10x tips voor Ubud | Het culturele hart van Bali

Djura

Als je Bali zegt, dan zeg je Ubud. Het stadje in het midden van Bali is het hart van het eiland. In de omgeving van Ubud vind je groene rijstvelden, mooie watervallen en interessante tempels. Er is ontzettend veel te zien en te doen! Maar ook als je het liever wat rustiger aan doet is Ubud een fijne plek. Overnacht net buiten het centrum, word wakker met uitzicht over de rijstvelden en geniet van het heerlijke eten in één van de vele restaurantjes. We zetten de do's en don'ts voor deze topbestemming in Bali op een rij.

Doen in Ubud

Er is ontzettend veel te beleven in en rondom Ubud. Dit zijn onze tips voor leuke ervaringen bij de bezienswaardigheden in en rondom Ubud!

#1 Bezoek de Tegalalang rijstvelden vroeg in de ochtend

De Tegalalang rijstvelden zijn dé trekpleister in de omgeving van Ubud. De rijstvelden zijn ontzettend groen en door de terrasvorming echt prachtig. En dat is allang geen geheim meer. De Tegalalang rijstvelden worden elke dag bezocht door een groot aantal toeristen. Wil je dit vermijden? Zorg dan dat je er uiterlijk om 8 uur 's ochtends bent. Toen wij er waren rond deze tijd, zagen we vrijwel niemand anders ronddwalen tussen de groene rijstterrassen. Toen wij om half 10 weggingen, was het al een stuk drukker en zagen we de grote touringcars arriveren!

Over de Tegalalang rijstvelden

De Tegalalang rijstvelden liggen op een kleine 10 kilometer rijden van het centrum van Ubud. Je kunt hier zelf met de scooter heen rijden of een taxi nemen. De entree is 10.000 roepia (€0,65) en onderweg kun je nog wat donatieboxen tegenkomen van boeren. Voor het schommelen over de rijstvelden betaal je 50.000 roepia. (€3,15) Oh, en vergeet niet om schoenen aan te doen in plaats van slippers. De modderige paadjes kunnen behoorlijk glad zijn! ;-)

#2 Leer meer over de Balinese cultuur bij de Gunung Kawi en Tirta Empul tempel

Op Bali zien de tempels er toch weer heel anders uit dan in andere Aziatische landen, zoals Cambodja en Thailand. Leuk om ook nu weer tempels te gaan bekijken dus! De Tirta Empul tempel is één van de belangrijkste tempels op het eiland, omdat de locals hier 1 keer per jaar komen baden in het heilige water. Het is wel een erg toeristische plek geworden, helemaal authentiek voelde het voor ons niet meer. Zeker niet omdat je als toerist ook mag baden in het water...

Een minder bezochte tempel is de Gunung Kawi. Deze ligt op slechts 2 kilometer rijden van de Tirta Empul tempel en een bezoek aan beide tempels is dus goed te combineren. Kenmerkend voor de tempel zijn de metershoge candi's (soort stoepa's) die zijn uitgehakt in de rotsen. De tempel is wat verweerd en dat geeft de plek juist extra charme. Rondom de tempel waan je je in groene bossen en tussen de rijstvelden. Een hele mooie plek!

Over deze tempels in de omgeving van Ubud

Voor elk van deze tempels betaal je 50.000 roepia (€3,15) per persoon aan entree. Ik denk dat dit laatst flink verhoogd is, want op andere sites lees ik prijzen van 15.000 of 20.000 roepia. Bij de Gunung Kawi tempel moesten we ook 2.000 roepia (€0,12) betalen voor het parkeren van onze scooter.

Het is verplicht om je schouders en bovenbenen te bedekken wanneer je de tempels bezoekt. Je kunt hiervoor gratis een sarong krijgen bij de ingang.

De tempels liggen dicht bij elkaar en het is ongeveer 15 kilometer rijden vanaf Ubud. De wegen in en rondom Ubud zijn vrij druk, dus het zal ongeveer een half uur rijden zijn.

#3 Ga eten bij lokale warungs

In Ubud barst het van de cafés en restaurants. Tripadvisor geeft er maar liefst 842! Je kunt kiezen uit allerlei gerechten en keukens (spaghetti, pasta's, sandwiches, Argentijns, Grieks, falafel, vegetarisch of vegan, ga zo maar door!), maar wij vinden het altijd het leukste om de lokale gerechten te proberen. En de Indonesische keuken is echt heerlijk!

Indonesische curry, heel lekker!

Vaak eet je het lekkerste én goedkoop bij lokale warungs (Indonesische term voor restaurant) die je in de zijstraten van het centrum vindt. Onze favorieten zijn Mama's Warung, Puspa's Warung (heel smaakvol, wel kleine porties), Abe-Do en Warung Kita. Hier smul je van een vers bereide maaltijd voor maar 2 euro!

#4 Wandel de Campuhan Ridge Walk vroeg in de ochtend of laat in de middag

Dit wandelpad ligt middenin Ubud en toch is het net alsof je je ineens midden in de natuur bevindt. Je hoort de vogeltjes fluiten, overal om je heen is het groen en je ziet de kleine hagedissen voor je voeten wegkruipen. Een fijne plek om je dag te beginnen of af te sluiten. Ook vanwege de warmte is het aan te raden om de Campuhan Ridge Walk niet midden op de dag te lopen. Wij deden dat wel en hadden het snikheet! ;-)

Over de Campuhan Ridge Walk

Je vindt het wandelpad iets ten westen van het centrum van Ubud. De toegang is helemaal gratis. In totaal is de wandeling 2 kilometer (1 kilometer heen, 1 kilometer terug).

#5 Bezoek de Tibumana waterval

Eén van de mooiste watervallen in de omgeving is de Tibumana waterval. En toch staat de waterval nog niet op het must-do lijstje van elke toerist in Bali. Hopelijk blijft dat nog even zo! Na een korte wandeling naar beneden zie je hoe het water in de groene omgeving naar beneden klettert. Een aanrader!

Over de Tibumana waterval

Je vindt de Tibumana waterval ten oosten van Ubud, op ongeveer 14 kilometer rijden vanaf het centrum. De entree is 15.000 roepia (€1) per persoon. Koopje, toch!

#6 Slaap tussen de groene natuur in Ubud

Overnachten in het centrum van Ubud is misschien handig, omdat je dan makkelijk bij winkels en restaurantjes bent, maar buiten het centrum slapen is absoluut leuker! Er zijn tal van homestays - privé kamer bij locals aan huis - en villa's rondom het stadje waar je wakker kunt worden in alle rust en in de mooie, groene omgeving waar Ubud om bekend staat. Veel leuker dan gewekt worden door de voorbij razende scooters in de straat, toch?

Wij verbleven 3 nachten bij Gading Homestay en kunnen dit van harte aanbevelen. De mensen hier zijn zo ontzettend lief en de kamer was tiptop in orde. Iedere ochtend kregen we ontbijt op de kamer geserveerd, we konden er een scooter huren en we zaten dichtbij het centrum van Ubud en tegelijkertijd in de rust. Echt een heerlijke plek!

Gading Homestay Ubud
Gading Homestay Ubud

Ruime kamers - onwijs lieve familie - toplocatie in Ubud.

Bekijk

Don'ts in Ubud

Dan zijn er ook nog een aantal dingen die je beter niet kunt doen als je in Ubud bent.

#1 Zonder zwemkleding naar de Kanto Lampo waterval gaan

De Kanto Lampo waterval is nog zo'n schitterende plek in de omgeving van Ubud. Enthousiast reden wij erheen met de scooter en kochten we een entreekaartje om de waterval te gaan bekijken. Ter plekke bleek dat je de waterval eigenlijk alleen echt kunt zien als je een stukje door de rivier zwemt. Dat wisten wij niet en we hadden onze zwembroek en bikini niet bij... Jammer! Dus onze tip voor jou: neem je zwemspullen mee naar de Kanto Lampo waterval!

Over de Kanto Lampo waterval

Deze waterval ligt op ongeveer 10 kilometer rijden vanaf Ubud. De waterval is dichtbij de Tibumana waterval. Je kunt ze dus makkelijk combineren. De toegang kost je 15.000 roepia (€1) per persoon.

#2 Met eten in je rugzak naar Monkey Forest gaan

Een schitterend bos, een mooie tempel én heel veel apen. Monkey Forest is een leuke highlight in Ubud om te bezoeken! Wat ik je alleen niet zou aanraden is om eten mee naar binnen te nemen. De apen zijn totaal niet bang van mensen (lees: best brutaal) en zeker als je een rugzak op hebt, willen ze nog weleens op je springen om te kijken wat erin zit. Laat overbodige dingen gewoon sowieso thuis, dan kun je op je gemak naar de spelende apen kijken. Een erg leuk uitstapje!

Over het Monkey Forest

Het Monkey Forest ligt in het centrum van Ubud en je kunt er dus zelfs te voet naartoe als je zou willen. De entree is 80.000 roepia (€5) per persoon. Ook dit is één van de meest toeristische plaatsen in Ubud, dus wil je de drukte een beetje ontlopen, dan is 's ochtends vroeg of de late middag de beste tijd voor je bezoek.

#3 Enkel de bezienswaardigheden van Ubud bezoeken met de scooter

Je kunt je zo een paar dagen vermaken met van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid gaan. Er is namelijk zoveel te zien in de omgeving! Maar wat misschien niet op de toeristenkaarten en in de reisgidsen staat, is dat het dorpsleven op Bali minstens zo leuk is om te zien. Zwaaiende kinderen, kippen die over de weg rennen, locals die werken in kleine rijstvelden. Dus pak gewoon eens de scooter en rijd naar de kleine dorpjes die je niet uit de Lonely Planet kent. Dan zie je het echte leven van de Balinezen!

#4 Teveel verwachten van de Tegenungan waterval

De Tegenunang waterval is dan misschien de bekendste waterval in de omgeving van Ubud, het is wat ons betreft niet de mooiste. Waarschijnlijk komt dat ook door alle poespas er omheen. (schommels, nestjes om in te zitten, muziek komt boven het geluid van de waterval uit) Mensen halen de raarste fratsen uit voor een leuke foto en het is er gewoon ontzettend druk. De Tibumana waterval lijkt eigenlijk heel erg op deze waterval, maar dan met slechts 10% (?) van de bezoekers gok ik. Ik weet wel welke ik zou kiezen als ik het opnieuw zou moeten doen! ;-)

Over de Tegenungan waterval

De Tegenungan waterval ligt ten zuiden van Ubud, op een kleine 10 kilometer rijden. Je betaalt 20.000 roepia (€1,25) aan entree voor deze waterval. Soms mag je hier zwemmen, maar toen wij er waren was het water te verontreinigd.

Met deze tips voor Ubud heb je hopelijk een toptijd in het culturele hart van Bali. Ja, het is druk en toeristisch, maar het is niet voor niets dat zoveel toeristen naar dit stadje trekken. ;-) Laat je dus niet afschrikken en ga genieten van al het moois dat Ubud te bieden heeft!

Alles over Indonesië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Indonesië

De leukste route voor een reis naar Bali

Indonesië

Wat kost reizen in Indonesië?

Indonesië

De zonsopkomst vanaf de Borobudur tempel

Indonesië

De Prambanan tempel bezoeken

Indonesië

Tumpak Sewu Falls: de mooiste waterval van Indonesië

Indonesië

Een nachtelijke wandeling op de Ijen vulkaan in Indonesië

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen