De verborgen parels van Peru

Djura

Het bijzondere Peru staat al een paar jaar bovenaan mijn verlanglijstje met landen die ik wil bezoeken. Natuurlijk Machu Picchu, maar ook de bergen, canyons, Nazcalijnen en de mysterieuze overblijfselen uit het Inca tijdperk maken dit voor mij een echte topbestemming. Toen we gingen bepalen waar we tijdens onze wereldreis allemaal naartoe zouden gaan, werd Peru als één van de eerste landen opgeschreven. Daarom ging ik me wat meer verdiepen in het waanzinnige land en wat bleek? Er zijn waanzinnige highlights die bijna iedere toerist overslaat! Als je Peru écht wilt ontdekken, lees dan snel waar je de meest fantastische plekken vindt die je ook nog eens voor jezelf hebt!

De bekende reisroute in Peru

Peru is onder reizigers enorm in opkomst en wordt een steeds populairdere bestemming in Zuid-Amerika. De absolute topbezienswaardigheid Machu Picchu heeft Peru bekend en geliefd gemaakt onder reizigers van over de hele wereld. Vrijwel iedereen die naar Peru gaat, brengt dan ook een bezoek aan de mysterieuze Inca stad.

Machu Picchu

Veel reizigers starten in de hoofdstad Lima en trekken daarna naar het zuiden. De gezellige toeristenstad Cusco en de witte stad Arequipa worden bezocht. In de indrukwekkende Sacred Valley is zoveel te zien en te beleven dat veel backpackers veel tijd doorbrengen in dit gebied. Soms staat er ook nog een vlucht over de Nazcalijnen of een bezoek aan het mooie Titicacameer op de planning.

En dan gaat het vliegtuig terug naar huis of naar een volgend land. Zo zonde! Want Peru heeft veel meer te bieden en om dat te zien, trek je naar het noorden van dit interessante land.

Titicacameer

Kuélap - het onontdekte alternatief voor Machu Picchu

Kuélap is een echte must see! Midden in de Amazone en op een hoogte van 3.000 meter staat ineens een reusachtig fort. De ruïnes van het 300 meter lange fort worden omgeven door muren van 20 meter hoog, indrukwekkend! De omgeving is groener dan groen en je hebt een onovertroffen uitzicht over de Utcubamba vallei. Het is een waanzinnig alternatief voor de Inca ruïnes bij Machu Picchu. En het mooie is, hier wordt het nog niet overspoeld door toeristen!

Peru

Bezoek de ruïnes van Kuélap

Sinds maart kun je met een kabelbaan naar dé trekpleister van noordelijk Peru. Alleen dat ritje van 20 minuten over het groene en bergachtige gebied is al een attractie op zich! Wel wordt verwacht dat het toerisme in Kuélap door de verbeterde bereikbaarheid toe zal nemen. Ga dus nog snel, zodat je met een handjevol andere toeristen geniet van het magische Kuélap!

Gocta Waterval - één van de hoogste ter wereld

Kun je het je voorstellen? Hoe ver je ook naar boven kijkt, je ziet het water alsmaar vallen. Van afstand hoor je het water al naar beneden kletteren. De Gocta Waterval is met een hoogte van 771 meter een indrukwekkend natuurfenomeen. Het is één van de hoogste watervallen ter wereld en een enorm overweldigend stuk natuur.

Gocta Waterval

De Gocta Falls zijn in 2005 pas echt ‘ontdekt’. Of nou ja, de lokale bevolking wist allang van het bestaan van deze immense waterval, maar dachten dat er een vloek op rustte. Ze vermeden de plek en de waterval werd ook niet genoemd op plattegronden. In 2005 veranderde dit en sindsdien is de waterval bekender, maar echt nog geen standaard bestemming voor toeristen. Heerlijk om zoiets moois voor jezelf te hebben toch!

Peru

Een dag naar de spectaculaire Gocta waterval

Iquitos - grote stad midden in de Amazone

Midden in de groene Amazone staat ineens een stad met 400.000 inwoners. Dat is iets wat je zeker niet verwacht tussen de ongerepte wildernis. Iquitos is niet bereikbaar over de weg, waardoor veel toeristen de plek overslaan. Jammer, want het leven in de jungle én de stad tegelijk is een bijzondere ervaring die je op weinig plekken ter wereld kan ervaren.

En er is genoeg te doen in en om Iquitos. De drijvende sloppenwijken en gebouwen als Casa de Fierro en Plaza de Armas (ontworpen door Gustave Eiffel, ja die van de Eiffeltoren!) zijn interessant om te bezoeken. Natuurlijk is Iquitos ook de plek om trektochten door de jungle te maken en inheemse stammen te ontdekken. Dus, gewoon het vliegtuig nemen naar deze grote jungle-stad!

Meer off the beaten track bestemmingen

Kuélap, de Gocta waterval en Iquitos zijn stuk voor stuk bijzondere topbestemmingen in het noorden van Peru. Als je meer cultuur en historie wilt ontdekken in noordelijk Peru, zet dan ook de archeologische plek Cumbe Mayo op je lijstje. Bij Chan Chan vind je overblijfselen van een stad die compleet was gebouwd van in de zon gebakken klei. En het is één van de weinige archeologische plekken in Peru die niet stamt uit de Inca tijd.

Wil je wel de Amazone ontdekken, maar is Iquitos toch iets te ver van de rest van je route? Dan kun je nog kiezen voor Tarapoto. Dat is maar een uurtje vliegen van Lima en het ligt aan de rand van de Amazone. Het is een fijne uitvalsbasis voor dagtrips naar watervallen, meren en afgelegen dorpjes. Als je Tarapoto te druk vindt, dan kun je uitwijken naar het nabijgelegen stadje Moyobamba. Hier wonen maar 50.000 inwoners en je bent hier als toerist echt een uitzondering.

Na het ‘online ontdekken’ van deze waanzinnige plekken in Peru is mijn verlangen om het land te bezoeken alleen maar groter geworden. Voor mij is in ieder geval zeker dat ik zowel het zuiden als het noorden ga bezoeken. Wat een gaaf land moet Peru zijn! Ben jij al eens in het noorden van Peru geweest? Of zet je het nu ook op je bucketlist? :-)

Onze avonturen in Peru

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Peru

Bezoek de ruïnes van Kuélap

Peru

De ultieme route door Peru in 3 tot 4 weken

Peru

Wat kost backpacken in Peru?

Peru

Info en tips over de beklimming van Huayna Picchu

Peru

De ultieme gids voor een bezoek aan Machu Picchu

Peru

De verschillende onderdelen van Machu Picchu uitgelegd

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen