Tips voor authentiek Sidemen | Een minder toeristische plek op Bali

Djura

Na onze fijne dagen in Munduk besluiten we naar het oosten van Bali te reizen. In het schattige dorpje Sidemen verblijf je letterlijk tussen de rijstvelden en in de verte zie je de indrukwekkende Mount Agung liggen. Dit fantastische landschap en het ontspannen, dorpse sfeertje zorgt ervoor dat je makkelijk langer blijft hangen in dit rustige plekje op Bali!

We zitten in de taxi van Munduk naar Sidemen. Het is een lange rit waarbij ik af en toe even indommel, maar zodra we in de buurt van Sidemen komen is dat direct voorbij. Het is heerlijk om hier door het raam naar buiten te staren. Overal zien we de groenste rijstvelden, allerlei beesten lopen over de weg en de mensen lachen vriendelijk. Wat voelen we ons hier welkom. Sidemen maakt een goede eerste indruk!

Als we daarna hartelijk ontvangen worden door de mensen van onze accommodatie en het uitzicht vanaf ons huisje zien, zijn we helemaal verkocht. We kijken zo op de torenhoge Mount Agung. Een vulkaan die indruk maakt, doordat hij ver boven alles uitsteekt. Wauw! Wakker worden met zo'n uitzicht is geen straf.

Mount Agung in de verte. Helaas een beetje verstopt in de wolken!

Naar de Tukad Cepung waterval

De volgende ochtend pakken we de scooter en rijden we naar de Tukad Cepung waterval. Het is een leuke rit over kleine paadjes en door authentieke dorpjes. Kinderen zwaaien en roepen enthousiast naar ons, vrouwen dragen van alles op hun hoofd en mannen zijn druk in de weer op het land. Eventjes voelen we ons een beetje onderdeel van het echte Balinese dorpsleven. Voor ons zijn en blijven die dorpjes één van de leukste dingen van Zuidoost-Azië.

Door een behoorlijke file onderweg - wij denken dat er een ceremonie is bij een belangrijke tempel waar iedereen van heinde en verre naartoe komt - zijn we vrij lang onderweg naar de Tukad Cepung waterval. We zijn blij als we er zijn en we eindelijk onze benen kunnen strekken. We hebben hoge verwachtingen van deze waterval, want het is een speciale! De waterval bevindt zich namelijk in een soort grot...

Als we eenmaal de trappen naar beneden hebben gehad en we door het laag staande water naar de waterval zijn gelopen (doe slippers aan of ga op blote voeten), worden onze verwachtingen overtroffen. Wat een bijzondere, mooie plek! Het zonlicht schijnt van boven de kloof in en geeft de plek iets magisch. Het is echt een aanrader om hierheen te gaan!

Extra: tempels in de buurt van Sidemen

Eigenlijk willen we daarna naar het grootste tempelcomplex van Bali gaan, maar door de enorme verkeersdrukte in die richting zien we hier vanaf. De Besakih tempel schijnt prachtig te zijn, vooral door haar ligging tegen Mount Agung. Maar als al deze mensen in de file inderdaad naar de belangrijkste tempel van het eiland gaan, dan zullen we door alle drukte niet veel van de tempel zelf zien. Ach, het is ook niet vervelend om wat langer op ons terras bij de accommodatie te zitten en van de omgeving te genieten! ;-)

Mocht je meer cultuur willen snuiven in de omgeving van Sidemen, dan kun je naar de Tirta Gangga tempel en/of naar de Lempuyang tempels. Beide bouwwerken liggen ten oosten van Sidemen.

Een andere geliefde activiteit in Sidemen is het maken van een trekking door de rijstvelden en de dorpjes. Bij vrijwel ieder guesthouse kun je zo'n wandeling regelen. Onder leiding van een lokale gids kun je zo het schitterende gebied verkennen en meer te weten komen over het lokale leven.

Raften over de Telaga Waja rivier

Een dag later is het tijd voor wat meer actie: we gaan raften in de Telaga Waja rivier. De rivier kronkelt door een prachtige, ontzettend groene omgeving en dat maakt de raft zeker de moeite waard. Helaas is het waterpeil in de rivier erg laag als wij er zijn, waardoor we regelmatig met ons bootje over de bodem schuiven en er niet veel vaart in zit. Dat maakt het allemaal wat minder spectaculair dan toen we gingen raften in Peru, maar we hebben alsnog een leuke ochtend.

Of ik het raften in deze rivier echt aanraad? Hmm, dat weet ik niet. De begeleiding is vrij matig - ook bij andere aanbieders voor zover wij konden zien - en het is geen echte raft ervaring, omdat je eigenlijk niet heel veel hoeft te doen. Het is vooral proberen om de grote rotsblokken te ontwijken. Maar het kan zomaar zijn dat het een veel toffere raft is als er wat meer in de rivier zit, dus misschien is het het beste om dat vooraf even te checken.

Er zijn meerdere aanbieders voor het raften in de Telaga Waja rivier. Wij betaalden 300.000 roepia per persoon (€20), exclusief transport naar de startlocatie. Andere prijzen die we gehoord hebben liggen tussen de 250.000 en 450.000 roepia. Dit is inclusief lunch na je raft.

Verblijf en eten in Sidemen

Sidemen is een klein dorp, maar er zijn genoeg leuke accommodaties om te verblijven. Wij kozen voor een verblijf bij Maha Neka Villa en dat was echt super goed. Deze lokale familie heeft slechts 2 huisjes die ze verhuren met het beste uitzicht wat je je voor kunt stellen. Daarnaast hebben ze een klein restaurantje waar je verse, lokale gerechten krijgt voorgeschoteld voor een goede prijs. Ook kun je er een scooter huren en regelden ze het transport naar de haven. Bij Maha Neka heb je dus echt alles wat je nodig hebt onder één dak! En de familie die het runt is ontzettend lief en gastvrij. Echt een aanrader!

Maha Neka Villa
Maha Neka Villa

Ruime, schone huisjes met geweldig uitzicht vanaf het terras - gerund door behulpzame en lieve lokale familie.

Bekijk
Tip: We hebben ook heerlijk gegeten bij Warung Ida in Sidemen.

Kortom, het oosten van Bali is meer dan de moeite waard. De sfeer is er heel fijn, het landschap is waanzinnig mooi en de locals zijn zo lief en gastvrij. Je kunt actief zijn (wandelen, raften), leuke bezienswaardigheden bezoeken (watervallen, tempels) en er wordt fantastisch voor je gekookt. Sidemen is een verborgen pareltje in Bali!

Alle blogs over Indonesië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Indonesië

De leukste route voor een reis naar Bali

Indonesië

Wat kost reizen in Indonesië?

Indonesië

De zonsopkomst vanaf de Borobudur tempel

Indonesië

De Prambanan tempel bezoeken

Indonesië

Tumpak Sewu Falls: de mooiste waterval van Indonesië

Indonesië

Een nachtelijke wandeling op de Ijen vulkaan in Indonesië

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen