De zonsopkomst vanaf de Borobudur tempel | Must-see in Indonesië

Djura

Midden in de jungle ligt het mooiste bouwwerk van Indonesië. De Borobudur is de beroemdste tempel van het land en ook wereldwijd gezien een echte bekendheid. Het is namelijk de grootste boeddhistische tempel ter wereld. Een bezienswaardigheid die je niet mag missen dus! Vanuit de stad Yogyakarta op het eiland Java breng je een bezoek aan dit culturele hoogtepunt. Het beste moment van de dag om de tempel te bezoeken is tijdens de zonsopkomst. Jaloersmakende foto's zijn gegarandeerd!

Over de Borobudur tempel

De Borobudur is onwijs mooi. Op een platform van 123 bij 123 meter zijn negen etages gemaakt, waarvan de bovenste 3 rond zijn. Op de bovenste etage staat een grote stoepa met daar omheen tientallen kleinere stoepa's. In deze stoepa's zit een boeddhabeeld verstopt. Nu is het bouwwerk op zichzelf al prachtig, maar de omgeving maakt het allemaal nog wat beter. De Borobudur bevindt zich in de groene jungle en dichtbij de actieve Merapi vulkaan van bijna 3.000 meter hoog. Een bijzonder mooi geheel dus!

De Borobudur ligt in de buurt van de stad Yogyakarta op het eiland Java.

De Borobudur is gebouwd in de periode van 750 tot 850 toen het boeddhisme zich over Azië verspreidde. Later werd de islam de grootste godsdienst in Indonesië en Borobudur raakte in verval. Pas in 1815 is de tempel - destijds verstopt tussen de dichtbegroeide bossen en bedekt met vulkanisch as - opnieuw ontdekt. Gelukkig maar, want nu kun je als toerist van dit schitterende monument genieten!

Zonsopkomst vanaf Borobudur

In de donkerte vertrekken we met de scooter vanaf Yogyakarta naar de Borobudur tempel. Het frisse windje onderweg zorgt ervoor dat we iets wakkerder worden, maar als we om half 5 's nachts bij de tempel aankomen, moet ik de slaap toch nog uit mijn ogen wrijven. Dat geldt blijkbaar niet alleen voor ons, want bij de toegangspoort naar het Manohara Resort ligt de bewaker ook in een diepe slaap. Ik heb gelezen dat we bij dit hotel moeten zijn voor de speciale Borobudur Sunrise Tickets, maar hier lijkt niet veel te gaan gebeuren...

Blijkbaar weet niet iedereen direct de juiste ingang te vinden, want een local die hier "toevallig" rondhangt op zijn scooter, kan ons wel de weg wijzen voor een paar euro. Dat wijzen we vriendelijk af, als backpacker moet je op de kleintjes blijven letten, hè! ;-) Gelukkig komt er uit het bewakershokje net een andere beveiliger gelopen en die vertelt ons waar we het ticket kunnen kopen. Mooi!

Het Sunrise Ticket wordt verkocht door het Manohara Resort, maar je moet hiervoor niet bij het resort zelf zijn. Je vindt de speciale ‘zonsopkomst ingang’ en de ticketverkoop door op Maps.me te zoeken naar Manohara Resto of Entry Point Sunrise. Het is gate nummer 8.

Even later zoeken we in de donkerte onze weg naar de tempel en klimmen we naar boven. Het is nu nog pikkedonker, dus we hebben geen idee aan welke kant de zon straks opkomt. Gelukkig hebben we met een beetje hulp van onze iPhone het oosten snel gevonden. Het duurt niet lang voordat er steeds meer toeristen op de tempel zijn. Hiervoor wil iedereen blijkbaar wel midden in de nacht zijn / haar bed uitkomen. ;-)

En als de zon eenmaal opkomt, ervaren we waarom dit zo'n geliefd moment is. Er hangt nog een laagje mist boven de jungle, de indrukwekkende Merapi vulkaan wordt zichtbaar en de stoepa's worden mooi verlicht. De vogeltjes fluiten en de sfeer is heel rustgevend. Als het eenmaal licht is, kunnen we de Borobudur pas echt goed zien en alle mooie details in ons opnemen. We blijven maar foto's schieten, want wat is dit een indrukwekkende plek!

Na meerdere rondjes te hebben gelopen op de verschillende etages en één van de boeddha's te hebben aangeraakt (dat zou volgens de boeddhisten zorgen voor eeuwig geluk), is het tijd om op ons gemak terug te gaan. Toen we ruim 2,5 jaar geleden onze wereldreis gingen plannen, zagen we al foto's van de Borobudur. En nu, nu zijn we er dan zelf geweest. We hebben de magie van deze plek zelf ervaren. Dit is een hele mooie bezienswaardigheid om onze reis in Indonesië af te sluiten.

Borobudur bezoeken: dit moet je weten

Hoe kom je er vanuit Yogyakarta?

Borobudur ligt op ruim 40 kilometer rijden van het centrum van Yogyakarta. Nu is Yogyakarta een vrij drukke stad en duurt deze rit dan ook wel 1 tot 1,5 uur. Rijd je 's nachts om er op tijd te zijn voor de zonsopkomst, dan doe je er 45 tot 60 minuten over.

Als je in de nacht wilt vertrekken, dan kun je het beste met de scooter gaan (prijsindicatie scooter huur + benzine: €5) of een chauffeur regelen die op je wacht terwijl je bij de Borobudur bent (prijsindicatie: €17 - €25). Een andere optie is om met een tour mee te gaan, maar dat is vaak nog duurder. Daarnaast zit je dan ook vast aan een tijd waarop je weer terug moet zijn.

Als je overdag naar Borobudur gaat, dan kun je ook de bus nemen. Deze vertrekken vanaf het Jombor Bus Station en het kost je nog geen €2 voor een enkele reis. De busrit duurt 60 tot 90 minuten en vanaf de Borobudur Bus Terminal wandel je in 5 minuten naar de ingang. Makkelijk & goedkoop!

Soorten tickets en entreeprijs voor Borobudur

Het reguliere ticket voor Borobudur kost 350.000 roepia, ofwel zo'n €22 per persoon. Met dit ticket krijg je toegang tot Borobudur gedurende de publieke openingstijden (06:00 - 17:00 uur). Als je ook de Prambanan tempel wilt bezoeken op dezelfde dag of de dag erna, dan kun je het combinatieticket kopen. Dit kost 625.000 roepia per persoon (€40) en daarmee bespaar je 75.000 roepia (€5) ten opzichte van de twee losse tickets.

Het grootste deel van het jaar is dat te laat om de zonsopkomst te kunnen zien vanaf het bouwwerk. Toen wij er waren (mei 2019) kwam de zon op om 5:40 uur 's ochtends. Wij kozen er daarom voor om het speciale Borobudur Sunrise Ticket aan te schaffen. Deze tickets worden verkocht door het Manohara Resort en de huidige prijs is 475.000 roepia (€30). De kaartverkoop opent om 4 uur 's nachts en vanaf half 5 mag je naar binnen. Er is geen maximum aantal tickets per dag en je hoeft niet in het resort te verblijven om een Sunrise Ticket te kunnen kopen. Weet wel dat het combinatieticket Prambanan & Borobudur niet geldig is in combinatie met het Sunrise Ticket. Voor alle overige details bezoek je de website van het Manohara Resort.

Hoewel de zonsopkomst het populairste is, is er ook de mogelijkheid om de zonsondergang te bekijken vanaf de Borobudur. Bij het Manohara Resort kun je vanaf 4 uur ’s middags het Sunset Ticket aanschaffen voor 475.000 roepia. Je mag dan binnen het tempelcomplex blijven tot 18:20 uur.

In Yogyakarta worden ontzettend veel 'Borobudur Sunrise Tours' aangeboden, maar wat lang niet altijd duidelijk gecommuniceerd wordt is dat je dan vaak de zonsopkomst bekijkt vanaf een nabijgelegen bergtop in plaats van vanaf de tempel zelf. Check dit dus vooraf even om teleurstellingen te voorkomen.

Overnachten vlakbij de Borobudur

Door de immense populariteit van Borobudur zijn er inmiddels diverse accommodaties opgepopt in de omgeving. Het voordeel van dichtbij slapen is natuurlijk dat je de rit van minimaal 1 uur niet midden in de nacht hoeft af te leggen. Het maakt je gehele ervaring misschien wat meer ontspannen. Veel accommodaties bij Borobudur zijn wat duurder dan gebruikelijk, maar deze twee zijn betaalbaar, op loopafstand van Borobudur én hebben veel goede reviews. ;-)

Efata Homestay
Efata Homestay

Basic tweepersoonskamers met airco - behulpzaam personeel - inclusief uitstekend ontbijt.

Bekijk

Borobudur & Prambanan op één dag bezoeken

Borobudur wordt vaak in één adem genoemd met dat andere bekende tempelcomplex vlakbij Yogyakarta: Prambanan. Het is absoluut mogelijk om beide tempels op één dag te bezoeken, aangezien je bij Borobudur de tofste ervaring hebt met zonsopkomst en bij Prambanan juist aan het einde van de middag met zonsondergang.

8x antwoord op de meest gestelde vragen Alles over het bezoeken van de Prambanan tempel

Borobudur is een must-see in Indonesië

Voor ons was de zonsopkomst bij de Borobudur iets wat graag een keer mee wilden maken. De tempel in combinatie met het waanzinnige landschap is gewoon het perfecte decor voor een onvergetelijk moment. Wat ons betreft mag een bezoekje aan Borobudur dan ook echt niet ontbreken als je naar Java gaat!

Alles over onze reis door Indonesië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Indonesië

De Prambanan tempel bezoeken

Indonesië

Een meerdaagse boottocht langs de Komodo eilanden

Cambodja

De ultieme gids voor een onvergetelijk bezoek aan de Tempels van Angkor

Cambodja

Dit zijn de mooiste tempels van Angkor

Cambodja

Zó vermijd je de drukte bij de Tempels van Angkor

Cambodja

Vervoer bij de Tempels van Angkor

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen