De leukste route voor een reis naar Bali | Met handige tips

Djura

Een reis naar Bali is al jarenlang geliefd. En terecht, want op Bali kun je watervallen bewonderen, door rijstvelden struinen, tempels bezoeken, verrukkelijk eten en nog veel meer leuks beleven. Het Indonesische eiland is een heerlijke vakantiebestemming, zowel voor de relaxte als de actieve reiziger. Op basis van onze eigen ervaringen hebben we deze reisroute vol bekende én onbekende bezienswaardigheden samengesteld. In 3 weken kom je op de leukste plekken van het eiland en we geven je tips over vervoer en fijne accommodaties. Het uitstippelen van je vakantie naar Bali wordt met deze route echt heel makkelijk!

3 weken reizen op Bali

Na 6 weken Nieuw-Zeeland vlogen we naar Bali. Het populaire vakantie eiland was onze eerste kennismaking met Indonesië en we hadden het gelijk helemaal naar ons zin! In Bali kun je makkelijk rondreizen, het eten is ontzettend lekker, het is goedkoop (zeker als je net uit Nieuw-Zeeland komt!) en er is zoveel te zien en te doen! Je hoort best veel verhalen dat Bali te toeristisch zou zijn, maar wij hebben zelf ervaren dat er ook nog genoeg plaatsen zijn waar het niet vol staat met andere toeristen. Uiteraard hebben we deze bestemmingen ook opgenomen in onze reisroute voor Bali!

En als je dan toch op Bali bent, dan mag je eigenlijk ook nabijgelegen Gili eilanden en Nusa Penida écht niet missen. Deze twee topbestemmingen hebben daarom ook een plekje gekregen in de route. Je kunt onze route in ongeveer 3 weken afleggen en dan kun je echt zeggen dat je de beste plekken van Bali bezocht hebt.

Bekijk deze reisroute Bali, inclusief Nusa Penida en Gili eilanden ook op Google Maps.


Stop 1: Canggu

Na een lange vliegreis is het tijd om even bij te komen en te wennen in het trendy kustplaatsje Canggu. Je kunt hier relaxen op het strand of juist proberen de golven te trotseren. Het is één van de beste plekken in Bali om te surfen! Enne, foodies komen absoluut aan hun trekken in Canggu. Het dorpje zit vol met hippe tentjes waar je de mooiste en lekkerste gerechten voorgeschoteld krijgt! Wedden dat je na een paar dagen Canggu al verliefd bent op Bali?

Aantal dagen

2 dagen

Overnachten in Canggu

Canggu bestaat uit een wirwar van straatjes die naar de kust leiden. De belangrijkste straat met de meeste winkeltjes en restaurantjes is Jl. Pantai Batu Bolong. Toch hoef je niet per se in of heel vlakbij die straat te verblijven, want vrijwel iedere accommodatie verhuurt voor een paar euro per dag fietsen of een scooter. Wij verbleven bij Umah Nugraha en waren onder de indruk van deze accommodatie. Hele mooie, lichte kamers voor weinig geld én een hele vriendelijke eigenaresse. Top verblijf!

Umah Nugraha
Umah Nugraha

Lichte, ruime kamers - buitenzwembad - vriendelijk personeel - lage prijs.

Bekijk
Lamun at Canggu
Lamun at Canggu

Prachtig verblijf van alle gemakken voorzien - buitenzwembad met tuin - uitstekende prijs/kwaliteitverhouding.

Bekijk

Vervoer naar Canggu

Bali heeft één internationaal vliegveld, namelijk in Denpasar. Alleen KLM vliegt vanuit Nederland rechtstreeks naar Bali en de reis duurt dan zo'n 16,5 uur. Voor zo'n directe vlucht betaal je vaak wel wat meer dan een vlucht met een overstap. Afhankelijk van het seizoen, de vliegmaatschappij en het aantal tussenstops betaal je gewoonlijk €650 tot €1.100 voor een retourtje Bali.

Na aankomst op het vliegveld reis je gelijk door naar Canggu. Het is het fijnste om je door je hotel op te laten halen op het vliegveld. Wij betaalden €15 voor een privé ophaalservice van het vliegveld naar onze accommodatie in Canggu. Je kunt ook ter plaatse een taxi nemen, maar zorg er wel voor dat je onderhandelt over de prijs en niet veel te veel betaalt.

De rit naar Canggu is maar 20 kilometer, maar vergis je niet: dit kan gerust meer dan een uur duren. Het zuiden van Bali is namelijk veruit het drukste qua verkeer en opstoppingen en langzaam rijden zijn aan de orde van de dag.


Stop 2: Ubud

Ga je naar Bali, dan ga je naar Ubud. Dit stadje in het midden van het eiland is het groene en culturele hart van het eiland. In de omgeving vind je groene rijstvelden, interessante tempels en prachtige watervallen. Ook kun je 'aapjes kijken' in het Monkey Forest, maar hou je tas wel in de gaten! ;-) In de omgeving van Ubud is dus van alles te zien en te beleven! Ja, dat maakt Ubud één van de meest toeristische plaatsen op het eiland, maar het is er toch ontzettend leuk!

Aantal dagen

3 tot 4 dagen

Overnachten in Ubud

Jl. Raya Ubud is de 'hoofdstraat' van Ubud en in deze straat en daar omheen vind je de meeste restaurants, winkels en cafés. Je kunt ervoor kiezen om te verblijven in het levendige centrum, maar wakker worden in de natuur vlakbij Ubud is ook niet verkeerd! Er zijn tal van accommodaties net buiten het stadje waar je in alle rust en omgeven door groen kunt ontwaken. Aan jou de keuze!

Gading Homestay Ubud
Gading Homestay Ubud

Ruime en schone kamers - op loopafstand van het centrum van Ubud - gastvrije familie.

Bekijk
Meruhdani Boutique Hotel Ubud
Meruhdani Boutique Hotel Ubud

Prachtig verblijf in Ubud - centraal en toch rustig gelegen - buitenzwembad.

Bekijk
Pecatu Ubud Guest House
Pecatu Ubud Guest House

Prachtige locatie, net buiten Ubud - mooi zwembad op het dak - behulpzaam personeel.

Bekijk
Metteyya Healing House
Metteyya Healing House

Lichte, ruime kamers - verrukkelijk ontbijt inbegrepen - van alle gemakken voorzien.

Bekijk

Vervoer naar Ubud

Er rijden vrijwel geen bussen op Bali, dus je bent aangewezen op taxi's / chauffeurs die je van Canggu naar Ubud kunnen brengen. Van Canggu naar Ubud is het ongeveer 30 kilometer rijden. Een ritje van 1,5 tot 2 uur, want de wegen richting Ubud zijn bomvol.

Benieuwd wat zo'n taxi / privé chauffeur kost op Bali? Lees ons blog over de kosten van reizen in Indonesië.

Must read

Het culturele hart van Bali 10x tips voor Ubud


Stop 3: Munduk

Het groene noorden van Bali wordt veel minder bezocht dan het zuiden. En dat terwijl het schitterende bezienswaardigheden heeft! Gebruik het dorpje Munduk als uitvalsbasis voor een bezoek aan de mooiste rijstvelden van Bali (Jatiluwih) en de indrukwekkende Sekumpul waterval. Enne, de Lake Beratan tempel mag je ook echt niet missen!

Aantal dagen

2 tot 3 dagen

Overnachten in Munduk

Munduk is een klein dorp, dus de locatie van je verblijf is iets minder belangrijk. Zeker als je - net als wij - bij een accommodatie verblijft die ook nog eens het lekkerste eten van het dorp voor je maakt. Naar Adila Warung & Homestay dus en probeer dan in het restaurant zeker ook de rendang! De kamers zijn wat basic, maar het behulpzame personeel en het uitzicht vanaf de accommodatie maakt dit meer dan goed!

Adila Warung and Homestay
Adila Warung and Homestay

Fantastisch uitzicht over bergen - heerlijk eten in het restaurant - behulpzaam personeel.

Bekijk
Terrasse du Lac Tamblingan
Terrasse du Lac Tamblingan

Mooie kamers - op rustige locatie vlakbij het meer - goed restaurant aanwezig.

Bekijk

Vervoer naar Munduk

Omdat de rit van Ubud naar Munduk best lang is en die privé chauffeurs iedere keer best prijzig zijn (voor backpackers zoals wij met een dagbudget van 60 euro), keken we voor deze rit naar andere mogelijkheden. Na flink wat speuren kwamen we uit bij Perama Tour. Zij bieden van en naar verschillende locaties in Bali een shuttle bus service. Uiteindelijk was het best veel speurwerk en hebben we niet ontzettend veel geld bespaard, dus ik zou je eigenlijk adviseren om ook voor deze rit gewoon een taxi te pakken. ;-)

Het is een rit van 60 kilometer, dus reken op een reistijd van ongeveer 3 uur.

Must read

Munduk: de ideale uitvalsbasis voor het groene en bergachtige noorden van Bali

Bezoek de mooiste rijstvelden van Bali Alles over de Jatiluwih rijstvelden

Tips voor een bezoek aan de spectaculaire Sekumpul waterval in Bali


Stop 4: Sidemen

Wil je wandelen door authentieke dorpjes en groene rijstvelden, dan moet je in Sidemen zijn. Dit plaatsje in het oosten van Bali is een oase van rust en groen. Als je het geluk hebt dat het helder weer is, dan heb je een waanzinnig uitzicht op de imposante Mount Agung. Deze hoge vulkaan is een echte eye catcher!

Aantal dagen

2 dagen

Overnachten in Sidemen

Sidemen is klein, maar er zijn genoeg prachtige accommodaties te vinden voor een leuke prijs. Wij verbleven bij Maha Neka Villa en hadden vanaf ons privé terras uitzicht op Mount Agung. Dat is nog eens wakker worden!

Maha Neka Villa
Maha Neka Villa

Ruime, schone huisjes met geweldig uitzicht - gerund door lieve, lokale familie.

Bekijk
Patal Kikian Villa
Patal Kikian Villa

Luxe accommodatie - ongeëvenaard uitzicht vanaf het zwembad - rustige locatie.

Bekijk

Vervoer naar Sidemen

Vandaag staat er een langere rit op de planning. Van Munduk naar Sidemen is het bijna 100 kilometer rijden en je moet dan ook rekening houden met minimaal 5 uur reistijd. Als je een eigen chauffeur regelt, kun je bij wat leuke bezienswaardigheden onderweg even stoppen om je benen te strekken. ;-)

Must read

Een minder toeristische plek op Bali Tips voor authentiek Sidemen


Stop 5: Nusa Penida

Nusa Penida is één van de hoogtepunten van Indonesië. Dit eiland heeft waanzinnige stranden, een felblauwe zee en steile, indrukwekkende kliffen. En ook onder water is het prachtig. Als je gaat duiken of snorkelen, kun je met wat geluk zelfs de bijzondere reuzenmanta's zien! Na al dat highlight hoppen even relaxen? Ga dan naar één van de gezellige strandtenten op de buureilandjes Nusa Ceningan of Nusa Lembongan!

Aantal dagen

3 tot 4 dagen

Overnachten op Nusa Penida

Wij raden je sterk aan om te overnachten op Nusa Penida en niet op Nusa Ceningan of Lembongan. Op die laatste twee eilandjes is namelijk veel minder te zien en dan zou je iedere keer met het bootje naar Nusa Penida moeten. Het is dus het fijnste om op Nusa Penida te verblijven en eventueel een uitstapje naar de twee andere eilandjes te maken.

Op Nusa Penida vind je de meeste accommodaties, winkels en restaurants aan de noordkant van het eiland. In het noordoosten heb je het plaatsje Batoemoenggoel en in het noordwesten heb je Toyapakeh. Beide dorpen zijn een fijne uitvalsbasis voor het verkennen van Nusa Penida. Als je een scooter huurt, dan kun je ook ergens anders verblijven. Ik raad wel aan om altijd in het noorden te overnachten, zodat je 's avonds (als het donker is) niet over de slechte en overlichte wegen een half uur moet rijden voordat je bij een restaurant bent.

Mertasari Bungalows
Mertasari Bungalows

Fijne bungalows - buitenzwembad aanwezig - gerund door twee gastvrije zussen.

Bekijk
Kompyang Cottage
Kompyang Cottage

Mooie kamers met buiten badkamer - in Toyapakeh - bestseller op Nusa Penida.

Bekijk

Vervoer naar Nusa Penida

Als je vanuit Sidemen komt, dan kun je het beste met een taxi naar de haven van Kusamba. Vanaf daar vertrekt er meerdere keren per dag een boot naar Toyapakeh haven van Nusa Penida. Je hoeft dan maar een half uurtje op de boot te zitten! De rit van Sidemen naar Kusamba duurt ongeveer 45 minuten.

Als je niet vanuit Sidemen komt, dan kun je ook vanaf de haven van Sanur de fast boat pakken naar Nusa Penida. Je zit dan ongeveer 45 tot 60 minuten op de boot.

Must read

Een ruwe diamant vlakbij Bali Complete eilandgids voor Nusa Penida


Stop 6: Gili Air

En dan is het aan het einde van je reis tijd om te relaxen! Er is geen leukere plek om dat te doen dan het piepkleine eiland Gili Air. Je hebt hier geen gemotoriseerd verkeer, er hangt een ontspannen sfeertje én je kunt er fantastisch snorkelen of duiken. Wij zagen veel zeeschildpadden tijdens onze snorkeltour bij de Gili eilanden. Echt een perfecte afsluiter van je reis door Bali!

Aantal dagen

2 tot 3 dagen

Overnachten op Gili Air

Gili Air is slechts 1,5 kilometer lang en 1,5 kilometer breed. Je hoeft dus nooit echt lang te lopen of te fietsen voor je bij het strand of een leuk restaurantje bent. De meeste levendigheid vind je aan de zuidkant van het eiland, bij de haven. En natuurlijk zijn er langs de stranden tal van fijne tenten te vinden!

Djamezz Lumbung
Djamezz Lumbung

Mooie kamers - fantastisch personeel - fijne tuin en zwembad.

Bekijk
Amel House
Amel House

Ruime kamers - op centrale locatie - gerund door vriendelijke lokale familie.

Bekijk

Vervoer naar Gili Air

Er gaan enkele keren per dag speedboten van Nusa Penida naar Gili Air. Deze boten gaan vaak wel eerst langs Bali en de andere Gili eilanden, dus je bent wel een tijdje onderweg. Reken op 2,5 tot 3 uur varen.

Kom je vanaf Lombok, dan ben je binnen een half uurtje met de boot van de haven Bangsal op Gili Air. Ga je vanuit Bali naar Gili Air, dan kun je o.a. in Padang Bai op de boot stappen. Je bent dan 1,5 tot 2 uur aan het varen, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Must read

4 redenen waarom je naar het eilandje Gili Air in Indonesië wil


Iets toevoegen aan je reisroute

Heb je langer de tijd in Bali / Indonesië, dan zou je nog wat extra plekken aan je reisroute kunnen toevoegen. Zo kun je bijvoorbeeld heel goed duiken of snorkelen bij het noordelijk gelegen Amed of juist meer stranden en levendigheid opzoeken in Uluwatu. De badplaatsen Sanur en Seminyak kun je bezoeken als je wat meer beachtime aan je reisroute zou willen toevoegen.

Zit je echt ruim in de tijd, overweeg dan zeker ook om het minder bekende eiland Lombok te bezoeken. Je kunt hier bijvoorbeeld de Rinjani vulkaan beklimmen of bijna onbewoonde eilandjes bezoeken!

Boeken maar!

Nu je weet wat de leukste bestemmingen zijn op Bali en de nabijgelegen eilandjes, kun je echt aan de slag met het voorbereiden van je reis. Vakantie aanvragen op je werk en boeken maar! Houd overigens in gedachten dat de beste reistijd voor Bali mei t/m september is, maar dit is dan ook wel de drukste (en duurste) periode op het eiland. We hopen dat je een fantastische tijd zult hebben in Bali!

Alle blogs over Indonesië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Indonesië

Wat kost reizen in Indonesië?

Sri Lanka

De ultieme route voor je reis door Sri Lanka

Cambodja

De ultieme route door Cambodja

Vietnam

Wat kost reizen in Vietnam?

Laos

Wat kost reizen in Laos?

Maleisië

Wat kost reizen in Maleisië?

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen