Een hike naar Humantay Lake | Dagtrip vanuit Cusco

Djura

Op een paar uur rijden van toeristenstad Cusco ligt een kraakhelder meer: Humantay Lake. De besneeuwde top van de Salkantay berg ligt direct achter het meer. Een indrukwekkend mooi stukje natuur! De hike naar Humantay Lake is niet ver, maar wel heel steil! In combinatie met de hoogte (het meer ligt op 4.200 meter boven zeeniveau) is het een pittig wandeltochtje naar deze schilderachtige plek. Voor ons een goede opwarmer voor het beklimmen van Rainbow Mountain, waarbij we hoger dan 5.000 meter boven zeeniveau zullen komen! We vertellen je over onze ervaring bij het Humantay Lake en hoe je zelf een dagtrip naar het meer organiseert.

Onze dag bij het Humtantay Lake

De wekker gaat al vroeg (6:15 uur), maar gelukkig niet zo vroeg als bij toeristen die een groepstour naar Humantay Lake hebben geboekt. Deze tours vertrekken namelijk al tussen 3 en 4 uur 's nachts! Wij gaan met de taxi, zodat we de grootste drukte (hopelijk) kunnen ontwijken én niet zo belachelijk vroeg uit ons bed hoeven. ;-) Robin, een Nederlandse jongen die tijdelijk in Peru woont, gaat met ons mee. Zo kunnen we de taxi kosten delen en dat is erg fijn, want het is een flinke - en dus dure - rit!

Het is ongeveer 3 uur rijden tot we bij het meer aankomen. Met enkele liters water en wat snacks in onze rugzak gaan we op pad. Onze taxi chauffeur zegt dat het maar een uurtje klimmen is naar het meer, dat maakt ons optimistisch. Vanaf de parkeerplaats is het eerste stukje vlak, maar daarna gaat het pad steil omhoog. We starten op 3.850 meter hoogte en moeten naar 4.200 meter. Een behoorlijke klim! Er zijn maar genoeg toeristen die halverwege per paard verder gaan, omdat ze te moe zijn voor de rest van de hike... Wij laten ons niet kennen en zetten door.

Het eerste stuk is nog vlak...

Het is behoorlijk druk op het pad naar Humantay Lake. We hadden toch nog iets later moeten vertrekken om de meeste toeristen te ontlopen... Tijdens de hike heb ik het al snel zwaar. Het pad loopt constant omhoog, er zit niet even een vlak stukje bij om uit te rusten en op adem te komen. Het is ietwat onverwachts, maar ik lijk toch wat last te hebben van de hoogte. Ik heb hoofdpijn en ademen gaat moeilijk. Als ik niet op tijd rust, krijg ik het zelfs echt benauwd. Stapje voor stapje vervolgen we onze weg naar boven. Iedere stap is er eentje dichterbij het meer!

Ronny heeft gelukkig geen last van de hoogte en kan wat makkelijker omhoog lopen. Een klein stukje draagt hij mijn tas, zodat ik even wat vrijer kan hiken. Fijn! Na ongeveer 1,5 uur hiken bereiken we het Humantay Lake, yes! We hebben het toch maar mooi gedaan. Het water is onwijs helder en de gletsjer en besneeuwde bergtoppen achter het meer maken er een schitterend totaalplaatje van. Tijd om een plekje te zoeken op de rotsen om even te zitten en uit te rusten. Want helemaal lekker voel ik me niet. Ik voel een druk op mijn borst en ben een beetje misselijk. Gek dat ik nu toch last heb van de hoogte, want we zijn afgelopen weken al wel tot 4.800 meter geweest...

We hebben het gehaald!

Gelukkig gaat het na een tijdje rusten - met een heerlijk uitzicht over het meer - snel beter. Het landschap is hartstikke mooi, maar de hoeveelheid toeristen maken het wel iets minder bijzonder voor me. De selfie sticks vliegen me bijna om de oren en mensen halen de gekste capriolen uit voor de mooiste of grappigste Instagram foto. Sommige gaan zelfs zwemmen in het ijs-ijs-ijs-koude water! Ach, vermakelijk is het wel. ;-)

Best druk hier...

Het is best koud op deze hoogte, dus we blijven niet te lang hangen bij het meer. We lopen hetzelfde pad terug naar de taxi en naar beneden gaat dat toch veel makkelijker! We zijn blij als we weer even zitten in de taxi en dommelen allemaal een beetje in. Het was een uitdagendere hike dan we verwacht hadden! Hopelijk zijn we klaar voor onze hike van morgen... Naar de beroemde Rainbow Mountain!

Moe maar voldaan! - Humantay Lake, Peru

Een dagtrip naar Humantay Lake organiseren

Er zijn twee manieren om Humantay Lake te bezoeken. De makkelijkste en goedkoopste manier is om een tour te boeken bij één van de vele tourbureaus in Cusco. De gemiddelde prijs voor zo'n tour is 80 soles (€20,70). Het nadeel van een tour is dat je vaak 's nachts al opgehaald wordt en je tegelijkertijd met alle andere groepen de hike maakt. Dat betekent drukte op het pad! Daarnaast moet je op een bepaalde tijd weer terug naar het busje gaan lopen, terwijl je misschien wel langer bij het meer had willen blijven.

Een andere optie is om op eigen gelegenheid naar het Humantay Lake te gaan. Je kunt een auto huren of een taxi regelen die je brengt, op je wacht terwijl jij hiket en vervolgens terug rijdt naar Cusco. Ik zou eerder een taxi kiezen dan zelf een auto huren, omdat het laatste deel van de weg (ongeveer 1 uur lang) over een onverhard bergpad is. Daarnaast is de hike best vermoeiend en is het lekker als je niet zelf nog 3 uur moet rijden na je inspanning.

Je kunt een taxi op straat aanhouden en met hem onderhandelen over een prijs voor deze dagtrip of je kunt via een taxibedrijf een chauffeur regelen. Wij vonden via Tripadvisor een taxibedrijf met goede reviews en hebben vervolgens contact opgenomen over deze trip. Na enig onderhandelen kwamen we uit op een prijs van 250 soles (€65). We konden de kosten delen met 3 personen, waardoor het niet eens veel duurder was dan een groepstour. Super fijn!

Uiteindelijk waren wij alsnog iets te vroeg vertrokken om de echte drukte bij het meer te ontwijken. Als je om 8 uur vertrekt vanuit Cusco, zul je waarschijnlijk de meeste mensen terug zien komen terwijl jij juist naar het meer loopt. Tegen de tijd dat je bij het meer bent, zullen de meeste toeristen al zijn vertrokken. Zo kun je in alle rust genieten van het prachtige Humantay Lake!

Ben voorzichtig met het regelen van een taxi. Niet alle chauffeurs zijn betrouwbaar. Je kunt natuurlijk vooraf nooit 100% zekerheid hebben over de goede wil van de taxi chauffeur, maar via je hotel iets regelen is meestal verstandiger dan zelf een willekeurige chauffeur op straat aanspreken. Daarnaast is het slim om met minimaal 2 personen met de taxi te gaan als je zo'n afstand af gaat leggen.

Tips voor jouw hike naar Humantay Lake

  • Doe veel laagjes aan, zodat je makkelijk iets aan of juist uit kunt trekken. Tijdens het omhoog hiken zul je het snel warm krijgen, maar als je vervolgens gaat rusten bij het Humantay Lake kun je het ineens fris krijgen. De wind kan behoorlijk koud zijn, vooral bij het meer.
  • Houd rekening met de hoogte en het risico op het hoogteziekte. Cusco ligt op ongeveer 3.400 meter boven zeeniveau, Humantay Lake op 4.200 meter hoogte. Het is verstandig om minimaal 2 dagen te acclimatiseren in Cusco voordat je aan de hike begint.
  • Niet vergeten: zonnebrandcrème, veel water, snacks, een muts en een regenjas. Het weer kan snel omslaan in de bergen, dus bereid je op allerlei weersomstandigheden voor.

Over onze reis in Peru

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Peru

Huaraz in Peru is hét paradijs voor hikers

Peru

De alternatieve trekking naar Laguna 69

Peru

Het oogverblindende Laguna Churup

Peru

Laguna Parón & Paramount berg

Peru

In je eentje op de top van de populaire Rainbow Mountain

Peru

Mini-gids voor een bezoek aan de Colca Canyon

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen