Laguna Parón & Paramount berg | Hiken in Huaraz

Djura

Wanneer we uit het busje stappen, is het net alsof we in een zwaar bewerkte foto terecht komen. Maar dat is het niet, dit is gewoon de natuur! Het meer Laguna Parón is felblauw en wordt omringd door zes bergtoppen bedekt met sneeuw. Het is oogverblindend mooi. Het is onze eerste daghike vanuit Huaraz, vooral bedoeld om te wennen aan de hoogte. Maar ook al hoef je niet meer te wennen, een dagtripje naar Laguna Parón is sowieso een aanrader!

Over de hike bij Laguna Parón

  • Highlights: Laguna Parón, Paramount berg (bekend van het logo van filmproducent Paramount), 5 andere besneeuwde bergtoppen variërend in hoogte van 5.600 meter tot 6.356 meter
  • Maximale hoogte: 4.350 meter boven zeeniveau
  • Aantal kilometer: variabel
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Georganiseerde tour

Laguna Parón en de Paramount berg

Onze hike bij Laguna Parón

Het is onze eerste dag dat we de omgeving van Huaraz gaan verkennen en we zijn erg benieuwd. Op internet zagen we mooie foto's, maar zou het er in het echt ook zo uit zien? Het gebeurt nog weleens dat je op een bestemming komt en dat je dan ontdekt dat de foto's op internet behoorlijk zijn opgeleukt. Zodra we na 3 uur rijden uitstappen, weten we dat dat nu niet het geval is. Het is hier schitterend! Laguna Parón is zo onwijs blauw, we hebben het niet vaak zo felgekleurd gezien. Misschien dat de Plitvice meren in Kroatië nog het meest in de buurt komen qua kleur. Maar dat is niet het enige, het ruim 3 kilometer lange meer wordt omringd door 6 bergtoppen die bedekt zijn met sneeuw. Wow, dit landschap maakt indruk!

Eén van die bergtoppen heet officieel Nevada Artesonraju (6.025 meter hoog), maar staat beter bekend als de Paramount berg. De wereldberoemde filmproducent Paramount heeft zijn logo namelijk geïnspireerd op deze berg. En ja, wij herkennen de Paramount berg meteen. Met zijn steile hellingen en spitse top is het een kenmerkende berg!

Het fijne aan deze tour is dat je zelf kunt bepalen hoeveel je wilt lopen en/of klimmen. Het busje stopt direct bij het meer, dus je hoeft niet per se te hiken om het meer te zien. We hebben ruim 2 uur vrije tijd bij het meer en deze mag je invullen zoals je dat wil. Voor ons was dit tripje wel bedoeld als opwarmertje voor de aankomende hikes en dus besluiten wij naar het uitzichtpunt te klimmen. Het meer ligt op 4.200 meter boven zeeniveau en dat merk je direct aan je ademhaling als je je inspant. Toch valt de hoogte ons alleszins mee. We hebben geen hoofdpijn of andere verschijnselen van hoogteziekte, gelukkig maar!

Op naar het uitzichtpunt!

Naar het uitzichtpunt

In eerste instantie loopt er een pad van zand en steentjes naar boven, maar na een tijdje moet je klauteren over de grote rotsblokken. Als je niet zo'n goede balans hebt - zoals ik - zul je je handen af en toe nodig hebben om je evenwicht te bewaren. Goed concentreren is belangrijk, want aan beide kanten van 'het pad' loopt het erg schuin af. Je wilt hier niet vallen of uitglijden!

Klauteren tussen de grote rotsblokken

Na ongeveer 40 minuutjes staan we bij het uitzichtpunt. Even op adem komen, maar vooral: genieten! Wat is de natuur hier rauw en puur. Zoals het bedoeld is! Na een kwartiertje beginnen we aan de afdaling. Soms is afdalen lastiger dan stijgen, zeker wanneer er veel los zand en losse steentjes liggen en de hellingen steil zijn. Uitglijd-gevaar!

Wat een uitzicht!

Voorzichtig afdalen

Terug naar Huaraz

Voor we het weten is het alweer tijd om in de bus te stappen. We hebben nog 3 uur rijden naar Huaraz voor de boeg. Tja, dat is wat ons betreft eigenlijk het enige nadeel aan deze hike. Je zit lang in de bus en bent relatief kort bij hetgeen waar je voor komt. Het is wel erg prettig dat je zelf kunt bepalen wat je wilt doen bij het meer. Je kunt een stukje vrij vlak langs het meer lopen, het uitzichtpunt beklimmen of jezelf helemaal niet inspannen en met een bootje over het meer varen. Daarmee is het de ideale plek om te acclimatiseren en jezelf te laten wennen aan de hoogte, voordat je begint aan zwaardere hikes waarbij je ook nog eens hoger in de bergen zult zijn.

Een hike naar Laguna Parón organiseren

Aangezien het ver rijden is vanaf Huaraz, is het het makkelijkste om deze plek te bezoeken met een georganiseerde tour. Deze zijn niet duur en het transport heen en terug is geregeld. Je wordt bij je hostel opgehaald rond een uurtje of 8 en bent tegen 5 uur weer in Huaraz. Er zijn tal van tourbureaus in Huaraz die deze tour aanbieden. Reken op prijzen van 30 tot 50 soles per persoon (€7,80 - €13), plus 5 soles entree. Ontbijt en lunch zitten hier over het algemeen niet bij inbegrepen, dus neem voldoende snacks en water mee.

Wat vind jij? De uren in de bus waard? Wij vinden van wel!

Praktische tips

  • Als je van plan bent om het uitzichtpunt te gaan beklimmen, dan zijn schoenen met een goed profiel een must.
  • Om de verschijnselen van hoogteziekte zoveel mogelijk te beperken, is het belangrijk om veel water te drinken. Voor deze tour zou ik je aanraden om minimaal 1 liter water per persoon mee te nemen, maar meer is beter.
  • Smeer je goed in! De zon is veel krachtiger op deze hoogte en je zult dus sneller verbranden. Voor gevoelige huidjes is factor 50 geen overbodige luxe. ;-)

Hiken in Huaraz Het oogverblindende Laguna Churup

Hiken in Huaraz De alternatieve trekking naar Laguna 69

Natuurliefhebbers opgelet Huaraz in Peru is hét paradijs voor hikers

Alle blogs over Peru

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Peru

Een hike naar Humantay Lake

Peru

Huaraz in Peru is hét paradijs voor hikers

Peru

De alternatieve trekking naar Laguna 69

Peru

Het oogverblindende Laguna Churup

Peru

In je eentje op de top van de populaire Rainbow Mountain

Peru

Mini-gids voor een bezoek aan de Colca Canyon

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen