Bezoek de ruïnes van Kuélap | Aanrader in het noorden van Peru

Djura

In Peru hebben we natuurlijk de mysterieuze Nazca-lijnen, Cusco en het wereldberoemde Machu Picchu op ons lijstje staan, maar ook het minder bekende noorden van Peru hebben we opgenomen in onze reisplanning. In de Amazone regio vind je namelijk een paar verborgen pareltjes. Kuélap is er daar absoluut eentje van. Op een bergtop van 3.000 meter boven zeeniveau liggen eeuwenoude ruïnes die stammen uit de tijd vóór de Inca's. Een interessante highlight in een indrukwekkend landschap!

Chachapoyas - de uitvalsbasis voor een bezoek aan Kuélap

Om Kuélap te bezoeken, kun je het beste afreizen naar het dorp Chachapoyas. Dit ligt in de Amazone regio en in bergachtig gebied, waardoor het behoorlijk veel tijd vergt om hier te komen. Misschien dat we mede daardoor vrijwel geen enkele andere Europese toerist zien. Niet bij Kuélap en eigenlijk ook bijna niet in Chachapoyas. Dat heeft wel zijn charme, hoor!

Vanaf Chachapoyas is het nog zo'n 40 kilometer rijden naar Kuélap. Je kunt er met het openbaar vervoer naartoe, maar met een tour is het makkelijker. Daarnaast vinden we het in dit geval toegevoegde waarde bieden als een gids ons iets vertelt over de ruïnes. Het zoeken naar een tourtje blijkt heel eenvoudig. Je struikelt bijna over de tourbureaus in Chachapoyas. Na wat rondvragen merken we dat alle tours eigenlijk hetzelfde bieden. We boeken een tour naar de ruïnes van Kuélap voor de volgende dag en gaan met enthousiasme terug naar ons hotel. Het enige waar we tegenop zien is dat we ons al om 6 uur 's ochtends moeten melden voor de tour... Autsj, dat gaat pijn doen!

Ons bezoek aan de ruïnes van Kuélap

Keurig op tijd staan we - bibberend van de kou, het is maar 6 graden! - te wachten bij het tourbureautje. We hadden natuurlijk kunnen weten dat verder niemand - inclusief het personeel van het tourbureau - op tijd zou komen. Staan we dan met ons goed gedrag om 6 uur 's ochtends. ;-) Gelukkig duurt het niet heel lang voor iemand van het tourbureau verschijnt en ons binnen laat.

Als we na een uurtje met de bus arriveren in Nuevo Tingo, maken we eerst even een stop bij een restaurantje voor een klein ontbijtje. Daarna zetten we koers naar de kabelbaan die ons naar Kuélap gaat brengen. Tot ongeveer 1,5 jaar geleden kon je de ruïnes enkel bereiken door urenlang over een kronkelende weg te rijden of al hikend de berg op te klimmen. Nu is Kuélap veel sneller te bereiken en het uitzicht vanuit de kabelbaan is al een attractie op zich!

De kabelbaan brengt ons zo'n 600 meter hoger de bergen in. We kijken om ons heen en zijn nu al verwonderd over hoe de Chachapoya bevolking destijds zo'n immens fort heeft kunnen bouwen op deze bergtop. De hellingen zijn enorm steil en het is hier vrij onherbergzaam. Geen makkelijke plek om te bouwen! De Chachapoyas noemden zichzelf niet zomaar 'Warriors of the clouds'. Nu we dit zien lijkt me die bijnaam volkomen terecht.

Vanaf de kabelbaan is het nog een stukje lopen (20 minuutjes) en dan zien we de metershoge muren die Kuélap omringen. Wauw, indrukwekkend! In 3 uur tijd verkennen we de ruïnes en krijgen we uitleg over Kuélap en de Chachapoyas die dit immense bouwwerk op deze onmogelijke plek hebben weten neer te zetten. Later hebben de Inca's dit gebied veroverd en hun aanpassingen gedaan aan Kuélap. Je ziet duidelijk verschil tussen de bouwwerken van de Chachapoyas en de aanpassingen van de Inca's.

Kenmerkend aan de bouwstijl van de Chachapoyas is namelijk dat alles rond is. In totaal waren er meer dan 400 ronde gebouwen in Kuélap, nu zie je hier de overblijfselen van. De afgebrokkelde muren en gebouwen worden omringd door natuur, wat het geheel erg puur en authentiek maakt. De muren die de stad omringen zijn 10 tot 20 meter hoog en behoorlijk indrukwekkend. Hoe hebben ze toch die enorme stenen naar deze plek op 3.000 meter boven zeeniveau weten te brengen? Verwonderd verlaten we de Chachapoya ruïnes van Kuélap. Dit was een interessante dag!

Handig om te weten als je Kuélap wilt bezoeken

Je kunt Kuélap op twee manieren bezoeken: (1) met een tour, (2) zelfstandig. De uitleg van een gids biedt bij deze ruïnes zeker toegevoegde waarde en daarom kozen wij voor een tour. Zorg er echter wel voor dat je bij het boeken van de tour vraagt om een Engelssprekende gids. Dat is namelijk echt niet vanzelfsprekend in deze regio. In onze groep waren wij de enigen die geen Spaans spraken en moest een gids dus speciaal voor ons zijn verhaal in twee talen doen. Zegt wel iets over hoe on-ontdekt Kuélap is, in ieder geval bij de Europeaanse toerist. ;-)

Zelfstandig de ruïnes bezoeken heeft echter ook een voordeel. Alle tourgroepen starten ongeveer tegelijkertijd aan hun bezoek en je kunt de ruïnes bijna voor jezelf hebben als je een stukje later gaat. Als je op eigen gelegenheid gaat, dan kun je vanuit het busstation in Chachapoyas een collectivo naar Nuevo Tingo nemen. Vanaf daar loop je naar de kabelbaan, koop je kaartjes voor de kabelbaan (20 soles) en eenmaal boven koop je entreekaartjes voor Kuélap (20 soles). Eenmaal weer terug in Nuevo Tingo, moet je vervoer terug naar Chachapoyas zien te vinden. Wellicht kun je met een bus van een tourbureau mee waar nog plekken over zijn.

De kosten voor een tour en op eigen houtje gaan verschillen niet veel. Een tour kost 80 soles (€20,90) per persoon, inclusief transport, kabelbaan, entree, gids en lunch. Als je op eigen gelegenheid gaat, ben je minimaal 60 soles kwijt aan transport, kabelbaan en entree. Dan mis je de uitleg van een gids en het gemak van het georganiseerde transport.

Voor je bezoek aan Kuélap kun je dus kiezen wat het beste bij jou en je reisstijl past. Door het indrukwekkende landschap en de interessante ruïnes vinden wij Kuélap in ieder geval een aanrader. Of je nu zelfstandig of met een tour meegaat, als je in de buurt bent mag je deze highlight niet overslaan!

Ontdek meer highlights in Peru

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Peru

De ultieme route door Peru in 3 tot 4 weken

Peru

Wat kost backpacken in Peru?

Peru

Info en tips over de beklimming van Huayna Picchu

Peru

De ultieme gids voor een bezoek aan Machu Picchu

Peru

De verschillende onderdelen van Machu Picchu uitgelegd

Peru

Tickets voor Machu Picchu

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen