Het oogverblindende Laguna Churup | Hiken in Huaraz

Djura

Nadat we gisteren hebben kunnen wennen bij Laguna Parón, is het nu tijd voor het echte werk. De hike naar Laguna Churup staat op de planning. De afstand die we moeten afleggen is niet heel lang, maar we moeten wel flink de hoogte in. Zo'n 600 meter klimmen! Een pittige hike, maar wederom in een schitterend landschap en met de prachtige laguna als beloning. Onder de indruk, enthousiast en trots komen we terug van onze hike naar Laguna Churup. Ohja, en behoorlijk moe!

Over de hike naar Laguna Churup

  • Highlights: Laguna Churup, Nevado Churup (5.500 meter boven zeeniveau)
  • Maximale hoogte: 4.450 meter boven zeeniveau
  • Aantal kilometer: 6,5 kilometer
  • Moeilijkheidsgraad: medium
  • Op eigen gelegenheid

Laguna Churup

Onze hike naar Laguna Churup

Daghike nummer 2! Vandaag gaan we naar Laguna Churup, een gletsjermeer op 4.450 meter boven zeeniveau. Het wordt vandaag een stuk zwaarder dan gisteren bij Laguna Parón, dus eerst maar eens goed ontbijten. Daarna zoeken we de collectivo op die ons naar Pitec brengt, daar start het wandelpad naar Laguna Churup. De weg naar Pitec is al een leuk uitje op zichzelf. We rijden langs authentieke bergdorpjes waar de bevolking in traditionele kleding loopt. De ezeltjes, kippen en varkens dartelen over de weg. Een uur lang hobbelen we in het volgepropte busje over onverharde wegen. Dat het busje erg vol zit, wordt wel bewezen als we allemaal moeten uitstappen omdat we anders een helling niet opkomen. Fantastisch, toch!

Eenmaal bij het startpunt van de hike schrijven we ons in, betalen we 30 soles entree (€7,80) en starten we op een hoogte van 3.850 meter. Op naar de 4.450 meter! Het is niet even rustig opwarmen, nee het pad loopt gelijk steil naar boven. Na een half uur lopen we eindelijk over een redelijk vlak paadje. Het is maar voor even, maar toch fijn om even bij te komen. Dit duurt alleen niet lang, het overgrote deel bestaat uit steile hellingen tijdens deze hike. Vlak voordat we bij het meer zijn moeten we nog één uitdagend stuk overwinnen. Enorm steile rotsen waar je met behulp van touwen tegenop moet klimmen. Spannend, maar wel een leuke afwisseling op het lopen!

Eindelijk een vlak stukje!

Het landschap waar we doorheen lopen is heel anders dan gisteren. Het is iets groener en we kunnen super ver kijken. Aan alle kanten worden we omgeven door bergen met af en toe mini dorpjes. Heel gaaf! Beneden stroomt een riviertje en onderweg komen we langs een kleine waterval.

Nog 'eventjes' over deze berg zien te komen!

Na 3 kilometer en 600 hoogtemeters bereiken we ons doel: Laguna Churup. Yes! We zijn enorm trots dat het gelukt is om naar het meer te lopen en we zijn wederom overweldigd door de schoonheid van de natuur. De besneeuwde bergtoppen reflecteren in het heldere water. Dit is zo mooi! Wat voel je je als mens klein tussen de imposante bergen. Het meer is de beste beloning voor de 2 uur klimmen (en hijgen, zweten en bikkelen) die we net hebben doorstaan.

Yes, doel gehaald!

De weg terug

Na tientallen foto's en het vliegen met onze drone tot hij op is, is het dan toch tijd om terug te gaan lopen. De collectivo zou namelijk wachten om ons en wat andere hikers terug te brengen naar Huaraz. Veel meer vervoersopties terug zijn er niet, dus we mogen de collectivo niet missen. Je kunt dezelfde weg terug als je heen gelopen bent, maar wij kiezen voor een klein gedeelte voor een alternatief. Vanaf het meer lopen we naar een uitzichtpunt en vervolgens loopt dit pad terug naar het 'hoofdpad'. Op deze manier hoef je ook niet via de touwen weer af te dalen. Dat leek me namelijk best ingewikkeld, zeker met mijn evenwichtsgevoel. ;-)

Via deze weg ga ik liever niet naar beneden...

Ook al zijn we moe van het klimmen, we moeten ons koppie nog even erbij houden tijdens het afdalen. Het is steil en door het losse zand en de kleine steentjes glijden je voeten nog weleens weg. Voorzichtig zijn dus! Na 1,5 uur dalen zijn mijn bovenbenen en knieën blij dat we terug zijn en dat ze eindelijk mogen ontspannen. Ook al is het krap en hobbelig in de collectivo, het is heerlijk om even te zitten!

Een hike naar Laguna Churup organiseren

In Pitec start de trail naar Laguna Churup. Dit ligt op ongeveer een uur rijden van Huaraz en je kunt hier eenvoudig met een collectivo naartoe. Je hebt geen gids nodig, want het pad staat duidelijk aangegeven. De hike naar Laguna Churup kun je dus makkelijk op eigen houtje doen. De collectivo vertrekt vanaf de kruising van Av. Agustín Gamarra en Las America (tegenover benzinepomp Ursa). Hij vertrekt ergens tussen 7 en 8 uur (wanneer hij vol zit) en als er genoeg hikers zijn, wacht de chauffeur bij het startpunt van de hike tot iedereen weer terug is. Een ritje met de collectivo kost 10 soles per persoon per enkele reis (€2,60). Daarnaast betaal je 30 soles entree voor Laguna Churup. (€7,80)

Praktische tips

  • Om verschijnselen van hoogteziekte zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk om veel water te drinken. Voor deze hike raad ik je aan om minimaal 1,5 liter water per persoon mee te nemen. Ook lunch en/of snacks zijn belangrijk om je energie op tijd aan te vullen. In totaal ben je waarschijnlijk 4 tot 5 uur aan het hiken voor je terug bent bij het startpunt.
  • Vergeet niet om je zonnebrandcrème en warme kleren mee te nemen. Als de zon schijnt is deze vrij krachtig en warm, maar als de zon verdwijnt kan het gelijk veel frisser zijn. Zeker als je pauzeert bij het meer en daardoor niet meer in beweging bent kun je het snel kou krijgen. Wij waren blij dat we een muts bij hadden op dat moment!

Zouden we nu klaar zijn voor de topper van de daghikes rondom Huaraz? De hike naar Laguna 69 is enorm populair en wordt gezien als één van de mooiste ééndaagse hikes in Peru, maar makkelijk is 'ie zeker niet. We doen één biertje om deze geslaagde dag af te sluiten en gaan dan op tijd ons bed in. Om 3 uur 's nachts worden we opgehaald voor hike 3!

Hiken in Huaraz Laguna Parón & Paramount berg

Hiken in Huaraz De alternatieve trekking naar Laguna 69

Natuurliefhebbers opgelet Huaraz in Peru is hét paradijs voor hikers

Ontdek het beste van Peru

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Peru

Een hike naar Humantay Lake

Peru

Huaraz in Peru is hét paradijs voor hikers

Peru

De alternatieve trekking naar Laguna 69

Peru

Laguna Parón & Paramount berg

Peru

In je eentje op de top van de populaire Rainbow Mountain

Peru

Mini-gids voor een bezoek aan de Colca Canyon

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen