Info en tips over de beklimming van Huayna Picchu | Machu Picchu beklimmen

Djura

Op die wereldberoemde foto van Machu Picchu zie je altijd achter de ruïnes een spitse berg. Dat is Huayna Picchu. Vanaf de top van Huayna Picchu heb je een fenomenaal uitzicht op de voormalige Inca stad én het prachtige landschap eromheen. Voordat je gaat beginnen aan de beklimming van Huayna Picchu, is het handig om een aantal dingen te weten. We vertellen je over onze klim naar de top en geven je handige tips!

Bijzonder ticket vereist

Je mag Huayna Picchu niet zomaar beklimmen, je moet er een speciaal toegangsbewijs voor hebben. Met het ticket Machu Picchu & Huayna Picchu van 200 soles (€52) krijg je toegang tot de trappen die de berg op lopen. Er mogen maximaal 400 mensen per dag de berg op en dit wordt verdeeld in twee groepen. Heb je een ticket voor de eerste groep, dan moet je je tussen 7:00 en 8:00 uur melden bij het checkpoint en starten aan je beklimming. De tweede groep moet tussen 10:00 en 11:00 uur starten.

Omdat er maar een beperkt aantal tickets beschikbaar is voor Huayna Picchu, is het belangrijk om op tijd je kaartje te kopen! Alles over de verschillende ticketsoorten, het kopen van je kaartje en meer lees je in ons uitgebreide blog over tickets voor Machu Picchu.

Peru

Alles over je ticket voor Machu Picchu

Enkele feiten op een rij

  • Het startpunt van de hike ligt op 2.433 meter boven zeeniveau. De top van Huayna Picchu bevindt zich op 2.682 meter hoogte. Dat betekent dat je 249 meter moet klimmen om de top te bereiken.
  • Vanaf het checkpoint naar de top en terug duurt ongeveer 2 uur (inclusief drink- en fotostops).
  • De kleinere berg naast Huayna Picchu heet Huchuy Picchu en mag je met je toegangsbewijs voor Huayna Picchu ook beklimmen. De top van Huchuy Picchu ligt op 2.496 meter hoogte. Vanaf het checkpoint naar de top en terug duurt ongeveer 45 minuten.
  • Je kunt vanaf de top van Huayna Picchu terug naar beneden, maar je kunt ook nog doorlopen naar de Temple of the Moon. Volg de borden richting Gran Caverna. In totaal ben je dan na ongeveer 4 uur hiken terug bij het checkpoint.

De spitse berg achter de ruïnes is Huayna Picchu.

Onze klim naar de top

Wij hebben tickets voor de eerste groep en moeten dus tussen 7 en 8 uur 's ochtends starten aan de klim. Als we uit ons bed stappen, voelen onze benen nog zwaar van de hike van gisteren (van Machu Picchu Pueblo to de ingang van Machu Picchu, 1700 treden!). Daarom gaan we nu met de bus naar de ingang van dit wereldwonder. Onze krachten sparen we voor Huayna Picchu. ;-)

Wat hebben we vandaag een geluk. Gisterenochtend was het bewolkt en regenachtig, nu is het helder en schijnt de zon. Yes! Aangezien we ruim op tijd bij Machu Picchu zijn, kiezen we ervoor om niet de korte route naar het checkpoint van Huayna Picchu te nemen, maar eerst nog even langs het House of Guardians te lopen voor wat foto's. Met dit zonnige weer zijn de foto's namelijk veel beter dan gisteren! En als er iets is wat we geleerd hebben bij Machu Picchu, dan is het dat het weer veranderlijk is. Over een half uur zou het zomaar weer dicht kunnen zitten. Iedere kans om leuke foto's te maken moet je dus pakken!

Nadat we ons hebben ingeschreven bij het checkpoint, beginnen we aan de beklimming. In andere blogs lazen we dat de hike vrij pittig is, doordat het erg steil is en de traptreden soms enorm smal zijn. Misschien komt het doordat we ons op het ergste voorbereid hadden, maar de klim valt ons enorm mee! Ja, het zijn veel treden en ja, soms zijn ze smal. Maar het is echt niet zo erg als we hebben gelezen. Af en toe pauzeren we kort om op adem te komen, maar toch zijn we binnen 3 kwartier op de top.

We zoeken een fijne plek op om even rustig te zitten en te genieten van het uitzicht op Machu Picchu. We zien de Inca ruïnes nu vanaf de andere kant dan wanneer je uitzicht hebt vanaf het House of Guardians of de Sun Gate (geen idee waar ik het over heb? Check: de verschillende onderdelen van Machu Picchu). Het is een waanzinnig mooi plaatje! Niet alleen vanwege de voormalige Inca stad, maar ook vanwege het groene, bergachtige landschap dat ons omringt. We horen de vogeltjes fluiten, het zonnetje schijnt en we smullen van een chocolaatje. Geluksmomentje hoor!

De top gehaald!

We nemen lang de tijd op de top. Doordat we Machu Picchu zelf gisteren ook al hebben gezien, voelen we ons niet gehaast om snel door te gaan. Dat is echt heel fijn! Veel andere klimmers beginnen eerder aan hun afdaling, waardoor we deze bijzondere plek even voor onszelf hebben.

Hoewel het uitzicht niet verveelt, besluiten we na een tijdje om naar beneden te lopen. Nadat we ons door een smalle rotsspleet gewurmd hebben, komen we weer op hetzelfde pad als op de heenweg. Het is soms even oppassen bij de smalle treden of gladde stukjes, maar vaak kun je je vasthouden aan de rotsen of aan een kabel die is neergehangen. Echt moeilijk zou ik het daarom niet noemen. Gewoon je koppie erbij houden. ;-)

Ondanks onze ietwat vermoeide benen (wat hebben we al veel geklommen in Zuid-Amerika!) besluiten we om toch nog maar even op de top van het kleine bergje Huchuy Picchu te gaan kijken. We zijn er nu toch, hè! Binnen een kwartiertje staan we er al op. In ons eentje. Vanaf hier heb je wederom uitzicht op Machu Picchu, maar nu van minder ver weg en minder hoog. We zien de lama's rustig knabbelen aan het gras en de bezoekers druk in de weer met selfie-sticks. Een vermakelijk tafereel. :-)

Zo'n 2,5 uur nadat we ons hebben ingeschreven bij het checkpoint, verlaten we Huayna Picchu weer. Aangezien je niet tegen de wandelroute in mag lopen bij Machu Picchu (check: de verschillende onderdelen van Machu Picchu uitgelegd), moeten we eerst door de uitgang en vervolgens opnieuw naar binnen om Machu Picchu zelf te bekijken. Hoewel dit al onze tweede dag is bij Machu Picchu, zijn we nog niet uitgekeken. De titel 'wereldwonder' vinden wij zeker terecht!

Voorbereiding op de beklimming van Huayna Picchu

Het is belangrijk dat je veel laagjes aantrekt als je Huayna Picchu gaat beklimmen. In de ochtend kan het nog fris zijn, maar als de zon doorkomt is het ineens veel warmer. Het beklimmen van de vele traptreden zorgt er natuurlijk ook voor dat je het warm krijgt. ;-)

Daarnaast is het belangrijk om een regenjas of poncho mee te nemen. Machu Picchu ligt in een gebied met een vochtig klimaat, een regenbui is zeker geen uitzondering.

Vergeet je regenjas en -hoes voor je rugzak niet!

Koop de avond van tevoren wat snacks en voldoende water in het dorp. Officieel mag je geen eten mee naar binnen nemen, maar op dit moment worden rugzakken niet gecontroleerd. De klim is toch een fysieke inspanning en dus is een snack tussendoor meer dan welkom!

Neem een kleine rugzak mee en pak het volgende zeker in: paspoort, je ticket, water, snacks, zonnebrandcrème, antimuggenspray, regenjas / poncho en natuurlijk je camera!

Handig om te weten

  • Ieder jaar wordt in februari de trail naar de top van Huayna Picchu gesloten voor onderhoudswerkzaamheden.
  • Je vindt het checkpoint voor Huayna Picchu en de start van de trail helemaal aan de andere kant dan de ingang van Machu Picchu. Voor de korte, snelle route naar het checkpoint ga je na binnenkomst niet naar links richting het House of Guardians, maar ga je naar rechts en volg je de bordjes naar Huayna Picchu. Je wordt dan langs de buitenkant van de Inca stad geleid en bent zo binnen een paar minuten bij het checkpoint. Als je meer tijd hebt, kun je via de normale route lopen. Dan ga je dus langs het House of Guardians en vervolgens naar beneden, het ommuurde gedeelte in. Achterin vind je dan het checkpoint voor Huayna Picchu.
  • Met je ticket voor Machu Picchu en Huayna Picchu krijg je - in tegenstelling tot bij het reguliere ticket - twee keer toegang tot de ruïnes. Zo kun je na je beklimming van Huayna Picchu ook nog de rest van Machu Picchu (zoals de Sun Gate, Inca Bridge, etc.) bewonderen. Je loopt gewoon door de uitgang, gaat eventueel even snel naar het toilet (die heb je niet binnen Machu Picchu, enkel net buiten de ingang) en mag dan nog een keer naar binnen. Dan kun je de normale wandelroute volgen langs het House of Guardians.

Een onvergetelijke ervaring De ultieme gids voor een bezoek aan Machu Picchu

De avontuurlijkste tour naar Machu Picchu Avontuur tijdens de 4-daagse Inca Jungle Trail

De verschillende onderdelen van Machu Picchu uitgelegd

Dit moet je weten Tickets voor Machu Picchu

De verschillende vervoersopties op een rij Zo kom je bij Machu Picchu

Wat kost een bezoek aan Machu Picchu?

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Peru

De ultieme gids voor een bezoek aan Machu Picchu

Peru

De verschillende onderdelen van Machu Picchu uitgelegd

Peru

Tickets voor Machu Picchu

Peru

Zo kom je bij Machu Picchu

Peru

Wat kost een bezoek aan Machu Picchu?

Peru

In je eentje op de top van de populaire Rainbow Mountain

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen