De Prambanan tempel bezoeken | 8x antwoord op de meest gestelde vragen

Indonesië 21 mei 2019

Eén van de belangrijkste redenen waarom reizigers naar het gezellige Yogyakarta komen is om de schitterende tempels in de omgeving van de stad te bewonderen. Het Borobudur tempelcomplex is het allerpopulairste, maar ook de Prambanan tempel behoort tot één van de mooiste van het land. Daar moet je dus zeker een bezoekje aan brengen! In dit blog geven we antwoord op de meest gestelde vragen over het Prambanan tempelcomplex, zodat je goed voorbereid naar dit prachtige bouwwerk kunt.

Wat is Prambanan?

Prambanan is het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex in Indonesië. Het complex bestaat uit Loro Jonggrang (de bekendste en belangrijkste tempel, vaak simpelweg de Prambanan tempel genoemd), Sewu Temple, Bubrah Temple en Lumbung Temple. Maar eerlijk gezegd: iedereen komt voor de bekendste hoofdtempel. Het tempelcomplex is gebouwd in de 10e eeuw en de hoogste toren is wel 47 meter hoog. Indrukwekkend!

Wat kost een entreeticket voor Prambanan?

Zoals gebruikelijk in Indonesië is de toegangsprijs voor ‘buitenlanders’ veel hoger dan voor locals. Bij de entree van de Prambanan word je zelfs naar aparte loketten verwezen. Misschien om te voorkomen dat toeristen zien dat ze veel meer geld moeten betalen? Voor buitenlanders bedraagt de entree 350.000 roepia, ofwel zo’n €22 per persoon. Een flink bedrag voor Indonesische begrippen!

Als je ook de Borobudur tempel wilt bezoeken, kun je een combinatieticket kopen. Dit kost 625.000 roepia per persoon (€40) en je bespaart daarmee 75.000 roepia (ongeveer €5) in vergelijking met het twee keer kopen van een los ticket. Het combinatieticket is 2 opeenvolgende dagen geldig, dus je kunt dit gebruiken als je beide tempels binnen twee dagen bezoekt.

Let op! Als je de zonsopkomst wilt zien vanaf Borobudur, dan moet je hiervoor een apart ticket kopen tegen een hogere prijs. Je kunt dan geen gebruik maken van het combinatieticket Prambanan & Borobudur. Dit combi ticket is enkel geldig als je Borobudur binnen de publieke openingstijden (06:00 – 17:00 uur) wilt bezoeken.

Hoe kom ik bij het Prambanan tempelcomplex?

Prambanan ligt op ongeveer 19 kilometer rijden van het centrum van Yogyakarta. Nu schrijven sommige bloggers dat je met de fiets kunt gaan, maar dat lijkt mij een minder goed idee. In de hitte is dit een behoorlijke afstand en het is druk op de wegen in en rondom Yogyakarta. Dat lijkt me niet echt een heel ontspannen fietstochtje. ;-)

Om het minste geld uit te geven aan vervoer, neem je de bus naar Prambanan. Vanaf Malioboro Street gaan bus 1A en 1B naar Prambanan. Je betaalt voor een enkele reis slechts €0,25 en de bushalte is direct tegenover het tempelcomplex. Simpeler en goedkoper kan het niet!

Als je veel ervaring hebt met scooter rijden in Azië en je vindt het niet vervelend om in drukke steden te scooteren, dan is dit de een goede optie om naar Prambanan te gaan. Een scooter huur je voor een eurootje of 4 per dag en voor nog eens €1 heb je meer dan genoeg benzine voor de rit heen en terug.

Een andere optie is om een taxi of Grab te nemen. Zo hoef je je niet bezig te houden met de route en de verkeersdrukte en kom je ontspannen aan bij de tempels. Voor een enkele reis met een taxi betaal je €5 tot €8 (afhankelijk van de drukte op de weg).

De rit van het centrum van Yogyakarta naar Prambanan duurt 45 tot 60 minuten.

Is Prambanan de tijd en het geld waard?

Ja, zeker! Het is één van de mooiste tempels van het land. De hoge torens en de details gekerfd in de stenen hebben op ons een grote indruk gemaakt. Daarnaast is het de grootste hindoeïstische tempel in Indonesië en ook daarom een interessante bezienswaardigheid. Enne, je kunt hier de zonsondergang bekijken zonder dat je een bijzonder ticket (zoals bij Borobudur) hoeft te kopen!

Selfie bij Prambanan tempel in Yogyakarta
Genieten bij Prambanan

Wat zijn de kledingvoorschriften?

Op religieuze plaatsen in Indonesië is het belangrijk om je knieën en schouders te bedekken. Het is niet zo dat je de tempel niet in komt in je korte broek of hempje, maar het is wel zo respectvol om je toch aan de kledingvoorschriften te houden.

In een opening bij de Prambanan tempel
Bedek je schouders en knieën als je de tempel bezoekt.

Kan ik Prambanan (en Borobudur) het beste met een tour bezoeken of zelf gaan?

In Yogyakarta word je overal een tour aangeboden waarbij je Borobudur en Prambanan op één dag bezoekt. Dit kan ook makkelijk op één dag, maar de tours zijn erg prijzig. Daarnaast lees ik in de reviews dat reizigers geregeld aangeven dat ze niet genoeg tijd hadden bij één van de twee tempelcomplexen en graag langer hadden willen blijven. Wat ons betreft is op eigen houtje gaan dus de betere keuze. Goedkoper én leuker!

Wil je wel de uitleg van een gids bij de tempel, dan kun je simpelweg een gids huren bij de ingang van het complex. Sommige gidsen spreken zelfs een beetje Nederlands. Spreek wel vooraf duidelijk een prijs af, zodat het voor beide partijen duidelijk is wat er verwacht wordt. ;-)

Wat zijn de openingstijden?

Het Prambanan tempelcomplex is dagelijks geopend van 6 uur ’s ochtends tot 5 uur ’s avonds. Ben je voor 17:00 uur binnen, dan mag je blijven tot de zon onder gaat. Dit is afhankelijk van het seizoen tussen 5 en 6 uur.

Wat is het beste tijdstip om de Prambanan tempel te bezoeken?

Het kan behoorlijk druk worden bij de Prambanan tempel, vooral in de ochtenden. Wij raden daarom aan om je bezoek aan het einde van de middag te plannen. Het is dan een stuk rustiger én de zon is minder sterk. Daarnaast kun je dan blijven tot de zonsondergang. Dat voegt zeker iets toe aan je bezoek aan Prambanan!


Tja, het is best wat geld, maar wij vonden de Prambanan dat echt wel waard! Het is een hele mooie tempel die je het beste op eigen houtje in de namiddag bezoekt. Enne, pak zeker de zonsondergang mee!

Heb jij nog een andere vraag over het bezoeken van Prambanan? Laat het ons weten via het reactieformulier en wij proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie

  • Leonie Bijlard

    25 mei 2023 om 20:54

    Als je naar de Ramayana balletvoorstelling gaat, moet je dan 2x een toegangs bewijs kopen? Een voor overdag en een voor s avonds? Groet ,Leonie bijlard

Populair op Travly