De verschillende onderdelen van Machu Picchu uitgelegd

Djura

De Sun Gate, de Inca Bridge, House of Guardians, misschien heb je deze namen al weleens voorbij horen komen als je je bezoek aan Machu Picchu aan het voorbereiden was. Er is onwijs veel te zien in deze historische Inca stad en het is slim om je vooraf even in te lezen in de verschillende onderdelen. Dan weet je zeker dat je niks mist wat je graag had willen zien en heb je een beetje achtergrond bij de verschillende bezienswaardigheden!

Nog niet zo heel lang geleden zijn er wat regels veranderd bij Machu Picchu om de bezoekersstroom wat meer te reguleren. Er zijn nu ochtend- en middagtickets (in plaats van een ticket voor de hele dag) en er is een vaste wandelroute uitgestippeld. Eenmaal verder in de route kun je niet altijd meer terug naar voorafgaande onderdelen van Machu Picchu. Dat maakt het extra belangrijk dat je weet waar je naartoe wil en hoe je daar komt!

House of Guardians

Als je de ingang voorbij bent, neem je een pad naar links dat naar boven loopt. Je komt uit bij het House of Guardians, dé foto-maak-plek van Machu Picchu! Eigenlijk bevind je je nu nog buiten de stadsmuren van Machu Picchu. Omdat het House of Guardians wat hoger ligt dan de voormalige Inca stad, heb je perfect uitzicht op de ruïnes. De ontdekker van Machu Picchu dacht dat het huisje gebruikt werd om de wacht te houden over de stad, vandaar de naam. ;-)

Vanaf het House of Guardians maak je de bekende Machu Picchu foto!

Het House of Guardians wordt omringd door de ‘agricultural sector’, aangezien zich hier enkel terrassen bevinden. De grote grasvelden met de grazende lama’s zijn de ideale plek om eens even rustig te gaan zitten en van het uitzicht te genieten. Als je eenmaal naar beneden gaat en de stadsmuren betreedt, kun je niet meer terug naar deze voor ons favoriete plek in Machu Picchu.

De grasvelden bij het House of Guardians zijn een topplek om uit te rusten.

Sun Gate

De Sun Gate, ook wel Intipunku genaamd, was ooit de hoofdingang naar Machu Picchu en waarschijnlijk een militair checkpoint. Daarnaast zou de plek religieuze waarde hebben voor de Inca’s, omdat enkel vanaf hier de zonsopkomst over Machu Picchu te aanschouwen is.

Nu is de Sun Gate vooral populair, omdat je vanaf deze plek een mooi uitzicht hebt over Machu Picchu. Vanaf het House of Guardians is het wel zo’n 45 minuten lopen over een stijgend pad, maar als je geen kaartjes hebt voor Machu Picchu Mountain of Huayna Picchu, is het waarschijnlijk de beste plek om uitzicht te hebben over de wereldberoemde Inca ruïnes.

Het uitzicht vanaf de Sun Gate

De Sun Gate

Niet alleen Machu Picchu zelf is de moeite waard... wat een landschap!

Inca Bridge

De Inca Bridge is een andere bezienswaardigheid waar je vanaf het House of Guardians naartoe kunt lopen. Deze ligt echter veel dichterbij, binnen 20 minuten lopen ben je er. De brug zelf is slechts wat houten planken, maar tijdens het pad er naartoe kijk je over het waanzinnige landschap dat Machu Picchu omringt!

De Inca Bridge is slechts 20 minuutjes lopen vanaf het House of Guardians.

Inca Bridge

Binnen de stadsmuren van Machu Picchu

Nadat je het House of Guardians, de Sun Gate en de Inca Bridge hebt gezien, ben je klaar om naar beneden te gaan en de stadsruïnes te gaan bekijken. Als je door de Main Gate loopt, kom je eerst in de ‘urban sector’. Hier leefden de ‘gewone burgers’. De huizen zijn vrij klein en simpel, in tegenstelling tot de koninklijke huizen en tempels die je later zult zien.

Daarnaast zie je binnen de stadsmuren de hoofdtempel van Machu Picchu (Main Temple), het belangrijkste plein (Main Square), de heilige rots (Sacred Rock), de gevangenis en de Temple of the Sun. Ook is er een koninklijk gedeelte, duidelijk herkenbaar aan de perfect gebouwde huizen.

Main Square

Speciaal ticket vereist

Voor Huayna Picchu en Machu Picchu Mountain heb je een speciaal toegangsbewijs nodig. Voor elke berg geldt dat er maximaal 400 bezoekers per dag op mogen. Wil je één van deze bergen beklimmen en het beste uitzicht over Machu Picchu hebben (aanrader!), dan moet je je entreeticket op tijd boeken. Vooral Huayna Picchu is erg populair. De kaartjes voor Machu Picchu Mountain verkopen in principe iets minder snel uit. Lees meer over het kopen van een ticket voor Machu Picchu (en eventueel Huayna Picchu of Machu Picchu Mountain) in ons uitgebreide blog over Machu Picchu tickets.

Huayna Picchu

Huayna Picchu is de spitse berg achter Machu Picchu - gezien vanaf het House of Guardians. Voor een spectaculair uitzicht over heel Machu Picchu en de schitterende omgeving kun je Huayna Picchu beklimmen. Vanaf het startpunt klim je over de soms smalle traptreden in een uur naar boven.

Machu Picchu beklimmen Alles over het beklimmen van Huayna Picchu

Machu Picchu Mountain

Achter het House of Guardians ligt Machu Picchu Mountain. Ook deze berg kun je beklimmen, als je hiervoor een ticket hebt natuurlijk! Machu Picchu Mountain is hoger dan Huayna Picchu en de klim neemt dan ook wat meer tijd in beslag. Het beklimmen van deze berg is (misschien daardoor?) iets minder populair dan Huayna Picchu en dus zijn de tickets hiervoor minder snel uitverkocht.

Een onvergetelijke ervaring De ultieme gids voor een bezoek aan Machu Picchu

Dit moet je weten Tickets voor Machu Picchu

De verschillende vervoersopties op een rij Zo kom je bij Machu Picchu

Wat kost een bezoek aan Machu Picchu?

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Peru

Info en tips over de beklimming van Huayna Picchu

Peru

De ultieme gids voor een bezoek aan Machu Picchu

Peru

Tickets voor Machu Picchu

Peru

Zo kom je bij Machu Picchu

Peru

Wat kost een bezoek aan Machu Picchu?

Peru

In je eentje op de top van de populaire Rainbow Mountain

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen