Zo kom je bij Machu Picchu | De verschillende vervoersopties op een rij

Djura

Natuurlijk wil je tijdens je rondreis door Peru naar Machu Picchu. Alleen hoe kom je daar nou precies? Er zijn verschillende mogelijkheden met ieder een eigen prijskaartje. Wil je comfortabel en snel naar Machu Picchu afreizen, dan zul je er best wat geld voor moeten neerleggen. Maar er zijn ook budgetvriendelijke opties. We zetten ze voor je op een rijtje!

Waarschijnlijk zul je vanaf de stad Cusco naar Machu Picchu willen vertrekken. Eerst moet je naar het dorp dat vlakbij Machu Picchu ligt, Aguas Calientes ofwel Machu Picchu Pueblo. Vanaf daar kun je hikend of met de bus naar de ingang van Machu Picchu.

Zo kom je in Aguas Calientes

Aguas Calientes kun je enkel te voet of per trein bereiken. Er zijn geen wegen die helemaal naar het dorp bij Machu Picchu leiden. Dat betekent dat er 3 mogelijkheden zijn om bij Machu Picchu Pueblo te komen: met de trein, met de bus en lopend langs het spoor (2,5 à 3 uur lopen) of je gaat met een meerdaagse tour mee waarbij je eindigt in Aguas Calientes of zelfs Machu Picchu zelf.

Met de trein

De trein vanaf Cusco of Ollantaytambo naar Aguas Calientes is de bekendste manier om bij Machu Picchu te komen. Het is de snelste manier om je bestemming te bereiken, maar ook de duurste. Voor een enkeltje ben je al gauw 70 dollar per persoon kwijt!

Er zijn twee aanbieders van treinkaartjes van/naar Aguas Calientes: Peru Rail en Inca Rail. De prijzen en voorwaarden zijn ongeveer gelijk, dus je kunt het beste op de website kijken bij welke aanbieder je op dat moment de beste prijzen en handigste tijden kunt boeken.

Handig om te weten

 • Je mag geen grote backpack meenemen in de trein. Enkel handbagage tot 5 kg (Peru Rail) of 8 kg (Inca Rail) is toegestaan. Je grote backpack kun je vaak gratis achterlaten bij je hotel in Cusco.
 • Je kunt je treinkaartjes online bestellen via de website van Inca Rail of Peru Rail. Bij Peru Rail moet je daarna nog wel bij één van hun kantoren langsgaan om de tickets daadwerkelijk op te halen.
 • Je kunt ook van/naar Ollantaytambo reizen met de trein in plaats van naar Cusco. Vaak is dit voordeliger dan naar Cusco. Tussen Ollantaytambo en Cusco kun je eenvoudig met een collectivo (gedeelde taxi) reizen en dat kost je maar 10 soles (€2,50) per persoon. Daarnaast zijn er in Ollantaytambo ook Inca ruïnes te bezichtigen, dus misschien wil je die dan wel gelijk meepakken!

Met de bus en lopen langs het spoor

Er gaan geen wegen helemaal naar Aguas Calientes, dus het gehele traject met de bus afleggen gaat helaas niet. Je kunt met de bus reizen tot de Hidroelectrica (treinspoor). Vanaf daar is het 2,5 tot 3 uur wandelen langs het treinspoor naar Aguas Calientes. Met de bus van Cusco tot de Hidroelectrica duurt 6 tot 7 uur. In totaal ben je dus 8,5 tot 10 uur onderweg, maar je bespaart wel een hoop geld ten opzichte van reizen met de trein. Een enkele reis met de bus moet maximaal 20 dollar kosten. Koop je een retourtje, dan zou je voor 30 tot 35 dollar klaar moeten zijn.

Goedkope optie: met de bus + lopen langs het spoor

Handig om te weten

 • De hike langs het spoor is niet moeilijk, want het is enkel een vlak pad.
 • Er zijn restaurants en kleine winkeltjes langs het spoor waar je even kunt pauzeren of je voorraad water aan kunt vullen.
 • Buskaartjes van Cusco naar de Hidroelectrica (en terug) kun je makkelijk kopen bij één van de vele tourbureaus in Cusco. Vooral op en rondom het Plaza de Armas zit het vol met tourbureaus. Soms verkopen hostels ook buskaartjes voor dit traject. In Ollantaytambo heb je ook de mogelijkheid om bustickets te kopen naar de Hidroelectrica.

Met een meerdaagse tour

Vanuit Cusco kun je superleuke meerdaagse hikes maken, waarbij je uiteindelijk eindigt in Aguas Calientes. Populaire hikes zijn de Salkantay Trek, de Lares Trek en natuurlijk de Inca Trail. De Inca Trail is de enige trekking waarbij je eindigt ín Machu Picchu, namelijk bij de Sun Gate. Wil je niet alleen maar hiken, dan is de Inca Jungle Trail misschien iets voor jou. Je gaat dan niet alleen hiken, maar ook mountainbiken, raften en ziplinen.

De avontuurlijkste tour naar Machu Picchu Avontuur tijdens de 4-daagse Inca Jungle Trail

Handig om te weten

 • De Inca Trail moet je ver van tevoren boeken, omdat er een beperkt aantal mensen mag starten per dag. De andere meerdaagse tours kun je makkelijk enkele dagen vooraf boeken in Cusco.
 • Doordat er veel concurrentie is tussen de tourbureaus, liggen de prijzen voor deze meerdaagse treks naar Machu Picchu behoorlijk laag. Een 4-daagse Inca Jungle Trail hoeft bijvoorbeeld maar 160 tot 200 dollar te kosten, inclusief je toegangsbewijs voor Machu Picchu. Dat is bijna even duur als een retourtje met de trein en daarbij zit verder nog niks inbegrepen!

Ons advies: doe een meerdaagse tour

Als je kijkt naar wat je krijgt tegen welke prijs, dan is een meerdaagse tour dus veruit de beste keuze. Een retourtje met de trein kost namelijk al snel 140 dollar en dan heb je verder nog niks. Bij een meerdaagse tour zitten maaltijden, een gids, overnachtingen en de toegang tot Machu Picchu inbegrepen. Als je krap zit in de tijd, dan is de bus tot de Hidroelectrica en vervolgens lopen de beste optie voor jou.


Van Aguas Calientes naar de ingang van Machu Picchu

Oke, je hebt Aguas Calientes bereikt! Maar, je bent er nog niet. Machu Picchu ligt op een berg een paar honderd meter hoger dan Aguas Calientes. Om vanaf het dorp bij de ingang van dit wereldwonder te komen heb je 2 keuzes: met de bus of hiken.

Met de bus

De bus is natuurlijk de comfortabelste en minst vermoeiende optie. Een buskaartje kost 12 dollar per persoon voor een enkele reis. Je kunt het beste de kaartjes een dag van tevoren kopen, zodat je 's ochtends vroeg niet lang in de rij hoeft te staan voor je busticket. De bussen brengen je in ongeveer 25 minuten naar de ingang.

Handig om te weten

 • Het kantoor van Consettur (busmaatschappij) is gevestigd in een zijstraat van Avenida Hermanos Ayar in Aguas Calientes. Je ziet een klein bordje met 'bus tickets' om de straat aan te duiden. Je kunt betalen met contant geld of een creditcard.
 • De bussen naar Machu Picchu vertrekken vanaf Avenida Hermanos Ayar.
 • Vanaf 5:30 uur in de ochtend vertrekken de bussen naar de ingang van Machu Picchu, maar de rij voor de bussen ontstaat al vanaf 3:30 uur!

Dit zijn de bussen die pendelen tussen het dorp en de ingang van Machu Picchu.

Hikend naar boven

Optie 2 is helemaal gratis: je gaat naar boven hiken! Er is een duidelijk wandelpad met trappen dat je naar Machu Picchu brengt. Vanaf het dorp tot aan de start van het pad wandel je ongeveer een half uurtje, daarna is het een uur klimmen. Het is - mede door de hoge luchtvochtigheid - geen hele makkelijke hike, maar het uitzicht over Machu Picchu is dan wel je ultieme beloning.

Handig om te weten

 • Machu Picchu opent om 6 uur 's ochtends, dus je zult rond 4:30 uur moeten vertrekken uit Aguas Calientes als je rond 6 uur boven wilt zijn.
 • Tip: neem een zaklamp mee, want anders moet je het eerste uur in het donker hiken!

Ons advies: ga lekker hiken, tenzij je Huayna Picchu of Machu Picchu Mountain gaat beklimmen

Wij zouden je adviseren om lekker hikend naar boven te gaan. 12 dollar voor nog geen half uur in de bus vinden wij best veel geld! Daarnaast hoort het ook een beetje bij de ervaring, toch? Dat je moeite moet doen voordat je één van de zeven wereldwonderen ziet?

Enkel als je een toegangskaartje hebt voor Machu Picchu én Huayna Picchu of Machu Picchu Mountain, dan zouden we de bus aanraden. Je moet dan namelijk al een berg beklimmen bij Machu Picchu zelf, dus dan wordt hiken vanaf Aguas Calientes misschien een beetje veel van het goede. ;-)

Een onvergetelijke ervaring De ultieme gids voor een bezoek aan Machu Picchu

De verschillende onderdelen van Machu Picchu uitgelegd

Dit moet je weten Tickets voor Machu Picchu

Wat kost een bezoek aan Machu Picchu?

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Peru

Info en tips over de beklimming van Huayna Picchu

Peru

De ultieme gids voor een bezoek aan Machu Picchu

Peru

De verschillende onderdelen van Machu Picchu uitgelegd

Peru

Tickets voor Machu Picchu

Peru

Wat kost een bezoek aan Machu Picchu?

Peru

In je eentje op de top van de populaire Rainbow Mountain

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen