4 redenen waarom je naar het eilandje Gili Air in Indonesië wil

Indonesië 20 april 2019

Vlakbij de kust van Lombok liggen drie kleine vakantie eilandjes: Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air. Op Gili Trawangan kom je vooral terecht tussen de strandtenten waar er tot in de vroege uurtjes gefeest wordt en op Gili Meno bevind je je in een oase van rust. Gili Air zit daar precies tussenin. Levendig, leuk en gezellig, maar niet alleen maar zon, zee en drank. Wij hadden 4 heerlijke dagen op het kleine eiland en vertellen je waarom!

#1 Gili Air heeft de typische relaxte sfeer van een klein eiland.

Gili Air is slechts 1,5 bij 1,5 kilometer groot en daarmee lekker overzichtelijk. Binnen de kortste keren weet je de weg op het hele eiland en heb je je favoriete spots ontdekt. De sfeer is ontspannen en zelfs een beetje dorps te noemen. Als wij op onze fiets over het eiland reden, zwaaiden we regelmatig naar ‘bekenden’, zoals eigenaren van restaurants, strandtenten en accommodaties waar we in de dagen ervoor waren geweest. Gezellig, toch! 

Tips Gili Air - vakantie Bali en Lombok

Sowieso is er geen gemotoriseerd verkeer op de Gili’s, waardoor het allemaal al gelijk een stuk ontspannener aanvoelt. Eindelijk hoef je even niet te letten op scooters die je aan alle kanten voorbij sjezen. Je hebt nog genoeg rustige plekjes en stranden op het eiland, maar je kunt ook de levendigheid opzoeken in de strandtenten. Vooral in de buurt van de haven is het altijd gezellig druk. 

#2 Er is niet zoveel te zien of doen op Gili Air.

Soms is dit een minpunt van een bestemming, maar voor ons kwam Gili Air precies op het juiste moment in onze reis. We hadden net onze 2-daagse trekking naar de Rinjani vulkaan erop zitten en waren eigenlijk wel toe aan lekker niks doen. Wij vinden het nog weleens lastig om een dag geen highlights te bezoeken of iets actiefs te ondernemen, maar op Gili Air lukt het ons wel. Hoe dat komt? Er is gewoon niet zo bijster veel te doen op het eiland en het leven gaat er net wat langzamer. Go with the flow!

Tips voor Gili Air - reis in Indonesië

In een uur heb je het eiland rondgefietst en de stranden verkend. Verder kun je een snorkeltour doen van een halve dag (echt een aanrader, zie punt 3!), een kookworkshop doen of een massage nemen. En je zou natuurlijk een dagtripje naar één van de andere Gili eilanden kunnen maken. Maar dat is het wel zo’n beetje! Onze dagen zagen er daardoor vooral zo uit: rustig wakker worden, ontbijten, ijskoffie drinken, op het strand hangen en wat snorkelen, bloggen voor Travly, zonsondergang kijken vanaf het strand, smikkelen van een lokale maaltijd en de dag was weer om. Wij vonden het heerlijk zo! :-)

Zonsondergang Gili Air - activiteiten en bezienswaardigheden Gili eilanden Indonesië
Zonsondergang kijken aan de noordkant van Gili Air

#3 Je hebt er kleurrijk koraal én een grote kans om zeeschildpadden te spotten.

Rondom de Gili eilanden bevindt zich een prachtige onderwaterwereld. Direct aan de kust is veel koraal helaas dood, dus je kunt het beste met een snorkeltour op pad gaan om bij de mooiste plekjes te komen. Wij wilden in de middag een snorkeltour gaan doen en konden op dat tijdstip alleen nog maar een privé tour boeken (hè, vervelend!) waarbij we naar 5 verschillende spots werden gebracht. 

We hoopten heel erg dat we nu dan zeeschildpadden zouden zien, want die staan al zo lang hoog op ons verlanglijstje! En rondom de Gili eilanden zitten er genoeg… Toen we op de eerste snorkelspot in het water sprongen en ons gezicht onder water staken, wist ik niet hoe snel ik Ronny moest aantikken en wijzen. Daar, een schildpad! We liggen nog niet eens 1 minuut in het water. Wat een geluk!

En we hebben vaker geluk die middag. We zien meerdere schildpadden. Eén keer zwemt de schildpad over het schitterende koraal en zwemt hij naar het wateroppervlak om zijn koppie er even bovenuit te steken. We kunnen hem echt onwijs goed zien en dan ook nog in deze prachtige omgeving. Hier hadden we niet op durven hopen!

Snorkeltour Gili eilanden - wat te doen op Gili Air - backpacken Indonesië
Yes, zeeschildpadden gespot!

Als we na de 3 uur durende snorkeltour terug op Gili Air komen, hebben we wel 10 zeeschildpadden, ontelbaar veel felgekleurde vissen, bijzondere onderwatersculpturen en schitterend koraal gezien. Echt een hele geslaagde trip! 

Voor een snorkeltour in een groep (15 – 20 personen per boot) betaal je 100.000 roepia per persoon. (€6,50) Voor een privé snorkeltour is 600.000 tot 800.000 roepia een gangbare prijs. (€40 – €53) Wij vonden het het extra geld van een privé tour dubbel en dwars waard! Bij de onderwatersculpturen was namelijk net op het moment dat wij er waren een grote groep aan het snorkelen en ik kan je zeggen: met 20 man op een klein stukje snorkelen is vrij druk. ;-) Met zijn tweetjes is het veel leuker en kun je de schitterende onderwaterwereld op je gemak bewonderen. Zonder andermans benen in je gezicht te krijgen bijvoorbeeld. ;-)

#4 Op Gili Air kun je lekker eten voor leuke prijzen.

Vaak zijn de prijzen van eten & drinken op kleine eilanden een stuk hoger dan op het vasteland, maar voor Gili Air geldt dit niet. Er zijn (nog) genoeg Indonesische warungs op het eiland waar je een verrukkelijke maaltijd hebt voor 2 tot 3 euro. Ook de prijs voor drankjes is nagenoeg gelijk aan de bedragen die we betaalden op Bali en Lombok. 

Gili Air - Indonesië reis
Aan eettentjes geen gebrek!

We hebben verschillende eettentjes geprobeerd en eigenlijk altijd erg lekker gegeten. Onze topper is Olala Cafe. Hoewel de bediening niet je van het is, is het eten dat zeker wel! Alle vier de gerechten die we op hebben waren fantastisch. Daarnaast waren we regelmatig te vinden bij Warung Alam Damai, Black & White Cafe (goede saté) en Coffee & Thyme (we love iced latte hazelnut)

Gili Air een tegenvaller? Voor ons niet!

Wij hebben het hartstikke fijn gehad op Gili Air, maar toch lezen we ook regelmatig blogs van andere backpackers die het eilandje een dikke tegenvaller vonden. Ik denk dat dat een beetje te maken heeft met wat je verwacht van Gili Air. Een paar jaar terug stond het bekend als hét paradijselijke eiland van Indonesië met parelwitte stranden en felblauwe zee. Nu liggen de stranden vol met dood koraal dat is aangespoeld en is het allemaal een tikkeltje toeristischer geworden. Als je had gerekend op verlaten, fenomenale stranden of een verborgen pareltje, dan kom je inderdaad bedrogen uit.

Gili Air - leuk eiland vlakbij Bali en Lombok
Het water is nog wel heel helder op Gili Air.

Nee, ik vond Gili Air niet het mooiste eiland waar ik ooit geweest ben. Maar dat verwachtte ik ook niet. Wij hadden gewoon zin in het relaxte eilandleven en precies dat kun je krijgen op Gili Air. Zeker als je buiten het hoogseizoen (juni t/m augustus) gaat en gewoon lekker wilt ontspannen, dan is Gili Air een hartstikke leuke bestemming tijdens je reis door Indonesië!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populair op Travly