappij Oltursa heeft een goed imago in Peru.

Must read

De witte stad van Peru 3 heerlijke relax-dagen in Arequipa


Stop 4: Colca Canyon

Een kloof zo diep dat je ogen niet goed kunnen bevatten wat ze zien. Dat is de Colca Canyon! Deze kloof is misschien niet zo bekend als de Grand Canyon, maar wel twee keer zo diep. In de kloof vind je traditionele dorpen waar het net is alsof de tijd hier stil heeft gestaan. Daarnaast is de Colca Canyon dé plek in Zuid-Amerika om de machtige Andescondors (spanwijdte tot wel 3 meter!) te spotten!

Aantal dagen

2 tot 3 dagen

Overnachten in de buurt van de Colca Canyon

De perfecte uitvalsbasis om de Colca Canyon te ontdekken is het dorp Cabanaconde. Er is niet veel levendigheid in het dorpje, maar doordat steeds meer reizigers de Colca Canyon vanuit Cabanaconde verkennen zijn er inmiddels voldoende accommodaties. Dit zijn onze slaaptips in Cabanaconde.

Homestay Pachamama
Homestay Pachamama

Gezellig hostel met het beste restaurant van het dorp. Hier krijg je alle info die je nodig hebt om te gaan hiken in de Colca Canyon.

Bekijk
La Casa de Santiago
La Casa de Santiago

Ruime kamers, fijne bedden en een warme douche. Precies wat je nodig hebt voor of na een flinke hike!

Bekijk

Vervoer van Arequipa naar de Colca Canyon

Het dorp Cabanaconde is de beste uitvalsbasis als je de Colca Canyon op eigen houtje bezoekt. Vanaf het busstation in Arequipa vertrekken er lokale bussen naar Cabanaconde. Verwacht geen luxe in deze bussen! De bus stopt erg vaak om mensen in- en uit te laten stappen. Je bent daardoor wel 6 tot 7 uur onderweg!

Must read

Andescondors gespot en zere knieën Onze ervaring in de Colca Canyon

Met een tour of zelfstandig? Mini-gids voor een bezoek aan de Colca Canyon


Stop 5: Cusco

Het toeristische Cusco barst van de highlights! Het is natuurlijk het vertrekpunt voor meerdaagse hikes & tours naar Machu Picchu - zoals de Inca Jungle Trail - maar er is veel meer te doen en te beleven. Als je van overweldigend mooie natuur houdt, dan mag een bezoek aan Rainbow Mountain en Humantay Lake echt niet ontbreken. Voor cultuur en historie bezoek je de ruïnes in de Sacred Valley. Naast tal van mooie plekken is Cusco ook nog eens een gezellige stad met veel keuze uit cafés en restaurants. Eén van onze lievelingsplekken in Peru!

Rainbow Mountain

Red Valley

Humantay Lake

Aantal dagen

3 tot 5 dagen

Overnachten in Cusco

Cusco is de meest toeristische stad van Peru en een accommodatie vinden is dan ook geen probleem. Je hebt er goedkope hostels, comfortabele B&B's of luxe hotels. Of je huurt een appartementje via AirBnB. Aan jou de keuze! Het Plaza de Armas is het epicentrum van Cusco en over het algemeen geldt: hoe dichterbij je bij dit centrale plein zit, hoe meer je betaalt voor je accommodatie. Wij slapen graag in comfortabele, schone kamers, maar willen niet teveel geld uitgeven aan overnachtingen. We hebben op drie verschillende plekken in Cusco geslapen en deze twee kunnen we absoluut aanraden!

Cusco Bed and Breakfast
Cusco Bed and Breakfast

Comfortabele kamers met eigen badkamer - schoon - in het centrum van Cusco.

Bekijk

Vervoer van de Colca Canyon naar Cusco

Als je bent uitgekeken bij de Colca Canyon, dan kun je direct doorreizen naar Cusco. Via de service van 4M Express kun je in een comfortabele bus in ongeveer 10 uur van Chivay (grotere stad nabij de Colca Canyon) naar Cusco reizen. Dit is een toeristenbus die korte (foto)stops maakt onderweg. Helaas is deze transportservice erg duur ($65 per persoon, enkele reis!) en wordt er maar op 3 dagen in de week op dit traject gereden. Op de website van 4M Express vind je informatie over de actuele vertrektijden en prijzen. Houd er wel rekening mee dat als je vanuit Cabanaconde vertrekt je eerst met de lokale bus naar Chivay moet reizen (2 - 3 uur reistijd).

Er is gelukkig een goedkoper alternatief, maar tijdrovend is het wel. De enige andere optie is namelijk terugreizen naar Arequipa en vanaf daar de (nacht)bus of het vliegtuig naar Cusco nemen. Deze busrit duurt ruim 10 uur. Ga je vliegen, dan ben je in een uur in Cusco.

Must read

Zo doe je dat In je eentje op de top van de populaire Rainbow Mountain

Dagtrip vanuit Cusco Een hike naar Humantay Lake


Stop 6: Machu Picchu

Het wereldwonder in Peru stelt zeker niet teleur. De eeuwenoude Inca ruïnes blijven een groot raadsel. Iets wat de plek net dat beetje extra magie geeft. Machu Picchu is onwijs mooi en wat ons betreft een highlight die met recht hoog op vele bucketlists prijkt! De historische Inca stad ligt op de top van één van de groene bergen die dit landschap kenmerken. Een mystieke plek!

Vanuit Cusco gaan er ontzettend veel leuke, meerdaagse tours naar Machu Picchu. Zo is niet alleen Machu Picchu zelf een hoogtepunt in je reis, de dagen ervoor zijn dat ook! Wij kozen voor de Inca Jungle Trail, waarbij je al raftend, mountainbikend en wandelend naar Machu Picchu gaat. Wil je liever enkel hiken, dan zijn de Inca Trail, de Salkantay Trek en de Lares Trek goede opties.

Aantal dagen

4 tot 5 dagen, inclusief een meerdaagse hike of tour naar Machu Picchu. Bijvoorbeeld de klassieke Inca Trail, de Salkantay Trek of de Inca Jungle Trail.

Overnachten in Machu Picchu Pueblo

Het enige dorp in de buurt van Machu Picchu is Machu Picchu Pueblo. Voorheen werd dit dorp Aguas Calientes genoemd. Het is een typisch toeristendorp met ontzettend veel ho(s)tels en restaurants. Genoeg keuze dus! De prijs voor een overnachting in Machu Picchu Pueblo is wat hoger dan je gewend bent in Peru, maar als je op tijd boekt, kun je alsnog een fijne kamer boeken voor een aardige prijs.

Picos House
Picos House

Uitstekend hotel voor goede prijs - attente eigenaar - alle faciliteiten aanwezig - lekkere bedden.

Bekijk
Machu Picchu Land
Machu Picchu Land

Nette kamers met eigen badkamer - in het centrum - heerlijk ontbijt inbegrepen.

Bekijk

Vervoer van Cusco naar Machu Picchu

Als je kiest voor een meerdaagse tour of hike waarbij je eindigt in Machu Picchu, dan hoef je niet na te denken over vervoer naar dit wereldwonder. Dat is dan allemaal onderdeel van de tour!

Ga je zonder tour naar Machu Picchu, dan kun je met de trein naar Machu Picchu Pueblo - het dorp aan de voet van de berg waar Machu Picchu op ligt - of je neemt de bus en moet het laatste deel wandelen (ong. 3 uur langs het spoor). Vanaf Machu Picchu Pueblo kun je de bus nemen naar de entree van Machu Picchu of je gaat hikend naar boven. Kies je voor het laatste, bereid je wel voor op een flinke klim!

Must read

Een onvergetelijke ervaring De ultieme gids voor een bezoek aan Machu Picchu

De avontuurlijkste tour naar Machu Picchu Avontuur tijdens de 4-daagse Inca Jungle Trail

Machu Picchu beklimmen Info en tips over de beklimming van Huayna Picchu

De verschillende vervoersopties op een rij Alles over het vervoer naar Machu Picchu


Stop 7: Huaraz

Oké, de bekende hotspots in Peru heb je nu gezien, maar deze minder bekende plek in Peru mag écht niet ontbreken. Rondom Huaraz maak je hikes tussen besneeuwde bergen en zie je de helderste meren ooit. Het is een paradijs voor natuur- en wandelliefhebbers! Voor ons was het één van de hoogtepunten tijdens 5 maanden reizen in Zuid-Amerika. Niet gek dat steeds meer reizigers Huaraz weten te vinden!

Aantal dagen

3 tot 4 dagen

Huaraz ligt op ruim 3.000 meter boven zeeniveau en de bekende gletsjermeren liggen op hoogtes tussen de 4.000 en 5.000 meter. Als je nog niet gewend bent aan zulke hoogtes, reken dan 1 tot 2 dagen extra in Huaraz om je lijf te laten wennen aan de hoogte. Zo verklein je het risico op hoogteziekte tijdens je hikes!

Overnachten in Huaraz

In Huaraz zijn genoeg leuke overnachtingsplekken te vinden. De meeste levendigheid vind je rondom het Plaza de Armas. Ook het plein rondom het Ginebra park is heel gezellig.

El Jacal Classic
El Jacal Classic

Fijne kamers met eigen badkamer - op loopafstand van restaurants en winkels - vriendelijk personeel.

Bekijk

Vervoer van Cusco naar Huaraz

Je zult vanuit Cusco eerst terug naar Lima moeten reizen. Dit kan per bus, maar dat is ontzettend ver. Je bent dan zo'n 21 uur onderweg! Als je een beetje op tijd boekt, is een vlucht vaak niet veel duurder en wel heel veel sneller. Dat zou ik je dus zeker aanraden!

Vanuit Lima zijn er goede busverbindingen naar Huaraz. Je doet er ongeveer 8 uur over en je kunt overdag reizen of in de nacht. Wij hebben tussen Lima en Huaraz gereisd met de busmaatschappij Linea. Als je op tijd boekt, kun je de stoelen onderin de bus (de bus heeft 2 verdiepingen) boeken en die zijn echt ruim en luxe!

Must read

Natuurliefhebbers opgelet Huaraz in Peru is hét paradijs voor hikers

Hiken in Huaraz Laguna Parón & Paramount berg

Hiken in Huaraz Het oogverblindende Laguna Churup

Hiken in Huaraz De alternatieve trekking naar Laguna 69


Extra - Stop 8: Chachapoyas

Het noorden van Peru is onbekend, maar heeft waanzinnig mooie plekken! Het stadje Chachapoyas bezoek je niet per se voor het stadje zelf, maar voor de twee highlights die je vanaf hier kunt bezoeken: Kuélap en de Gocta waterval. Op een bergtop van 3.000 meter liggen de eeuwenoude ruïnes van Kuélap. Deze stammen zelfs nog uit de tijd vóór de Inca's! De Gocta waterval is met een hoogte van 771 meter een magnifiek natuurverschijnsel. Adembenemend!

Aantal dagen

2 tot 3 dagen

Overnachten in Chachapoyas

Omdat Chachapoyas nog een stuk minder toeristisch is dan andere plekken in het land, kun je hier voor een leuk prijsje overnachten. Het Plaza de Armas is - net zoals in bijna alle andere dorpen en steden in Peru - het centrale punt in het stadje. Hier vind je de meeste winkeltjes en restaurants en overnachten op loopafstand van het plein is daarom aan te raden.

Casa Kuelap Hostal
Casa Kuelap Hostal

Ruime tweepersoonskamers met eigen badkamer - lief personeel - heerlijke, warme douche - gezellige tuin.

Bekijk
La Casa de Los Balcones
La Casa de Los Balcones

Uitstekende locatie vlakbij het centrale plein - personeel helpt graag met het boeken van tours en transport - goed ontbijt inbegrepen.

Bekijk

Vervoer van Huaraz naar Chachapoyas

De reden dat we Chachapoyas als optionele stop in de reis door Peru aangeven is te wijten aan het feit dat de reis naar Chachapoyas vanuit andere plekken in Peru erg lang is. Vanuit Huaraz moet je eerst met de bus naar Trujilo. Dit duurt ongeveer 8 uur. Vervolgens moet je nog met de (nacht)bus naar Chachapoyas, een busrit van wel 14 tot 15 uur.

Must read

Ëén van de hoogste waterval ter wereld Een dag naar de spectaculaire Gocta waterval

Aanrader in het noorden van Peru Bezoek de ruïnes van Kuélap


Let op met de hoogtes in Peru

Vaak maakt het niet veel uit of je onze reisroute in de door ons beschreven volgorde of juist in de tegenovergestelde volgorde doet. In dit geval raden we je wel aan om deze volgorde aan te houden en dus eerst naar het zuiden van Peru te reizen (Huacachina, Nazca & Arequipa), vervolgens naar Cusco en Machu Picchu te gaan en Huaraz pas op het laatste te doen. Dit heeft alles te maken met de hoogtes. Sommige plekken in Peru liggen op flinke hoogtes (3.000 meter boven zeeniveau en hoger), waardoor je kans hebt op hoogteziekte. Om het risico hierop te verkleinen, is het belangrijk om de hoogte rustig aan op te bouwen, zodat je lichaam de kans krijgt beetje bij beetje te wennen aan het lage zuurstofgehalte in de lucht. Door deze volgorde aan te houden, bouw je de hoogte rustig op en heb je hopelijk geen last van verschijnselen van hoogteziekte.

Lima, Huacachina en Nazca liggen niet op grote hoogte, maar veel andere highlights in Peru wel. Zo ligt Arequipa op 2.300 meter boven zeeniveau, Cabanaconde (het dorp bij de Colca Canyon) op ruim 3.000 meter en Cusco op 3.400 meter. Als je naar Rainbow Mountain, Humantay Lake en de diverse lagunas in Huaraz gaat bevind je je zelfs op meer dan 4.000 meter boven zeeniveau. Let dus goed op jezelf en doe het rustig aan als je last krijgt van hoogteziekte!

Iets toevoegen of skippen

Natuurlijk kun je dingen die je minder aanspreken skippen of juist extra plekken toevoegen in je route door Peru. Zo zou je nog naar de Amazone in het noorden van Peru (bij Iquitos) kunnen gaan of een bezoek kunnen brengen aan het Titicacameer. Wil je onze hulp bij het maken van je persoonlijke reisroute, neem dan gerust even contact op. We helpen je graag!

Nu je weet wat de tofste plekken zijn om te bezoeken, kun je je reis echt gaan voorbereiden. Vergeet daarbij niet na te denken over praktische zaken, zoals de beste reistijd voor Peru, hoeveel reizen in Peru kost en hoe het zit met de veiligheid.

Alles over reizen in Peru

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Colombia

Een afwisselende reisroute door Colombia

Peru

Wat kost backpacken in Peru?

Peru

Info en tips over de beklimming van Huayna Picchu

Peru

De ultieme gids voor een bezoek aan Machu Picchu

Peru

De verschillende onderdelen van Machu Picchu uitgelegd

Peru

Tickets voor Machu Picchu

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen