Sandboarden en buggy rijden in Huacachina | Een oase in de Peruaanse woestijn

Djura

Tussen de hoge zandduinen in de woestijn van Peru ligt een mini dorp verstopt: Huacachina. Deze oase in de woestijn trekt veel toeristen, want het is niet alleen een fotogenieke plek, maar ook de bestemming voor sandboarden en met een buggy door de woestijn crossen. Tja, na een bezoekje aan Huacachina vind je dagen later nog óveral zand terug, maar dan heb je wel een topdag gehad in de woestijn!

Huacachina is echt heel klein. Er wonen maar 100 mensen in het dorp en je kunt deze bestemming daarom makkelijk in één dag bezoeken. Wij verbleven 24 uur in de oase en dat was precies genoeg.

Half 4 - aankomst in Huacachina

Na zo'n 4,5 uur rijden met de bus en een kort taxiritje vanuit de nabijgelegen stad Ica komen we aan in Huacachina. We zijn net te laat om mee te gaan met de buggy en sandboarding tours die om 4 uur starten. Dat komt doordat we die ochtend niet vroeg vanuit Lima konden vertrekken, omdat ik eerst mijn maandelijkse injectie moest krijgen. We hadden er al op gerekend dat we niet dezelfde dag de tour zouden kunnen doen, dus we checken rustig in en gaan dan langs een winkeltje voor 2 Corona's.

We beklimmen een enorme zandduin en dat is door het losse zand wel even doorzetten. Eén stap vooruit en je zakt een halve stap terug. Eenmaal op de top zit de halve duin in onze schoenen en hebben we wel een biertje verdiend, vinden we zelf. ;-) We kijken uit op de oase en zien de zon achter de duinen ondergaan. Als de zon eenmaal onder is, is het gelijk een stuk frisser en haasten we ons naar beneden. Dat gaat in ieder geval een stuk sneller dan omhoog!

Proost!

De volgende ochtend - sandboarden en buggy rijden

De volgende dag willen we toch echt doen waar we voor gekomen zijn: een tour waarbij je van de zandduinen gaat sandboarden (op je buik zoef je op een plank van de duinen af) en buggy rijden. Als iedereen de riemen vast heeft, start onze chauffeur de ronkende motor. Die gaat tekeer! Niet veel later crossen we met hoge snelheid over de hoge zandduinen, maken we scherpe bochten en gaan we van steile duinen naar beneden. Net alsof je in een achtbaan zit, super leuk!

Vamos!

Handig om te weten: wij betaalden voor een buggy en sandboarding tour 35 soles per persoon (€9). De tour zou 1 uur duren, maar we waren uiteindelijk zeker 1,5 uur weg. Als je om 4 uur 's middags met een tourtje mee gaat, dan duurt de tour 2 uur en blijf je de zonsondergang kijken. De 2 uur durende tours zijn tussen de 45 en 60 soles per persoon. Om het gebied met zandduinen te betreden betaal je altijd bij vertrek nog 3,60 soles per persoon (€1) aan tax. Dit zit niet inbegrepen in de tourprijs.

Dan is het tijd om te stoppen bij één van de duinen en de boards tevoorschijn te halen. We hebben al eerder gesandboard in Namibië en weten nog dat dit echt hard kan gaan. Cool! De eerste duinen zijn nog inkomertjes, later gaan we naar een flinke duin. En steil dat 'ie is! Jeej, dit wordt leuk!

Ronny gaat als eerste van de hoge duin af en ondanks dat onze begeleider nog roept dat hij moet remmen met zijn voeten, wil Ronny natuurlijk alleen maar zo hard mogelijk gaan. Woeeehoeeeee, dat gaat echt snel. Ik en de rest van ons groepje volgt en iedereen staat beneden met een grote lach op het gezicht. Head-first naar beneden glijden blijft leuk, hoe jong of oud je ook bent!

Woehoeeee!

Minder tijd? Je kunt Huacachina ook zonder overnachting bezoeken. Neem vroeg in de ochtend de bus van Lima naar Ica en vanaf daar een taxi naar Huacachina. Je komt dan aan het begin van de middag aan, kunt een tour doen en eventueel nog de zonsondergang kijken. De laatste bussen naar Nazca vertrekken rond 7 uur / half 8 in de avond, dus die kun je dan nog mooi pakken. Ik zou je wel adviseren om deze bus naar Nazca dan vooraf te boeken via Busbud of Redbus, omdat het aantal bussen in de avond beperkt is en het anders dus weleens vol kan zijn.

In de middag hangen we lekker op terrasjes en genieten we nog even van het landschap. Ondanks dat Huacachina echt een toeristendorp is, vinden wij het een leuke bestemming. Er is niet heel veel te doen, dus na 24 uur is het prima om weer door te gaan. Aan het begin van de avond nemen we de bus naar onze volgende bestemming: Nazca. Daar gaan we vliegen over de mysterieuze Nazcalijnen, weer zo'n toffe activiteit!

Alle blogs over Peru

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Peru

De ultieme route door Peru in 3 tot 4 weken

Chili

Een roadtrip langs de mooiste plekken in de Atacama woestijn, Chili

Chili

Geyser del Tatio: een spetterende highlight in de Atacama woestijn

Chili

Bezoek Valle de la Luna in Chili

Peru

Wat kost backpacken in Peru?

Peru

Info en tips over de beklimming van Huayna Picchu

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen