De spectaculaire Gocta waterval is één van de hoogste ter wereld, wauw! [+video!]

Peru 13 september 2018

Wij zijn gek op watervallen. Waarom weet ik niet, maar ze fascineren me altijd. Ik zou uren naar het alsmaar vallende water kunnen kijken! Toen we onze reis naar Peru gingen voorbereiden, kwamen we erachter dat midden in de Amazone regio een waterval van 771 meter hoog ligt. Je kunt de voet van de waterval enkel bereiken door 2,5 uur te hiken door de bergachtige jungle. Er was geen discussie nodig, de Gocta waterval móesten we zien!

Zo gezegd, zo gedaan. We hadden hoge verwachtingen van de Gocta waterval en stonden op dé dag dan ook al vroeg naast ons bed om koers te zetten richting dit natuurschoon. Vanuit het dorp Chachapoyas nemen we een collectivo (gedeelde taxi) naar het dorpje Cocachimba. Door het raampje van de minivan turen we totdat we de waterval van afstand zien. Wauw, wauw, wauw! We krijgen er kippenvel van. We zagen al tientallen foto’s van de Gocta waterval, maar in het echt is het veel indrukwekkender. Het water klettert van honderden meters zo de groene vallei in. Fan-tas-tisch. Dit is de natuur op haar best.

Gocta Falls - Peru
Wat is de natuur mooi hè!
Gocta waterval - bezienswaardigheden Peru
Hiken naar de voet van de waterval

We schrijven ons in bij het bezoekerscentrum (er zijn pas een paar mensen voor ons, yes!) en we betalen een paar euro entree. We mogen aan de hike gaan beginnen! Ondanks dat Ronny zich niet helemaal lekker voelt, hebben we er onwijs veel zin in. De eerste 2 kilometer gaan vrij vlot en we hebben regelmatig zicht op ons einddoel: de waterval. De omgeving is overigens ook schitterend, deze hike voelt zeker niet als een ‘moetje’.

Backpacken in Peru - hiken naar de Gocta Falls

We hadden vooraf al wel gelezen dat het best een pittig wandeltochtje is naar de voet van de waterval. Na 2 kilometer krijgen we door waar het moeilijkste deel zit. We zijn namelijk al erg lang steil aan het afdalen en beseffen ons dat we hier op de terugweg ook weer omhoog moeten. Dat wordt bikkelen! Sowieso heeft de hele hike van 5 kilometer naar de waterval weinig vlakke stukken. Het is óf omhoog, of omlaag.

Hiken naar de Gocta Falls - backpacken in Peru
Dit soort uitzichten geven je kracht om nog wat kilometers verder te lopen.

Na een tijdje lopen we in een dichtbegroeid bos, dat geeft wat verkoeling na het branden van de zon op ons lijf. Af en toe is er een kleine opening in de bomen en zien we weer een glimps van de waterval. Het zorgt ervoor dat we vol goede moed door blijven stappen. Uiteindelijk komen we na ruim 2 uur wandelen bij de voet van de waterval. Wat een hoogte zeg! Om je een idee te geven: de waterval is ongeveer 2,5 keer zo hoog als de Eiffeltoren! En het landschap is ook nog eens prachtig. Rotsachtig en groen tegelijk. Een idyllische oase in de Amazone.

Gocta waterval - Peru - tips
Het water valt naar beneden in een oogverblindend mooie omgeving.
Bezienswaardigheden Peru - Gocta waterval
Daar is ‘ie! 771 meter hoog!
Tips voor hiken naar de Gocta Falls
De groene vallei bij de voet van de waterval

Het is de ideale plek om onze meegenomen broodjes op te eten en op ons gemak te genieten van deze omgeving. We proberen de schoonheid van de waterval vast te leggen met onze camera en drone, maar eigenlijk kun je het op beeld nooit zo goed vastleggen als met je eigen ogen. Goed kijken, genieten en opslaan in onze herinneringen dus!

Gocta waterval - Peru

Dan is het toch echt tijd om te beginnen aan de tocht terug naar het dorp. Je moet dezelfde route weer terug, dus we hebben nog wel een uurtje of 2 hiken voor de boeg. Tijdens het teruglopen kijken we regelmatig over onze schouder, naar de waterval. Het is niet enkel de hoogte die de waterval bijzonder maakt, maar ook de adembenemende omgeving. De Gocta waterval is een hike van 4 á 5 uur 100% waard.

Gocta waterval - highlight in Peru
Ja, die kleine stipjes onderin zijn écht mensen!
Gocta waterval - Peru - rondreizen
Van zo’n uitzicht krijg je toch nooit genoeg?
Gocta waterval - reizen in Peru
Dag wonderschone Gocta Falls!

Tips voor jouw bezoek aan de Gocta waterval

  • Het dorp Chachapoyas is een goede uitvalsbasis om de Gocta waterval te bezoeken. Tal van tourbureautjes bieden excursies aan naar de waterval, maar je kunt er prima zelf naartoe. Het pad naar de waterval is erg duidelijk en niet technisch moeilijk, dus de hulp van een gids heb je niet nodig. Vanaf het busstation in Chachapoyas kun je een collectivo naar Cocachimba nemen. Op de terugweg kun je je met een motortaxi laten afzetten bij de grote weg en vanaf daar een collectivo naar Chachapoyas aanhouden of je probeert met één van de tourorganisaties – die vaak wel wat plekken over hebben in de bus – mee terug te rijden.
  • Zorg ervoor dat je voldoende water, snacks en eventueel lunch bij je hebt. In totaal ben je wel zo’n 5 tot 6 uur bezig en tijdens de wandeling is er eigenlijk maar één plek waar je iets te drinken kunt kopen. Het is fijn om onderweg af en toe je energie aan te vullen met wat eten, dus vergeet dat niet mee te nemen.
  • Het eerste deel van het pad is aangelegd, maar daarna is het onverhard, vol losse stenen en na regenval best modderig. Schoenen met goede grip waar je uren op kunt lopen zijn aan te raden.
  • Mocht het voor jou niet mogelijk zijn om de hike zelf af te leggen, dan kun je altijd nog per paard naar de voet van de waterval. In het dorp Cocachimba vind je tal van locals die jou met hun paard kunnen vervoeren.
Tips voor jouw bezoek aan de Gocta waterval - Peru
De enige plek tijdens de hike waar je iets te drinken kunt kopen.
Tips voor je bezoek aan de Gocta waterval - Peru
Onze dag bij de Gocta Falls was onvergetelijk!

Mocht je dan toch in Chachapoyas zijn voor dit natuurschoon, plan dan ook gelijk een dag voor een bezoek aan Kuélap. Samen met de Gocta waterval de belangrijkste highlight van de regio!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie

Populair op Travly