Mini-gids voor een bezoek aan de Colca Canyon | Met een tour of zelfstandig?

Djura

In het Andesgebergte ligt de enorm diepe Colca Canyon. De kloof is wel 2 keer zo diep als de Grand Canyon! In en rondom de kloof liggen traditionele dorpjes waar de bevolking vooral leeft van de landbouw. Ezels, paarden en alpaca's wandelen er op hun gemak over straat. Naast de enorme diepte van de kloof en het traditionele Peru is er nog een reden om de Colca Canyon te bezoeken. Het is één van de beste plekken in Zuid-Amerika om de enorme Andescondors te spotten. Met een spanwijdte van wel 3 meter zijn het machtige beesten om te zien! Er zijn tal van mogelijkheden om de Colca Canyon te bezoeken. Met een tour of zelfstandig, in één dag of wel 4 dagen lang. We vertellen je wat de mogelijkheden zijn en waar je rekening mee moet houden!

Over de Colca Canyon

De Colca Canyon ligt ongeveer 100 kilometer ten noorden van de stad Arequipa. Veel reizigers gebruiken deze stad daarom als vertrekpunt voor een bezoek aan de diepe kloof. De Grand Canyon in de Verenigde Staten mag bekender zijn, maar de Colca Canyon is veel dieper. Het is zelfs de op één na diepste kloof ter wereld. Enkel de Cotahuasi Canyon - ook gelegen in Peru, maar vrijwel onbereikbaar - is dieper. De kloof is dus ontzettend diep, maar de wanden zijn wel minder steil dan die van de Grand Canyon bijvoorbeeld. Misschien is de Colca Canyon daardoor minder bekend?

Cruz del Condor

Naast het aanschouwen van de enorme diepte is de Colca Canyon geliefd voor een andere reden: bij het uitkijkpunt Cruz del Condor heb je de beste mogelijkheid van heel Zuid-Amerika om de machtige Andescondors te zien vliegen. Deze vogels hebben een spanwijdte van ruim 3 meter en kunnen wel 15 kilo wegen. Als deze vogels op een paar meter boven je over je heen vliegen, maakt dat absoluut indruk!

Trekking door de Colca Canyon

Vanaf verschillende uitkijkpunten kun je de kloof in kijken, maar als je het gebied echt wilt verkennen, dan maak je een wandeling ín de kloof. Er zijn tal van wandelpaden die je helemaal naar dorpjes aan de Colca rivier brengen. In de geïsoleerde dorpen is het leven lang niet altijd makkelijk. Er zijn wandelroutes van 1 dag tot wel 4 dagen. Afhankelijk van hoe fit je bent en hoeveel tijd je hebt, kun je een trekking kiezen die bij jou past. Vergis je echter niet in de moeilijkheidsgraad van de wandelingen. Soms is de afstand die je af moet leggen niet groot, maar moet je wel behoorlijk wat hoogtemeters overbruggen. En dat valt niet altijd mee in de brandende zon!

De Colca Canyon met een tour of zelfstandig bezoeken

In Arequipa zul je tientallen tourbureautjes zien die allemaal tours aanbieden naar de Colca Canyon. Als je weinig tijd hebt om de kloof te bezoeken, kan een tour handig zijn. Er zijn namelijk tours van 1 dag waarbij je rond 3 uur 's nachts opgehaald wordt en in de avond weer terug bent in Arequipa. Echter zouden we dit niet aanraden. Tijdens zo'n bliksembezoek zijn alle activiteiten en highlights op elkaar gepropt en zul je je vrij gehaast voelen. Beter is het om wat meer dagen uit te trekken voor de op één na diepste kloof ter wereld.

Je kunt de Colca Canyon prima op eigen houtje bezoeken, maar dan heb je wel wat meer dagen de tijd nodig. Met de bus reis je naar het dorp Cabanaconde, waar eigenlijk alle wandelroutes door de kloof beginnen. Je bent dan ook op slechts 20 minuten rijden van Cruz del Condor en kunt dus gelijk de Andescondors aanschouwen.

Cruz del Condor - dé plek om Andescondors te zien zweven

De verschillende trekkings door de Colca Canyon

Er zijn verschillende routes die je kunt lopen om de Colca Canyon te ontdekken. Eigenlijk beginnen alle wandelroutes vanuit het dorp Cabanaconde. Het is aan te raden om de nacht voordat je begint met hiken te slapen in dit dorp. Dan kun je de volgende dag lekker vroeg op pad en ben je de warmte (een beetje) voor.

1 dag wandelen

Als je slechts één dag de tijd hebt om te wandelen door de Colca Canyon, dan kun je het beste het oase-dorp Sangalle bezoeken. Je start 's ochtends vroeg met een steile afdaling de kloof in. Je moet zo'n 1.100 meter afdalen, dat ga je wel voelen in je knieën! Na ongeveer 2,5 uur dalen sta je in het meest toeristische dorp van de canyon. Je kunt hier lunchen, een verfrissende duik nemen in het zwembad en even uitrusten. Je zult in de middag dezelfde weg terug moeten, maar nu omhoog! Reken erop dat je 3,5 tot 4 uur nodig zult hebben om deze 1.100 meter te klimmen. Vertrek dus uiterlijk om 2 uur 's middags uit Sangalle, zodat je voor het donker terug bent in Cabanaconde.

2 dagen wandelen, 1 overnachting in de Colca Canyon

Heb je twee dagen de tijd, dan heb je al iets meer keuze in wandeltochten. Je kunt de hike van Cabanaconde naar Sangalle en terug doen, maar dan verdelen over twee dagen. Zo maak je je hike een stuk relaxter en kun je veel langer in het oase-dorpje blijven. Vind je dit iets te makkelijk, dan kun je op dag 1 eerst naar San Juan de Chuccho lopen en daarna door naar Sangalle. Je loopt de eerste dag dan zo'n 14 kilometer (6 tot 7 uur wandelen), overnacht in Sangalle en klimt op dag 2 in 3,5 tot 4 uur terug naar Cabanaconde.

Een andere mogelijkheid is de hike naar Llahuar (hebben wij gedaan). Deze route wordt door veel minder toeristen gekozen en je hebt de uitzichten over de canyon hier dus veel meer voor jezelf. Op dag 1 loop je in 4 tot 5 uur naar het op 2.020 meter gelegen dorp Llahuar (zo'n 1.200 meter dalen!). De tweede dag kun je met de bus terug naar Cabanaconde óf je maakt je hike heel pittig door via Sangalle naar Cabanaconde te lopen. Onderschat dit zeker niet, want je moet dan op dag 2 bijna 2.000 hoogtemeters doorstaan. Ik zou zeggen: een uitdaging voor de getrainde hikers, maar een uitputtingsslag als je niet enorm fit bent. ;-) De bus is in dat geval een verstandigere optie.

3 dagen wandelen, 2 overnachtingen in de Colca Canyon

De meeste trekking tours vanuit Arequipa volgen de route Cabanaconde - San Juan de Chuccho - Sangalle - Cabanaconde. De eerste nacht slaap je in San Juan de Chuccho, de tweede nacht in Sangalle. Deze hike is heel goed te doen in 3 dagen, want je bent steeds maar een halve dag aan het hiken. Je hebt dus voldoende tijd om bij te komen in de middag en avond, voordat je de volgende dag verder trekt.

Een alternatief voor 3 dagen hiken is Cabanaconde - Llahuar - Sangalle - Cabanaconde. De eerste nacht slaap je in Llahuar (4 - 5 uur lopen), de tweede nacht in Sangalle (5 uur lopen) en de laatste dag loop je terug naar Cabanaconde (3,5 - 4 uur lopen). Zo zie je veel van de kloof en zijn je wandelingen iedere dag niet té lang. Absolute aanrader als je 3 dagen de tijd hebt!

Stel je eigen route en planning samen

Er zijn dus hartstikke veel mogelijkheden voor een leuke hike in de Colca Canyon. Je kunt het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Ik raad je aan om een kaart aan te schaffen bij het Pachamama Hostel in Cabanaconde (10 soles, ofwel €2,50). Als je in het hostel verblijft, krijg je de kaart trouwens gratis. Hierop zie je alle dorpen en bezienswaardigheden in de kloof, staan wandeltijden tussen de dorpen vermeld en kun je zien in welke dorpen accommodaties en eetgelegenheden zijn. Met deze kaart kun je zelf jouw ideale hike route samenstellen! Je weet zelf het beste hoeveel je maximaal wilt en kunt lopen op een dag en hoeveel tijd je wilt besteden in de kloof. De kaart is enorm handig om een passende route voor jezelf samen te stellen. En anders helpt het personeel van het hostel je hier graag bij!

Met de kaart van het Pachamama Hostel bepaal je makkelijk je eigen route!

Kosten van een bezoek aan de Colca Canyon

Ga je met een tour mee, dan kun je het qua prijs zo gek maken als je wilt. Er zijn al tours van een paar tientjes tot wel 200 euro per persoon. Als je vooral wilt gaan hiken in de Colca Canyon, dan kun je makkelijk geld besparen door op eigen gelegenheid te gaan. Overnachten en eten in de dorpjes in de kloof is namelijk echt goedkoop. Water, frisdrank en bier is wel wat prijziger dan je gewend bent in de rest van Peru. Houd rekening met de volgende kostenposten.

 • Boleto turistico - Om de Colca Canyon te mogen bezoeken moet je een boleto turistico (entreebewijs) aanschaffen van 70 soles per persoon (€18). Dit ticket is geldig voor 7 dagen.
 • Overnachting in Cabanaconde - €20 - €30 per nacht (tweepersoonskamer)
 • Busticket Arequipa - Cabanaconde - €5
 • Overnachting in de Colca Canyon - €15 per nacht (tweepersoonskamer)
 • Maaltijd in de Colca Canyon - €3
 • Grote fles water of bier in de Colca Canyon - €2,50 - €3

Het toeristenticket is dus een grotere, eenmalige uitgave. Verder hoeft hiken in de kloof niet veel te kosten!

Hoteltips in Cabanaconde

La Casa de Santiago
La Casa de Santiago

Ruime kamers, fijne bedden en een warme douche. Precies wat je nodig hebt voor of na een flinke hike!

Bekijk
Homestay Pachamama
Homestay Pachamama

Gezellig hostel met het beste restaurant van het dorp. Hier krijg je alle info die je nodig hebt om te gaan hiken in de Colca Canyon.

Bekijk

Tips voor een zelfstandig bezoek aan de Colca Canyon

 • Je bereikt Cabanaconde eenvoudig met de bus vanuit Arequipa. Er gaan echter niet veel bussen per dag. Op dit moment (oktober 2018) vertrekken de bussen vanuit Arequipa om 01:00 uur, 9:30 uur, 11:00 uur, 14:00 uur. De busrit duurt 6 tot 7 uur. Deze tijden kunnen nog weleens veranderen, dus vraag het vooraf even na in je hostel of op het busstation.
 • De dorpen aan de rand van de Colca Canyon liggen op een behoorlijke hoogte boven zeeniveau. Dit betekent dat hoogteziekte kan optreden. Cabanaconde ligt bijvoorbeeld op 3.200 meter boven zeeniveau. Goed acclimatiseren voordat je gaat hiken is daarom belangrijk.
 • Hoewel je misschien vroeg in de ochtend in Cabanaconde nog met je dikke trui en een jas aan loopt, zul je het in de Colca Canyon al snel warm krijgen! Tijdens de hikes heb je vrijwel nergens schaduw en doordat je in de kloof een stuk lager zit (meeste dorpen in de Colca Canyon liggen op 2.000 meter boven zeeniveau) is de temperatuur veel hoger dan aan de rand van de kloof. Kleding in laagjes is het beste advies. ;-)
 • Niet vergeten mee te nemen tijdens een hike door de Colca Canyon: zonnebrandcrème, zaklamp (de dorpen in de kloof hebben geen/weinig stroom), powerbank om je telefoon op te laden, voldoende water tot het eerste dorp, snacks voor onderweg, zwemkleding (voor de hot springs in Llahuar of zwembaden in Sangalle) en een handdoek.
 • Ohja, reken niet op mobiel internet of wifi als je je in de Colca Canyon bevindt. Een paar dagen afgesloten van de buitenwereld, lekker toch!

Andescondors gespot en zere knieën Onze ervaring in de Colca Canyon

Alle blogs over Peru

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Peru

In je eentje op de top van de populaire Rainbow Mountain

Peru

Onze ervaring in de Colca Canyon

Peru

De ultieme route door Peru in 3 tot 4 weken

Peru

Wat kost backpacken in Peru?

Peru

Info en tips over de beklimming van Huayna Picchu

Peru

De ultieme gids voor een bezoek aan Machu Picchu

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen