Wat kost een paar dagen in Singapore? | Alles over prijzen en een reëel dagbudget

Djura

Met een indrukwekkende skyline en de beroemde Supertrees bij Gardens by the Bay is Singapore een stad die je gezien wil hebben! Alhoewel Singapore in de buurt ligt van Maleisië, Thailand en Vietnam, liggen de prijzen hier toch echt heel anders. Singapore is een welvarend land en je zult een hoger dagbudget nodig hebben voor je verblijf in Singapore. Hoeveel euro per dag dan wel realistisch is? Dat vertellen we je in dit kostenblog!

Singapore: de ideale tussenstop op weg naar Nieuw-Zeeland

Voor ons zou wereldreis deel 3 beginnen met 6 weken Nieuw-Zeeland. Natuurlijk wisten we dat de vliegreis naar Nieuw-Zeeland ontzettend lang duurt, maar toen we eenmaal naar tickets zaten te kijken waarbij we zo'n 35 uur onderweg zouden zijn realiseerden we ons pas echt dat we dat niet zo'n heel fijn plan vonden. ;-) We lasten een paar dagen Singapore en Maleisië in om onze vliegreis op te breken. En dat is ons super bevallen!

Iedere avond is er een lichtshow bij de Supertrees.

We hadden 3 volle dagen de tijd om de highlights van Singapore te ontdekken. Precies genoeg als je het mij vraagt!

In Singapore betaal je met de Singapore dollar (SGD). Tijdens onze reis stond 1 euro ongeveer gelijk aan 1,50 SGD. Voor het gemak vermelden we in dit blog alle prijzen in euro's.

Vliegtickets

Het vliegveld van Singapore staat wereldwijd hartstikke goed bekend en vanuit Nederland en België gaan er iedere dag meerdere vluchten die kant op. Wij vlogen met Singapore Airlines en dat was allemaal tiptop in orde. Voor dit ticket (enkele reis, geen tussenstops) betaalden we €556 per persoon.

Als je een langere reis maakt door Azië, dan kun je vanuit andere landen in Zuidoost-Azië vaak goedkoop vliegen naar Singapore. Als je vanuit Maleisië komt, kun je zelfs makkelijk met de bus naar Singapore. Dat scheelt je een hoop geld!

Overnachten in Singapore

Een betaalbare accommodatie vinden in Singapore is niet makkelijk. Ruim een maand voor aankomst keek ik op Booking.com en als ik filterde op een prijs van maximaal €50 per nacht, kreeg ik maar enkele resultaten. Wat me gelijk opviel is dat je in Singapore veel 'capsule hostels' hebt. In plaats van op een slaapzaal slaap je in een capsule, ook wel 'pod' genoemd. Sommige hostels hebben ook tweepersoonscapsules.

Voor een tweepersoonscapsule of een tweepersoonsbed in een slaapzaal betaal je gemiddeld 35 tot 50 euro per nacht. Reis je alleen, reken dan op €15 tot €22 per nacht voor een capsule of een bed in een slaapzaal.

Slaapzaal 1 pers.

€15 – €22

Tweepersoonsbed of -capsule

€35 – €50

Hotelkamer

€80 – €100

Wil je toch echt een eigen kamer, dan ben je al snel 80 euro of meer kwijt. Oh en wil je een nachtje in het wereldberoemde Marina Bay Sands hotel doorbrengen, dan mag je daar (minimaal) een eurootje of 300 voor neertellen. Je kunt het dus zo gek maken als je wil in Singapore!

Voor een nachtje in het Marina Bay Sands hotel moet je behoorlijk wat geld neerleggen.

Wij kozen uiteindelijk voor de Atlas Station in de wijk Little India. Een fijn hostel met erg lieve mensen! De prijs voor onze tweepersoonscapsule was €45 per nacht, inclusief ontbijt. Gelukkig hadden we nog een kortingscode van Booking.com waarmee we €40 korting kregen! Zo hebben we mooi wat tientjes bespaard op onze accommodatie.

Vervoer

Ik zou het je aanraden om door Singapore te reizen met de metro. Het netwerk is echt enorm uitgebreid en je staat nooit langer dan 5 minuten te wachten op een metrostation. Heel handig! Je kunt ook met de metro van/naar het vliegveld reizen.

Je kunt steeds losse kaartjes kopen voor de metro (tot €1,50 per ritje), maar wij vonden de Singapore Tourist Pass echt ideaal. Met deze pas krijg je 1, 2 of 3 dagen onbeperkt toegang tot al het openbaar vervoer in Singapore. Wij namen de 3-daagse pas voor 20 SGD, omgerekend ongeveer €13,50.

Je kunt ook een taxi nemen of gebruik maken van Grab taxi's. Wij hebben op de dag van vertrek naar Maleisië een Grab genomen naar het busstation (onze Singapore Tourist Pass was toen verlopen) en betaalden voor een ritje van nog geen 3 kilometer bijna 6 euro. Met de metro reizen is dus echt veel goedkoper!

Eten & drinken

In Singapore kun je ontzettend luxe uiteten, vooral in het zakendistrict / centrum van de stad. Gelukkig zijn er ook alternatieven voor backpackers met een wat minder ruim budget! Tenminste, vooral in wijken als Little India, Chinatown en Little Arabia kun je goedkoper eten. In het centrum heb je eigenlijk maar één plek waar je een betaalbare maaltijd kunt scoren en dat is het Lau Pa Sat foodcenter. Hier vind je allerlei kraampjes met maaltijden uit diverse keukens onder één dak. Je vindt daar al een lekkere Thaise of Indiase maaltijd voor 4 tot 5 euro. Je hebt trouwens in heel Singapore van deze foodcourts, ook wel Hawker Centers genoemd, waar je voor een paar euro kunt eten. Aanrader!

Rond lunchtijd bevonden we ons vaak tussen de bezienswaardigheden in het centrum en hier waren goedkope restaurants niet echt te vinden. Gelukkig was er wel een 7-Eleven! ;-) Twee keer aten we als lunch een magnetronmaaltijd à €2,70 per persoon. En het smaakte echt prima! (De butter chicken met rijst kunnen we aanraden!)

Lau Pa Sat

Voor een blikje fris in de winkel betaal je €1 tot €1,50 en voor een biertje ben je al snel €2,50 kwijt. Ga je op een terrasje zitten, dan kun je gerust op het dubbele rekenen. Wij hebben vrij zuinig gedaan en steeds gezocht naar goedkope plekken om te eten en te drinken. We hebben bijna geen alcohol op en kochten drankjes bij de supermarkt en niet op een terras. In 3 dagen tijd gaven we met zijn tweeën €66,66 uit aan eten & drinken. Dat komt neer op een bedrag van €11,11 per persoon per dag.

Als je vaker op het terras gaat zitten, geen ontbijt bij je accommodatie krijgt of bij restaurants gaat eten in plaats van bij de foodcourts, dan zul je al snel een stuk meer geld kwijt zijn aan eten & drinken. Voor €20 per persoon per dag kun je je al iets meer veroorloven, maar het zal zeker niet voldoende zijn als je echt 'vakantie wilt vieren' en nergens naar wilt kijken.

Avondmaaltijd bij foodcourt

€4 – €7

Kopje koffie

€2,50 – €4

Biertje op het terras

€5 – €7

Hoofdgerecht in restaurant

€10 – €25

Sandwich

€4 – €6

Frisje in de supermarkt

€1 – €1,50

Excursies & entreegelden

De entreegelden in Singapore kunnen een flinke hap uit je budget nemen. Wij hebben weinig betaalde attracties bezocht, simpelweg omdat we het te duur vonden. Wat we wel hebben gedaan is het Flower Dome & Cloud Forest bezocht (onderdeel van Gardens by the Bay). Dit kostte 18 euro per persoon. Daarnaast zijn we naar de expositie Future World in het ArtScience Museum geweest. Hiervoor betaalden we €11 per persoon.

Je kunt nog véél meer bezienswaardigheden bezoeken in Singapore waarvoor je entreegeld moet betalen. Bijvoorbeeld:

  • OCBC Skybridge - wandelbrug tussen de Supertrees - 8 SGD per persoon (€5,50)
  • Sky Observation Deck op Marina Bay Sands hotel - 23 SGD per persoon (€15,50)
  • Ritje in de Singapore Flyer - 33 SGD per persoon (€22)
  • S.E.A. Aquarium op Sentosa Island - 40 SGD per persoon (€26,80)

Wij waren gemiddeld €9,61 per persoon per dag kwijt aan entreegelden en attracties. Wat voor jou een realistisch bedrag is, is helemaal afhankelijk van wat je allemaal wilt doen en zien in Singapore. Door vooraf na te denken over de attracties die je wilt bezoeken en de bijbehorende prijzen op te zoeken, kun je een goede inschatting maken van je benodigde budget voor entreegelden.

Overigen

Meestal maken we ook nog wel wat kosten die we niet onder één van de bovenstaande categorieën kunnen scharen. Denk hierbij aan het kopen van een lokale simkaart, het laten wassen van kleding, etcetera. Aangezien we maar 3 dagen in Singapore verbleven, hebben we dit nu niet nodig gehad en geen overige kosten gemaakt.

Dagbudget voor Singapore

Kortom, wat een reëel dagbudget voor Singapore is, is enorm afhankelijk van je wensen en hoe zeer je bereid bent om in te leveren op comfort. Voor backpackers is het in ieder geval geen typisch goedkope bestemming in Zuidoost-Azië!

Wij zijn zuinig geweest en hebben in 3 dagen €248,53 uitgegeven met zijn tweetjes. - Hierin is de €40 korting van Booking.com al meegenomen. - Dit betekent dat we gemiddeld per persoon per dag €41,42 uitgaven. Ik denk dat dit wel het minimale is wat je nodig hebt om de stad te ontdekken. Met €60 per persoon per dag kun je wat uitgebreider eten en/of wat meer attracties bezoeken. Als je het niet ziet zitten om op een slaapzaal of in een capsule te slapen, dan zul je sowieso een flink bedrag bij je dagbudget moeten optellen.

Ondanks dat een verblijf in Singapore voor Zuidoost-Azië standaarden erg duur is, is het zeker een leuke bestemming! Voor ons was het in ieder geval een heel ander soort Azië dan wij al kenden en de bizarre regels en straffen fascineerden ons. Wij hebben dus zeker geen spijt van onze tussenstop in Singapore!

Meer blogs over Singapore

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Vietnam

Wat kost reizen in Vietnam?

Laos

Wat kost reizen in Laos?

Maleisië

Wat kost reizen in Maleisië?

Indonesië

Wat kost reizen in Indonesië?

Sri Lanka

Wat kost reizen in Sri Lanka?

Cambodja

Wat kost backpacken in Cambodja?

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen