De alternatieve trekking naar Laguna 69 | Hiken in Huaraz

Djura

Door alle foto's en verhalen over de hike naar Laguna 69 besloten we om naar Huaraz te gaan. Vandaag is het dan zover, we gaan één van de mooiste daghikes in Peru maken! Na onze hikes bij Laguna Parón en Laguna Churup hebben we het gevoel dat we er klaar voor zijn. We kiezen ervoor om een tour te boeken die niet de klassieke route naar Laguna 69 volgt, maar start vanaf een magisch uitzichtpunt waar we de zon van achter de besneeuwde bergtoppen zien opkomen. Deze dag kan nu al niet meer stuk en het is pas 6 uur 's ochtends!

Over de hike naar Laguna 69

  • Highlights: Laguna 69, de hoogste berg van Peru Nevada Huarascán (6.768 meter), zonsopkomst met uitzicht over gletsjermeren en besneeuwde bergtoppen
  • Maximale hoogte: 4.700 meter boven zeeniveau
  • Aantal kilometer: 14 kilometer
  • Moeilijkheidsgraad: gevorderd
  • Panorama tour via Akilpo of klassieke tour Laguna 69

Laguna 69

De klassieke hike vs. de Panorama hike

Laguna 69 is dé highlight in de omgeving van Huaraz. De ééndaagse hike naar dit meer staat bekend als één van de mooiste in Peru en is zeker niet zomaar te volbrengen. De klassieke hike is 7 kilometer heen, 7 kilometer terug. Je start op 3.900 meter en eindigt bij Laguna 69, gelegen op 4.600 meter boven zeeniveau. Dat is een flink stuk klimmen! Om deze intensieve hike te kunnen volbrengen is het belangrijk om in goede conditie te zijn en al gewend te zijn aan de hoogte, bijvoorbeeld door iets makkelijkere daghikes te doen op flinke hoogtes.

Hiken op 4.000 meter en hoger is hard werken!

Deze hike leek ons fantastisch, maar in Huaraz kwamen we erachter dat er een alternatief is. Laguna 69 heeft namelijk als nadeel dat het erg populair en dus vrij druk is en dat je hetzelfde pad heen en terug loopt. De Panorama hike, aangeboden door Akilpo in Huaraz, gaat ook naar Laguna 69, maar start vanaf een waanzinnig uitkijkpunt op 4.700 meter hoogte. Met zonsopkomst start je aan de hike en na een stuk afdalen en klein stukje klimmen, kom je uit op het pad van de klassieke hike naar Laguna 69. Doordat je zo vroeg begint, ben je eerder bij Laguna 69 dan de vele tourgroepen en heb je het oogverblindend mooie meer even voor jezelf. Dat maakt deze plek nog magischer! Voor ons was de keuze snel gemaakt: de Panorama hike gaan we doen!

Het uitzicht bij de start van de Panorama hike

Over onze hike naar Laguna 69

Als je de Panorama hike wilt doen, moet je de dag van tevoren vroeg naar bed. Om 3 uur 's nachts staat het busje namelijk al voor de deur om ons op te halen. Het is koud, donker en we slapen nog half. We hopen tijdens de 3 uur durende busrit nog even onze ogen dicht te kunnen doen, maar dat zit er helaas niet in. We rijden over een onverharde weg vol diepe kuilen en scherpe bochten. De bus wiebelt zoveel dat zelfs op dit tijdstip in slaap vallen niet wil lukken.

Uiteindelijk stopt het busje en wordt het ontbijt tevoorschijn gehaald. Terwijl we bibberen van de kou zien we de zon opkomen achter de bergen. Wat is dit een onvergetelijke plek voor een zonsopkomst. Langzaam verlicht de zon de besneeuwde pieken en imposante bergen, waaronder de hoogste berg van Peru: Nevada Huascarán (6.768 meter). In het dal zien we de Llanganuco meren liggen en een rivier stromen. Een indrukwekkend begin van de dag!

Voor dit soort uitzichten willen wij best om 3 uur 's nachts opstaan.

Eén van de indrukwekkendste zonsopkomsten ooit

Met een gevulde maag beginnen we aan de hike. We moeten een klein stukje klimmen, maar daarna is het vooral afdalen. Het is fijn dat we in beweging komen, want het is nog steeds erg koud. We zijn blij dat we onze muts, sjaal en handschoenen bij hebben. Al lopend genieten we van het landschap dat ons omringt. Het is hier heerlijk stil, de enige geluiden die we horen zijn de fluitende vogels en de loeiende koeien. We zien tijdens de gehele afdaling helemaal geen andere mensen. Dat is toch wat anders dan 'in de stoet lopen' over het reguliere pad naar Laguna 69.

Daar gaat 'ie!

Regelmatig vraagt onze gids of het met iedereen goed gaat en bij iedere pauze deelt hij iets lekkers uit. Deze man heeft het begrepen! ;-) Onderweg zien we een spectaculaire waterval en komen we langs een klein groen meer. Wanneer we aan de laatste maar lange klim naar Laguna 69 gaan beginnen, wordt het echt uitdagend. We blijven maar stijgen en stijgen. De gedachte 'wanneer zijn we er nou?' komt meer dan eens in mijn hoofd op. We proberen niet toe te geven aan de vermoeidheid en onze snelle adem. Iedere stap die we zetten komen we dichterbij.

Ronny heeft er duidelijk minder moeite mee dan ik. Ik voel mijn hart door heel mijn lijf kloppen en alle kracht lijkt uit mijn benen verdwenen te zijn. Hiken op zulke hoogtes is hard werken! Maar hoe meer je hebt afgezien, hoe voldaner je bent als je dan echt voor dat meer staat. Wauw, dit is zó mooi! Het blauwe water vormt een mooi contrast met de grijze rotsen. Achter de laguna zien we een enorme bergtop die bedekt is met een flink pak sneeuw. Het smeltende water loopt via een smalle waterval het gletsjermeer in. Zulk helder water zie je niet veel.

De laatste loodjes wegen het zwaarst..?

En extra mooi: we zijn hier inderdaad alleen nog maar met ons groepje van 6 personen. Pas als wij al ruim een half uur in alle rust en stilte hebben genoten van dit natuurschoon, arriveren de eerste hikers van de klassieke tour bij het meer. Hebben wij deze wonderschone plek toch maar mooi even voor onszelf gehad!

De natuur in de omgeving van Huaraz blijft ons verbazen. Of verwonderen beter gezegd. We krijgen er geen genoeg van. Qua schoonheid hadden we makkelijk uren bij Laguna 69 kunnen zitten en gewoon willen kijken, maar daarvoor is het echt te koud. De zon laat zich niet meer zien en dat zorgt ervoor dat we al onze warme kleren maar wat graag aanhouden. Tijd om weer in beweging te komen en af te dalen naar het eindpunt van onze hike.

Voor de terugweg volgen we hetzelfde pad als de klassieke hike naar Laguna 69. Onderweg komen we veel mensen tegen die bezig zijn met hun weg naar boven, naar Laguna 69. Het wordt mij al snel duidelijk dat ik niet de enige ben die de klim lastig vond. Hijgend en puffend vragen diverse mensen aan ons hoe lang het nog is tot het meer. Ik denk dat we wel minimaal 100 mensen passeren en wat ben ik blij dat we voor deze Panorama tour gekozen hebben. Hierdoor hebben we niet in een rijtje met tientallen andere mensen gelopen én Laguna 69 zo goed als voor onszelf gehad. Ik zou er zonder twijfel nog een keer om 3 uur 's nachts voor uit bed komen!

Een hike naar Laguna 69 organiseren

Voor Laguna 69 is het het makkelijkste om je aan te sluiten bij een tour. Aangezien het 3 uur rijden is tot het startpunt van de hike, moet je vroeg vertrekken. Bij een tour word je opgehaald bij je accommodatie en is het ontbijt vaak inbegrepen. De klassieke Laguna 69 tours worden door vrijwel alle tourbureautjes aangeboden en vertrekken dagelijks. De Panorama Tour wordt - voor zover ik weet - enkel aangeboden door Akilpo. Er zijn minimaal 6 personen nodig om de tour door te kunnen laten gaan, dus het is verstandig om tijdig je interesse kenbaar te maken. De Panorama Tour kost 135 soles (€35) per persoon. Transport, ontbijt, lunch en Engelssprekende gids zijn hierbij inbegrepen.

Hiken naar Laguna 69: een must-do!

Yes, we did this!

Praktische tips

  • Zorg voor voldoende warme kleding. Het kan behoorlijk koud zijn, zeker als de zon niet doorbreekt en er een windje staat. Als je veel laagjes aan doet, kun je makkelijk iets uittrekken als het toch warmer wordt.
  • Laguna 69 ligt op een hoogte van 4.600 meter en je loopt dus risico op hoogteziekte. Je kunt je lichaam laten wennen aan de hoogte door vooraf eerst hikes te maken die makkelijker zijn en waarbij je minder hoog gaat. Wij deden een hike naar Laguna Parón en een hike naar Laguna Churup als voorbereiding op de Laguna 69 hike. Doordat je het opbouwt in hoogte, zul je minder snel last krijgen van hoogteziekte.
  • Neem minimaal 1,5 liter water per persoon mee. Vergeet ook niet je zonnebrandcrème, zonnebril, snacks en eventueel lunch mee te nemen. Je bent zo'n 5 tot 6 uur aan het hiken bij de klassieke trek, dus je zult vast honger krijgen onderweg!

Wat hebben we 3 fantastische hikes gemaakt in de omgeving van Huaraz. Oogverblindend, spectaculair, onvergetelijk, allemaal woorden om aan te geven hoe geweldig we deze natuur vonden. Dit zijn de landschappen waarvoor we naar Zuid-Amerika zijn gekomen! Het is dat onze benen moe zijn en we naar Lima moeten voor mijn maandelijkse injectie, anders hadden we misschien wel meer hikes willen maken. Want dit landschap verveelt absoluut niet!

Hiken in Huaraz Laguna Parón & Paramount berg

Hiken in Huaraz Het oogverblindende Laguna Churup

Natuurliefhebbers opgelet Huaraz in Peru is hét paradijs voor hikers

Ontdek het beste van Peru

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Peru

Een hike naar Humantay Lake

Peru

Huaraz in Peru is hét paradijs voor hikers

Peru

Het oogverblindende Laguna Churup

Peru

Laguna Parón & Paramount berg

Peru

In je eentje op de top van de populaire Rainbow Mountain

Peru

Mini-gids voor een bezoek aan de Colca Canyon

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen