Wat kost backpacken in Peru? | Alles over prijzen en een reëel dagbudget

Djura

Peru is gezegend met overweldigende landschappen, culturele hoogtepunten én fijne prijzen. Hoewel het land op sommige plekken behoorlijk toeristisch is, is backpacken in Peru nog steeds goed betaalbaar! Wij reisden 6 weken door het land van de Inca's en hadden een fantastische tijd. In dit blog vertellen we je waar we ons geld aan uit hebben gegeven en welke prijzen je mag verwachten. Zo kun je voor jezelf een reëel budget opstellen en je avontuur in Peru gaan plannen!

6 weken backpacken in Peru

Tijdens onze wereldreis verbleven we 6 weken in Peru. Vanaf Lima trokken we eerst naar het niet-toeristische noorden. De bijna 800 meter hoge Gocta waterval en de spectaculaire landschappen bij Huaraz zijn nog niet bekend bij het grote publiek. Daarna gingen we naar de toeristische hotspots in het zuiden, zoals Huacachina, Arequipa, Cusco en natuurlijk Machu Picchu. Onze ervaringen en tips hebben we verzameld in onze blogs over Peru.

De overweldigende landschappen in Peru

Voor het gemak vermelden we alle prijzen in euro's, maar in Peru betalen ze natuurlijk met de sol. Tijdens onze reis was de wisselkoers €1 = 3,85 soles.

Vliegtickets

Je vliegticket naar Peru kan een grote kostenpost zijn. Vanuit Nederland zul je waarschijnlijk vliegen op de hoofdstad van Peru: Lima. De ticketprijzen zijn afhankelijk van het seizoen waarin je reist, hoe lang van tevoren je boekt en of je bereid bent over te stappen bijvoorbeeld. De maanden juni, juli en augustus zijn over het algemeen het duurste, aangezien dit de droogste maanden (en dus drukste!) maanden in Peru zijn.

Als je vanaf Nederland naar Lima vliegt en lang van tevoren boekt, dan zou je voor een bedrag van 700 tot 950 euro een retourtje moeten kunnen scoren. In het hoogseizoen kan dit bedrag zomaar verdubbelen, dus boek dan zeker op tijd je ticket.

Wij vlogen niet vanaf Nederland, maar vanaf Colombia naar Peru. Over het algemeen zijn vluchten in Zuid-Amerika niet heel goedkoop (zeker niet in vergelijking met Azië!), maar gelukkig heb je wel een paar budgetmaatschappijen. Viva Air is zo'n budgetvliegmaatschappij en zij opereren zowel in Colombia als in Peru. Met Viva Air konden we voor 175 euro per persoon (inclusief bagage) van Bogota naar Lima vliegen.

Lees over onze avonturen in Colombia

Slapen

Er is volop keuze in accommodaties in Peru, waardoor we de mogelijkheid hadden om te zoeken naar ho(s)tels met een goede prijs/kwaliteitverhouding. We hebben in Peru altijd in tweepersoonskamers met een eigen badkamer geslapen. Enkel tijdens onze overnachting in de Colca Canyon hadden we een gedeelde badkamer. Bij het zoeken naar accommodaties letten we altijd goed op de reviews en op de locatie van het hotel. Onze ervaring is dat je voor ongeveer 30 tot 35 euro per nacht een fijne kamer met eigen badkamer kunt hebben in Peru. Tussen de 20 en 30 euro per nacht kun je ook kamers vinden, maar dan zijn ze vaak iets simpeler of je hebt een gedeelde badkamer.

Ontbijt is vaak bij de prijs van een overnachting inbegrepen.

In totaal hebben wij €1.044,63 uitgegeven aan overnachten in Peru. We verbleven 41 nachten in Peru, maar 3 daarvan waren onderdeel van onze Inca Jungle Trail naar Machu Picchu. Dit betekent dat we gemiddeld per overnachting die we boekten 27,47 euro kwijt waren (met 2 personen). We hebben dit vrij laag kunnen houden door 4 keer de nachtbus te nemen. Hiervoor betaalden we gemiddeld zo'n 20 euro per persoon, maar dat was dan wel voor een overnachting én honderden kilometers verderop afgezet worden! Dit waren onze favoriete hotels in Peru.

Casa Kuelap Hostal
Casa Kuelap Hostal

Ruime tweepersoonskamers met eigen badkamer - lief personeel - heerlijke, warme douche - gezellige tuin

Bekijk
El Jacal Classic
El Jacal Classic

Fijne, schone kamers - mooi dakterras - op 10 minuten lopen van het centrale plein

Bekijk
Cusco Bed and Breakfast
Cusco Bed and Breakfast

In het hart van Cusco - behulpzaam personeel - erg schone kamers

Bekijk

Als jij je reis naar Peru gaat voorbereiden, is het belangrijk om vooraf te bedenken in wat voor accommodaties je wilt slapen. Een bed op een slaapzaal kost zo'n 10 euro per nacht. Dat is zeker een goede optie als je alleen reist en de kosten van een eigen kamer dus niet kunt delen. Ga je op simpele tweepersoonskamers slapen, dan is een budget van 25 tot 35 euro per nacht reëel. Reis je met zijn tweeën, dan is dat dus maar €12,50 tot €17 euro per nacht. Vaak zit ontbijt hierbij inbegrepen.

Slaapzaal

€7 – €12

Eigen kamer hostel

€25 – €35

Hotelkamer

€30 – €45

Vervoer

Voor lange afstanden zul je waarschijnlijk veel gebruik maken van de bus. De bussen in Peru zijn prima. Vooral met de busmaatschappijen Cruz del Sur en Movil Tours hebben wij goede ervaringen. Ook Oltursa staat goed aangeschreven. Een busritje in Peru is heel goed betaalbaar. Voor korte busritjes ( < 100 km) moet je niet meer kwijt zijn dan 6 euro. Voor langere afstanden ( 100 - 300 km) betaal je 10 tot 18 euro. De nachtbus kost gemiddeld zo'n 20 euro per persoon. Je kunt vooraf online de prijzen checken en eventueel je busticket boeken via de sites van Busbud of Redbus.

Cruz del Sur is veruit de bekendste, maar ook de duurste busmaatschappij in Peru. Wil je met deze busmaatschappij reizen, houd dan rekening met hogere prijzen.
Bij een aantal busmaatschappijen kun je voor iets meer geld een ruimere stoel kiezen (3 stoelen op een rij in plaats van 4). Een aanrader, zeker bij lange busritten en nachtbussen!

Soms kunnen de reisafstanden lang zijn en is het interessant om te kijken naar een binnenlandse vlucht. Gedurende 6 weken hebben wij alles met de bus gedaan, behalve van Lima naar Tarapoto. Voor deze binnenlandse vlucht betaalden we 54 euro per persoon (enkele reis).

Voor de korte afstanden (bijvoorbeeld van / naar het busstation) zul je regelmatig gebruik maken van taxi's. Het gaat dan vaak om ritjes van maximaal 5 kilometer. Je betaalt hier 2 tot 4 euro voor. Zorg ervoor dat je vooraf een prijs afspreekt met de taxichauffeur, aangezien er niet met meters gereden wordt.

In 6 weken tijd hebben we 15 bestemmingen bezocht en dus flink wat uren in de bus doorgebracht. Eén keer namen we een binnenlandse vlucht (€107 voor 2 personen), de andere kosten voor vervoer bestaan uit bussen en taxi's. Verder zit ook de trein van Machu Picchu naar Ollantaytambo (€120 voor 2 personen) en de bus van & naar de ingang van Machu Picchu (€41 voor 2 personen) in onze vervoerskosten inbegrepen. In totaal hebben we €608,42 uitgegeven aan transport. Dat betekent dat we hier gemiddeld 7,25 euro per persoon per dag aan kwijt waren.

Reizen met de bus (per uur)

€1 – €3

Taxi < 5 km

€2 – €4

Binnenlandse vlucht (enkeltje)

€40 – €75

Eten & drinken

Net als in Colombia was eten & drinken opnieuw onze grootste kostenpost in Peru. Oepsie, iets te vaak uiteten geweest. ;-) In een restaurant betaal je namelijk al snel 6 tot 10 euro voor een hoofdgerecht. Voor frisdrank betaal je een euro en voor een halve liter bier €2 tot €2,50. Een glas wijn is duurder. In een restaurant of café vaak 4 euro of meer voor een glas. Om de kosten te drukken is het verstandig om af en toe zelf te koken. In de grote steden heb je enorme supermarkten waar je de ingrediënten haalt om zelf iets in elkaar te draaien. Voor een simpele, zelfgekookte maaltijd ben je maar een paar euro kwijt.

Alcohol is een echte budget-killer!

Bespaartip: koop je groenten en fruit op de markt. Het is vaak verser én goedkoper dan in de supermarkten.
Bespaartip: veel restaurants bieden tijdens lunchtijd een 'menu van de dag' aan. Deze zijn vaak enorm goedkoop en (meer dan) prima! Voor 3 tot 4 euro heb je dan een soepje, hoofdgerecht en een vers sapje. Geen geld! Regelmatig zaten wij nog zo vol van zo'n lunch dat we 's avonds maar iets kleins hoefden te eten.

In totaal hebben wij in 42 dagen €1.046,65 uitgegeven aan eten & drinken. Gedurende onze 4-daagse tour naar Machu Picchu zaten de maaltijden inbegrepen en bij veel hotelovernachtingen was ontbijt inclusief. Per dag besteedden we dus gemiddeld zo'n 12,50 euro per persoon aan koffie, frisdrank, drinkwater, bier, wijn, lunch, avondeten, chips en chocola. Tja, wij zijn best wel levensgenieters. ;-) Als je zuinig bent, vaker kookt, minder alcohol drinkt en minder snackt, dan zou je het met 10 euro per persoon per dag echt wel moeten redden. Ga je helemaal niet zelf koken en luxer uiteten, dan is een bedrag van 15 euro per persoon per dag reëel.

Menu van de dag

€2,50 – €4

Kopje koffie

€1,50 – €2

Halve liter bier

€2 – €2,50

Westerse maaltijd

€6 – €10

Sandwich

€3,50 – €5

Frisje op het terras

€1 – €1,50

Excursies & entreegelden

Als je zou willen, dan kun je heel je vakantie in Peru vullen met georganiseerde tours. Het aanbod is enorm! Vaak is het wel een stuk goedkoper om op eigen gelegenheid naar bezienswaardigheden te gaan. Daarnaast heb je dan natuurlijk meer vrijheid dan wanneer je gebonden bent aan het tijdschema van een tour.

Wij hebben in Peru de volgende tours / excursies met een organisatie gedaan.

Bij Laguna Parón, Huaraz

Daarnaast hebben we een aantal plekken bezocht waarvoor we entreegeld moesten betalen. Vaak is dit maar een paar euro, maar de Colca Canyon (€18 p.p.) en ons ticket voor Machu Picchu & Huayna Picchu (€52 p.p.) waren duurder. Daarnaast hadden we twee tours zelf georganiseerd met een taxi: naar het Humantay Lake (€21,50 p.p. aan taxi kosten) en naar Rainbow Mountain (€32,50 p.p. aan taxi kosten).

Bij de Colca Canyon

In totaal gaven we €929,25 uit aan tours en entreegelden. Bijna de helft hiervan bestaat uit de kosten van de Inca Jungle Trail (€330 in totaal) en onze extra dag Machu Picchu (€104 in totaal). Per dag betaalden we gemiddeld €11,06 per persoon aan excursies en entreegelden.

Overigen

Dan zijn er altijd nog wat overige uitgaven. In 6 weken tijd gaven we €75,98 uit aan overige zaken, zoals toiletspullen, een bezoekje aan de kapper, gebruik maken van toiletten, onze kleren laten wassen en reispilletjes. Dit komt neer op een bedrag van €0,90 per persoon per dag.

Dagbudget voor Peru

Uiteindelijk zijn we in Peru boven ons verwachte budget uitgekomen. We hadden gerekend op 80 euro per dag voor 2 personen. We gaven gemiddeld €88,21 per dag uit. In totaal waren onze uitgaven in Peru €3.704,92 (internationale vluchten niet inbegrepen). We hebben relatief veel kosten gemaakt bij Machu Picchu. Als we de 4-daagse tour, een extra entreebewijs en het vervoer bij elkaar optellen kom ik op een bedrag van bijna 600 euro. Zo zie je maar dat je bezoek aan Machu Picchu grote invloed kan hebben op je uiteindelijke uitgaven in Peru. Lees ons blog over de kosten van een bezoek aan Machu Picchu voor handige bespaartips!

Machu Picchu was een duurder uitje, maar iedere cent waard!

Wat voor jou een reëel dagbudget is, is afhankelijk van je reisstijl. Ben je een zuinige backpacker die op slaapzalen slaapt, veel zelf kookt en weinig georganiseerde tours doet, dan kun je rondreizen in Peru met een budget van 35 tot 40 euro per dag. Wil je comfortabeler overnachten, niet zelf koken, regelmatig een terrasje pakken en genieten van het gemak van een georganiseerde tour, dan is een bedrag van 50 tot 60 euro per persoon per dag reëeler.

Meer reistips voor Peru

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Peru

Wat kost een bezoek aan Machu Picchu?

Peru

De ultieme route door Peru in 3 tot 4 weken

Chili

Wat kost backpacken in Chili?

Bolivia

Wat kost reizen in Bolivia?

Peru

Info en tips over de beklimming van Huayna Picchu

Peru

De ultieme gids voor een bezoek aan Machu Picchu

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen