Complete eilandgids voor Nusa Penida | Een ruwe diamant vlakbij Bali

Djura

Op slechts een half uur varen van Bali liggen drie pareltjes van eilanden: Nusa Penida, Nusa Lembongan en Nusa Ceningan. De laatste twee zijn kleiner en vooral geschikt als relaxte afsluiter van een vakantie in Indonesië, maar naar Nusa Penida kom je voor de spectaculaire natuur. De ruige zee, torenhoge kliffen en hagelwitte stranden kenmerken dit eiland, waar het toerisme sterk in opkomst is. Het was één van Indonesië's best bewaarde geheimen, maar het eiland ontwikkelt nu snel. Wacht dus niet en bezoek het waanzinnig mooie Nusa Penida!

Daarom wil je naar Nusa Penida

Misschien heb je nog nooit van Nusa Penida gehoord en moet je nog even overtuigd worden om het op te nemen in je reisplanning voor Indonesië. In dit geval zeggen foto's en een video meer dan duizend woorden!

Nusa Penida heeft één van de hoogste kliffen die ik ooit heb gezien, heeft stranden die behoren tot de mooiste die ik ooit heb gezien en heeft onderwaterleven zoals ik het nog nooit heb gezien. Redenen genoeg om dit prachtige eiland te bezoeken dus! Daarbij is het ook nog heerlijk puur. Hier vind je (nog) geen fancy koffietentjes en hippe strandbarretjes, maar rijd je met je scooter over de brokkelige wegen door lokale dorpen. Hoewel ik wel verwacht dat dit over een jaar al heel anders kan zijn vanwege de toenemende stroom toeristen op het eiland. Wil je het authentieke Nusa Penida zien, dan moet je zeker niet te lang wachten met je bezoek!

De ideale planning voor 3 tot 4 dagen op Nusa Penida

Hoewel Nusa Penida niet ontzettend groot is, is er genoeg te zien en te doen om je 3 tot 4 dagen goed te vermaken. Daarbij zijn in sommige delen van het eiland de wegen ontzettend slecht, waardoor het best wel wat tijd kost om van A naar B te komen. Ik zou je aanraden om minimaal twee volle dagen te plannen voor Nusa Penida, maar 3 of 4 dagen is beter! ;-)

Dag 1 - Ruige kliffen, een kolkende zee & spectaculaire stranden

Naar Kelingking Beach - het mooiste plekje van Nusa Penida

Het is verstandig om de eerste dag vroeg uit bed te komen, zodat je op tijd bij dé highlight van het eiland bent: Kelingking Beach. Deze enorme klif doet denken aan een T-Rex en is zó fotogeniek. Mede dankzij Instagram is het een bekende hotspot geworden en juist daarom rijden wij er vroeg heen. We willen de grootste drukte voor zijn!

Vanaf onze accommodatie aan de noordkant van het eiland is het 'slechts' 18 kilometer rijden, maar toch doen we er een uur over om bij Kelingking Beach te komen. De laatste 10 kilometer rijden we namelijk echt over een horrorweg. We hebben al veel brokkelpaadjes gezien in Azië, maar deze weg hoort toch wel tot één van de slechtere. Soms is het meer kuil dan weg. ;-)

Maar als we eenmaal het uitzicht zien... We hadden er nog tientallen kilometers over brokkelwegen voor willen rijden als het moest. Wauw! Schoonheid en ruigheid in één. Vanaf de klif zien we ver onder ons de hoge golven het strand op komen. En het leuke is: je kunt helemaal afdalen naar het strand beneden. Dat gaan we doen!

Nu hadden we op enkele blogs gelezen dat er tegenwoordig een trap naar beneden is, maar hoe verder we komen, hoe minder trap het wordt. Voorzichtig zoeken we een weg over het steile pad naar beneden. Gelukkig bieden de houten leuningen aan de zijkant wat houvast, want hier wil je niet uitglijden. De klif is zo steil!

Als we eenmaal beneden zijn en naar boven kijken, beseffen we pas echt hoe hoog de kliffen om het strand zijn. Achter ons bevinden zich de rotsen, voor ons de metershoge golven. De kracht van de natuur wordt ons hier nog eens goed duidelijk. Het is trouwens ook goed opletten geblazen, want soms komen de golven ineens meters verder het strand op dan daarvoor. Ik begrijp helemaal dat zwemmen hier geen goed plan is. Zeker als een grote, op het strand aangespoelde boomstronk uiteindelijk door de stroming terug de zee in gesleurd wordt. Nee, mensen maken tegen deze ruige zee echt geen kans. Kijken is leuk, maar ik moet er niet aan denken om in deze woestheid te belanden!

Kelingking Beach

Nadat we - op veilige afstand - een tijdje naar de schitterende en tegelijkertijd angstaanjagende natuur hebben staan kijken, is het tijd om weer naar boven te klauteren. Alhoewel dit conditioneel zwaarder is, is het klimmen tegen een steile helling makkelijker dan het afdalen. Hoe dan ook, het kostte ons flink wat zweetdruppels om terug bij de scooter te komen!

Wil je de hike naar beneden maken, reken dan op ongeveer 1,5 uur voor de heen- & terugweg.

Naar Banah Cliff Point voor een tof uitzicht

Onze volgende stop is Banah Cliff Point. Deze plek wordt nog lang niet zoveel bezocht als andere highlights, terwijl het uitzicht hier wel echt gaaf is. Je staat op de rand van een gigantische, steile klif en ziet het water ver onder je met veel kracht tegen de rotsen slaan. Indrukwekkend!

Naar de Tembeling Natural Pool

Om bij de Tembeling Natural Pool te komen, worden onze scooter-skills - of eigenlijk die van Ronny ;-) - weer op de proef gesteld. De laatste 3 kilometer rijden we over een smal, steil paadje waar geen auto's door kunnen. Er zitten ook nog volop kuilen in het weggetje en als er een tegenligger komt is het even manoeuvreren. Maar met een beetje geduld komen we er wel!

Ben je niet zo zeker van je scootervaardigheden of ben je met een chauffeur en auto op pad, dan kun je voor de laatste 3 kilometer een scootertaxi nemen om naar de ingang van de Tembeling Natural Pool te komen. Lopen kan natuurlijk ook, maar onthoud wel dat het op de terugweg steil omhoog gaat! ;-)

Na heel wat traptreden naar beneden komen we bij de natuurlijke zoetwaterpoel met de naam Tembeling Natural Pool. Het is een mooi plekje en lekker om hier even af te koelen in het water, maar een stukje verderop is het eigenlijk toffer. Door een soort mini grot in de vorm van een boog kun je zo naar de wilde zee lopen. De waterpoel zelf vonden we enigszins teleurstellend, maar dit verstopte plekje maakt de bezienswaardigheid toch noemenswaardig! ;-)

Als we weer naar boven zijn gelopen, is het tijd voor lunch! Bij een lokale warung (Indonesische naam voor restaurant) eten we nasi goreng en daarna rijden we door naar de laatste bezienswaardigheid van vandaag: de Peguyangan waterval.

Over de blauwe trappen naar de Peguyangan waterval

De Peguyangan waterval is niet zozeer bekend vanwege de waterval zelf (die stelt namelijk niet veel voor) of de tempel die aan het einde van een lange trap is gebouwd, maar vanwege de trap zelf. De blauwe, stalen trap steekt fel af tegen de klifwand en de locatie is mede door Instagram bekend geworden.

Wij gingen ook een kijkje nemen, maar ik moet eerlijk bekennen dat we wel erg veel traptreden moesten lopen voor een uitzicht dat we eerder die dag ook al hadden gezien. De kleur van de trap is leuk, maar om speciaal hiervoor op het midden van de dag (lees: in de warmte!) honderden treden naar beneden én naar boven te lopen, dat is me misschien iets teveel van het goede. Daarbij loop je ook een groot deel over een saaiere, houten trap en heb je maar af en toe uitzicht op zee. De rest van de tijd loop je tussen de begroeiing. Geen must see wat ons betreft dus, maar als je in de buurt bent en nog iets wilt bezoeken, dan is het een prima plek. Oh, het is trouwens wel handig als je geen hoogtevrees hebt. Tussen de treden van de trap door zie je de zee onder je wild klotsen. Niet teveel naar beneden kijken dus! ;-)

Dag 2 - Een actieve stranddag

Deze ochtend staat de oostkant van Nusa Penida op het programma. Het oosten is nog wat minder bekend, maar dat kan nooit meer lang duren. Je vindt er namelijk het allermooiste strand van Nusa Penida: Diamond Beach. Of is dat toch Kelingking Beach? Hmm, moeilijk kiezen met zoveel schitterende plekken!

De Giri Putri tempel

We pakken de scooter en beginnen aan de 24 kilometer lange rit naar Atuh Beach. Onderweg stoppen we bij de Giri Putri tempel. Nadat we een sarong om hebben gekregen, het entreegeld hebben betaald en wat 'heilig water' in ons gezicht hebben gekregen, mogen we naar binnen.

Het is best wel een bizarre tempel, want het is in een donkere, vochtige grot. Om de grot in te komen moet je jezelf door een hele nauwe doorgang wurmen. En dan sta je ineens in een enorme kamer van de grot. Dat was onverwacht! Er is een ceremonie bezig tijdens ons bezoek en stilletjes kijken we toe. Door de gigantische ruimte lopen we naar achteren, maar het einde is enkel toegankelijk voor de locals die hier komen om te bidden en offers te brengen. Helemaal op ons gemak voelen we ons hier niet. Het is net alsof we hier niet horen te zijn... Na een kwartiertje wurmen we onszelf weer door de opening en lopen we naar buiten. Het was in ieder geval een bijzondere ervaring!

Atuh Beach & Diamond Beach

Een tikkeltje verbluft door de tempel en ceremonie die we net hebben gezien, rijden we langs de kustweg door naar het oosten. Alhoewel dit een minder bewoond en minder toeristisch deel van het eiland is, zijn de wegen hier erg goed. Fijn!

We volgen de weg tot hij ophoudt en zijn dan bij het uitzichtpunt over Atuh Beach. Het is fenomenaal mooi hier! Het zeewater is zo blauw en de golven zijn wederom indrukwekkend. Maar ook de gigantische klif die kaarsrecht uit het water steekt is niet te missen.

Door de vele kliffen op het eiland zul je merken dat je in Nusa Penida bijna altijd trappen moet lopen om bij de stranden te komen. Dat was ook nu weer het geval. Via een combinatie van trap en stofpaadje dalen we af naar Atuh Beach. Vervolgens lopen we over het strand en klimmen we weer omhoog - dit keer via een echte, betonnen trap - naar het uitkijkpunt. Vanaf hier heb je niet alleen zicht op Atuh Beach, maar ook op Diamond Beach. Wat is dat een oogverblindend mooi strand zeg!

Voor mij staat Diamond Beach absoluut in mijn top 5 favoriete stranden die ik ooit heb gezien. Via een (soms smal) trappetje kun je ook weer afdalen naar Diamond Beach. Alhoewel je lastig echt het strand op kunt door de hoge golven en hoge stand van het water (er is bijna geen strand meer), nemen we toch de trap naar beneden om het indrukwekkende natuurgeweld van dichterbij te bekijken. En dat is het absoluut waard. Wat is het schitterend!

Diamond Beach

Angel's Billabong & Broken Beach

Nadat we hebben geluncht en kort hebben gepauzeerd bij onze bungalow, rijden we weer naar de westkant van het eiland. We willen namelijk nog Angel's Billabong en Broken Beach gaan bekijken! Angel's Billabong is een soort natuurlijke infinity pool die gevuld wordt met zeewater als de golven over de rand klotsen. Voorheen mocht je zwemmen in Angel's Billabong, maar al snel bleek dat dit niet veilig is. Ook al lijkt de zee rustig, er kunnen toch ineens golven over de rand slaan en je tegen een rotswand gooien of mee de zee in trekken. Alleen toekijken dus!

Wij kwamen in het einde van de middag bij Angel's Billabong en misschien heeft het te maken met de stand van de zon op dat moment, maar het was op dat tijdstip van de dag eigenlijk niet bijzonder. De infinity pool zag er bruinig uit en er was eerlijk gezegd weinig moois aan. Toch laten foto's op internet andere plaatjes zien. Misschien dat het er in de ochtend heel anders uit ziet?

Angel's Billabong

Op 5 minuutjes lopen van Angel's Billabong ligt Broken Beach. Dat vinden we wél een fotogenieke spot!

Broken Beach

Zonsondergang bij Crystal Bay

We eindigen onze sightseeing dag bij Crystal Bay. Dit is één van de weinige stranden op Nusa Penida waar je kunt zwemmen en op je gemak kunt zonnebaden. Om die reden gaan er dagelijks veel mensen naar Crystal Bay. Maar een bijzonder mooi strand is het eerlijk gezegd niet. ;-) Het is wel een leuke plek om de zonsondergang te kijken en na te genieten van de dag. En wat hebben we veel om na te genieten. We zagen vandaag zoveel spectaculaire plekken op het eiland!

Crystal Bay

Dag 3 - Snorkelen of duiken met reuzenmanta’s

Het is niet alleen op het land te doen in Nusa Penida, onder water is ook enorm veel te beleven. Tijd om je snorkel- of duikuitrusting aan te trekken en de unieke onderwaterwereld van Nusa Penida te gaan ontdekken!

Wij gaan voor het eerst na het behalen van onze PADI Open Water op Koh Tao duiken op Nusa Penida. Best wel spannend, vooral ook omdat de zee hier lang niet overal rustig is! Gelukkig heb je daar eenmaal onder water niet zo’n last van. Onze eerste duik maken we bij Crystal Bay, waar we kleurrijk koraal en nog kleurrijkere vissen spotten. Als je geluk hebt, zou je hier zelfs een zeeschildpad kunnen zien!

Het spotten van de zeeschildpad staat al zo lang hoog op onze wishlist!

De tweede duiklocatie is een bijzondere: Manta Point. Niks is gegarandeerd, maar de kans is hier erg groot dat je de gigantische reuzenmanta’s tegenkomt in het water.

We liggen nog maar net in het water en we zien ze al voorbij ‘zweven’ door het water. Sommige zijn wel 6 meter breed. Wat een beesten! En we zien er niet één, maar misschien wel tien! Ze maken diepe indruk op ons. Zoals ze over en langs ons heen zwemmen, ze lijken wel gewichtsloos. Ze zijn indrukwekkend en gracieus tegelijk. Je kunt overigens ook snorkelen bij Manta Point - houd wel rekening met flink wat golven - en als je geen duikbrevet hebt zou ik dat zeker doen. Je ziet deze imponerende beesten dan rustig onder je door zwemmen. Een onvergetelijke ervaring!

Dag 4 - Een uitstapje naar Nusa Lembongan en Nusa Ceningan

Tijd om eens een kijkje te gaan nemen bij de kleine zusjes van Nusa Penida! Nusa Lembongan en Nusa Ceningan zijn door een gele brug met elkaar verbonden en liggen op slechts een kwartiertje varen van Nusa Penida. Je kunt er dus makkelijk een dagje naartoe en daar de highlights bezoeken en de sfeer proeven.

De gele brug tussen Nusa Lembongan en Nusa Ceningan

De twee eilandjes zijn zo klein dat je in een halve dag makkelijk beide eilanden verkend hebt met de scooter. Wij rijden eerst naar Nusa Ceningan en bezoeken de Blue Lagoon en Secret Beach. Op beide plekken slaat het zeewater hard tegen de rotsen. Cool om te zien!

Verder is er op dit piepkleine eiland niet veel te zien, maar de sfeer is wel heel fijn. We rijden langs meerdere leuke strandtenten en stoppen even voor een milkshake. Er wordt goede muziek gedraaid, het is leuk aangekleed en de sfeer is heel ontspannen. Dit eiland zou een fijne plek zijn om je vakantie in Indonesië relaxt af te sluiten!

Fijn sfeertje op Nusa Ceningan!

Via de iconische gele brug rijden we naar Nusa Lembongan en ook daar gaan we de diverse bezienswaardigheden af. Ondanks dat wij de highlights beduidend minder bijzonder en spectaculair vinden dan op Nusa Penida, is het toch erg druk bij de bezienswaardigheden als wij er zijn. Als je pech hebt, kom je ineens terecht in een lading van honderden Chinezen die een dagtripje maken naar dit eiland. Tja, die pech hadden wij bij Devil’s Tear. De andere trekpleisters op het eiland zijn met name de stranden. Wij bezochten Dream Beach, Sandy Bay, Mushroom Beach en Paradise Beach.

Aan het begin van de middag lunchen we bij Ketut's Warung (aanrader voor lokaal en goedkoop eten!) en daar eten we echt de lekkerste kip cashew ooit. Als we langer op Nusa Lembongan waren verbleven, waren we hier absoluut meerdere keren terug gekomen. Helaas wordt het weer in de loop van de middag steeds minder. Eerst komen er dreigende, grijze wolken op ons af en later begint het flink te regenen. Als dit niet was gebeurd, waren we waarschijnlijk nog wel de hele middag bij één van de gezellige strandtenten op Nusa Ceningan te vinden geweest, maar in de stromende regen gaat de lol daar wel snel vanaf. We nemen de boot terug naar Nusa Penida en schuilen in ons bungalowtje.

Als je drie dagen de tijd hebt op de Nusa eilanden, dan zou ik deze laatste dag skippen. Misschien waren we inmiddels verwend door al het moois op Nusa Penida, maar wij vonden de bezienswaardigheden op Nusa Ceningan en Nusa Lembongan veel minder bijzonder. Het sfeertje is wel leuk, dus het zijn wel toffe eilanden om een vakantie in alle rust af te sluiten!

Hoe kom je op Nusa Penida?

Nusa Penida is makkelijk te bereiken met de boot. Het dichtstbijzijnde grotere eiland is Bali. Zowel vanaf de haven in Padangbai als de haven in Kusamba kun je met de boot naar Nusa Penida. De fast boat doet er slechts een half uurtje over en kost ongeveer 100.000 roepia (€6,60) per persoon voor een enkele reis. Ook vanuit Sanur in het zuiden van Bali kun je de boot pakken naar Nusa Penida. Je bent dan ongeveer 45 minuten onderweg en zult iets meer betalen voor je bootticket.

Ook vanaf Lombok en de Gili eilanden kun je de boot pakken naar Nusa Penida. De reis duurt ongeveer 2 tot 3 uur - afhankelijk van het aantal stops onderweg bij andere havens - en een ticket kost je 400.000 tot 500.000 roepia (€26 - €33) voor een enkele reis. Enkele aanbieders die deze route varen zijn Golden Queen en Eka Jaya.

Vervoer op Nusa Penida

Eigenlijk zijn er twee vervoersopties in Nusa Penida: je huurt een scooter en gaat zelf op pad óf je huurt een chauffeur die je met de auto naar de diverse bezienswaardigheden brengt. Met een scooter heb je natuurlijk meer vrijheid, maar ben je er wel van bewust dat niet alle wegen geschikt zijn voor een beginnende scooterrijder. Aan de andere kant wordt er hard gewerkt in Nusa Penida om de wegen te verbeteren, dus wellicht kun je er over een paar maanden overal heel relaxt rondrijden!

In het noorden van Nusa Penida zijn de wegen smal, maar in orde.

Je huurt een scooter voor 70.000 roepia per dag (€4,70). Benzine kost 6.500 roepia per liter als je bij een benzinestation tankt. Koop je onderweg benzine bij de locals, dan vragen ze meestal 10.000 roepia (€0,67) per liter.

Voelt het niet fijn om de scooter te pakken, dan kun je een chauffeur inhuren. Iedere accommodatie kan dit voor je regelen. Een gangbare prijs voor een chauffeur voor de hele dag is 500.000 tot 600.000 roepia, wat ongeveer gelijk staat aan €31 tot €40.

Overnachten op Nusa Penida

Er zijn inmiddels meer dan genoeg leuke accommodaties op Nusa Penida. Verwacht niet de luxe en afwerking zoals je die vaak treft op Bali, maar je kunt wel dezelfde vriendelijkheid en behulpzaamheid van het personeel verwachten. De meeste accommodaties bevinden zich aan de noordkant van het eiland en wij vonden dit ook de fijnste locatie om te overnachten.

Je zit dan namelijk in of tussen de dorpjes Sampalan en Toyapakeh waar je de meeste winkeltjes en restaurants vindt. Ben je niet van plan om scooter te gaan rijden op Nusa Penida, dan is het slim om ín één van de dorpjes te overnachten zodat je lopend naar de warungs kunt. Wij verbleven bij Mertasari Bungalows en dit ligt precies tussen Sampalan en Toyapakeh. Met de scooter waren we altijd binnen een kwartiertje bij een leuk eettentje!

Bij Mertasari Bungalows verbleven we in een ruime tweepersoonskamer met eigen badkamer, airconditioning en een terrasje voor onze kamer. Het ontbijt was inbegrepen en de lieve dames van de accommodatie konden alles voor ons regelen. Vervoer van en naar de haven, het huren van een scooter, een snorkeltour, wat je maar wilt!

Accommodatie tips op Nusa Penida

Mertasari Bungalows
Mertasari Bungalows

Lichte, ruime kamers - gelegen in het noorden van Nusa Penida - onwijs lief personeel.

Bekijk
Kompyang Cottage
Kompyang Cottage

Luxe accommodatie in Sampalan - buitenzwembad - mooi ingerichte buiten badkamer.

Bekijk
Wahyu Masari Homestay
Wahyu Masari Homestay

Uitstekende prijskwaliteitverhouding - schone, mooie kamers - goed ontbijt inbegrepen.

Bekijk

Eten op Nusa Penida

Op Bali waren we gewend geraakt aan vers en smaakvol eten dat je iedere keer weer positief verraste. Op Nusa Penida heb je wat minder keuze uit warungs en is de kwaliteit ook niet áltijd om over naar huis te schrijven. Maar met behulp van Tripadvisor wisten we een aantal fijne adresjes te vinden en hebben we toch vaak goed gegeten op Nusa Penida. Dit zijn onze aanraders.

Pinnen op Nusa Penida

Tot een tijdje geleden was geld pinnen nog best wel lastig op Nusa Penida. Er was maar een enkele pinautomaat en die werkte lang niet altijd met buitenlandse bankpassen. Wij hadden daarom flink wat contant geld meegenomen naar Nusa Penida, maar eenmaal daar merkten we dat dat inmiddels niet meer echt nodig is. In het noorden van het eiland vind je diverse pinautomaten van verschillende banken, zoals Mandiri en BRI. Bij ons was cash uit de muur halen geen enkel probleem. Toch blijft het een klein eilandje in ontwikkeling, dus een buffertje in contanten meenemen is nooit een slecht idee. ;-)

Wij vonden Nusa Penida echt een hoogtepunt van onze reis door Indonesië tot nu toe. De natuur is overweldigend mooi, de bevolking ontzettend lief en het toerisme heeft nog niet de overhand gekregen. Hopelijk heb je na het lezen van deze eilandgids net zo'n onvergetelijke tijd op Nusa Penida als wij!

Alle blogs over Indonesië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Indonesië

Een meerdaagse boottocht langs de Komodo eilanden

Indonesië

Dit zijn de Secret Gili's van Lombok

Indonesië

4 redenen waarom je naar het eilandje Gili Air in Indonesië wil

Indonesië

De leukste route voor een reis naar Bali

Maleisië

Onze dagen op het eiland Langkawi

Indonesië

Wat kost reizen in Indonesië?

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen